Rubriek

Verslaving

Rubriek

Alcohol is verslavend. Af en toe een glaasje alcohol is helemaal niet erg. Mensen drinken een glaasje voor de gezelligheid en omdat het lekker is. Een glas rode wijn met een kaasplankje op de bank of een lekker speciaal biertje voor de open haard. Wanneer u echter niet meer zonder het glaasje alcohol kan ontstaat er soms een verslaving. Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen?

Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen

Meestal ontstaat een alcohol verslaving geleidelijk. Een alcoholverslaving is niet gemakkelijk te herkennen, juist omdat hij zo geleidelijk ontstaat. Stoppen zonder hulp is bij de verslaving erg lastig. Het probleem moet eerst herkend worden en dat is niet altijd even gemakkelijk. U kunt van een verslaving spreken wanneer het alcoholgebruik er voor zorgen dat iemand niet meer normaal kan functioneren.

Alcoholisme symptomen

Alcoholisme kent verschillende stadia. Van black-outs, agressief gedrag, verliezen van banen en het steeds meer nuttigen van alcohol dat niet het gewenste effect heeft. Wat zijn de symptomen van alcoholisme? Dagelijks te veel alcohol drinken, ook overdag. Het niet meer in staat zijn te stoppen met het drinken van alcohol en verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Na langdurig veel alcohol gebruik zullen er ook lichamelijke klachten ontstaan zoals trillen, zweten, toenemen van gewicht, lever of hersenschade en geestelijke verwarring.

Hulp inschakelen

Een alcohol verslaving is niet niks. Het erkennen van een verslaving is moeilijk en hulp vragen misschien nog wel moeilijker. Van een verslaving komt u niet zo maar af. Schakel professionele hulp in bij een alcoholverslaving.

Het is erg populair en er doen ontzettend veel mensen aan mee. Wat? Stoptober! Ook wij schrijven hier graag een blog over. De afgelopen tijd is er via social media, tv en radio ontzettend hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen zich te laten aanmelden voor Stoptober. 28 dagen lang niet roken. Oftewel, stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek is gebleken dat na 28 dagen niet roken, de kans 5 keer groter is dat men niet meer begint met roken.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft meerdere voordelen. Na 24 uur lang niet roken gaat u vrijer ademen en begint u zich steeds fitter te voelen. Daarna verbeteren uw smaak- en reukorganen zich. Uw huid wordt weer mooier en de kans op allerlei aandoeningen en ziekten worden minder.

Stoptober

De rokers worden volop gemotiveerd om te stoppen met roken. Er zijn verschillende radioprogramma’s die aandacht besteden aan dit prachtige initiatief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het KWF, Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, het Trimbos-instituut en het Longfond hebben zich samen sterk gemaakt voor dit initiatief. Ook zij staan alle (stoppende) rokers van Nederland bij.

Tips om te stoppen met roken

 • Plan het goed. Wanneer precies gaat u stoppen met  roken?
 • Verwijder alle spullen in huis die te maken hebben met roken
 • Zorg dat u hulp kunt krijgen van vrienden/familie of een coach.
 • Drink water. Dit houdt u bezig en vermindert de trek in een sigaret.
 • Zorg voor genoeg afleiding. Zolang u elke keer afgeleid bent, vermindert de behoefte aan nicotine vanzelf.

Doet u ook mee aan Stoptober? Wij wensen u ontzettend veel succes! Op naar een gezond(er) leven.

Iedereen weet dat stoppen met roken erg lastig is. Vaak horen we dat iemand wilt stoppen en zien we hem of haar vrij snel daarna toch weer roken. Hoe kunt u uzelf motiveren om dit toch vol te houden en door te zetten? Waarschijnlijk zult u wel een aantal tips kennen maar welke werkt er voor u?

Begin met een datum

Het is erg lastig om de een op andere dag te gaan stoppen met roken. Bereid u dan ook voor op deze datum en zet het in de agenda voor 3 of 4 weken vooruit. Zo kunt u zich er ook mentaal op voorbereiden en heeft u geen excuus dat u pakje nog niet leeg is. Laat de mensen in uw omgeving dan ook weten dat u vanaf dan gaat stoppen zo zult u er aan herinnerd worden en gesteund worden bij het stoppen.

Begin schoon

Wat dan erg belangrijk is om een goede start te hebben. Haal dan ook alle asbakken in uw huis weg en probeer uw huis rook vrij te krijgen. Maak alles goed schoon zodat u ook niet herinnerd wordt aan deze lucht. Gebruik goed schoonmaak middel en zet ramen en deuren lekker open. Het zal even duren voordat het weg is maar dit kan een hoop schelen. Het zelfde geldt voor de auto natuurlijk, maak dit ook helemaal schoon met de stofzuiger en hang een nieuwe luchtverfrisser er in.

Wanneer verlangt u naar een sigaret?

Ga voor u zelf na wat voor u de lastige momenten kunnen zijn. Gaat u elke ochtend na de koffie roken of grijpt u bij stress snel naar een sigaret. Probeer iets te verzinnen wat het roken kan vervangen. Pak in plaats van een sigaret een stuk fruit of ga op dat moment even wandelen. Als u wat zoekt om te doen zal uw gedachte sneller af gaan van het roken.

Probeer samen te stoppen

Roken u en uw partner maar willen jullie beide stoppen. Dit zal elkaar motiveren en kan niet alleen u maar ook uw partner helpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u samen met een vriendin of een familielid wilt stoppen. Het voordeel hiervan is dat als u bij elkaar komt kunt u het er over hebben en delen wat het allemaal zo lastig maakt.

De elektrische sigaret: Een apparaatje dat veel weg heeft van een pen waarmee je kunt roken. Deze e-smoker stijgt in populariteit. Onder jongeren wordt hij zo populair dat het vanaf juli 2022 verboden is om elektrische sigaretten met smaakjes te verkopen. Over hoe ‘gezond’ de e-smoker is lijken de meningen uiteen te lopen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe (on)gezond de elektrische sigaret nu eigenlijk is. Daarom hebben we alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Hoe werkt de elektrische sigaret

Met de e-sigaret ‘rook’ je door damp in te ademen. Deze damp ontstaat doordat een vloeistofmengsel in je sigaret wordt verhit. Dit is een mengsel van verschillende stoffen, waaronder nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden en eventueel een smaakje. Waar een normale sigaret ook nog teer bevat, bevat deze elektrische sigaret dit niet.

Geen verbranding

De elektrische sigaret werd oorspronkelijk gezien als gezond alternatief op de normale sigaret. Hoewel daar wat op wordt teruggekomen, zijn er toch wel een aantal voordelen. Bij e-smokers vindt geen verbranding plaats, waardoor kankerverwekkende stoffen als teer niet in de longen terechtkomen. Er zitten wel schadelijke stoffen in de e-sigaret, maar minder dan in een gewone sigaret. Een ander bijkomend voordeel van het gebrek aan teer en verbranding: waardoor je geen gele, stinkende vingers en bruine tanden meer krijgt.

Meer controle op nicotine

Bij een e-sigaret bepaal je zelf of en hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Je hebt namelijk keuze uit veel verschillende vullingen voor apparaatje, met verschillende hoeveelheden nicotine óf helemaal geen nicotine. Ook handig als je de nicotine inname wilt afbouwen.

Stoppen met roken

De e-sigaret kan gebruikt worden als hulpmiddel om te stoppen met roken. De hoeveelheid nicotine die iemand binnenkrijgt kan namelijk worden afgebouwd. Dit zorgt voor minder ontwenningsverschijnselen en een hogere slagingskans. Deze werking is hetzelfde bij nicotinepleisters en kauwgom.

Meeroken

Nog een voordeel van de elektrische sigaret is dat het minder schadelijk is voor omstanders. Hier zijn een aantal redenen voor: Bepaalde schadelijke stoffen zijn niet aanwezig (zoals teer) en een deel van de schadelijke stoffen blijft achter in de e-sigaret. Ook smeult de sigaret niet, zodat omstanders geen last hebben van meeroken op het moment dat je niet actief rookt. De hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgeademd is afhankelijk van de gebruikte vloeistof, de frequentie van het dampen en de ventilatie en afmeting van de ruimte.

Wat zijn de nadelen van de e-smoker?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de e-smoker? Zeker wel. Want hoewel het roken van een e-sigaret minder ongezond is dan de gewone sigaret, kleven er heus nog wel nadelen aan.

Bovenaan het artikel werden de in e-sigaretten aanwezige stoffen nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden al genoemd. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze zijn kankerverwekkend, de luchtwegen kunnen van deze stoffen beschadigd raken en er kunnen tijdens gebruik hartkloppingen ontstaan. Een ander nadeel is dat jongeren regelmatig van elektrische sigaretten overstappen op gewone sigaretten. Daarom wordt het gebruik van smaakjes in e-sigaretten verboden.

Samenvattend kan dus gesteld worden dat de e-sigaret op veel vlakken gezonder en beter is dan gewone sigaretten. Maar het beste blijft natuurlijk om helemaal niet te roken.

Stoppen met blowen is niet direct nodig. Af en toe blowen is onschuldig. Wanneer je dit enkel tijdens feestjes doet of wanneer je erg gestrest bent, dan is er in principe niks aan de hand. Echter kan het ook voorkomen dat je afhankelijk van wiet wordt. Dit resulteert in veel vaker blowen dan een keer op een feestje. Jaarlijks melden zich zo’n 12000 mensen met een blowverslaving zich bij een afkickkliniek. 

Een verslaving doet veel afbreuk op je sociale leven, maar kan ook zeker invloed hebben op je werk en andere situaties in je leven. 

Kom daarom in actie en begin vandaag nog met stoppen met blowen. Hoe je dit doet? In dit artikel nemen we je mee in de stappen. 

Wanneer ben ik afhankelijk van blowen?

De grens tussen recreatief gebruik en probleemgebruik is moeilijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een wiet- of hashverslaving.

Slapeloosheid wanneer je niet stoned bent is een veel voorkomend symptoom van een blowverslaving. Blowen wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. 

Ook afspraken niet nakomen, schulden en jezelf verwaarlozen zijn symptomen van een (ernstige) blowverslaving. 

Stoppen met blowen: tijd voor actie!

Stoppen met blowen tijd voor actie!

Wanneer je deze symptomen herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek jouw blowverslaving eerst met je huisarts. Deze “eerstelijnshulp” is laagdrempelig en wordt betaald vanuit je basisverzekering. De kosten van een huisartsenconsult vallen niet onder je eigen risico.

De kans is groot dat de huisarts je doorverwijst naar specialistische verslavingshulp. Omdat je eerste contact via de huisarts verliep, word je doorverwijzing ook gemeld bij je zorgverzekeraar. Dat is alvast handig op het moment dat je je basisverzekering aanspreekt voor de kosten van de tweedelijns hulpverlening. Je zit op deze manier in het systeem.

Klinische behandeling of liever ambulant?

Er zijn twee manieren om behandeling te krijgen voor jouw blowverslaving: klinische- of ambulante hulpverlening. 

Bij een klinische behandeling verblijf je voor een specifieke tijd binnen een instelling. Bij een ambulante behandeling blijf je gewoon thuis. In beide gevallen word je begeleid door verslavingsexperts, artsen en/of psychologen. 

Waar kan ik terecht met mijn blowverslaving?

Nederland kent tientallen klinieken en instellingen in alle uithoeken van het land. Waar je ook woont, er is altijd hulp in de buurt. Over het algemeen is het het meest pragmatisch om dicht bij huis behandeld te worden. Dit scheelt in de reistijd en kosten.

Hoe lang duurt het afkicken? Hoe zit het met de nazorg?

Een afkicktraject volledig doorlopen kan maanden duren, maar ook binnen een paar weken afgerond zijn. Een en ander hangt af van jouw specifieke situatie. Psychische blowverslavingen zijn immers hardnekkig en terugval ligt op de loer.

Een afkicktraject heeft daarom meestal geen abrupt einde. Na de eigenlijke behandeling wordt je houvast aangeboden middels “aftercare”.

Aftercare kent vele gezichten. Het idee is dat je op het moment dat je clean bent nog altijd mag gebruik maken van verslavingshulp. Wellicht dat je af en toe wilt meedoen met een groepssessie. Ook krijg je simpelweg het telefoonnummer van een hulpverlener zodat je kan bellen op het moment dat je het moeilijk hebt.

Welke klinieken zijn gespecialiseerd in blowverslaving?

Elke kliniek heeft zo haar sterke punten en specialisaties. Door het unieke softdrugsbeleid in Nederland hebben onze klinieken doorgaans veel expertise in huis met betrekking tot cannabisverslaving.

Toch kun je niet bij alle klinieken terecht met een cannabisprobleem. Het is daarom een goed idee om zelf wat voorwerk te doen en een kliniek te vinden die een blowverslaving effectief kan behandelen, volgens een methode die jou aanstaat.

Op AfkickkliniekInfo.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende afkickklinieken in Nederland en hun specialisaties. Zo vind je de meest geschikte afkickkliniek voor jouw verslaving en voor jou.

Heeft u zelf een alcohol verslaving gehad of kent u iemand die er last van heeft gehad? Sommige mensen zouden graag weer terug willen naar het sociaal drinken waarbij ze net als de rest een biertje of wijntje kunnen drinken maar kan dit ook? Hoe kunt u op een goede manier drinken na een verslaving?

Wanneer kunt u beter niet proberen matig te drinken?

Het is goed om na te gaan of het verstandig is om matig te drinken of dat u het beter helemaal niet kunt doen. Als u onderstaande bij zichzelf kunt herkennen is het beter om volledig te stoppen met drinken.

 • Wanneer u lange drinkgeschiedenis heeft
 • Als u last heeft gehad van ontwenningsverschijnselen
 • Vooral willen drinken voor het effect van alcohol ‘onder invloed zijn’
 • Wanneer u de controle vaker verloor ondanks goede voornemens
 • Als u hierdoor veel problemen ervaart in relatie, familie of werk
 • U een kenniskring heeft veel gedronken wordt.

Kunt u wel met mindere mate drinken?

Voor sommige is de kans dus groter om weer te kunnen drinken na een verslaving. Heeft u een verslaving gehad en herkent u onderstaande, dan is de kans grote om sociaal te drinken.

 • Als u minder dan 5 jaar alcohol problemen heeft
 • Jonger bent als 45 jaar
 • Geen ontwenningsverschijnselen heeft gehad
 • Wanneer u voor uw verslaving lange tijd wel matig gedronken heeft
 • DirAls ook omgeving alleen matig drinkt

Wat als u gaat beginnen met matig drinken?

Het is belangrijk voor dat u begint om helemaal gestopt te zijn met medicaties zoals een kalmeringsmiddel. Dan pas zult u merken of u op eigen kracht de verleiding kan weerstaan. Het is hierbij verstandig om begeleiding in te schakelen om zo alles in goede banen te laten lijden. Vertel ook uw omgeving het zodat ook zij matig zullen drinken en rekening met u houden hierin.

Een drugsverslaving is een lastige gewoonte om kwijt te raken. Daarom is bij het afkicken van drugs doorgaans professionele begeleiding nodig om de kans op succes te vergroten bij het afkicken. We delen vijf wetenswaardigheden over het afkicken van een drugsverslaving.

Drie methodes

Er bestaan drie methodes om te stoppen met het gebruiken van drugs. Je kunt het middel langzaam afbouwen tot het nulpunt. Meteen stoppen met het middel is een andere mogelijkheid. De gulden middenweg is om helemaal te stoppen met het middel en in plaats daarvan medicijnen te krijgen die je dan weer langzaam afbouwt. De lichamelijke ontwenning van de medicijnen duurt dan meestal nog één tot twee weken.

Lichamelijke verschijnselen

Omdat je lichaam gewend is aan de giftige stoffen van de drugs die je gebruikt en er afhankelijk van is geworden, kan het lichaam heftig reageren op het afkicken. Zo kan het gebeuren dat je tijdens het afkicken gaat trillen en zweten en hartkloppingen ervaart. Daarbij kun je ook verwardheid met hallucinaties ervaren. Ook spierpijn, hoofdpijn, darmkrampen en diarree zijn bekende ontwenningsverschijnselen.

Afkicken van drugs

Zelfstandig stoppen lukt meestal niet

Heb je echt een afkickkliniek nodig, of kun je ook zelfstandig afkicken van je drugsverslaving? Vaak lukt zelfstandig afkicken helaas niet. De problemen die mensen onderdrukken door drugs te gebruiken, kunnen dan ineens weer hard aankomen. Vaak weet men niet hoe daarmee om te gaan en begint men opnieuw met gebruiken. Met begeleiding lukt het vaker wel om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Ook zwaar voor naasten

Ook voor naasten is het afkicken zwaar en ingewikkeld. Niet omdat ze er een actieve rol in spelen, maar omdat men daarna het beschadigde vertrouwen in hun drugsverslaafde naaste moeten proberen te hervinden. Dat vergt gewenning aan de nieuwe situatie. Ook komen daar nieuwe gewoontes bij die het nieuwe, drugsvrije gedrag moeten ondersteunen. Dat kan ook aanpassing en een gewenningsperiode vergen.

Het kan ook thuis

Bij afkicken van drugs denken we vaak aan opname in een afkickkliniek. Dat is echter niet altijd de realiteit. Er bestaan ook trajecten waarin de verslaafde die probeert af te kicken dit thuis doet en regelmatig poliklinisch contact heeft met een behandelaar.

Per drug kan hiernaast de methode van afkicken en de verschijnselen die zich daarbij kunnen voordoen verschillen. Dat hangt ook af of het middel voor lichamelijke of psychische afhankelijkheid zorgt. In de meeste gevallen geldt echter dat het geen gemakkelijk proces is. Alle reden dus om een drugsverslaving te voorkomen.

Iemand met een gokverslaving is niet altijd te herkennen. De één zal veel geluk hebben met gokken terwijl de ander veel geld verliest. Juist wanneer er veel verlies wordt gemaakt met het gokken zullen er niet alleen financiële maar ook psychische en maatschappelijk problemen optreden. Hoe herkent u een gokverslaving en welke financiële gevolgen kan dit hebben?

Hoe ontstaat een gokverslaving

Vaak is de oorzaak van een gokverslaving niet terug te leiden naar 1 duidelijk probleem. Mensen kunnen starten met gokken om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Er wordt gekozen voor een avondje uit naar het casino waarbij u soms met wat winst maar in de meeste gevallen met verlies naar huis gaat. Juist wanneer er een klein beetje winst is aan het einde van de avond kan dit een trigger zijn om snel nog een keer te gaan gokken. Het casino is een redelijk veilige omgeving waarbij u naar buiten moet om te gokken. Tegenwoordig is de drempel om te gaan gokken steeds lager door het online aanbod. Wanneer er gestart wordt met online gokken en er steeds een kleine beloning wordt gegeven zullen de inleg bedragen steeds hoger worden en daarmee het verlies ook steeds meer. Het gevoel om keer op keer uw verlies terug te winnen maakt het gokken steeds meer verslavend net zolang tot er eigenlijk geen uitweg meer is.

Symptomen van een gokverslaving

Bent u zelf een gokker of denkt u dat iemand in uw omgeving een gokverslaving kan hebben? Aan de volgende symptomen kunt u een gokverslaving herkennen:

 1. Het verwaarlozen van sociale contacten. Mensen raken een isolement
 2. Men denkt of praat voortdurend over gokken
 3. Het ontwikkelen van bijgeloof en rare rituelen om het gokken meer winst op te laten leveren
 4. De waarde van geld en daarmee ook schulden niet meer inzien

Financiële problemen

Een gokverslaving kan leiden tot grote financiële problemen. Het niet meer kunnen betalen van uw boodschappen, verzekeringen huur of hypotheek is daarin geen uitzondering. Wat kan beginnen als een onschuldig spelletje kan leiden tot zeer grote problemen. Het niet inzien van schulden of het blijven denken dat de winst teruggewonnen kan worden kan er voor zorgen dat de controle over een financiële situatie helemaal weg is. Mensen praten niet graag over hun financiële situatie en al helemaal niet over opgebouwde schulden. Wanneer u tijdig een gok probleem signaleert kan professionele hulp helpen.  Het is moeilijk om een verslaving te herkennen maar ook ontzettend belangrijk om met de juiste hulp uw leven weer op de rit te krijgen.

Na een december maand waar er veel alcohol gedronken wordt is het wellicht tijd voor Dry January. Een maand zonder alcohol, houdt u dit vol? Sommige mensen beginnen hier niet aan terwijl er veel voordelen aan kunnen zitten. Voor al voor uw lichaam doet u er goed aan om mee te doen met Dry january.

Waar komt Dry January vandaan?

De naam zegt het eigenlijk al maar het idee komt niet uit Nederland. In 2013 zijn ze daar in Engeland mee begonnen en hebben een campagne opgezet, echter deden er toen nog maar 4000 mensen mee. Het jaar erop werd het wat populairder en in 2016 deed 1 op de 6 Engelse mee. Het is toen ook naar andere landen overgewaaid en dus ook Nederland. Gezondheidsinstanties zijn hier natuurlijk erg blij mee zodat iedereen bewust wordt gemaakt van het alcoholgebruik.

Minder alcohol gebruik

Vaak wordt door mensen gedacht dat wanneer iemand mee doet aan Dry January dat ze in februari weer helemaal los gaan. Dit is echter niet het geval, het half jaar Dry January zijn er door deze mensen juist minder alcohol genuttigd. Dit heeft dus alleen maar positief effect op uw gezondheid en nachtrust. Ze hebben namelijk een maand lang hun alcohol moeten vervangen. Zo wordt er geen alcohol meer in huis gehaald en zal het wellicht wat natuurlijk gaan om enkel ander drinken mee te nemen.

Gezondheidsvoordelen van Dry January

Uw lichaam wordt er erg blij van wanneer u geen alcohol drink. Zo zal het goed zijn voor uw lever, wanneer er alcohol gedronken wordt moet de lever hard aan het werk en het kan wel 1 tot 1,5 uur duren voordat 1 glas drinken volledig afgebroken is. Uw bloed druk zal lager worden en de kans op hartritmestoornissen zullen verlagen. Door alcohol zult u vaak wel sneller in slaap vallen echter wordt u niet uitgerust wakker. Door alcohol te mijden zult u goed slapen en wat fitter wakker worden.

Een maand geen alcohol is rust voor uw lichaam.

Het drinken van een of meerdere glazen alcohol is in onze maatschappij dusdanig geaccepteerd dat een alcoholprobleem veel minder snel ontdekt wordt. Alcoholisme is echter een van de meest voorkomende verslavingsvormen die we kennen. Daarnaast is dit een vorm van verslaving die er snel insluipt. Het is daarom erg belangrijk om de signalen van een alcoholverslaving te herkennen om tijdig in te kunnen grijpen.

Wanneer is er sprake van een alcoholverslaving?

De hoeveelheid alcohol dat stelselmatig wordt gedronken in een bepaalde periode wordt vaak gezien als criterium of er sprake is van een alcoholverslaving. De gewoontes met betrekking tot de mate van het alcoholgebruik zijn zeker indicatoren van alcoholisme maar er spelen meer factoren een rol. Er is immers ook sprake van problematisch drinken als dit van invloed heeft op het geestelijk- en lichamelijk functioneren en of dit alcoholgebruik sociaal maatschappelijke problemen veroorzaakt. Daarnaast is er sprake van een alcoholverslaving als alcohol wordt gebruikt als middel om meer zelfvertrouwen te krijgen, van stemming te veranderen, om problemen te vergeten en/of om de realiteit te ontvluchten. In dat geval wordt er dwangmatig alcohol gebruikt en kan iemand geestelijk afhankelijk zijn van alcohol.

Signalen die op een verslaving aan alcohol kunnen duiden

Het kan geen kwaad om af en toe te genieten van alcohol, mits dit maar met mate gebeurt. Een overmatig alcoholgebruik kan veel vervelende gevolgen hebben. De stap van af en toe een glaasje drinken, naar regelmatig drinken en het “binge drinken” (zwaar alcoholgebruik) is relatief klein doordat het bijna een maatschappelijke gewoonte is om alcohol te gebruiken. Het is echter wel goed om de signalen die op een verslaving aan alcohol kunnen duiden te kennen. We zetten de belangrijkste signalen op een rijtje:

 • Controleverlies op de hoeveelheid drankgebruik
 • Slechte concentratie of vergeetachtigheid
 • Redenen zoeken om alcohol te kunnen drinken
 • Overmatig alcoholgebruik ontkennen
 • Verbergen van drank
 • Trek hebben in alcohol op ongewone tijden
 • Toename van psychische- en lichamelijke klachten
 • Problemen om sociale- en zakelijke contacten te onderhouden
 • Trillen, zweten, slecht slapen, angst en ernstige stemmingswisselingen als afkickverschijnselen van alcohol hebben bij een poging om het gebruik hiervan te minderen of te stoppen.

Connection SGGZ voor een effectieve behandeling bij een alcoholverslaving

Connection SGGZ voor een effectieve behandeling bij een alcoholverslaving 

Een alcoholprobleem wordt vaak lang ontkent of verborgen gehouden voor anderen. Veel mensen kiezen ervoor om in eerste instantie zelfstandig een of meer pogingen te doen om het alcoholgebruik te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Dit is, in een maatschappij waarin het drinken van alcohol als volstrekt normaal wordt gezien, geen eenvoudige opgave. Mensen die problemen hebben met hun alcoholgebruik kunnen terecht op de website van Connection SGGZ (Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg) om te ontdekken hoe ze gebruik kunnen maken van een effectieve behandeling bij een alcoholverslaving. Op deze website staat alle benodigde informatie weergegeven over de behandelmethode en de vergoeding van de verzekering van deze specialistische-, persoonlijke- en ervaringsdeskundige hulp.

Pin It