Rubriek

Voedselallergie

Rubriek

Heeft u een voedselallergie of vermoed u dat u een voedselallergie heeft? Het leven met een voedselallergie hoeft geen beperkingen op te leveren toch moet u wel vaak rekening houden met uw eigen recepten of uit eten gaan. Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan voor bepaalde eiwitten die in voedingsmiddelen zit. U krijgt klachten die veroorzaakt worden als reactie op uw afweersysteem. De symptomen van een voedselallergie zijn per persoon verschillend. Meestal krijgt u direct een reactie of binnen een paar uur naar het eten van het voedingsmiddel. Klachten kunnen bestaan uit huidklachten, oogklachten, last van de luchtwegen, maag/darmklachten of hartklachten.

Heeft u een allergie?

Wanneer u het vermoeden heeft dat u elke keer na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt kan het zijn dat u allergisch bent. De allergie moet vastgesteld worden door een arts. Een arts zal door middel van een allergie test naar boven halen voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent. Wanneer het om bijzondere dingen gaat is het vaak gemakkelijk deze ingrediënten te vermijden. Een noten allergie of een allergie voor gluten is vaak wat lastiger te vermijden omdat veel gerechten hiermee worden bereid. Aanvullende medicijnen kunnen dan een oplossing zijn.

Hoe kunt u omgaan met een voedselallergie

Wanneer u precies weet waarvoor u allergisch bent kunt u een dieet volgen. U kunt zelf of in samenspraak met een diëtist recepten samenstellen. Door bepaalde gerechten te schrappen kan het zijn dat u te weinig voedingsstoffen binnen krijgt die natuurlijk wel belangrijk zijn. Mocht uw allergie zo erg zijn dat u ernstig ziek kunt worden bij het eten van een bepaald voedingsmiddel dan zijn aanvullende medicijnen nodig. Maak uw allergie kenbaar in uw omgeving. Gaat u uit eten? Meld vooraf aan de keuken dat u een allergie heeft. Tegenwoordig zijn chefs heel bedreven in het maken van een alternatief gerecht voor diverse voedsel allergieën.

Heeft u zelf een voedselallergie? Laat ons weten hoe u hier mee omgaat.

Kent u zelf iemand met een notenallergie maar weet u niet waar u op moet letten? Kom meer te weten wat deze allergie is en waar u op moet letten als hij of zij langskomt. Zo maakt u het voor u zelf een stuk makkelijker zonder zich veel zorgen te hoeven maken.

Wat is een notenallergie?

Wanneer u allergisch bent voor noten is dit vaak voor de hele groep bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en walnoten. Deze noten komen allemaal van een boom en zijn rijk aan olie en eiwitten. De pinda’s vallen hier niet onder het kan dus zijn dat u pinda’s wel kunt eten als u een notenallergie heeft. Het kan ook zijn dat u een allergie heeft voor een van deze noten, zo zien we in Nederland dat er veel allergieën zijn voor hazelnoten en walnoten. Bij kinderen wordt ook steeds vaker een cashewnootallergie geconstateerd. De allergie kan ook verlopen via een berkenpollenallergie dit is dan in een milde vorm.

Reactie van het lichaam bij noten

Heeft u toch een noot gegeten waar u allergisch voor bent. Het is natuurlijk erg afhankelijk hoe extreem uw allergie is maar het kan zijn dat de volgende reacties ontstaan.

 • Tinteling in mond, keel, wangen of tong
 • Lokale netelroos
 • Reactie in de organen
 • Benauwdheid of astma
 • Bloeddruk daalt
 • Lichaam kan in shock raken

Waar moet u op letten?

Heeft u een notenallergie dan moet u natuurlijk goed opletten waar noten in zitten. Gaat u ergens eten stem dan altijd even af dat er geen noten in het eten moet zitten en laat weten hoe zeer allergisch u bent. Sommige mensen kunnen namelijk al last hebben wanneer het in de zelfde keuken bereid wordt terwijl de ander een klein beetje noten nog kan verdragen. Gaat u naar de supermarkt houdt dan onderstaande dingen in de gaten en check het etiket.

 • Chocolade en chocoladepasta
 • Koekjes
 • Gebak
 • Muesli
 • Kant en klaarmaaltijden
 • Vleesvervangers
 • Dressing en sauzen
 • Brood
 • Chips en zoutjes
 • Energierepen

Veel mensen hebben last van een glutenallergie, in Nederland is dit ongeveer 1 op de 100 mensen. Veel mensen weten echter niet dat ze het hebben en herkennen de signalen hiervan niet. Maar wat zijn dan de signale en hoe kunt u er mee omgaan?

Wat is een glutenallergie?

Het wordt ook wel Coeliakie genoemd. Normaal zitten er in de darmen darmvlokken, deze zorgen er voor dat al het voedsel opgenomen worden in het lichaam. Wanneer iemand Coeliakie heeft dan worden de darmvlokken afgebroken als ze in aanraking met gluten komen. Zo worden de voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten minder goed opgenomen. Deze allergie is vaak erfelijk bepaald, wanneer uw ouders, broers of zussen het hebben dan heeft u 10% kans dat u dit ook heeft. Bij het 2e levensjaar is het vaak al merkbaar maar het kan ook pas beginnen op volwassen leeftijd.

Symptomen van Coeliakie

 • Afwijkend ontlastingspatroon
 • Braken
 • Opgezette buik
 • Winderig
 • Slaperig
 • Gebrek aan eetlust
 • Lusteloosheid
 • Bloedarmoede

Waar zit gluten in?

Wanneer u deze allergie heeft of denkt deze allergie te hebben is het belangrijk om gluten te mijden. Gluten zit vooral in granen zoals tarwe, roggen, spelt en haver. U moet dus ook letten op andere producten waar granen in wordt gebruikt. Zo moet u ook letten op brood, koekjes, pasta, meel maar het kan ook in drop of kant en klare soep zitten. Lees goed de verpakking want hier vindt u vaak of het glutenvrij is of niet.

Glutenallergie steeds bekender

Waar we vroeger niet zo veel hoorde over deze allergie is er steeds meer erkenning. Steeds meer mensen zien in dat ze zelf ook een gluten intolerantie hebben en kunnen hun eetpatroon hier op aanpassen. Er zijn dan ook steeds meer producten die glutenvrij aangeboden worden. Vaak is er in de supermarkt ook een speciaal stukje waarbij er glutenvrije koekjes, cakes en tussendoortjes liggen. Dat maakt het boodschappen doen ook een stuk makkelijker. Door een tijdje over te stappen op glutenvrij kunt u er achter komen of u het ook heeft. Als u het zeker wilt weten kunt u dit ook bij de arts laten testen.

Nu u weet waar de klachten vandaan komen kunt u makkelijker de keuze maken of minder gluten te eten of helemaal gluten vrij te gaan.

We zijn tegenwoordige steeds kritischer over wat we consumeren en leren steeds meer over het effect van voedsel op onze gezondheid. Elk lichaam heeft andere behoeftes en om de juiste voeding te kiezen moeten we eerst naar ons lichaam leren luisteren. Dit is erg belangrijk om persoonlijke ongemakken te voorkomen.

Er zijn bijvoorbeeld in Nederland rond de 30.000 mensen die rondlopen met een glutenallergie. Toch, zijn er naar schatting nog zo’n 100.000 mensen in Nederland die ook last hebben van deze allergie. Het probleem is dat de klachten vaak niet herkend worden.

Een allergie die minder bekend is, maar nog meer voor komt is de fructose allergie. Bijna één op de drie mensen loopt hier naar schatting mee rond. Fructose, beter bekend als vruchtensuiker, is veelal te vinden in fruit en groente. Normaliter zorgen bepaalde eiwitten in de dunne darm ervoor dat fructose in ons bloed opgenomen kan worden. Wanneer de eiwitten die hiervoor verantwoordelijk zijn niet goed functioneren, komt de fructose terecht in de dikke darm. Omdat de dikke darm niet gemaakt is om de suikers om te zetten, ontstaat er een proces dat fermenteren genoemd wordt. Op deze manier komt de fructose toch in het bloed terecht. Het fermenteren zorgt er alleen voor dat er bepaalde gassen en stoffen vrijkomen die een onaangenaam effect op de darmen hebben. Dit kan leiden tot onder andere buikkrampen, diarree, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en deze klachten te herkennen zodat er iets aan gedaan kan worden. Bij het hebben van een fructose allergie is dit erg lastig omdat in het merendeel van ons eten fructose verwerkt zit. Op de website van Disolut zijn er tabletten te vinden die deze klachten kunnen verminderen. Er bestaan helaas nog geen medicijnen om van de allergie af te komen.

Als mensen een allergie hebben hoort u vaak dat dit een pinda of noten allergie is. Waar moet u dan eigenlijk op letten als u deze allergie heeft, wat kan wel en wat kan niet. Het kan ook zorgen voor veel vervelende klachten en kan zelfs levensbedreigend zijn als het om een extreme allergie gaat.

Wat is een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie. Zodra pinda’s worden gegeten zal het afweersysteem hierop reageren en zal zorgen voor klachten. Deze allergie begint vaak al op jonge leeftijd bijna 1% van alle kinderen in Europa heeft een pinda allergie. Dit zijn ongeveer 10 tot 15 duizend kinderen en jongeren in Nederland. Het is soms mogelijk om een allergie te voorkomen bij baby’s en kleine kinderen. In de meeste gevallen zullen ze hier ook last van hebben als ze ouder worden. Ongeveer 25% van de kinderen met een pinda allergie groeien hier overheen en hebben er geen last meer van als ze ouder worden.

Bijkomende klachten

Door de allergie kunt u vaak huidklachten ervaren zoals jeukende eczeem of vochtophoping. Angioedeem is vochtophoping in het lichaam waarbij in het gezicht vaak onder de ogen, lippen en in de wangen een verdikking kan ontstaan. De allergie gaat vaak ook samen met astma. Ook wanneer u geen astma heeft kunt u zich benauwd voelen of kunt u niezen of hoesten.

Wat moet je mijden?

Het is misschien ook wel duidelijk maar uiteraard moeten pinda’s in alle vormen vermeden worden. Vaak gaat de pinda-allergie ook in combinatie met een notenallergie en dienen alle soorten noten vermeden te worden. De voor de hand liggende dingen die vermeden moeten worden zijn bijvoorbeeld borrelnootjes, pindakaas, saté, m&m’s en notenrepen. Het zit echter ook in minder voor de hand liggende dingen als u er gevoelig voor bent kan dit kleine beetje er al voor zorgen dat u klachten krijgt.

 • Margarine
 • Bouillon
 • IJs
 • Kruidenmix
 • Snoep
 • Bak en braadproducten

Bij een voedselallergie wordt vaak alleen gedacht aan het eten maar het kan ook in ander dingen zitten. Als u in contact komt met pinda’s enkel op de huid kan dit ook al voor klachten zorgen. Zo komen pinda’s ook voor in de volgend non-food producten.

 • Wasmiddel
 • Shampoo
 • Lotions
 • Cosmetica
 • Bleekmiddel
 • Inkt

Testen

Het kan zijn dat u een lange tijd pinda’s en andere noten vermeden heeft. Het gebeurt echter ook dat u er alsnog overheen kunt groeien het is dus mogelijk om u eens in een paar jaar te laten testen wellicht kunt u toch weer genieten van pinda’s en hoeft u niet meer uit te kijken wat u koopt of eet.

Eiwit is, net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten.

Wanneer u een eiwit allergie heeft herkent het lichaam een onschuldig eiwit als een vijandige stof en maakt het lichaam afweerstoffen aan. Deze kunnen voor verschillende klachten zorgen. Veel voedingsmiddelen bevatten honderden eiwitten, maar slechts enkele kunnen een allergie opwekken. Waarom de een wel reageert of eiwitten en de ander niet is nog niet bekent. Wel is er vaak sprake van erfelijke aanleg.

Symptomen

 • jeuk
 • braakneigingen
 • diarree
 • zwellingen in de mond
 • krampen

Wanneer u vermoed dat u een allergie heeft is het aan te raden om naar uw huisarts te gaan.

Wanneer u een tarwe allergie heeft, uit dit zich wanneer u een tarwe product eet. Dit kan leiden tot een verstopte neus, jeuk of darmklachten

De meeste mensen hebben gehoord van een glutenallergie, coeliakie, maar wanneer u niet goed reageert op tarwebrood kan een tarwe allergie heel goed de oorzaak zijn.
Een tarwe allergie komt vaker voor bij mensen die hooikoorts hebben voor grassen, dit omdat tarwe een grassoort is.

Tarwe allergie symptomen
Bij een tarwe allergie zal u – wanneer u een tijd lang geen brood heeft gegeten – enkele minuten tot uren na het eten van tarwe symptomen krijgen.

Symptomen:

 • Zwelling, jeuk en irritatie van de mond of keel
 • Loopneus of een verstopte neus
 • Waterige of jeukende ogen
 • Netelroos, huiduitslag of huidzwelling
 • Moeilijk ademhalen
 • Darmkrampen, misselijkheid of braken
 • Diarree
 • Vermoeidheid, verhoogde polsslag, hartkloppingen

Wanneer u vermoedt dat u een tarwe allergie heeft is het verstandig om die door uw huisarts na te laten kijken.

Wat is nou precies een lactose allergie? Oftewel lactose-intolerantie.
Wanneer lactose niet of niet volledig verteert kan worden, is er sprake van lactose-intolerantie. Dit geeft alleen niet altijd klachten. Behalve als je bij de aanbevolen hoeveelheid melk (producten) klachten krijgt, is er sprake van lactose-intolerantie. Bij een lactose allergie is meestal een gesprek met een diëtist over je eetpatroon voldoende om de klachten te voorkomen. Meestal is het nodig om helemaal geen melk- en melkproducten meer te eten of drinken.

Oorzaak
Er kunnen 3 verschillende oorzaken zijn van lactose-intolerantie waarvan ieder een eigen oorzaak heeft.

Primaire lactose-intolerantie
Dit is de meest voorkomende vorm en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Bijna alle zuigelingen maken voldoenden enzym lactase aan om lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Bij veel Aziaten, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen neemt na het derde levensjaar de productie van lactase af. Hierdoor komt in deze landen lactose-intolerantie veel vaker voor.

Secundaire lactose-intolerantie
Deze vorm kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is dan niet meer in staat op voldoende lactase aan te maken. Deze vorm kan tijdelijk zijn. Wanneer de darm is hersteld, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.

Aangeboren (congentiale) lactose-intolerantie
Deze erfelijke vorm is zeer zeldzaam. Met deze vorm van lactose-intolerantie wordt er vanaf geboorte al geen of zeer weinig lactase aangemaakt. Zij kunnen dan ook geen moedermelk verdragen.
Deze vorm blijft levenslang. Het ontstaan van klachten hangt af van het voedingspatroon en samenstelling van de darmflora. Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Het hoeft dus niet bij iedereen klachten te geven dit verschilt per persoon.

Wat zijn de kenmerken van lactose-intolerantie
Wanneer lactose uit onze voeding niet door lactase wordt afgebroken, komt het zo onveranderd in de dikke darm terecht. Hier leven veel bacteriën, deze gaan het lactose afbreken en bewerken. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij. Ook trekt lactose vocht aan in de dikke darm waardoor een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree (deze kan schuimend zijn en ruikt soms zuur), buikpijn en krampen kunnen ontstaan.

Het hebben van een glutenallergie is niet altijd een pretje. Er zijn veel mensen met een glutenallergie, het lijkt bijna ‘populair’. Maar, wat is het nu eigenlijk?

Glutenallergie
Eigenlijk bestaat glutenallergie niet, het heet coeliakie/glutenintolerantie of gluntensensitiviteit. Tarwe-allergie bestaat wel, maar dat komt maar heel zelden voor. Gluten is een eiwit die in tarwe, rogge, gerst en spelt te vinden is.

Coeliakie/gluntenintolerantie
Aan de hand van een bloedonderzoek is er uit te vogelen of u coeliakie heeft. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat u hier uw hele leven aan vast zit. Er valt niet even ‘over heen te groeien’. Het enige wat u kunt doen is het volgen van een glutenvrij dieet.

Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit is alleen aan te tonen door het volgen van een glutenvrij dieet en daarna opnieuw gluten te eten. De klachten in beide perioden worden dan onderzocht. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit, het is namelijk nog niet 100 procent duidelijk wat het nu eigenlijk is. Uit toekomstig onderzoek zou meer duidelijk moeten worden en misschien wordt er dan een middel tegen gevonden.

Glutenvrij eten
Heeft u coeliakie? Houdt u zich dan daadwerkelijk aan het glutenvrije dieet. U kunt uw darmen ernstig beschadigen als u af en toe bijvoorbeeld een biertje of een bitterbal neemt. Een glutenvrij dieet is een dieet wat u uw hele leven lang zult moeten volgen. Zorg er dus eerst voor dat u daadwerkelijk van een arts te horen heeft gekregen dat u dit dieet moet volgen.

Glutenvrij gezond?
Glutenvrij is niet altijd even gezond. Granen en tarwe zijn namelijk een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse voeding. Er kan een gebrek aan vitamines en ijzer optreden. Daarnaast zijn ook niet alle glutenvrije producten gezond. In plaats van gluten wordt er namelijk meer suiker, zout en vet toegevoegd waardoor de producten minder gezond worden.

Amsterdam, 11 februari 2014 – Het is goed om kinderen vanaf 4 maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda. Dit staat in een nieuwe voedselrichtlijn voor het voorkomen van allergie bij jonge kinderen, ontwikkeld door VUmc in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw. Vroeger dacht men dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt nu waar te zijn.

Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van glutenovergevoeligheid (coeliakie). Ook hier geldt dat kleine hoeveelheden granen (bijvoorbeeld stukjes beschuit in een groente of fruithapje) bij voorkeur tijdens de borstvoeding en ook vanaf vier maanden, overgevoeligheid voor granen kan voorkomen. Dat is een stuk eerder dan tot nu toe het geval was.

VU medisch centrum heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de afgelopen jaren samen met jeugdartsen, kinderartsen en huisartsen gewerkt aan een richtlijn voedselovergevoeligheid. Deze richtlijn is ontwikkeld voor de Jeugdgezondheidszorg, die alle kinderen op vaste momenten ziet en zo een unieke setting biedt voor preventie en zorg op maat.

Nieuw is ook dat het consultatiebureau de test voor koemelkallergie kan gaan doen. Dat is voor de ouders veel prettiger want het is dicht bij huis en daarom ook goedkoper. Nu wordt deze test nog in het ziekenhuis door de kinderarts gedaan. De ziektekostenverzekeraars moeten nog met deze verschuiving akkoord gaan. Ook voor hen is dit een besparing.

De richtlijn is te lezen op: www.ncj.nl.

Pin It