Rubriek

Gezin

Rubriek

Leen Steyaert doet oproep tot betere zorg tijdens de menopauze

Een op de drie vrouwen in de overgang beleeft een moeilijke tijd. Menopauzeconsulent Leen Steyaert (61) ontvangt hen dagelijks in haar praktijk. Ze schreef een boek over gewichtstoename tijdens de menopauze en doet een warme oproep tot betere zelfzorg én om de nieuwe lichaamsvormen te leren omarmen.
De menopauze is een intensieve periode waar elke vrouw mee te maken krijgt. Veel vrouwen worstelen dan ook met hun gewicht. De taille verdwijnt, er komen wat vetrolletjes bij en die bovenarmen zijn ook niet meer zo strak. Met Menokilo’s wil Leen Steyaert vrouwen innerlijke rust geven door informatie te bieden over hoe hun lichaam werkt en hoe hun gewicht en een goede gezondheid hand in hand gaan. Ze laat zien dat je met een gezonde levensstijl klachten kunt doen afnemen en zelfs doen verdwijnen. Belangrijk is dat je daarbij geen perfectie nastreeft, maar een aanvaardbaar gewicht voor jezelf kiest.
De expertise van Leen Steyaert leidt je door de boeiende wereld van de werking van je lichaam. ‘Minder eten en meer bewegen’ werkt niet tijdens de overgang. Er is zoveel meer dat aangepakt moet worden: je bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en darmmicrobioom zijn de rode draden die het hele verhaal aan elkaar breien. Dit boek helpt je te begrijpen waarom je gewicht zo sterk kan veranderen en wat je hormonen met dit alles te maken hebben.
Over Leen Steyaert

Leen is een veelgevraagd spreker over thema’s die met de menopauze te maken hebben. Ze is orthomoleculair therapeut, menopauzeconsulent en borstweefseltherapeut. Ze is auteur van meerdere gezondheidsboeken (o.a. Stralend door de menopauze, Oerritme, Stop de rush! en Over borsten) die al tienduizenden vrouwen in Nederland en België hebben geïnspireerd om zelf hun gezondheid in handen te nemen.

Bron: Pelckmans

Wanneer u minder mobiel wordt kan een scootmobiel een goede oplossing zijn om toch op uw bestemmingen te komen. We zien steeds meer mensen op een scootmobiel in het straatbeeld. Een mobiel is een comfortabel elektrisch vervoermiddel. Met een scootmobiel kunt u gemakkelijk kleine afstanden afleggen. Zo kunt u boodschappen halen, op bezoek gaan bij een vriend voor een kopje koffie of sport kijken bij uw favoriete club. Met de aanschaf van het comfortabele elektrische karretje behoudt u uw vrijheid om te gaan waar u maar wilt. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een scootmobiel.

Het aantal wielen

Een scootmobiel is in verschillende varianten te verkrijgen. Zo kunt u kiezen voor een scootmobiel met 3 wielen of met 4 wielen. De driewielers zijn het meest wendbaar. De driewielers hebben een kleine draaicirkel en zijn daarom in kleine ruimten ook heel handig. Het grote nadeel van de driewieler is dat ze minder stabiel zijn en daardoor vaker omvallen. De vierwieler is zeker voor lange stukken een stuk stabieler in het verkeer. Doordat de vierwielers groter zijn hebben ze een grote draaicirkel dit is in bijvoorbeeld supermarkten niet altijd even handig.

Snelheid en maximale afstand

In iedere scootmobiel zit een accu. De accu is bepalend voor de snelheid van de mobiel en ook de maximale afstand. Gebruikt u uw mobiel voornamelijk voor kleine afstandjes dan is een een grote accu niet nodig. Probeer van te voren in de schatten waar u de mobiel voor gaat gebruiken en welke afstanden u denkt af te leggen. Aan de hand van uw wensen kan de beste scootmobiel gekozen worden.

Een comfortabele Scootmobiel

Een scootmobiel aanschaffen doet u waarschijnlijk maar 1 keer. Wat is voor u belangrijk? Wilt u graag een verstelbare stoel? Uw voeten languit kunnen neerzetten of een stoel waarin u heerlijk weg zakt? Probeer verschillende modellen uit om zo tot de ideale mobiel te komen. Comfort is belangrijk want bij een wat langer ritje wilt u geen last krijgen van uw rug.

Er zijn veel aanbieders die advies aan huis geven. Bespreek uw wensen en probeer wat modellen uit om zo tot de beste keuze te komen.

Veiligheid is van groot belang voor iedereen, maar voor senioren kan het in veel gevallen nog belangrijker zijn. Vaak hebben zij meer moeite met bewegen en hebben zij ook een grotere kans op ongevallen in huis. Daarom is het belangrijk om te weten hoe zij zich veilig kunnen voelen in hun eigen huis. 

Een manier om senioren meer veiligheid te bieden, is door het installeren van een alarm. Dit kan zowel een inbraakalarm zijn als een persoonlijk alarm voor noodgevallen. Een inbraakalarm zorgt er bijvoorbeeld voor dat senioren zich veiliger voelen als zij alleen thuis zijn, omdat zij weten dat er direct hulp geboden wordt als er iemand ongeoorloofd hun huis binnenkomt.

Een persoonlijk senioren alarm is daarentegen speciaal ontworpen voor senioren die bijvoorbeeld in geval van val onwel worden of in andere noodgevallen snel hulp nodig hebben. Dit alarm kan men dragen als een polsbandje of hanger, en kan eenvoudig geactiveerd worden door op een knop te drukken. Hierdoor krijgen de senioren snel hulp, zonder dat zij zelf hulpdiensten moeten bellen. Een goede optie voor een polsband of hanger is de armband of clip van Nederlandse Senioren Alarmering. Daar zitten verschillende functies op, zoals locatie- en valdetectie. Daarnaast kunnen naasten gemakkelijk gebruik maken van een app waarmee ze niet alleen meldingen kunnen ontvangen in geval van val, maar ook de locatie kunnen opvragen van de alarm drager. 

Daarnaast zijn er ook andere technologische oplossingen, zoals een videobeveiligingssysteem of een slimme deurbel, die senioren kunnen helpen zich veiliger te voelen in hun eigen huis. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de deur openen voor bezoekers of hulpdiensten zonder dat zij zelf de deur hoeven openen. 

Om even een samenvatting te geven van het artikel: senioren hebben vaak meer behoefte aan veiligheid in hun eigen huis. Een alarm is een effectieve manier om hen hierbij te helpen. Of het nu gaat om een inbraakalarm of een persoonlijk alarm, het geeft senioren het gevoel dat zij beschermd worden en dat er snel hulp beschikbaar is in geval van nood.

Je wilt vertrouwen op jouw hoortoestel. Logisch dat je er zuinig op bent. Maar wat nu als het door een ongelukje beschadigt? Of als je het kwijtraakt? 

1. Is een gehoorapparaat verzekering echt nodig?

Een gehoorapparaat kan de oplossing zijn voor gehoorproblemen of gehoorverlies. Het is een waardevolle investering voor je gezondheid. Afhankelijk van jouw gehoorconditie bepaalt een audicien of audioloog welk type hoortoestel nodig is. Hoortoestellen en geluidsmaskers behoren tot de categorie toestellen en vallen gedeeltelijk onder de basisverzekering.

Maar wist je dat als je toestel kapot of verloren is, je de komende 5 jaar geen nieuwe vergoeding krijgt?  Als het tussentijd vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat het kapot is of gestolen wordt, dan vergoedt de zorgverzekering dit niet. Pas als jouw gehoor verandert of als je andere indicaties krijgt van de audicien dat jouw huidige hoortoestel niet meer voldoet, vergoedt de zorgverzekeraar een tijdelijke vervanging. Het is daarom belangrijk om een hoortoestelverzekering af te sluiten tegen schade, verlies en diefstal.

2. Verzekeren via je inboedelverzekering

Je kan bij de woonverzekering terecht voor schade aan jouw hoortoestel. Een standaard inboedelverzekering dekt water-, brand- en diefstalschade. Echter wanneer jouw hoortoestel beschadigd is doordat het is omgestoten door een glas water of is gevallen, krijg je alleen vergoeding zodra je een allriskdekking hebt afgesloten.

Een tweede criteria is dat de inboedelverzekering alleen geldt voor schade die in jouw eigen woning ontstaat. Dus ga je wandelen of een dagje uit, dan is je hoortoestel niet standaard verzekerd. Hierbij is de vuistregel, dat hetgeen wat je wilt verzekeren makkelijk verplaatsbaar moet zijn. Denk hierbij aan je meubilair en sieraden. Een gehoorapparaat kan je gemakkelijk meenemen en zit daarmee niet vast aan een huis. Daarom valt een gehoorapparaat onder de inboedelverzekering.

3. Hoe te handelen bij diefstal van jouw gehoorapparaat

Het is belangrijk dat wanneer je het hoortoestel verliest of het gestolen wordt, je verplicht aangifte moet doen bij de politie. Anders kan je de schade op je inboedel- of reisverzekering niet claimen. Nadat er aangifte is gedaan bij de politie, is het van belang om contact op te nemen met jouw verzekeringsmaatschappij en een schadeformulier in te vullen.

4. Waarom alsnog een aparte gehoorapparaat verzekering?

Een gehoorapparaat neem je overal mee naar toe. Zodra je jouw huis verlaat wordt schade aan je hoortoestel echter niet meer verzekerd door je inboedelverzekering. Dan dien je hiervoor een aparte buitenshuis dekking af te sluiten.

Of je kiest ervoor om meteen bij de aankoop van je hoortoestel een verzekering te nemen in het hoor centrum zelf. Bij de meeste audiciens kun je bij de aanschaf van je hoortoestel meteen een verzekering afsluiten. Met deze verzekering ben je overal verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal van je gehoorapparaat. Maar het geeft je ook meer voordelen qua service en onderhoud, en extra korting op batterijen, reinigingsproducten en hoor hulpmiddelen. De premiekosten voor een verzekering gehoorapparaat bij een audicien liggen ongeveer tussen de €39,- en €69,- euro voor de periode van 1 jaar.

De eerste jaren vertoont een baby een behoorlijk steile leercurve. Van hulpeloos, huilend wezentje groeit een pasgeborene binnen een paar jaar op tot een minimens dat zelfstandig kan eten en lopen en zich verstaanbaar kan maken. Hoewel veel ouders er juist bewust niet aan willen beginnen, is het bijna onontkoombaar dat je stappen gedurende de ontwikkeling vergelijkt met die van andere kinderen. Loopt je kind wat voor op een gemiddelde, dat maakt dat je trots. Maar loopt je kind wat achter op het gemiddelde? Dan kun jij (of je kind) juist onzeker worden. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je kind al wat ouder is en nog in zijn bed plast? Hieronder vind je drie handige tips.

Tip 1: ’s avonds laat nog een keer laten plassen

Wil je je kind van het bedplassen afhelpen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo zijn er kinderen die er baat bij hebben ’s avonds laat nog even een keer extra te plassen. Door je kind nog even op de wc te zetten vlak voordat ze zelf gaat slapen, kan hij of zij probleemloos de urine kwijt die ontstaat tijdens en na het avondeten.

Tip 2: droge nachten belonen

droge nachten belonen

Positief gedrag aanmoedigen werkt daarnaast bij de meeste kinderen veel beter dan ongewenst gedrag afstraffen. Zeker in het geval van bedplassen, omdat dit niet iets is dat een kind expres doet. In plaats van boos worden en schreeuwen, kun je je kind na een droge nacht daarom ook belonen. Laat je hem of haar bijvoorbeeld een mooie sticker uitzoeken, dan kan dat als motivatie dienen er meer te verdienen.

Tip 3: een plaswekker gebruiken

Helpen voorgaande tips niet (voldoende), dan is het tijd om hulpmiddelen te gaan gebruiken. Zo kun je een plaswekker van Dryly kopen, die bestaat uit een onderbroek en een knuffel. De speciale onderbroek heeft een vochtsensor, die een signaal aan de knuffel doorgeeft als er maar een druppeltje vocht wordt gedetecteerd. De knuffel geeft vervolgens een alarmsignaal waardoor je kindje wakker wordt. Hierdoor houd je zoontje of dochtertje de plas automatisch op en kan hij of zij op tijd naar het toilet.

Ongemak en onzekerheid

Zindelijkheid is een van die dingen die ouders en kinderen erg onzeker kan maken. Sommige kinderen hoeven met 2,5 jaar al geen luier om overdag. En iets later ’s nachts ook niet meer. Er zijn echter ook anderen die daar jaren later nog steeds problemen mee hebben.

Als vader of moeder vind je het waarschijnlijk vooral ongemakkelijk dat je kind ’s nachts niet droog blijft. Je geniet immers liever van een goede nachtrust, dan dat je in het holst van de nacht weer een bed moet verschonen en je kind weer in een schone pyjama moet hijsen. Kinderen zelf kunnen het echter als iets veel ergers ervaren, en zich er echt voor schamen. De angst kan ze weerhouden een onbezorgd kind te zijn, bijvoorbeeld omdat ze nergens durven te logeren. Door je kind te helpen er overheen te komen, voorkom je dergelijke negatieve gevoelens.

Hoorde je dat vroeger wel eens? Doe het licht aan, anders beschadig je jouw ogen. Uit onderzoek blijkt dat een goede verlichting zeker helpend voor je ogen is. Er is de laatste jaren ook een toename in het aantal jongeren te zien die oog klachten ontwikkelen. Naast dat we veel meer schermtijd hebben als onze ouders, is ook de afwezigheid van goed licht een oorzaak. Hierbij 3 tips om in huis de verlichting op orde te krijgen.

Kies voor verlichting welke dimbaar is

Je kent het vast: kom je op de kamer van je puber en zit deze in het donker te gamen. Intensief kijkend naar het beeldscherm van de TV. Het helpt als je een railspot of andere soort verlichting plaatst welke dimbaar is. Je kunt de intensiteit van het licht zo goed regelen. Ook kun je het licht feller of juist zachter zetten.

Iedere ruimte in huis is wel gebaat bij licht die naar voorkeur te dimmen is. Als de verlichting ook nog eens energiezuinig werkt? Dan is de keuze snel gemaakt! Want geld overhouden in onze portemonnee en werken aan de beste gezondheid, dat willen we allemaal.

Koop een lampje bij het bed

Koop een lampje bij het bed

Nog even lezen voor het slapengaan. Voor veel mensen een ideale manier om de dagelijkse beslommeringen achter zicht te laten. En het helpt je ook om beter in slaap te komen. Een bedlampje helpt je om je boek goed te lezen. Als je partner al slaapt, kun je het lampje naar je toedraaien zodat de ander niet gestoord wordt.

Dat een lamp op de slaapkamer helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst Budgetlight wel. Een voordelige prijs geeft je ogen zo beter licht. Wat ook helpt voor je gezondheid is om wakker te worden met een paar stretch oefeningen. Sta je vroeg op? Dan is dit zelfde lampje een uitkomst. Niemand heeft er last van en jij kunt toch goed alles zien.

Investeer in goede verlichting op je werkkamer

Nog even die offerte afwerken. Of de teksten van je website nog nalopen. Het gaat vaak tot diep in de nacht door, als je een eigen bedrijf hebt. Ook voor degene die aan het studeren zijn of een hobby hebben kan het laat worden. De juiste verlichting in je werkkamer ondersteunt je ogen. Het maakt ook je werk een stuk eenvoudiger.

Je hoeft niet ingespannen te turen en al je spullen zie je in één oogopslag. Je kunt kiezen voor spotjes in de werkkamer als je van een moderne inrichting houdt. Deze kun je inbouwen voor een strak effect. De spotjes zijn ook met LED verlichting verkrijgbaar. Het grote voordeel aan LED is dat deze een lange levensduur heeft. Zo bespaar je niet alleen op de aanschaf maar ook op je energierekening.

Hoera, je bent zwanger! Dan zijn er allerlei dingen waar je ineens mee bezig gaat die eerder nog niet van toepassing waren. Bijvoorbeeld hoe je vitaal moet blijven leven tijdens de zwangerschap. Maar ook het nadenken over namen voor je kind en nog veel meer. Heb je al bedacht waar de kleine komt te slapen en hoe je het huis veilig gaat inrichten? Daarover vertellen we je graag meer in dit artikel. Doe dus gerust inspiratie op die je verder helpt in je volgende levensfase!

Een kinderkamer die precies past

Baby’s slapen veel. Oké, vaak huilen ze ook terwijl je eigenlijk liever wilt dat ze slapen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. De plek waar ze slapen is meestal hun eigen kinderkamer. Soms is er in de huidige woning nog niet echt ruimte voor een kinderkamer en is er een dakkapel nodig. ‘Hoeveel kan ik lenen?’ is dan ook een vraag waar regelmatig in Google op gezocht wordt door mensen met verbouwplannen.

Als je al een kamer daarvoor hebt aangewezen in je woning, is het belangrijk om na te denken waar het bedje, de commode, de klerenkast en eventuele andere benodigdheden komen te staan. Uiteraard maak je het interieur precies passend bij jouw smaak en bij de manier waarop je de kleine wilt opvoeden.

Veiligheid begint in de kinderkamer. De commode bescherm je bijvoorbeeld ook aan de zijkanten, zodat je kindje niet per ongeluk eraf kan vallen. Stroomkabels en stopcontacten kunnen ook gevaarlijk zijn. Werk deze dan ook goed weg als dat mogelijk is. Denk ook aan de lades en kastjes waar je kind naar kan graaien of de vingers tussen kan krijgen. Je ziet het: het is een flinke klus om alles zo veilig mogelijk te maken!

Trappen zijn gevaarlijke plekken

Als je in een huis met een trap woont, begrijp je uiteraard dat je hier geen kruipende baby of wankele peuter in de buurt wilt hebben. Daarom zijn goede traphekjes letterlijk van levensbelang. Zet ze ze boven- én onderaan de trap voor veiligheid beide kanten op. Maar blijf ook vooral zelf opletten, want er kan altijd iets onverwachts gebeuren.

Je kunt echt heel veel veiliger maken in huis

Er zijn allerlei veiligheidsproducten verkrijgbaar om je kindje bijvoorbeeld te beschermen tegen de puntige hoeken van de tafel of kast. Maar denk ook zeker aan het beveiligen van je keukenkastje met schoonmaakspullen en de medicijnkast in de badkamer. Je wilt immers niet dat de kleine per ongeluk medicijnen, giftige stoffen of chemicaliën in de mond stopt. Kies daarom voor een afgesloten kast in combinatie met kind-veilige sluitingen.

Door op deze manier na te denken over de beveiliging ben je al een heel eind. Succes en veel plezier met de kleine!

Rouwboeketten worden vaak gekocht om medeleven te tonen voor de nabestaanden. Het is niet gebruikelijk deze boeketten mee te nemen naar een begrafenis of crematie, tenzij hierom gevraagd is. Meestal worden rouwboeketten naar een adres gestuurd dat ook vermeld zal staan op de rouwkaart. Soms worden de boeketten verzameld bij het uitvaartcentrum. Hoe dan ook kun je rouwboeketten eenvoudig bestellen en laten leveren.

Online bestellen

Online kun je meer dan voldoende rouwboeketten bestellen. Zorg wel dat je dit bij een lokale partij doet, zodat je weet dat het rouwboeket ook op tijd bezorgd zal worden. Dit is natuurlijk cruciaal. Een rouwboeket moet nooit te vroeg of te laat komen. Zo kunnen de bloemen nog neergelegd worden tijdens de ceremonie en zien ze er ook nog goed uit op dat moment. Als je besteld komen de rouwbloemen hoogstwaarschijnlijk beter aan dan wanneer je het boeket bestelt bij een partij die op een grote afstand zit.

Laten bezorgen

Als je een rouwboeket bestelt, laat je het dus meestal niet bij jou thuis bezorgen. Rouwbloemen laten bezorgen doe je rechtstreeks aan het huis van de nabestaanden of het uitvaartcentrum. Een uitvaartcentrum regelt de uitvaart en maakt in sommige gevallen gebruik van de rouwbloemen en boeketten die gestuurd zijn. Rouwbloemen kun je ook laten bezorgen bij nabestaanden thuis, om te getuigen van je medeleven in verband met het overlijden van een dierbare.

De juiste bloemen kiezen

Een rouwboeket kun je zelf samenstellen of in een boeket kopen. Bij overlijden wordt er vaak gekozen voor witte bloemen. Als je dus niet zeker weet welke soort bloemen je moet kiezen, zit je met witte bloemen vrijwel altijd goed. Meestal wordt bij een rouwboeket gekozen voor rozen of lelies. Andere soorten bloemen die ook veel te zien zijn bij rouwboeketten zijn chrysanten en anjers. Zowel de kleur als de soort bloemen staan symbool. Wit staat voor de onschuld en stilte. Chrysanten symboliseren de dood, rozen eerbied, lelies ook de onschuld en anjers liefde.

Specifieke wensen van de overledene of nabestaanden

Het kan zo zijn dat de overledene bepaalde favoriete bloemen had. Die kun je dan in wit kiezen voor je rouwboeket. Het kan ook zo zijn dat er specifiek gevraagd wordt om de favoriete bloemen in de favoriete kleur van de overledene. Als er een ander soort bloemen gewenst is, wordt dit meestal aangegeven in de rouwkaart. Witte bloemen zijn de oude klassiekers, maar zijn niet altijd een vereiste voor rouwbloemen.

Het is onvermijdelijk. Iedereen wordt ouder en daardoor zullen de meeste mensen moeite krijgen met bewegen. Dit betekent dat het dan lastig wordt om je zelfstandig te verplaatsen in jouw woning. Als je een woning zonder verschillende verdiepingen, dan is dat mooi meegenomen. Maar wat nou als je een woning hebt met een trap en je kan je niet verplaatsen naar boven? In dat geval kan je ervoor kiezen om een traplift aan te schaffen. Wil je meer informatie over een traplift? Lees dan verder.

Wat is een traplift?

Het is als eerste wel handig om te weten wat een traplift is. Een trapliften worden soms ook stoelliften genoemd. Je kan het zien als een heel belangrijk hulpmiddel. Dit middel wordt gebruikt door mensen die zich lastig kunnen verplaatsen op een trap. De traplift houdt in dat er een stoel is en dat deze vast zit aan een rail. Als je naar boven of naar beneden wilt, kan je op de stoel gaan zitten en dan kan je je verplaatsen. Het is goed om te weten dat een traplift bedoeld is voor het vervoer van één persoon. 

Geschikte huizen

Is jouw huis geschikt voor een traplift? Waarschijnlijk is dat wel het geval. Over het algemeen zal een traplift in elk huis kunnen worden geïnstalleerd. Het is van belang dat de trap niet te smal is. Dit kan namelijk voor problemen zorgen. Verder maakt het helemaal niets uit of je een rechte trap hebt of een trap met bochten hebt. Er is voor elke soort trap wel een geschikte soort traplift verkrijgbaar. Informeer hier naar als je zelf niet weet of jouw trap in aanmerking komt voor een traplift. Een adviseur kan daar meer over vertellen. 

Veiligheid boven alles

Op het moment dat je op zoek gaat naar een traplift, is het heel belangrijk dat je let op de veiligheid van de traplift. Het is belangrijk dat je een veilig gevoel hebt als je gebruikmaakt van de traplift. Bij trapliften kopen is het van belang dat er een veiligheidsgordel aanwezig is. De veiligheidsgordel moet je altijd om doen als je de traplift gebruikt. Verder is het handig als de traplift armleuningen heeft. Je kan je dan namelijk vasthouden aan de armleuningen als je nog net wat extra ondersteuning wil. 

Fijnste voordelen 

Trapliften zijn niet voor niets steeds populairder aan het worden. Trapliften kennen namelijk allerlei handige voordelen die benoemd moeten worden. Ten eerste is het natuurlijk een groot voordeel dat je onafhankelijk blijft. Ten tweede kan je door die onafhankelijkheid ook in jouw eigen vertrouwde woning blijven wonen. Ten derde is een traplift hartstikke veilig, dus wees niet bang dat je valt.

Praktische gids geeft eenzaamheid bij ouderen een gezicht en helpt professionals bij het ontwikkelen van succesvolle campagnes

Jaarlijks worden er honderden projecten en campagnes bedacht om eenzame ouderen te bereiken. Vaak treffen deze nauwelijks doel omdat ze, onbedoeld, over de hoofden van de mensen gaan. Communicatiestrateeg Alet Klarenbeek biedt met haar boek ‘Ik ben niet eenzaam’ een praktische gids voor professionals die effectiever willen communiceren en hun doelgroep daadwerkelijk willen bereiken en betrekken.

‘Ik ben niet eenzaam’ geeft uiteenlopende en herkenbare voorbeelden, inspirerende cases en onverwachte dwarsverbanden die ouderen én hun gevoelens een gezicht geven. Het boek maakt duidelijk dat het niet om het thema eenzaamheid gaat, maar om eenzame mensen.

Eenzaamheid is een lastig onderwerp

In het boek worden de vele facetten van eenzaamheid belicht. Eenzaamheid is niet van iemands gezicht af te lezen, het kent meerdere gedaantes en is vaak bedekt met een laag schaamte. Dat maakt het ook moeilijk om deze doelgroep te bereiken. Daarom geeft de auteur ook praktische tips voor het uitwerken van een succesvolle campagne: hoe schrijf je sterke teksten, waar moet de vormgeving aan voldoen en wat zijn goede communicatiemiddelen?

Diversiteit en inclusie

In ‘Ik ben niet eenzaam’ is ook uitgebreid aandacht voor migrantenouderen en lhbtiqa+-ouderen. Deze kwetsbare groepen kunnen ieder een heel specifieke soort eenzaamheid ervaren. De auteur schetst de achtergronden, geeft inzichten en concrete tips om deze ouderen te bereiken.

Over de Auteur

Alet Klarenbeek is communicatiestrateeg, programmamaker en specialist op het gebied van ouderencommunicatie. Ze werkt voor de overheid, cultuursector en maatschappelijke organisaties. Als oprichter van ouderenplatform UP! staat ze dagelijks in contact met ouderen. De afgelopen jaren is ze actief binnen het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, onder andere als samensteller van de landelijke HOE DAN?-werkconferenties van het ministerie van VWS. Alet biedt met dit boek een heldere handleiding om ouderen te bereiken en projecten (nog) succesvoller te maken, zodat alle inspanning en uitgaven niet voor niets zijn geweest.

Bron: AletKlarenbeek.nl

Pin It