Rubriek

Vlees en vis

Rubriek

Al moeten sommige mensen er niet aan denken is het eten van orgaanvlees toch erg gezond. Het is voor de meeste echter lastig om het te bereiden omdat ze niet weten wat ze er mee moeten doen.

Nieren

Het eten van nieren is erg gezond doordat er veel vitamine B12 in zit maar ook ijzer, selenium en fosfor. Vaak worden er gekozen voor lams nieren en kalf nieren echter zitten er in lams nieren meer voedingsstoffen. Het is belangrijk dat alle witte delen van de nier verwijderd zijn om een nare smaak te voorkomen. Het is ook belangrijk dat ze niet bevroren geweest zijn. Wanneer dit wel het geval is zal er veel bloed uitkomen het beste is om ze kort te bakken en ze even te laten rusten. Ze zijn ook goed de verwerken in gehaktbrood maar ook in een curry.

Hart

Dit orgaanvlees komt het meest in de buurt bij het vlees dat we gewend zijn. Het is rijk aan collageen, zink en Q10 wat belangrijke voedingsstoffen zijn voor ons lichaam. Ze zijn goed te verwerken in gehaktballen of te gebruiken als soepvlees. Wanneer u gewend bent aan deze structuur kunt u ze ook prima mee roerbakken.

Lever

Vooral lever zit bomvol met gezonde vitamines en mineralen. Het heeft daarom ook een wat andere smaak net als het meeste ander orgaanvlees. Vaak worden ze in een badje met melk of yoghurt gedaan om deze sterke smaak wat milder te maken. Er zijn verschillende soorten lever zoals kippenlever, kabeljauwlever en runderlever echter is de laatst het sterkst van smaak. Vaak wordt er paté van gemaakt worden ze licht opgebakken.

Tong

Al is tong minder goed te vinden kan het juist erg lekker zijn. Dit is orgaanvlees dat achter lang moet koken. Doe het in een bouillon met ui, knoflook, laurier en natuurlijk genoeg zout en peper. Na een tijdje kunt u het buitenste laagje vel verwijderen en kunt u het vlees snijden. Het lijkt ook weer een beetje paté achtig en is goed te combineren met een zuurtjes als augurk.

Houdt u van vis en eet u dit dan ook regelmatig? Dit kan dus erg goed zijn voor uw gezondheid maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van vis precies? Veel mensen slaan vis helaas ook over omdat het vaak prijziger is als vlees of vinden het simpelweg niet lekker.

Belangrijke voedingsstoffen

In vis zitten veel goed voedingsstoffen die we minder tegen komen in andere producten. Zo zit het bordevol met hoogwaardige eiwitten, jodium en verschillende vitamines en mineralen. Vooral vette vis is gezond omdat hier ook omega-3 vetzuren in te vinden zijn en vitamine D. Kies dus voor zalm, forel, tonijn, makreel of sardines.

Verlaagd risico op hartaanval en beroertes

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig vis eten ongeveer 15% minder kans hebben op een hartaanval of een beroerte. Wanneer er veel vette vis wordt gegeten kan het voordeel nog groter zijn door de omega 3 vertzuren. Hartaanvallen en beroertes zijn de twee meest voorkomende oorzaken van vroegtijdig overlijden. Het is dus erg belangrijk om op gezonde voeding te letten en regelmatig vis te eten.

Goed geheugen is een van de gezondheidsvoordelen van vis

Als we ouder worden zullen we merken dat ons geheugen niet even goed is. Dit proces gaat vaak geleidelijk maar bij Alzheimer kan dit een stuk sneller gaan. Wanneer iemand elke week vis eet zal dit proces trager verlopen en zult u geheugen en uw emotie langer blijven houden.

Lust u geen vis?

Natuurlijk zijn er ook mensen die geen vis lusten. Hoe kunt u profiteren van gezondheidsvoordelen van vis zonder het met tegen zin op te eten? Probeer eens of garnalen dan wel voor u werken of probeer een witvis. Deze hebben een minder sterke vislucht wat de meeste niet zo prettig vinden. Gebruik daarbij wat ander sterke kruiden zodat deze smaak wat meer overheerst als de vis smaak.

Niet iedereen is een liefhebber van vis terwijl andere er niet genoeg van kan krijgen. Waarvoor is vette vis nou zo goed en is het beter om af en toe vis te eten? Ik heb een aantal gezondheidsvoordelen voor het eten van vis op een rijtje gezet.

Goed voor uw hersenen

De belangrijkste bouwstenen voor gezonde hersenen zijn omega 3-visvetzuren EPA en DHA. Deze visvetzuren zitten dan ook in vis en voornamelijk wat meer vette vis. Het helpt bij baby’s en kinderen om de hersenen te ontwikkelen maar ook voor volwassenen kan het voordelen hebben voor het geheugen. Eet daarom eens in de week een keer paling, haring, zalm of makreel.

Vitamine D

In eten zit over het algemeen niet veel vitamine D in de meeste gevallen zult u de meeste vitamine D van de zon krijgen. Helaas laat de zon zich nog niet veel zien en is daarom het eten van vis erg belangrijk. In voeding zit over het algemeen weinig vitamine D echter zit er in 100 gram vette vis voldoende vitamine D voor 1 dag.

Wat als u geen vette vis lust

Sommige mensen houden absoluut niet van vis en vinden de geur alleen al genoeg om het niet te eten. Helaas is er geen andere oplossing voor want geen andere producten lijken op vette vis. Wat u wel kunt proberen is om voor een vis te kiezen die mild smaakt en ruikt waardoor u kunt leren om vis te eten. Alaska koolvis kan dan een goede oplossing zijn dus check of deze bij u in de supermarkt ligt.

Het eten van vis is toch erg belangrijk voor uw gezondheid.

Lekker he, even naar de markt om wat groente te kopen voor de komende week  om te kunnen koken. Het is niet de eerste keer dat je aan de linkerkant die visboer ziet staan die heerlijke gebakken vis verkoopt. Lekkerbekjes, harinkjes, kibbeling, ze hebben het er allemaal en allemaal is het lekker.

Nu zou de gemiddelde artikel schrijver vertellen dat je beter door kunt lopen want het is allemaal vet, vies en niet goed voor je gezondheid. Maar wat als ik je nu vertel dat je beter kunt stoppen om een lekker stukje vis voor die avond, of als snack mee kunt pikken? Vis is namelijk één van de gezondste stukken “vlees” die men kan eten, omdat het boordevol vitaminen, oliën en voedingsstoffen zit. Daarnaast is het, mits goed bereid ook nog eens enorm lekker.

Er zijn een paar soorten vis die dan nog boven de rest uitblinken als we spreken over de gezonde dingen die uit de vis komen. Met name de vis olie die behoorlijk veel goede eigenschappen heeft op de gezondheid van de mens en het lichaam. Zo wint men de meeste olie uit Makreel, Haring, Tonijn, Zalm, Ansjovis en Sardines. Niet geheel bij toeval zijn dit ook nog eens de meest vette soorten die er zijn, dus niet alleen de oliën van deze vissen zijn goed, maar ook het eten van de hele vis is niet alleen heerlijk, maar ook gezond.

Wat zit er in visolie?

Het hoofdingrediënt van visolie is omega-3. De Omega is rijk aan EPA en DHA en staan anders ook bekend als de visvetzuren. Het lichaam maakt zelf ook deze zuren aan, maar in een te kleine hoeveelheid om zonder de visvetzuren door te kunnen. Vandaag dus een keer een visje per week is meer dan voldoende en erg lekker. Wist je dat de vis zelf eigenlijk geen omega-3 aanmaakt? Dit haalt de vis zelf ook uit de algen die de vis eet.

De helende werking van visolie

Er zijn een hele berg positieve bijwerkingen van visolie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlaging van iemands bloeddruk. 4 gram per dag is al genoeg om de bovendruk naar beneden haalt. Er wordt gezegd dat DHA in de visolie de cholesterol beter reguleert dan het lichaam zelf aan kan en wat dacht je van het tegengaan van hart en vaatziektes. Een visje per week is al meer dan voldoende om de kans op deze ziektes en het sterven daaraan aanzienlijk te verminderen.
Voor de zwangere vrouw is het belangrijk om capsules met visolie te slikken omdat het de ontwikkeling van het ongeboren kindje kan beïnvloeden op een positieve manier. Het kindje krijgt minder kans op afwijkingen tijdens de zwangerschap. Te vroeg geboren baby’s krijgen dit toegevoegd aan de voeding omdat deze het nog niet zelf aan kunnen maken.

Vis of capsules?

Vis capsules

Voor de werking en de stoffen maakt het tegenwoordig niet heel veel meer uit. De ontwikkeling van natuurlijke visolie in capsules is zo ver gekomen de laatste tijd dat het een erg goede vervanging is voor de standaard supplementen die in een gewone gebakken vis zitten.
Niemand zal echter zeggen dat het innemen van capsules lekkerder is als de vis van de visboer, of het nu een lekkere bak kibbeling met saus, of een lekkerbekje of welke andere vis dan ook. Conclusie, het smaakt gewoon lekkerder om gewoon een vis te nemen als een pil.
Maar er zijn mensen die vis helemaal niet lekker vinden of helemaal geen tijd of geld hebben om naar de visboer te rijden voor een visje. Beide hebben zo zijn voordelen en tegenover elkaar geen nadelen.

Waar koop je capsules?

Vroeger was het vinden van supplementen moeilijk, nu liggen ze in elke supermarkt en online winkels als www.wellvita.nl, waar je gemakkelijk je supplementen aan kunt schaffen in de vorm van abonnementen op je aangeschafte producten, of gewoon eenmalig. Het kan allemaal en er is meer dan genoeg om uit te kiezen om je toch die gezonde levensstijl te geven die je zo verlangt.

Er lijkt geen einde te komen aan het schandaal rondom paardenvlees. Donderdag liet een woordvoerder van het Italiaanse voedselmerk Grand’Italia dat er in een aantal partijen bolognesesaus sporen van paardenvlees bevatten. Niet alle sauzen van Grand’Italia bevatten paardenvlees, alleen potten met productiecodes LH044, LM201, LM289 en LM296.

Het bedrijf heeft de zaken met het Franse bedrijf dat het vlees voor de pastasaus levert, direct stopgezet.

De nieuwe gratis app Vis! vertelt je alles wat je wilt weten over vis, visrecepten en visserij. Je vindt er heerlijke recepten en nuttige tips voor bij het kopen, bewaren en bereiden van vis. Ook zijn er handige instructievideo’s waarin een chef-kok uitlegt hoe je vis kunt fileren.

 

Maar de app heeft meer. Je vindt er ook het verhaal achter de vis. Zo kun je de activiteiten van Nederlandse vissers en schepen op de voet volgen. Op interactieve wijze maak je kennis met onze mannen van de zee en twaalf schepen die allemaal andere visserijmethoden hanteren en een eigen verhaal vertellen. Tot slot is er uitgebreide informatie over visserijmethoden, vissoorten en wanneer de vis de beste kwaliteit heeft. Zo weet je ook of je de vis met een gerust hart kunt eten.

Medio 2011 ontstond bij de Nederlandse Vissersbond en het Nederlands Visbureau het idee om een app te ontwikkelen voor de promotie van vis van eigen bodem. De krachten zijn gebundeld en met de medewerking van Vereniging Kust & Zee en Schmidt Zeevis is de app Vis! tijdens de Dag van Nederlandse Zeevisserij officieel gelanceerd.

 

Download de app Vis!

Ondanks de economische crisis heeft de Nederlandse consument niet bezuinigd op de aankoop van vis voor thuisverbruik. Dit bleek tijdens de, door het Nederlands Visbureau georganiseerde, presentatie van de visconsumptiecijfers voor huishoudelijk gebruik in Utrecht. De visconsumptie is het afgelopen jaar met 4 procent gestegen naar ruim 57.000 ton. In geld werd in 2009 ruim 512 miljoen euro aan vis uitgegeven, ook een toename van 4 procent ten opzichte van 2008. Vooral tonijn in blik, gezouten haring, (diepvries) pangasius en zalm hebben het goed gedaan.

Na twee jaar van stabilisatie liet 2009 weer een groei in het aantal kopende huishoudens zien. Ten opzichte van 2008 hebben 99.000 nieuwe huishoudens vis op tafel gezet. Ook at de Nederlander gemiddeld meer vis: 3,6 kilo vis in 2009, ten opzichte van 3,1 kilo in 2004. Wel zijn we minder frequent vis gaan kopen, een keer in de drie weken. De Nederlander at in 2009 in kilo’s het meest tonijn in blik, op de voet gevolgd door (diepvries) pangasius. Belangrijke omzetmakers zijn gezouten haring en zalm. Supermarkten pakken het grootste gedeelte van de omzetgroei, naast de visspeciaalzaak.
Steeds meer jonge huishoudens onder de 35 jaar zijn vis gaan kopen, maar blijven achter op de bovenliggende leeftijdsklassen. “Voor de vissector ligt er een uitdaging om ook deze groep in contact te brengen met hogere viskwaliteiten”, benadrukt Arjan van der Sande Lacoste van marktonderzoeksbureau GfK. De vijftigplussers, die ook meer met hun gezondheid bezig zijn, blijven nog steeds de grootverbruikers van vis. Het groeiende bewustzijn voor de gezondheidsaspecten van vis, een lage gemiddelde instapprijs van (diepvries) pangasius en de toegenomen algemene aandacht voor vis zijn andere oorzaken voor de positieve ontwikkeling in de consumptie.

Om de jonge huishoudens te stimuleren meer vis te eten, richt het Nederlands Visbureau zich in 2010 met de campagne ‘Van vis krijg je nooit genoeg’ op deze consumentengroep. Radiocommercials, advertenties, demonstraties tijdens evenementen en een geavanceerde internetsite www.visrecepten.nl helpen de consument op weg.


Met een hittegolf en de zomervakantie voor de deur is het barbecueseizoen aangebroken. Traditiegetrouw roosteren we voornamelijk vleesproducten op de barbecue. De vraag is of dat wel zo goed is voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont aan dat een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees sterk samenhangt met de ontwikkeling van dikke darmkanker.

Onder rood vlees verstaan we bijvoorbeeld rund-, varkens- en lamsvlees. De term bewerkt vlees verwijst naar vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of anderszins zijn geconserveerd, zoals ham, salami en andere vleeswaren. Het is dus aan te raden om een gezond alternatief te zoeken voor hamburgers, speklappen en worstjes. Wat leggen we dit jaar op de grill?

De expert aan het woord
“We krijgen ieder jaar rond deze tijd vragen over verantwoord barbecuen. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het internationale rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective”, zegt professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker bij de Wageningen Universiteit.

“Het belangrijkste is na te denken over wat we op de barbecue leggen. Aan het eten van rood en bewerkt vlees zitten namelijk gezondheidsrisico’s. Er is overtuigend bewijs dat het eten van teveel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het eten van bewerkt vlees dikke darmkanker kan veroorzaken. Iedereen doet er goed aan maatregelen te treffen om dit risico tot een minimum te beperken.

Lekker en gezond op de barbecue?
“Groente en fruit zijn gezonde alternatieven voor rood en bewerkt vlees. Een overwegend plantaardig voedselpatroon helpt bij het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht en kan de kans op kanker verlagen. Daarnaast kunt u vlees vervangen door (vette) vis, zoals zalm of makreel. Vis zit vol met belangrijke vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.”

Vervang de hamburger bijvoorbeeld eens door een groentespies. Door voor verschillende kleuren groente te kiezen, krijgt u diverse vitamines binnen. Kijk op onze website www.wereldkankeronderzoekfonds.nl voor meer tips en lekkere, gezonde recepten voor de barbecue.

Nederlandse scholieren die regelmatig vis eten, hebben betere schoolresultaten. Nu eet nog geen 7% van de Nederlandse jongeren de aanbevolen hoeveelheid van twee keer vis per week. Dat blijkt uit het eerste brede onderzoek naar het verband tussen de consumptie van vis en de schoolprestaties bij gezonde scholieren. Dr. Renate de Groot, onderzoekster bij de Open Universiteit, presenteerde afgelopen week de onderzoeksresultaten tijdens het 10e congres van de International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Vancouver.
700 scholieren
Dat het eten van vis goed is voor het cognitief functioneren van ouderen of van kinderen met aandoeningen zoals autisme en ADHD was bekend. Maar er was nog nooit een breed onderzoek gedaan naar de relatie tussen visconsumptie en schoolprestaties van gezonde kinderen. Het onderzoek vond plaats onder 700 Nederlandse middelbare scholieren (havo en vwo) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De scholieren moesten in de klas een woordenschattoets afleggen en de ouders vulden een vragenlijst in over de visconsumptie. Als graadmeter voor de schoolresultaten werden de eindcijfers in de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels genomen. Jongeren die visolie-supplementen slikten, werden buiten de studie gehouden.

Resultaten
Slechts 6,4% van de Nederlandse jongeren eet de aanbevolen hoeveelheid vis. 16,9% eet de helft van de aanbevolen hoeveelheid. De rest eet minder of zelfs helemaal geen vis. Het onderzoek laat zien dat een hogere visconsumptie samengaat met een betere woordenschat en hogere cijfers, oplopend tot maar liefst 0,25 punt. Maar méér vis eten dan de aanbevolen hoeveelheid van twee keer per week heeft geen zin. Dan dalen de prestaties namelijk weer. Deze resultaten gelden bij alle adolescenten, ongeacht hun geslacht, leeftijd, schooltype en het opleidingsniveau van hun ouders. Dit leidt tot de aanbeveling dat jongeren twee keer in de week vis moeten eten, maar ook niet meer.

Wetenschappelijke publicatie Renate de Groot, verbonden aan het Centre for Learning Sciences and Technologies van de Open Universiteit, presenteerde de resultaten van het onderzoek tijdens het congres van de ISSFAL, International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids. ISSFAL is de belangrijkste internationale wetenschappelijke organisatie die zich bezighoudt met de gevolgen van dieetvetten voor de gezondheid. Een artikel over het onderzoek, geschreven met C. Ouwehand en J. Jolles (beiden Vrije Universiteit Amsterdam), verscheen dit voorjaar in het wetenschappelijk tijdschrift Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (www.plefa.com/article/S0952-3278(12)00003-8/ abstract).

Bron: APS via Nieuwsbank

 

Het vleesschap bij supermarkten wordt langzaam maar gestaag diervriendelijker. In het eerste kwartaal van 2012 werden wederom minder kiloknallers aangeboden. Er waren aanzienlijk meer vleesaanbiedingen met Beter Leven sterren en meer vegetarische aanbiedingen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 daalde het aantal kiloknallers met 17% (van 105 naar 87), steeg het aantal vleesaanbiedingen met het Beter Leven sterren met 74% (van 47 naar 82) en steeg het aantal vegetarische aanbiedingen met 56% (van 34 naar 53) bij de grootste 7 supermarkten in hun folders. Wakker Dier wil dit jaar vooral een doorbraak bereiken voor de plofkip. Deze snelgroeiende kip die door overgewicht vaak amper meer kan lopen, moet wat Wakker Dier betreft worden vervangen door een langzamer groeiend ras met meer (buiten)ruimte.

Wakker Dier heeft de eerste 13 weken van 2012 vergeleken met dezelfde weken in 2011. Daarbij zijn alle folderaanbiedingen van de grootste 7 supermarkten meengenomen: AH, C1000, Dirk, Plus, Aldi, Lidl en de expliciete paasaanbiedingen weggelaten omdat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal (wk13) viel en vorig jaar in het tweede kwartaal (wk 16). Voorgaande jaren was al een duidelijke trend naar minder kiloknallers te zien. Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming maakt een stormachtige opmars in de supermarktschappen. Vooral bij varkensvlees hebben veel supermarkten het industrievarkensvlees zonder sterren vervangen door varkensvlees met één Beter Leven ster of gaan dat komende tijd vervangen. Ook bij rundvlees is al veel rundvlees zonder sterren vervangen door rundvlees met een Beter Leven ster. Bij kip moet die omslag nog plaatsvinden. De plofkipcampagne van Wakker Dier zal hierop gericht zijn.

Niet elke supermarkt let evenveel op dierenwelzijn. Zo blijft C1000 hard door kiloknallen, met 29 keer vlees goedkoper dan €4.12 per kilo; de gemiddelde prijs van kattenvoer. Dirk zit daar net achter met 22 schaamteloze industrievlees-aanbiedingen. Diezelfde Dirk heeft wel weer het vaakst biologisch vlees in de aanbieding. Albert Heijn, die bij varkensvlees geheel is overgeschakeld op vlees met Beter Leven sterren, neemt in haar eentje ongeveer de helft (40 vd 82) van alle aanbiedingen met één of meerdere Beter Leven sterren op zich.

Pin It