Rubriek

Gezin

Rubriek

We horen eigenlijk vaker dat vrouwen een blaasontsteking hebben, bij mannen horen we dit niet zo vaak. Is dit puur toeval of waardoor komt dit? Hoe ontstaat een blaas ontsteking eigenlijk en kunt u dit voorkomen?

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is eigenlijk de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit komt door bacteriën die in de blaas terecht komen. Het komt vooral veel voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar.

Hoe kunt u dit krijgen?

Nu u weet dat het door bacteriën komt is het belangrijk om te weten hoe ze er komen. In de meeste gevallen komt het door ontlasting, hierdoor komen de bacteriën in de plasbuis. Het kan ook gebeurt zijn na het vrijen of wanneer u de blaas niet helemaal leeg plast. Er is ook meer kans op een blaasontsteking na de overgang, de binnenkant van de vagina wordt dunner en minder zuur wardoor er bacteriën in kunnen gaan zitten.

Vrouwen krijgen sneller een blaas ontsteking doordat de urinebuis dichter bij de anus zit. De urinebuis bij vrouwen is dan ook veel korter als bij mannen waardoor de bacterie sneller in de blaas terecht kan komen.

Hoe kunt u een blaasontsteking voorkomen?

Natuurlijk zitten we niet te wachten op een ontstoken blaas maar wat kunt u doen om dit niet te krijgen of dit tegen te gaan. Deze tips zullen u hierbij helpen:

 • Drink 2 tot 3 liter water op een dag
 • Ga direct plassen wanneer u het gevoel heeft te moeten plassen
 • Plas de blaas helemaal leeg, zit rechtop, neem de tijd, probeer te ontspannen dus niet te drukken
 • Ga plassen na het vrijen
 • Veeg wc papier van voor naar achter, de billen waar de meeste bacteriën zitten dus als laatst

Veel mensen gebruiken steunkousen maar als u ze zelf niet heeft zult u waarschijnlijk ook niet zo goed weten waar het goed voor is. Het lijken eigenlijk gewoon sokken maar ze zitten dan wat strakker en zijn vaak erg hoog tot net onder de knie maar wat doen ze eigenlijk?

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn erg elastisch en horen strak om het been te zitten. De kous zal veel druk uit oefenen op het been waardoor de doorbloeding verbeterd wordt. Het wordt vaak gebruikt om vocht af te drijven of om vocht in de benen te kunnen voorkomen. Het heeft ook veel medische voordelen zo is het te gebruiken bij spataderen of lipoedeem. De kousen hebben zijn onderverdeeld in verschillende drukklasse van 1 tot 4. Hoe hoger de klasse ho meer druk de kous zal geven. Het is dus afhankelijk van hoeveel u nodig heeft of wat aansluit aan uw been.

Bloedcirculatie

Het is belangrijk om de bloedstroom in uw benen op gang te houden. Wanneer u lang stil moet zitten door werk of door immobiliteit is het belangrijk om de bloedcirculatie te helpen. Door geregeld de benen bewegen zoals met wandelen, joggen en het bewegen van de voeten zal dit de bloedstroom juist beter worden. Wanneer u dit niet kan door uw werk of door bijvoorbeeld veel reizen met trein of bus dan komt de circulatie stil te liggen. Er kan dan vocht in de benen ontstaan of u zult last krijgen van spataderen. Door de steunkousen te dragen wordt de bloedcirculatie op gang geholpen ook wanneer u langere tijd stil zit.

Aan en uit trekken van kousen

Doordat de kousen strak moeten zitten kan het wat lastiger zijn om ze aan en uit te trekken, oudere mensen hebben hier sneller moeite mee. Het helpt om plastic handschoenen te dragen als u de kousen aan of uit wilt trekken. De handschoenen zorgen er voor dat u meer grip heeft op de kous wat het iets makkelijker maakt. Er zijn ook andere hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen maar in veel gevallen zal ook thuishulp langskomen om hierbij te helpen.

Tips voor het dragen van steunkousen

 • Draag ze iedere dag van het opstaan tot naar bed gaan
 • Op warme dagen heeft u ze juist nodig dus draag ze ook dan
 • Uw huid kan uitdrogen door de kousen dus smeer uw benen ’s avonds in met een vette zalf
 • Zorg elk jaar voor nieuwe kousen, ze kunnen hun elasticiteit verliezen

Bijna iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met waterpokken. Misschien heeft u ze zelf wel gehad toen u klein was of hebben kinderen in uw omgeving er last van. Waterpokken is een zeer besmettelijk ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Heeft u als kind het virus niet gehad dan kunt u dit als nog krijgen wanneer u volwassen bent. Voor kinderen zijn de waterpokken vaak onschuldig. Lees hier een aantal belangrijke zaken die u moet weten over de waterpokken.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Besmetting gaat vooral via niezen, hoesten of praten. Waterpokken zijn te herkennen aan de rode bultjes of blaasjes die op de huid verschijnen. De pokken kunnen over het hele lichaam zitten ook in de mond of tussen het haar.

Aan welke symptomen kunt u waterpokken herkennen?

Kinderen kunnen al vanaf 2 dagen voor dat de eerste symptomen optreden het virus doorgeven. Meestal worden de kinderen eerst wat hangerig en kunnen ze lichte koorts krijgen. Na 2 dagen verschijnen de eerste blaasjes/bultjes op het lichaam. De blaasjes veroorzaken veel jeuk. De blaasjes zijn ook erg besmettelijk. Zodra de blaasjes indrogen komen er korstjes op het lichaam, wanneer dit is gebeurd zal het kind ook niet meer besmettelijk zijn. Na ongeveer 10 dagen zullen de symptomen verdwijnen.

Symptomen bestrijden

Helaas is er geen medicijn die uw kind sneller kunnen genezen. Het allerbelangrijkste is om de blaasjes niet open te krabben en de wondjes te laten genezen. Knip de nagels van de kinderen kort om zo te voorkomen dat ze er straks littekens aan over houden. Medicijnen zijn er niet maar wel tal van middeltjes die u via een drogist kunt verkrijgen om de jeuk wat minder te laten zijn.

Bijna 95% van de mensen krijgt de waterpokken als kind. Omdat het virus zo besmettelijk is kunt u het bijna niet voorkomen. Voor kinderen zijn de symptomen vrij mild waardoor dit ook de beste tijd is om het virus te krijgen. Voor volwassenen kunnen de waterpokken een grotere bedreiging geven. Bij ernstige symptomen is het altijd wijs om een huisarts in te schakelen

Tegenwoordig zitten kinderen regelmatig achter de iPad, het mobieltje of de computer. Op zich niet erg, ze zullen computervaardigheden immers de rest van hun leven nodig hebben. Te veel achter een schermpje zitten is echter niet goed, en dat is wel vaak het geval. Het gevolg? Kinderen bewegen te weinig.

Hoe groot is het probleem?

Velen luidden in 2018 al de noodklok toen uit cijfers van het CBS bleek dat maar liefst 45 procent van de kinderen in 2017 niet voldoende bewoog. Het ging dan om kids met een leeftijd tussen de vier en twaalf jaar. Sommige ouders gebruiken de iPad als oppas, andere kinderen zijn vergroeid met hun gameconsole. Soms willen kinderen wel buitenspelen, maar zijn er geen speelmaatjes in de buurt. Wat de reden ook is, de ontwikkeling is zorgwekkend. Er komt een generatie aan die op latere leeftijd waarschijnlijk vaak beroep zal moeten doen op zijn/haar zorgverzekering.

Directe gevolgen van te weinig beweging

De directe gevolgen zijn vaak overgewicht, vooral als te weinig beweging wordt gecombineerd met ongezonde voeding. Dit kan bovendien voor darmklachten zorgen, zoals obstipatie, en een verlaagde weerstand. Daarnaast kunnen kinderen somber worden, de concentratie wordt minder en het is ook zeker niet bevorderlijk voor de motoriek. Volgens de richtlijnen moeten kinderen tussen de vier en twaalf jaar dagelijks een uur matig intensief bewegen.

Gevolgen op de lange termijn

Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom zal een kind dat te weinig beweegt hier op latere leeftijd waarschijnlijk de problemen van ervaren. Zoals gezegd is te weinig beweging voor kinderen slecht voor de motoriek. Dit is niet iets waar hij of zij enkel als kind last van zal hebben, maar dit kan ook op latere leeftijd een belemmering vormen. Daarnaast vergroot te weinig beweging natuurlijk de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en zwakke botten. Beweging is goed voor het aanleren van vaardigheden als samenwerking en het bouwt het zelfvertrouwen op. Een gebrek aan deze kwaliteiten zal een kind ook op latere leeftijd beïnvloeden. Dit soort vaardigheden leert een kind nu eenmaal niet door op de bank te hangen met een iPad.

Hoe motiveer ik mijn kind?

De oplossing is natuurlijk simpel: kinderen moeten meer bewegen. Maar hoe motiveer je je kind om van de bank af te komen? Een lijst opsommen van alle mogelijke gezondheidsrisico’s en een waarschuwing dat je kind later waarschijnlijk aanvullende pakketten nodig heeft op zijn zorgverzekering zal niet werken. Je zult bewegen leuk moeten maken voor je kind. Ga lekker samen fietsen, skeeleren of ga samen met de hond naar het bos. Jonge kinderen zullen waarschijnlijk schoolpleinspelletjes ook erg leuk vinden, zoals ‘schipper mag ik overvaren’, hinkelen, verstoppertje of een balletje trappen.

Elke vrouw komt in de overgang, het is echter de vraag wanneer dit is en hoe lang dit duurt. Wat gebeurt er eigenlijk in de overgang en zijn er dingen die we kunnen doen om de klachten te verminderen?

Wat is de overgang?

De overgang begint voor de meeste vrouwen tussen hun 45 en 55 jaar maar er kunnen natuurlijk enkele uitzonderingen zijn. Het oestrogeen niveau zal dan dalen waardoor de eicelproductie terug loopt. De Menstruatie zal daardoor eerst onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal weg blijven. Per persoon kan het verschillen hoe snel dit proces verloopt, vaak ligt dit tussen de 6 en 10 jaar.

Wat zijn de overgangsverschijnselen?

Waar de meeste vrouwen last van hebben zijn de opvliegers. U krijg het opeens heel erg warm waarbij uw gezicht en hals erg rood kunnen worden. Vaak gaat dit ook gepaard met het hevig zweten wat ook nachtzweten kan veroorzaken. Dit is vaak na korte tijd weer over maar wanneer u in de winkel staat of visite heeft kan dit erg ongemakkelijk zijn. Waar u ook last van kunt hebben is een branderig gevoel tijdens het vrijen door een dunner wordend slijmvlies. Stemmingswisselingen zult u zelf wellicht minder snel merken echter de mensen om uw heen kunnen merken dat u ineens een korter lontje heeft.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om een goede conditie te hebben en gezond te eten. Doordat menstruaties wellicht vaker of heviger zijn is een goede levensstijl belangrijk. Zo kunt u er op letten dat u voldoende ijzers binnen krijgt en kunt u tijd vrij maken om in ieder geval 30 minuten actief te zijn. Een goede nachtrust is ook van belang dus probeer tijdig naar bed te gaan.

Er zijn ook een aantal adviezen die u kunt gebruiken. Wat bijvoorbeeld kan helpen is om meerdere laagjes kleding aan te trekken. Zo kunt u bij een opvlieger makkelijk een sjaal af doen of een vest uit trekken. U zou ook beter alcohol en warme dranken kunnen mijden deze kunnen opvliegers uitlokken.

Iedere vrouw gaat door de overgang dus leer omgaan met de overgangsverschijnselen.

Verloskundigen belangrijk bij signaleren problemen

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Journal of Women’s Health.

Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Die gevoelens gaan soms gepaard met een minder optimale ontwikkeling van de zwangere vrouw en haar kind. Vrouwen met zulke angstige of sombere gevoelens hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie. De kinderen lopen iets meer risico op een lager geboortegewicht en een achterblijvende psychomotore en gedragsontwikkeling in de kinderperiode.

Weinig hulpvragen

Carolina de Weerth, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboudumc, heeft met collega’s onderzoek gedaan naar deze gevoelens bij bijna 1500 zwangere Nederlandse vrouwen, meestal in het tweede semester van hun zwangerschap. “Hoewel we weten dat ongeveer twintig procent van de zwangere vrouwen last heeft van dergelijke gevoelens, zien we relatief weinig vragen om hulp of behandeling. We hebben onderzocht hoe dat komt, welke drempels er zijn – zowel bij de zwangere vrouw als bij de verloskundige – om die problemen te signaleren en te behandelen.”

Niét natuurlijk

Ook in het Nederlandse onderzoek had ongeveer een vijfde van de zwangere vrouwen last van angstige en sombere gevoelens. Onderzoeker Pamela Browne, eerste auteur van het artikel Prenatal Anxiety and Depression in Journal of Women’s Health: “Slechts vijftien procent van deze vrouwen wordt hiervoor behandeld, meestal met psychotherapie. Kijken we naar de lage graad van behandeling, dan valt op dat de meeste vrouwen die negatieve gevoelens zien als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap, iets dat er nou eenmaal bij hoort. Met dit onjuiste beeld in gedachte zullen vrouwen ook minder snel om hulp vragen.”

Rol verloskundigen

Het onderzoek maakt ook duidelijk hoe belangrijk de rol van de verloskundigen bij dit probleem is. De Weerth: “Er wordt weinig hulp gevraagd, maar áls het tot een hulpvraag of behandeling komt, dan blijken zwangere vrouwen in de meeste gevallen te zijn doorverwezen door de verloskundige. Zwangere vrouwen praten ook vaak pas over hun problemen als verloskundigen er expliciet naar vragen. Op die manier wordt de drempel om het bespreekbaar te maken een stuk lager. Sterker nog, vragen verloskundigen niet expliciet naar gevoelens van angst en depressie, dan vinden zwangere vrouwen het vaak moeilijk om het onderwerp zelf ter sprake te brengen.”

Standaard screenen?

Hoewel veel zwangere vrouwen dus gevoelens van angst en depressie hebben, blijken die problemen nog maar weinig besproken en behandeld te worden. Verloskundigen spelen een essentiële rol om de problematiek beter op de agenda te krijgen. De Weerth: “Mogelijk kan een standaard screening als onderdeel van het werk daartoe een aanzet geven.”

Bron: Radboud UMC

Als we jong zijn, is de fiets nog zo gewoon. Even naar de winkel of naar het college en twijfelen doen we niet. Nu vele jaren later zijn er ook kinderen en nemen we de auto wel. Het klopt natuurlijk dat het er warmer en droger is, maar dan misloop je wel de vele gezondheidsvoordelen van dat fietsen. Met een goed fietsstoeltje zit je kindje bovendien ook gewoon veilig. En als ze groter zijn, fietsen ze toch gewoon met je mee! Hieronder overlopen we nog even de vele gezondheidsvoordelen die je gegarandeerd zullen overtuigen.

Kleiner risico op hart- en vaatziekten

Door te fietsen komt je hartritme wat hoger te liggen. Je hart moet wat sneller slaan om het bloed ook sneller doorheen je aderen en lichaam te laten stromen. Hierdoor worden vieze afvalstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd en verspreiden de goede voedingsstoffen zich naar waar ze thuishoren. De voordelen daarvan zijn nog steeds voelbaar wanneer je later die dag in de zetel neerploft. Honderdvijftig minuten fietsen per week volstaat al om het risico op hart- en vaatziektes op deze manier gevoelig te doen dalen. Alleen al door van maandag tot en met vrijdag van en naar de schoolpoort te fietsen, zou dat moeten lukken.

Minder stress en een verbeterd afweersysteem

Al dat regelmatig fietsen is niet alleen goed om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar er zijn ook andere voordelen aan verbonden. Tijdens het fietsen komen er bijvoorbeeld endorfines vrij, waardoor je je lekker goed voelt. In de tussentijd neemt het cortisolgehalte af. Dit is het hormoon dat je een stressgevoel bezorgt. Het is een verademing ten opzichte van al die stressbuien in de auto.

Daarnaast word je blootgesteld aan zonlicht, waardoor je lekker vitamine D aanmaakt. Ook dit heeft veel voordelen, want het is een onmisbaar element in de spieropbouw en de opbouw van je afweersysteem. Vergeet natuurlijk wel geen zonnebrandolie te gebruiken om andere probleempjes te voorkomen, maar dat geldt eigenlijk altijd als je buitenkomt.

Betere nachtrust

Uit onderzoek blijkt dat elke dag een halfuurtje fietsen er voor zorgt dat je beter slaapt. Zo zou je sneller de slaap vatten en tot een uur langer doorslapen. Mensen die het bovendien moeilijker hebben om hun natuurlijk slaapritme te vinden, bijvoorbeeld omdat ze tijdens de werkweek nachtwerk uitvoeren, halen er nog meer voordeel uit. Deze gezondheidsvoordelen gaan overigens ook een stukje samen met de afname van cortisol in het lichaam: minder cortisol betekent sowieso al een betere nachtrust.

Krachtvoer voor je hersenen

Krachtvoer voor je hersenen

Voorts draagt fietsen bij aan het zogenaamde breineffect, maar dat is iets wat ook andere bewegingsvormen natuurlijk al doen. Zo zorgt bewegen ervoor dat de bloedtoevoer naar de hersenen beter verloopt, wat logischer is als je hart wat sneller gaat kloppen. Het gevolg is dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat, waardoor er dan weer meer proteïnen worden geproduceerd en je hersenen makkelijker banen leggen die noodzakelijk zijn om dingen te begrijpen of verbanden te leggen. Verwacht nu niet dat je vanuit het niets de loop-kwantumzwaartekrachttheorie wetenschappelijk gaat kunnen onderbouwen, maar op lange termijn loop je wel minder risico op de ziekte van Alzheimer en dat is toch ook al mooi meegenomen.

Geen zorgen, want iedereen kan het

Dat is inderdaad het grote voordeel van fietsen. Het is niet iets zoals paalwerpen of krav maga waar je jaren op moet oefenen en dat je voortdurend moet onderhouden. Eenmaal je kan fietsen, kan je het voor het leven. En als je wat ondersteuning kan gebruiken, kan je toch gewoon een elektrische fiets kopen? Er is echt geen enkele reden waarom jij niet vaker de fiets zou gebruiken.

Het is natuurlijk een fijn gevoel om iets te geven aan iemand waarbij u zeker weet dat hij of zij er erg blij mee is. Tegenwoordig zijn kinderen of klein kinderen dan ook steeds meer verwend door de welvarende economie. Ze krijgen van alles van hun ouders maar ook opa en oma geven veel cadeautjes. Wanneer een van de kinderen jarig is zult u ook merken dat ze eigenlijk alles al hebben wat ze zouden willen.

Hoe herkend u een verwend kind?

Er zijn een aantal punten waar aan u kunt herkennen dat uw kind of kleinkind verwend is. Waarschijnlijk zult u merken dat het kind het moeilijk vind om ‘nee’ te accepteren. Het kan zelfs zijn dat het kind gaat huilen of juist heel boos wordt als hij zijn zin niet krijgt. Wat ze ook lastig vinden is om ‘dank je wel’ te zeggen. Heeft u een keer geen cadeautje mee gebracht of een klein cadeautje zullen ze vaak ook teleurgesteld zijn of ontevreden overkomen. Waarschijnlijk zal hij dan ook erg boos worden in de winkel als hij dat ene zakje snoep niet mag hebben. Van andere zult u dan ook regelmatig horen dat het kind verwend is. Het is dan tijd om dit om te draaien nu het nog kan.

Langzaam veranderen

Van de een op de andere dag uw kind niets meer geven zal niet helpen. Niet alleen u maar ook voor uw kinderen moet u zorgen voor een geleidelijke overgang. Begin met het af en toe nee zeggen tegen kleinde dingen. Het kind zal er vaak niet zo boos of gefrustreerd zijn hierover en wanneer dit toch zo is kunt u het kind beter uit laten huilen of even boos laten zijn. Wanneer u dit langer volhoudt en steeds iets vaker nee blijft zeggen zult u merken dat ze minder snel om dingen vragen en ook steeds blijer zijn wanneer ze wel iets krijgen.

liefde geven

Veel mensen denken ook wel eens dat als we ze iets niet geven dat ze ons niet meer leuk vinden. Dit is echter niet waar, ze houden natuurlijk wel van je ook al wordt er wel eens nee gezegd. Ze zullen het meer accepteren als er nee gezegd worden en vinden het vaak ook geen probleem om hun speelgoed te delen.

U hoeft dus niet altijd ja te zeggen dus voorkom dat uw kind of kleinkind te verwend wordt.

Je huis is nog steeds mooi maar toch. Je keuken wordt al wat ouder en de badkamer is ook niet meer wat het is geweest. Tijd voor een upgrade! Maar hoe betaal je dat dan?

Ook wanneer je geen enorme spaarpot hebt is het mogelijk om je dromen te verwezenlijken.

Het loont om te kijken naar de voordelen van een persoonlijke lening om de verbouwing van je huis of bijvoorbeeld een nieuwe auto te kunnen betalen.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je in totaal kwijt bent. En heb je tussentijds geld over? Dan kun je bijna altijd boetevrij aflossen. Voor de verbouwing van je huis is het zelfs mogelijk om een deel van de rente af te trekken (zolang het maar gebruikt wordt om je huis te verbeteren)

Vaak kiezen mensen ervoor om naar hun bank te gaan om zo’n lening af te sluiten omdat zij de bank al kennen. Zij staan er alleen niet bij stil dat de rentepercentages eigenlijk best hoog zijn in vergelijking met online aanbieders. Het verschil zit hem in de hoge kosten die banken kwijt zijn aan adviseurs en dure kantoorpanden.

Voor leningen loont het daarom ook om online te vergelijken. Zo kom je erachter dat je veel geld kunt besparen wanneer je een persoonlijke lening bij een online aanbieder afsluit. Zij hebben het voordeel dat zij met meerdere kredietverstrekkers werken en geen dure kantoorpanden en adviseurs hebben. Op die manier ben je een stuk minder voor je lening kwijt!

Ben je in verwachting? Van harte gefeliciteerd! Nu is het moment om je met een zwangerschapskalender goed voor te bereiden op de komende periode. Het is logisch dat je nog niet alles weet over zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Gelukkig is er de zwangerschapskalender om je een handje te helpen. Welke informatie kun je daar zoal in vinden?

Wat is een zwangerschapskalender?
Een zwangerschap is een ontzettend fijne, maar ook spannende periode. Het lichaam van een vrouw verandert en dat brengt soms bepaalde bijwerkingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en vermoeidheid. Gelukkig heeft niet iedereen daar last van, want elke vrouw is anders.In een zwangerschapskalender staat de ontwikkeling van de baby iedere week beschreven. Ook vind je als moeder een beschrijving van alle veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Wat is een trimester?
In een zwangerschapskalender kom je regelmatig de term ‘trimester’ tegen. Als het goed is ben je na negen maanden helemaal klaar voor de baby. Een zwangerschap is onderverdeeld in drie verschillende fases die ‘trimesters’ worden genoemd:

 • Eerste trimester: week 1 tot het einde van week 12
 • Tweede trimester: week 13 tot het einde van week 26
 • Derde trimester: week 27 tot het einde van de zwangerschap

Wanneer ben je uitgerekend?
Na het aankondigen van je zwangerschap is de eerste vraag die veel mensen stellen: ‘wanneer ben je uitgerekend?’. Tijdens je eerste prenatale bezoek zal de verloskundige of gynaecoloog je helpen bij het bepalen van de verwachte bevallingsdatum. Je verwachte bevaldatum is 40 weken vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Uitgerekende datum is slechts een schatting
Onthoud dat de uitgerekende datum slechts een schatting is. De meeste baby’s worden geboren tussen 38 en 42 weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie van hun moeder. Slechts een klein percentage van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op hun uitgerekende datum.

Gezond leven: hier moet je rekening mee houden
Er is veel om rekening mee te houden als je in blijde verwachting bent. Het is belangrijk om zo vitaal mogelijk te blijven omdat je lichaam zo verandert én omdat er natuurlijk een baby in de buik groeit. Hou met de volgende zaken rekening als je zwanger bent of wanneer je probeert om zwanger te worden:

 • Gezond eten.
 • Prenatale zorg.
 • Omgaan met zwangerschapsproblemen, zoals bepaalde kwalen.
 • Beslissingen die je moet nemen over werk en geboorte. Wanneer ga je bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof en wanneer begin je na de bevalling eventueel weer met werken?
 • Wat te doen als een zwangerschap misgaat?

Bereid je gezond voor op je zwangerschap
Misschien ben je nog niet in verwachting, maar wil je dat wel graag. In dat geval is het alvast slim om prenatale vitaminen in te nemen. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip bij de baby. Calcium en ijzer zijn belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor jouw gezondheid en de ontwikkeling van de baby.

Neem vitamines
Prenatale vitaminen zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Soms krijg je ze op recept van je huisarts. Maakt de inname ervan je misselijk? Vervelend! Probeer ze ’s avonds of bij een licht tussendoortje in te nemen. Zuigen op harde snoepjes of kauwgom wil ook nog wel eens helpen.

Blijf zo lang mogelijk actief
Een zwangerschap heeft veel impact op je gezondheid. Actief blijven is belangrijk voor je algemene welzijn. Je houdt er je gewicht mee onder controle, het vermindert stress en verbetert de bloedsomloop. Ook helpt het je om beter te slapen. Neem een zwangerschapsgymnastiekles of loop minstens vijftien tot twintig minuten per dag in een rustig tempo. Kies bij warme temperaturen voor schaduwrijke gebieden of loop een rondje binnenshuis

Welke activiteiten zijn geschikt voor zwangere vrouwen?
Pilates, yoga, zwemmen en wandelen zijn ook geweldige activiteiten voor de meeste zwangere vrouwen. Neem echter eerst contact op met je arts voordat u met een trainingsprogramma begint. Probeer iedere week minstens dertig minuten aan lichaamsbeweging te doen. Luister altijd naar je lichaam en overdrijf niet.

Vermijd tabak, alcohol en oplosmiddelen
Vermijd tijdens de zwangerschap tabak, alcohol, illegale drugs en oplosmiddelen zoals verfverdunners en nagellakverwijderaar vermijden. Daarmee verklein je de kans op een miskraam en/of afwijkingen bij de baby. Roken is echt heel erg slecht voor de ontwikkeling van je kindje. Het vermindert de zuurstoftoevoer naar de baby en is gekoppeld aan vroeggeboorte en andere complicaties. Een zwangerschap is een bijzondere periode waar je zoveel mogelijk van moet genieten. En het is prachtig om in een zwangerschapskalender te zien hoe je kleintje groeit!

Pin It