Rubriek

Veilig werken

Rubriek

In de zomer maanden hebben we heerlijk buiten kunnen zitten. Samen met ander gezelschap is het natuurlijk makkelijk om afstand te houden in de tuin en u heeft gelijk frisse gezonde lucht. De dagen zijn echter een stuk kouder en buiten zitten zit er helaas niet meer in. Het is daarom ook belangrijk om uw huis of werkplek goed te ventileren zodat er geen stofjes blijven hangen en zodat het corona virus zich niet kan verspreiden. Zo kunt u zorgen voor goede ventilatie.

Wat is de juiste optie voor luchtverversing?

Er zijn bepaalde eisen voor luchtverversing, dit betekend dat dit geen nadelig effect mag hebben op de gezondheid van mensen. Het is daarbij belangrijk dat het ‘oude’ lucht afvoert en verse lucht binnen laat. Een verwarming of koelsysteem is geen goede optie. Sommige gebruiken ook een ventilator terwijl deze enkel lucht verspreid en geen verse lucht aanvoert.

Ramen open of niet?

Wanneer u een systeem heeft waar lucht afgevoerd wordt en verse lucht naar binnen laat is het niet nodig om uw raam open te zetten. Echt hebben sommige systemen alleen de optie om ‘oude’ lucht af te voeren. Het is wel belangrijk om verse lucht naar binnen te laten daarom is het in dit geval wel goed om het raam iets open te zetten.

Zorg voor lucht verversing

Bent u even niet thuis is het wel fijn om uw huis te laten ventileren zodat wanneer u thuis komt er verse lucht is binnen. Zet roosters bijvoorbeeld open of zet ramen op en kier met een beveiliging. Heeft u de roosters dicht gedaan omdat het soms te hardt waait is het belangrijk om deze dus weer open te zetten.

Bent u met meer mensen in een ruimte geweest voor een vergadering lucht direct daarna deze ruimte zodat de volgende gerust de ruimte in kunnen met verse lucht.

Betrokken zijn bij een ongeval is de grootste nachtmerrie van veel mensen. Is dit jou overkomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding om de traumatische ervaring nog enigszins te compenseren. Als dit gaat om immateriële schade, dan spreken we ook wel van smartengeld

Mogelijkheden schadevergoeding

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om als familie van een slachtoffer een vergoeding te krijgen. Als iemand in een familie betrokken is geweest bij een ongeval kan dit ook directe impact op de andere familieleden hebben. Het kan zijn dat je als slachtoffer op bepaalde momenten afhankelijker bent als eerst. Misschien worden hierdoor wel inkomsten misgelopen, of juist hoge kosten gemaakt door de familie. De opgelopen affectieschade kan sinds 2019 ook door familie verhaald worden. De personen die hier aanspraak op kunnen maken zijn ouders, kinderen, pleegkinderen, de echtgenoot of een partner die samenwoont met het slachtoffer. Het bedrag van het smartengeld hangt af van de situatie, over het algemeen kunnen bedragen tussen €12.500,- en €20.000,- euro uitgekeerd worden. De financiële tegemoetkoming zal geen materiële of immateriële schade wegnemen, toch is het een last minder als je je geen zorgen meer hoeft te maken als familie over financiën tijdens het herstelproces. 

Financiële tegemoetkoming

Je hebt als slachtoffer recht op een financiële tegemoetkoming als bewezen is dat een ongeval veroorzaakt is door de tegenpartij. Dit moet erkend worden door deze partij. Er zijn verschillende soorten schade die iemand op kan lopen. Naast immateriële schade kunt u ook een vergoeding op vermogensschade verhalen. Als je niet meer kan werken door toedoen van een ander dan kun je hier aanspraak op maken. Ook materiële schade kan vergoed worden. Dit neemt natuurlijk de schade niet weg, maar kan wel meer zekerheid bieden in zware tijden. Laat je informeren bij een juridisch bureau om zo een goed overzicht te krijgen van de soorten schade die verhaald kunnen worden.

Wanneer we ouder worden werkt ons lichaam niet altijd mee. We willen graag nog dingen doen en ondernemen maar misschien krijgt u wel last van uw gewrichten of krijgt u een slecht rug als u wat ouder wordt. Wanneer u tijdens uw werk veel fysiek werk moet doen kan dit steeds lastiger of misschien zelfs pijnlijker worden. Het kan dus verstandig zijn om een carrière switch te maken en te kiezen voor een baan op kantoor.

Zorg voor uw lijf

Het kan natuurlijk zijn dat u al heel lang bij hetzelfde bedrijf werkt en daar natuurlijk ook veel plezier in hebt. Het kan echter zijn als u veel lichamelijk werk moet doen dat niet alles meer mee werkt. Wanneer u in de bouw werkt of veel zware dozen moet tillen kan dit een grote invloed hebben op uw gezondheid buiten het werk. Zo onderneemt u wellicht wat minder om uw lichaam wat rust te geven en zult u ook meer klachten ervaren tijdens uw werk en daarbuiten. Het kan dus goed zijn voor uw gezondheid om te kiezen voor een andere baan waarbij u meer denkt aan uw lichaam en gezondheid.

Wat kunt u doen?

Het is natuurlijk erg lastig om een carrière switch te maken al helemaal als u eigenlijk wel blij bent met uw werk. U hoeft natuurlijk niet gelijk helemaal uit de branche te gaan maar u kunt ook kiezen voor een andere stap in dit proces. In plaats van dat u met dozen gaat schouwen kunt u bijvoorbeeld ook de bestellingen doen of de administratie. In plaats van dat u een aanbouw plaats kunt u bij de klant langs gaan om de opties te overleggen. Het zware werkt wordt dan door anderen gedaan en u werkt nog steeds in de branche dat u leuk vindt en waar u veel kennis van heeft.

Opleiding

Bent u van plan om totaal iets anders te doen? Het is dan goed om een cursus of opleiding te doen om zo wat kennis op te doen van een andere sector. Als u wat ouder bent heeft u veel ervaring en bedrijven zijn hier vaak naar op zoek. Het kan natuurlijk ook zijn dat de technologie u ingehaald heeft dus wie weet is het verstandig om hier iets over bij te leren. Zo kunt u met de rest mee komen en kunt u uw werk op een kantoor beter uitvoeren.

Denk ook aan uw lichaam wanneer u aan het werk bent. Laat anderen maar het zware werk doen terwijl u comfortabel de administratie doet op kantoor. Niet alleen u zelf maar waarschijnlijk de rest om u heen kunnen nog meer genieten van uw gezelschap en de dingen die u weer kunt ondernemen.

Sommige dingen zullen er op het werk wellicht wat ingeroest zijn. Misschien laat u vaak spullen liggen worden er veel verlengsnoeren gebruikt of is het gewoon makkelijker om het op een andere manier te doen. Door dat deze kleine dingen er in geslopen zijn zal uw werkplek minder veilig zijn. Er zijn een aantal dingen waardoor u uw eigen veiligheid op het werk kunt verbeteren.

Ruim eens op

Waarschijnlijk is dit niet uw favoriete taak maar als u het in een keer goed doet zal het later een hoop werk schelen. Er zijn vaak een aantal plekken waar rotzooi achter gelaten wordt terwijl het juist belangrijke plekken zijn om vrij en schoon te houden. Denk daarbij aan een nooduitgang, dit is een plek die eigenlijk niet gebruikt word en waar het soms handig lijkt om die ene doos neer te zetten. Die ene doos worden er gouw meer en u creëert een onveilige situatie. Tegenwoordig zal er minder geprint worden als dat we eerder deden maar nog steeds zullen er soms grote ladingen uit komen. In dit hok zal vaak ook los papier rondslingeren. Een printer kan soms erg warm worden en als papier de ventilatie blokkeert kunnen er nare situaties ontstaan. Zorg dan ook dat het papier goed opgeborgen is en wanneer er papier achter de printer valt dat het direct opgeruimd wordt.

Elektriciteit en snoeren

Wanneer u net een stopcontact nodig heeft zijn ze vaak allemaal al bezet. Het is makkelijk om een verlengsnoer hiervoor te pakken. Zorg echter dat het geen netwerk wordt van verlengsnoeren want dit kunnen ze niet altijd aan. Als er veel draden en verlengsnoeren over de vloer liggen kan het ook voor valpartijen zorgen waarbij het apparatuur ook nog eens mee getrokken wordt en zullen beschadigen. Zorg er dus voor dat u voldoende punten heeft met stopcontacten zo voorkomt u dat snoeren over de werkvloer liggen.

Blijf alert

Het is belangrijk om elke keer met een frisse blik naar uw werk plek te kijken. Wellicht is er wel iets veranderd of ziet u iets dat veiliger zou kunnen. Ligt mensen hierover in en zorg dat iedereen de regels na leeft. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de veiligheidsregels en weten wat ze moeten doen, hoe veiliger de werkplek. In sommige gevallen wordt er ook een training gegeven om veilig te kunnen werken, dit is ook erg belangrijk als er op hoogte gewerkt wordt, op vorkheftrucks of met chemicaliën. Het voorkomen van vervelende situaties is het belangrijkste door nu al dingen veiliger te maken zullen er minder gevaarlijke situaties ontstaan.

Er zijn een aantal kleine dingen die u kunt doen om voor meer veiligheid te zorgen.

Brand kan door de kleinste dingen ontstaan en dit zal vaak onverwachts komen. Als u een aantal maatregelen neemt kunt u uw eigen werkomgeving een stuk veiliger maken voor u en uw collega’s. Door over een aantal dingen na te denken kunt u het plan verbeteren.

Personeel inlichten

Wellicht heeft u ergens al een brandblusser hangen en weet u precies wat u moet doen als er brand uit breekt. Weten uw collega’s dit eigenlijke wel? Het kan natuurlijk ook gebeuren als u er niet bent, het is daarom belangrijk om ook uw personeel hier over goed in te lichten. Laat zien waar alles ligt en leg uit wat ze moeten doen als er tocht iets gebeurt.

Zorg voor een extra vluchtweg

Als u altijd door de zelfde deur naar binnen en naar buiten gaat zult u niet zo snel na denken over een mogelijke vlucht route. Het is belangrijk dat er nog een extra uitgang is, mocht het vuur de route blokkeren dan is er nog een andere mogelijkheid. Houd daarbij rekening dat de deur te openen moet zijn van binnen uit en zonder sleutel. Verder moeten er geen obstakels voor de deur liggen en moet u deze ruimte niet gebruiken als opslag.

Belangrijke verlichting

Als er brand uitbreekt is het belangrijk om noodverlichting te gebruiken. Deze verlichting zal namelijk lijden naar de uitgang om zo iedereen in veiligheid te kunnen stellen. Als iemand het gebouw niet kent kan ook hij of zij weer buiten komen. Zorg er dus voor de de vluchtroute altijd duidelijk aangegeven is.

Tips voor Brandpreventie

Het beste is natuurlijk om een brand voor te zijn. Er zijn extra dingen waar u op kunt letten om de brand te kunnen voorkomen of sneller tegen te kunnen gaan.

 • Zorg voor voldoende brandmelders
 • Controleer de brandmelders regelmatig
 • Zorg voor voldoende blusmiddelen
 • Speciale plek voor rokers

Waar moet u op letten bij een brandblusser?

Om het extra lastig te maken zijn er ook nog een verschillende brandblussers. Er zijn diverse maten maar ook kunt u de brandblusser afstellen op het materiaal dat in uw pand is. Zo zijn er rookblussers voor:

 • Vaste stoffen, hout, textiel en schuimrubber
 • Vloeibare stoffen, benzine, alcohol, vet en asfalt
 • Gassen, propaan, butaan en aardgas
 • Metalen, magnesium, kalium en aluminium

Zorg er ook voor dat de brandblusser op een vaste plaats staat zodat het voor iedereen vindbaar blijft. Een goede plek is bij trappen, gangen of bij de ingang. Zorg ook voor een pictogram op de plattegrond zo weet iedereen waar de brandblusser zich bevindt.

Zelfs tegenwoordig blijken er nog relatief veel werksituaties te ontstaan waarbij het lichaam onnodig wordt belast. Zoals bij het nemen van drempels met een heftruck, karretje of kruiwagen. In dit artikel kun je lezen hoe ongemak door drempels kan worden voorkomen.

Fysieke belasting en onveilige situaties door drempels in het bedrijf

Bij het nemen van een drempel met een voertuig of karretje ontstaat er een schok. Hierdoor ontstaat er schokbelasting op het lichaam. Gebeurd dit regelmatig dan kunnen er op langere termijn lichamelijke klachten ontstaan. Naast de belasting voor het lichaam, kan de schokbelasting ook zorgen voor een onveilige werksituatie. De lading op het karretje of de heftruck kan namelijk gaan verschuiven. Lading kan beschadigen of zelfs vallen.

Om deze ongemakken te voorkomen is het verstandig om de drempels beter overbrugbaar te maken. Dit kan eenvoudig met een drempelhulp. Tegenwoordig zijn er vele soorten drempelhulpen verkrijgbaar. Hierdoor kan de oploop precies geschikt zijn voor jouw situatie. Zo zijn er extra sterke drempelhulpen die geschikt zijn tot 10.000 N puntbelasting. Maar ook drempelhulpen die extra breed zijn waardoor ze gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld brede overheaddeuren.

De meeste moderne drempeloplopen zijn gemaakt van rubber. Hierdoor worden krassen voorkomen, ontstaat een goede grip en wordt geluid gedempt.

Heb je maar af en toe een drempelhulp nodig? Dan kun je kiezen voor een mobiele drempelhulp. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor bezorgers.

Langer thuis wonen dankzij drempelhulpen!

Maar niet alleen bij bedrijven zorgen drempels nog voor onnodig veel ongemak. Ook in en rond woningen zorgen drempels voor extra onveilige situaties. Bijvoorbeeld voor ouderen die gebruik maken van een rollator, scootmobiel of rolstoel. Ook in deze situaties kan een drempelhulp binnen en buiten de woning veel ongemak voorkomen.

Onderweg kan een draagbare drempelhulp ook uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer iemand in een rolstoel een bezoek wil brengen aan een restaurant. Al zal een goed restaurant uiteraard zelf de beschikking hebben over een eigen (mobiele) drempelhulp.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op de volgende pagina: Drempelhulpen te koop.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gemiddeld brengen we zo’n 8 tot 9 uur per dag door op ons werk. De kans bestaat dan ook zeker dat we tijdens ons werk in een onveilige situatie terecht kunnen komen. Dit is niet altijd te voorkomen, maar uiteraard kan er wel gekeken worden naar regels om de werksituatie zo veilig mogelijk te maken en te houden.

Bij veiligheid op het werk gaat het niet alleen om het werken met veilige en goedgekeurde middelen, zoals het gebruik van machines, gereedschappen, apparaten en installaties, maar veilig gedrag is net zo belangrijk.

Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring – vaak verplicht – verhogen de veiligheid.

Iedere branche brengt natuurlijk zijn eigen veiligheidsregels en risico’s met zich mee. In de autobranche hebben we te maken met chemische stoffen, zoals benzine, olie, koelvloeistof, etc. Benzinelucht kan benauwdheid veroorzaken, maar is natuurlijk ook erg brandbaar. Ook kan het lekken van deze vloeistoffen op de garagevloer zorgen voor gladde situaties waardoor medewerkers gemakkelijk kunnen uitglijden. Belangrijk om te zorgen dat de vloer van het juiste (antislip) materiaal is en dat er voldoende brandblussers aanwezig zijn om bij een ongeluk snel te kunnen handelen.

In bijvoorbeeld het onderwijs hebben we weer te maken met een compleet andere situatie. We hebben hier niet alleen te maken met medewerkers, maar per dag ook honderden of soms zelfs duizenden leerlingen. Veiligheidsmaatregelen moeten hier op worden toegepast. Ook het aantal BHV (bedrijfshulpverleners) moet op deze aantallen worden afgestemd.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de detailhandel. In winkels heb je ook niet alleen te maken met medewerkers, maar ook het winkelend publiek. Aantallen kunnen hierin per dag of zelfs per uur enorm verschillen. Lastig om in te schatten op hoeveel personen de veiligheidsmaatregelen in dat geval van toepassing zijn.

Verstandig is dan om met de winkeliers in de straat een gezamenlijk veiligheidsplan te maken en dit ook gezamenlijk te oefenen, zodat er bij eventuele calamiteiten duidelijk is hoe er gehandeld moet worden.

Of mensen aan een bureau voor een beeldscherm werken, langs de weg werken, in aanraking komen met chemische stoffen of radioactieve straling; iedere werksituatie en omgeving kent risico’s. Als werkgever moet je die risico’s voorkomen of ze tot een minimum beperken. Er bestaan ook diverse instanties die je hier bij kunnen helpen om zo een gezonde en veilige (werk)omgeving te creëren.

Mkb-bedrijven investeren in toenemende mate in de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van hun werknemers. Dat blijkt uit de Bedrijfsgezondheidscheck van Menzis en MKB-Nederland, die door 500 ondernemers is ingevuld.

Enkele andere opvallende uitkomsten van Bedrijfsgezondheidscheck:

 • meer dan de helft van de bedrijven heeft een plan van aanpak
 • driekwart van de bedrijven voert actief verzuimbeleid
 • 72% van de bedrijven investeert bewust in een gezonde en veilige werkplek

Nu iedereen langer moet doorwerken en we afkoersen op een structureel tekort op de arbeidsmarkt, is het van groot belang dat werknemers zo lang mogelijk gezond en vitaal aan de slag kunnen blijven.

Ook met het oog op de kosten van en vervangingsvraag bij ziekte van personeel hebben werkgevers er alle belang bij om hierop structureel (preventief) beleid te voeren. Uit ervaringscijfers blijkt dat de productiviteit stijgt (+ 5 procent) en het verzuim daalt (tot – 15 procent) als medewerkers vitaal zijn. Het is daarbij goed voor het werkklimaat en leidt tot minder verloop.

MKB-Nederland en Menzis werken daarom al enige tijd samen om ondernemers van die voordelen te doordringen en hen te adviseren op het gebied van verzuim, gezondheid, arbeidsomstandigheden en preventie. Dat doen de organisaties onder meer met de Bedrijfsgezondheidscheck. Met deze scan krijgen ondernemers inzicht in hun eigen ‘scores’ op deze punten en aan de hand daarvan concrete verbeterpunten aangeleverd.

Uitkomsten

Driekwart van de bedrijven geeft aan het ziekteverzuim goed in de gaten te houden en snel in actie te komen als een medewerker verzuimt, zo laten de uitkomsten van de eerste 500 scans zien. Eveneens driekwart zegt betrokken te zijn bij de persoonlijke omstandigheden die invloed hebben op de gezondheid en vitaliteit van medewerkers.

Ruim de helft is actief met preventie van gezondheidsproblemen – ook in de persoonlijke sfeer – en nog eens 54% biedt medewerkers persoonlijke ondersteuning om gezond te blijven en problemen te voorkomen.

Verantwoordelijk

De Bedrijfsgezondheidscheck laat verder zien dat bijna 70% zich verantwoordelijk voelt voor verzuim en inzetbaarheid en daar ook invloed op heeft. Bijna driekwart van de bedrijven investeert in een gezonde en veilige werkplek en circa 60 procent geeft aan op de hoogte te zijn van regelingen die hen kunnen helpen om goede arbeidsomstandigheden te creëren.

Volgens Menzis en MKB-Nederland onderkennen werkgevers in toenemende mate het belang van structurele aandacht voor de gezondheid en inzetbaarheid van hun medewerkers. Toch valt er nog een wereld te winnen, aldus de beide organisaties. Opvallend is bijvoorbeeld dat bedrijven met 11 tot 50 werknemers wel actief bezig zijn met het terugdringen van verzuimcijfers (75%), maar dat een relatief hoog percentage in deze categorie (45%) nog geen structurele aandacht heeft voor preventie. Terwijl bedrijven juist met structurele preventie veel kosten kunnen besparen.

Ook het kabinet zet fors in op preventie. Minister Schippers van VWS presenteerde vorige maand haar agenda voor een Nationaal Programma Preventie, dat de komende maanden nader wordt uitgewerkt: kabinetsbreed en met vele maatschappelijke partners, waaronder zorgverzekeraars en ook MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie is al nauw betrokken bij (overheids)programma’s zoals het Convenant Gezond Gewicht en voert samen met het ministerie van SZW de campagne Elkedagbeter.nu, waarmee ze bedrijven wijst op het belang van duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Bedrijven die ook (verder) aan de slag willen met de gezondheid en vitaliteit van hun werknemers, kunnen de Bedrijfsgezondheidscheck op internet doen.

Een kwart van de werkplekken scoort op het gebied van gezondheid onder de maat. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat op de kantoorwerkplekken van veertig panden.

Wat betreft de directe gezondheidsrisico’s, springt het CO2-gehalte op de gemeten werkplekken het meest in het oog. In slechts 50 procent van de gevallen is de concentratie CO2 op de werkplek onder het ambitieniveau van maximaal 800 ppm (parts per million).

Bij één op de vijf werkplekken is de situatie zelfs als slecht te beoordelen (>1200 ppm). CO2 is in deze concentraties weliswaar geen directe bedreiging van de gezondheid, maar is wel een indicator van de luchtverversing in een ruimte.

Dat is dan ook terug te zien in de microbiologische waarden; de aanwezige hoeveelheid schadelijke schimmels en bacteriën. In bijna 40 procent van de gevallen werden ongewenste aantallen gemeten. Ook de fijnstofconcentratie is in meer dan 40 procent van de gevallen matig tot slecht.

Clean desk

Opvallend was dat in ruim 72 procent van de onderzochte panden, de clean desk matig tot slecht scoort. Op de bureaus liggen dus redelijk veel tot veel losse spullen, wat een bron kan zijn van verontreiniging met micro-organismen en bovendien de schoonmaak bemoeilijkt.

Temperatuur

Van de overige onderzochte onderdelen, valt de gemeten temperatuur in het merendeel van de werkplekken binnen de norm van 20 tot 24 Celsius. Zorgelijker is dat op 73 procent van de onderzochte werkplekken, de luchtvochtigheid beduidend onder de norm van 40 à 50 procent ligt.

Ziekteverzuim

Gebrek aan frisse lucht, te hoge concentratie fijnstof en microbiologische waarden, te lage of te hoge temperaturen en een te lage luchtvochtigheid, kunnen leiden tot gebrek aan concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs tot onnodig ziekteverzuim.

Er valt dus nog veel aan de discipline van de kantoorgebruiker (clean desk) te verbeteren, maar belangrijker is dat het binnenklimaat van de werkplekken nog aanzienlijke verbetering behoeft.

Over het onderzoek

VSR liet het onderzoek uitvoeren door Search Ingenieursbureau B.V (Search). Search onderzocht van veertig bedrijven een kantoorruimte, representatief voor het pand. Het ging om kantoren in kantooromgevingen, van scholen of industriële bedrijven; van zowel kleine als grote bedrijven.

Het onderzoek bestond uit een visuele inspectie (ventilatiemogelijkheden, staat van onderhoud en clean desk), de bepaling van de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de CO2-concentatie over een periode van circa 8 uur, de bepaling van de fijnstofconcentratie (PM 2,5) over een periode van circa 8 uur en de bepaling van de microbiologische kwaliteit. Aan de visuele inspectie is een lagere weging toegekend dan aan de overige onderdelen.

Pin It