Rubriek

Voedselallergie

Rubriek

Een deel van de mensen kan bepaalde voedingsstoffen niet of slecht verdragen. Ze krijgen er hevige klachten van, variërend van huiduitslag tot een levensbedreigende anafylactische shock. Je kunt vanaf je geboorte last hebben van een intolerantie voor bijvoorbeeld lactose, gluten of pinda’s en noten. Maar je kunt dit ook op latere leeftijd ontwikkelen. Andersom komt ook voor: Als je als kind ergens niet tegen kon kan het goed zijn dat je daar als volwassene geen last meer van hebt. Het maakt het leven soms wel lastiger dan van mensen die niet met dit probleem te maken hebben.

Toch af en toe met de rest mee kunnen doen

Het is natuurlijk niet leuk als je nooit eens onbezorgd uit eten kunt. Als je altijd in een restaurant moet vragen wat er precies in een gerecht zit vanwege je allergieën. Voor kinderen is het helemaal lastig. Ze krijgen iets lekkers aangeboden en eten het zonder na te denken op. Pas als het misgaat realiseren ze zich dat dit geen goede keuze was. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Je kunt lactase pillen slikken. Die zorgen ervoor dat lactose snel wordt afgebroken zodat de kans een stuk kleiner wordt dat je er last van krijgt. Ook voor andere allergieën zijn er dergelijke supplementen te koop. Helaas zijn die er nog niet voor een pinda- en notenallergie.

Hoe weet je waarvoor je allergisch bent?

Wanneer je na het eten gezondheidsklachten krijgt dan denk je eerst misschien nog dat het toeval is. Als het vaker gebeurt dan moet je aan een intolerantie gaan denken. Het kan dan soms nog lastig zijn om uit te vinden waar je precies allergisch voor bent. Hier kun je achter komen via een voedsel intolerantie test. De huisarts kan je doorverwijzen naar een ziekenhuis. Daar worden bepaalde stoffen toegediend, uiteraard onder streng toezicht. Zodra er een reactie optreedt weet je dan voor welke voedingsstoffen je allergisch bent. Deze kun je dan simpelweg vermijden om problemen te voorkomen.

Verplichte informatie over voeding

Op alle voeding moet staan wat erin zit. Een uitzondering is er alleen voor verse groente en fruit en voor eieren. Op de ingrediëntenlijst kun je zien of een product pinda’s en noten of sporen daarvan bevat, of gluten of lactose. Op die manier weet je of je dit wel of niet kunt eten als je een allergie hebt. Bedenk wel dat producten soms zelf geen foute stoffen hebben maar die dan toch kunnen bevatten. Denk aan een glutenvrije pizza of pannenkoek in een restaurant die in dezelfde pan wordt gebakken als een gewone pannenkoek of pizza. Als een restaurant het goed wil doen dan bereiden ze gluten-, lactose- en pinda vrije gerechten strikt gescheiden. Alleen dan kan worden gegarandeerd dat de gewraakte stof er niet in zit. Als je allergisch bent is het verstandig om altijd een zogenaamde epipen bij je te dragen. Hiermee kun je jezelf een shot adrenaline geven om ernstige verschijnselen zoals shock te beperken totdat er medische hulp is.

Glutenvrij dieet, eten of drinken zonder lactose, geen fruit of zoetstof. Het klinkt als een dieet van iemand die vooral op zijn gewicht wil letten, maar voor de meeste mensen is het gewoon de dagelijkse realiteit van een voedselintolerantie. Voedselintoleranties zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen over de hele wereld. Het kan erg frustrerend zijn voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen. Waarschijnlijk ken je wel iemand in je omgeving die last heeft van een bepaalde intolerantie of allergie. Wat is een intolerantie eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Wat is een intolerantie?

Een voedselintolerantie zou je kunnen omschrijven als een negatieve reactie van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam kan niet goed omgaan met deze stof, wat kan leiden tot ongemakkelijke en vaak pijnlijke symptomen. Bij een intolerantie is vaak sprake van een tekort aan een bepaalde enzym of zelfs het ontbreken daarvan. Bij een lactose-intolerantie bijvoorbeeld gaat het om het enzym lactase. Wanneer deze niet voldoende aanwezig is, kan de lactose in je voeding niet goed verteerd worden. 

Welke voedselintoleranties bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten voedselintoleranties. De meeste voorkomende en meest bekende zijn de lactose-intolerantie en glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd). Zoals hierboven beschreven is bij een lactose-intolerantie sprake van een tekort aan het enzym lactase. Bij een glutenintolerantie kan je lichaam geen gluten verdragen. Dit komt voornamelijk voor in bepaalde granen. Daarnaast kan er onder andere sprake zijn van een fructose-intolerantie of een histamine-intolerantie.   

Hoe herken je een intolerantie?

Misschien weet je van jezelf nog niet dat je intolerant bent voor een bepaald voedingsmiddel. Maar heb je wel regelmatig last van bepaalde klachten waarvan je er maar niet achter komt wat het veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig na een maaltijd last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of hoofdpijn? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat er sprake is van een intolerantie. Vooral maag- en darmklachten komen erg veel voor, denk hierbij aan buikpijn of kramp, diarree, misselijkheid of braken. Er zijn online tests die je kunt proberen om erachter te komen of jouw klachten passen bij een intolerantie. Maar het beste kun je langsgaan bij je huisarts, ook om uit te sluiten dat er geen sprake is van eventuele andere aandoeningen. 

Hoe ga je er mee om?

Helaas is er geen manier om van de intolerantie af te komen. Het beste dat je kunt doen is het aanpassen van je dieet. Oftewel; vermijd voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken. Dit lijkt voor de hand liggend, maar is in de meeste gevallen toch echt de meeste effectieve manier om ermee om te gaan. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven op de markt om mensen met een intolerantie toch van bepaalde producten te laten genieten. Zo zijn er lactosevrije zuivelproducten zoals melk, kaas of toetjes. Ook zijn er veel glutenvrije opties beschikbaar, denk aan brood of gebak. In restaurants heb je ook vaak de mogelijkheid om te vragen om deze vervangers. Laat ook altijd weten dat je intolerant bent en bekijk van tevoren eventueel het menu, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Door vooruit te plannen maak je het jezelf wat makkelijker, ook als je bijvoorbeeld op reis gaat. Je kunt dan ook geschikt voedsel meenemen. 

Wat kun je als omgeving doen?

Omdat er zoveel mensen te maken hebben met dit probleem, is de kans groot dat je iemand kent die hier last van heeft. En hoe maak je het zelf bespreekbaar in je omgeving? Ben jij zelf degene met een intolerantie, zorg er dan voor dat mensen je omgeving daarvan op de hoogte zijn. Iemand kan je alleen helpen op het moment dat ze weten wat er speelt. Leg uit welke voedingsmiddelen je niet kunt verdragen en wat er gebeurt als je ze toch eet. Vraag ook om hulp als dat nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld naar een feestje gaat of bij iemand thuis gaat eten, maak dan van tevoren duidelijk wat veilig is om te eten. Eventueel kun je ook zelf iets meenemen zodat je zeker weet dat je goed zit en om de gastheer of -vrouw wat tegemoet te komen. Andersom is het belangrijk om begripvol met de situatie om te gaan, als iemand vertelt een voedselintolerantie te hebben. Biedt hulp aan en houd rekening met het eten of drinken wanneer iemand bij je langskomt. Biedt steun waar dat nodig is, het kan voor iemand heel vervelend zijn, maar steun van mensen in de omgeving kan het een stuk makkelijker maken.

Het hebben van een lactose intolerantie kan een vervelende ervaring zijn. Daarom is het handig om te weten wat een lactose intolerantie eigenlijk inhoudt. En misschien zelfs wel beter, hoe je met deze intolerantie om kunt gaan. Of wanneer je last hebt van klachten na het eten van bepaalde producten, wil je graag uitsluiten waar dit aan licht. Als je weet waar je een intolerantie voor hebt, kun je hier mee leren leven. Daarom gaan we in deze blog in op de lactose intolerantie.

Wat is een lactose intolerantie?

Een lactose intolerantie komt voor in de dunne darm. De oorzaak van deze intolerantie is een tekort aan het lactase-enzym, welke de stof lactose moet verteren. Lactose is een stof die voorkomt in zuivelproducten en wordt ook wel melksuiker genoemd. Wanneer lactose in de dunne darm terecht komt, wordt deze normaalgesproken verteerd door het lactase-enzym. Dit enzym zet namelijk de lactose om in glucose en galactose. En aangezien dit enzym niet voldoende aanwezig is bij een lactose intolerantie, kan de lactose niet verteerd worden. 

Waar kun je een lactose intolerantie aan herkennen?

Om uit te kunnen sluiten of je inderdaad last hebt van een lactose intolerantie, moet je wel weten welke symptomen hierbij horen. Een lactose intolerantie is te herkennen aan de volgende klachten: buikpijn, opgeblazen gevoel, verstopping, diarree, darmkrampen en winderigheid. Wanneer deze klachten voordoen na het consumeren van een product wat lactose bevat, is er een grote kans dat het een lactose intolerantie is. Maar het kan natuurlijk ook een andere intolerantie zijn, maar een lactose intolerantie is wel een veel voorkomende intolerantie.

Wat kun je doen tegen een lactose intolerantie?

Als het gaat om een lactose intolerantie kun je niets doen, om de intolerantie volledig te laten verdwijnen. Maar er zijn wel manieren om er mee om te kunnen gaan. Zo kun je een dieet aanhouden welke een lactosevrij dieet is, hier zijn speciale diëten voor opgesteld welke je erbij kunnen helpen. Maar aan de andere kant wil je er soms ook geen rekening mee hoeven te houden, voor als je bijvoorbeeld met vrienden uit eten gaat.

In dit geval is er wel een hulpmiddel welke helpt bij het verteren van lactose. Dit zijn namelijk lactase supplementen die het tekort aan het lactase-enzym opvullen. Deze supplementen zijn ontwikkeld door Intoleran Digestive Experts. Zo kun je tijdens een etentje zorgeloos genieten van alle gerechten. De lactase supplementen zijn te verkrijgen in verschillende vormen, zo kun je het als capsules, als tabletten of als druppels nemen. 

Heeft u een voedselallergie of vermoed u dat u een voedselallergie heeft? Het leven met een voedselallergie hoeft geen beperkingen op te leveren toch moet u wel vaak rekening houden met uw eigen recepten of uit eten gaan. Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan voor bepaalde eiwitten die in voedingsmiddelen zit. U krijgt klachten die veroorzaakt worden als reactie op uw afweersysteem. De symptomen van een voedselallergie zijn per persoon verschillend. Meestal krijgt u direct een reactie of binnen een paar uur naar het eten van het voedingsmiddel. Klachten kunnen bestaan uit huidklachten, oogklachten, last van de luchtwegen, maag/darmklachten of hartklachten.

Heeft u een allergie?

Wanneer u het vermoeden heeft dat u elke keer na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt kan het zijn dat u allergisch bent. De allergie moet vastgesteld worden door een arts. Een arts zal door middel van een allergie test naar boven halen voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent. Wanneer het om bijzondere dingen gaat is het vaak gemakkelijk deze ingrediënten te vermijden. Een noten allergie of een allergie voor gluten is vaak wat lastiger te vermijden omdat veel gerechten hiermee worden bereid. Aanvullende medicijnen kunnen dan een oplossing zijn.

Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie

Wanneer u precies weet waarvoor u allergisch bent kunt u een dieet volgen. U kunt zelf of in samenspraak met een diëtist recepten samenstellen. Door bepaalde gerechten te schrappen kan het zijn dat u te weinig voedingsstoffen binnen krijgt die natuurlijk wel belangrijk zijn. Mocht uw allergie zo erg zijn dat u ernstig ziek kunt worden bij het eten van een bepaald voedingsmiddel dan zijn aanvullende medicijnen nodig. Maak uw allergie kenbaar in uw omgeving. Gaat u uit eten? Meld vooraf aan de keuken dat u een allergie heeft. Tegenwoordig zijn chefs heel bedreven in het maken van een alternatief gerecht voor diverse voedsel allergieën.

Heeft u zelf een voedselallergie? Laat ons weten hoe u hier mee omgaat.

Kent u zelf iemand met een notenallergie maar weet u niet waar u op moet letten? Kom meer te weten wat deze allergie is en waar u op moet letten als hij of zij langskomt. Zo maakt u het voor u zelf een stuk makkelijker zonder zich veel zorgen te hoeven maken.

Wat is een notenallergie?

Wanneer u allergisch bent voor noten is dit vaak voor de hele groep bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en walnoten. Deze noten komen allemaal van een boom en zijn rijk aan olie en eiwitten. De pinda’s vallen hier niet onder het kan dus zijn dat u pinda’s wel kunt eten als u een notenallergie heeft. Het kan ook zijn dat u een allergie heeft voor een van deze noten, zo zien we in Nederland dat er veel allergieën zijn voor hazelnoten en walnoten. Bij kinderen wordt ook steeds vaker een cashewnootallergie geconstateerd. De allergie kan ook verlopen via een berkenpollenallergie dit is dan in een milde vorm.

Reactie van het lichaam bij noten

Heeft u toch een noot gegeten waar u allergisch voor bent. Het is natuurlijk erg afhankelijk hoe extreem uw allergie is maar het kan zijn dat de volgende reacties ontstaan.

  • Tinteling in mond, keel, wangen of tong
  • Lokale netelroos
  • Reactie in de organen
  • Benauwdheid of astma
  • Bloeddruk daalt
  • Lichaam kan in shock raken

Waar moet u op letten?

Heeft u een notenallergie dan moet u natuurlijk goed opletten waar noten in zitten. Gaat u ergens eten stem dan altijd even af dat er geen noten in het eten moet zitten en laat weten hoe zeer allergisch u bent. Sommige mensen kunnen namelijk al last hebben wanneer het in de zelfde keuken bereid wordt terwijl de ander een klein beetje noten nog kan verdragen. Gaat u naar de supermarkt houdt dan onderstaande dingen in de gaten en check het etiket.

  • Chocolade en chocoladepasta
  • Koekjes
  • Gebak
  • Muesli
  • Kant en klaarmaaltijden
  • Vleesvervangers
  • Dressing en sauzen
  • Brood
  • Chips en zoutjes
  • Energierepen

Veel mensen hebben last van een glutenallergie, in Nederland is dit ongeveer 1 op de 100 mensen. Veel mensen weten echter niet dat ze het hebben en herkennen de signalen hiervan niet. Maar wat zijn dan de signale en hoe kunt u er mee omgaan?

Wat is een glutenallergie?

Het wordt ook wel Coeliakie genoemd. Normaal zitten er in de darmen darmvlokken, deze zorgen er voor dat al het voedsel opgenomen worden in het lichaam. Wanneer iemand Coeliakie heeft dan worden de darmvlokken afgebroken als ze in aanraking met gluten komen. Zo worden de voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten minder goed opgenomen. Deze allergie is vaak erfelijk bepaald, wanneer uw ouders, broers of zussen het hebben dan heeft u 10% kans dat u dit ook heeft. Bij het 2e levensjaar is het vaak al merkbaar maar het kan ook pas beginnen op volwassen leeftijd.

Symptomen van Coeliakie

  • Afwijkend ontlastingspatroon
  • Braken
  • Opgezette buik
  • Winderig
  • Slaperig
  • Gebrek aan eetlust
  • Lusteloosheid
  • Bloedarmoede

Waar zit gluten in?

Wanneer u deze allergie heeft of denkt deze allergie te hebben is het belangrijk om gluten te mijden. Gluten zit vooral in granen zoals tarwe, roggen, spelt en haver. U moet dus ook letten op andere producten waar granen in wordt gebruikt. Zo moet u ook letten op brood, koekjes, pasta, meel maar het kan ook in drop of kant en klare soep zitten. Lees goed de verpakking want hier vindt u vaak of het glutenvrij is of niet.

Glutenallergie steeds bekender

Waar we vroeger niet zo veel hoorde over deze allergie is er steeds meer erkenning. Steeds meer mensen zien in dat ze zelf ook een gluten intolerantie hebben en kunnen hun eetpatroon hier op aanpassen. Er zijn dan ook steeds meer producten die glutenvrij aangeboden worden. Vaak is er in de supermarkt ook een speciaal stukje waarbij er glutenvrije koekjes, cakes en tussendoortjes liggen. Dat maakt het boodschappen doen ook een stuk makkelijker. Door een tijdje over te stappen op glutenvrij kunt u er achter komen of u het ook heeft. Als u het zeker wilt weten kunt u dit ook bij de arts laten testen.

Nu u weet waar de klachten vandaan komen kunt u makkelijker de keuze maken of minder gluten te eten of helemaal gluten vrij te gaan.

We zijn tegenwoordige steeds kritischer over wat we consumeren en leren steeds meer over het effect van voedsel op onze gezondheid. Elk lichaam heeft andere behoeftes en om de juiste voeding te kiezen moeten we eerst naar ons lichaam leren luisteren. Dit is erg belangrijk om persoonlijke ongemakken te voorkomen.

Er zijn bijvoorbeeld in Nederland rond de 30.000 mensen die rondlopen met een glutenallergie. Toch, zijn er naar schatting nog zo’n 100.000 mensen in Nederland die ook last hebben van deze allergie. Het probleem is dat de klachten vaak niet herkend worden.

Een allergie die minder bekend is, maar nog meer voor komt is de fructose allergie. Bijna één op de drie mensen loopt hier naar schatting mee rond. Fructose, beter bekend als vruchtensuiker, is veelal te vinden in fruit en groente. Normaliter zorgen bepaalde eiwitten in de dunne darm ervoor dat fructose in ons bloed opgenomen kan worden. Wanneer de eiwitten die hiervoor verantwoordelijk zijn niet goed functioneren, komt de fructose terecht in de dikke darm. Omdat de dikke darm niet gemaakt is om de suikers om te zetten, ontstaat er een proces dat fermenteren genoemd wordt. Op deze manier komt de fructose toch in het bloed terecht. Het fermenteren zorgt er alleen voor dat er bepaalde gassen en stoffen vrijkomen die een onaangenaam effect op de darmen hebben. Dit kan leiden tot onder andere buikkrampen, diarree, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en deze klachten te herkennen zodat er iets aan gedaan kan worden. Bij het hebben van een fructose allergie is dit erg lastig omdat in het merendeel van ons eten fructose verwerkt zit. Op de website van Disolut zijn er tabletten te vinden die deze klachten kunnen verminderen. Er bestaan helaas nog geen medicijnen om van de allergie af te komen.

Als mensen een allergie hebben hoort u vaak dat dit een pinda of noten allergie is. Waar moet u dan eigenlijk op letten als u deze allergie heeft, wat kan wel en wat kan niet. Het kan ook zorgen voor veel vervelende klachten en kan zelfs levensbedreigend zijn als het om een extreme allergie gaat.

Wat is een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie. Zodra pinda’s worden gegeten zal het afweersysteem hierop reageren en zal zorgen voor klachten. Deze allergie begint vaak al op jonge leeftijd bijna 1% van alle kinderen in Europa heeft een pinda allergie. Dit zijn ongeveer 10 tot 15 duizend kinderen en jongeren in Nederland. Het is soms mogelijk om een allergie te voorkomen bij baby’s en kleine kinderen. In de meeste gevallen zullen ze hier ook last van hebben als ze ouder worden. Ongeveer 25% van de kinderen met een pinda allergie groeien hier overheen en hebben er geen last meer van als ze ouder worden.

Bijkomende klachten

Door de allergie kunt u vaak huidklachten ervaren zoals jeukende eczeem of vochtophoping. Angioedeem is vochtophoping in het lichaam waarbij in het gezicht vaak onder de ogen, lippen en in de wangen een verdikking kan ontstaan. De allergie gaat vaak ook samen met astma. Ook wanneer u geen astma heeft kunt u zich benauwd voelen of kunt u niezen of hoesten.

Wat moet je mijden?

Het is misschien ook wel duidelijk maar uiteraard moeten pinda’s in alle vormen vermeden worden. Vaak gaat de pinda-allergie ook in combinatie met een notenallergie en dienen alle soorten noten vermeden te worden. De voor de hand liggende dingen die vermeden moeten worden zijn bijvoorbeeld borrelnootjes, pindakaas, saté, m&m’s en notenrepen. Het zit echter ook in minder voor de hand liggende dingen als u er gevoelig voor bent kan dit kleine beetje er al voor zorgen dat u klachten krijgt.

  • Margarine
  • Bouillon
  • IJs
  • Kruidenmix
  • Snoep
  • Bak en braadproducten

Bij een voedselallergie wordt vaak alleen gedacht aan het eten maar het kan ook in ander dingen zitten. Als u in contact komt met pinda’s enkel op de huid kan dit ook al voor klachten zorgen. Zo komen pinda’s ook voor in de volgend non-food producten.

  • Wasmiddel
  • Shampoo
  • Lotions
  • Cosmetica
  • Bleekmiddel
  • Inkt

Testen

Het kan zijn dat u een lange tijd pinda’s en andere noten vermeden heeft. Het gebeurt echter ook dat u er alsnog overheen kunt groeien het is dus mogelijk om u eens in een paar jaar te laten testen wellicht kunt u toch weer genieten van pinda’s en hoeft u niet meer uit te kijken wat u koopt of eet.

Eiwit is, net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten.

Wanneer u een eiwit allergie heeft herkent het lichaam een onschuldig eiwit als een vijandige stof en maakt het lichaam afweerstoffen aan. Deze kunnen voor verschillende klachten zorgen. Veel voedingsmiddelen bevatten honderden eiwitten, maar slechts enkele kunnen een allergie opwekken. Waarom de een wel reageert of eiwitten en de ander niet is nog niet bekent. Wel is er vaak sprake van erfelijke aanleg.

Symptomen

  • jeuk
  • braakneigingen
  • diarree
  • zwellingen in de mond
  • krampen

Wanneer u vermoed dat u een allergie heeft is het aan te raden om naar uw huisarts te gaan.

Wanneer u een tarwe allergie heeft, uit dit zich wanneer u een tarwe product eet. Dit kan leiden tot een verstopte neus, jeuk of darmklachten

De meeste mensen hebben gehoord van een glutenallergie, coeliakie, maar wanneer u niet goed reageert op tarwebrood kan een tarwe allergie heel goed de oorzaak zijn.
Een tarwe allergie komt vaker voor bij mensen die hooikoorts hebben voor grassen, dit omdat tarwe een grassoort is.

Tarwe allergie symptomen
Bij een tarwe allergie zal u – wanneer u een tijd lang geen brood heeft gegeten – enkele minuten tot uren na het eten van tarwe symptomen krijgen.

Symptomen:

  • Zwelling, jeuk en irritatie van de mond of keel
  • Loopneus of een verstopte neus
  • Waterige of jeukende ogen
  • Netelroos, huiduitslag of huidzwelling
  • Moeilijk ademhalen
  • Darmkrampen, misselijkheid of braken
  • Diarree
  • Vermoeidheid, verhoogde polsslag, hartkloppingen

Wanneer u vermoedt dat u een tarwe allergie heeft is het verstandig om die door uw huisarts na te laten kijken.

Pin It