Rubriek

Verslaving

Rubriek

Stoppen met roken kan uw leven verlengen. Misschien rookt u al vanaf uw tiener jaren of bent u later gestart maar lukt het nog niet om te stoppen. Heeft het nog wel zin om stoppen met roken als u al 30 jaar rookt? Wat zijn de voordelen van het stoppen met roken op latere leeftijd?

Rookvrije samenleving

Al jaren wordt er campagne gevoerd voor een rookvrije samenleving of rookvrije generatie. Toch zijn er in Nederland nog veel vaste mensen die vast roken. Waarom ook stoppen wanneer u al 30 jaar gerookt heeft? Het stoppen heeft ook zeker op latere leeftijd nog voordelen. Niet alleen voor uw portemonnee maar ook voor uw gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

Hoe eerder u stopt met roken hoe beter het is. Wanneer u voor uw 35ste bent gestopt kan uw levensverwachting net zo hoog zijn als iemand die nooit heeft gerookt. Wanneer u op deze site zit bent u waarschijnlijk de 35 al gepasseerd maar dat wil niet zeggen dat het stoppen met roken helemaal geen zijn meer heeft. Indien u met 65 jaar besluit te stoppen kunt u nog steeds gezondheidsvoordelen ondervinden. Wanneer u stopt voelt u zich waarschijnlijk de eerste paar weken beroerd. Van een jarenlange verslaving komt u niet zo maar af. Na 2 dagen is de nicotine uit uw lichaam verdwenen. Uw huid en uw adem zal al snel verbeteren, een snelle win dus. Op de lange termijn zal u minder snel hart- en vaatziekte krijgen dan wanneer u blijft doorroken.

Uw lichaam hersteld sneller

Door te stoppen met roken kan uw conditie sterk verbeteren. Vergroot uw long inhoud door te sporten. Door structureel te gaan sporten en de sigaret aan de kant te leggen zult u zich fitter gaan voelen en wordt uw conditie beter. Wanneer u een operatie moet ondergaan zal een wond sneller genezen wanneer u niet rookt. De kans op compilaties na een operatie is ook lager. Er zijn dus ook op latere leeftijden voldoende redenen om te stoppen. Via deze blog treft u enkele tips aan om te stoppen met roken.

Kun jij niet een paar uurtjes zonder je telefoon? Dan is de kans aanwezig dat je een telefoonverslaving hebt. Hoewel het leuk is om tijd te spenderen op je telefoon, is het niet bevorderlijk om dit veel uur per dag te doen. Een telefoonverslaving kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Benieuwd hoe je van een telefoonverslaving af kunt komen? Wij geven tips!

Schakel meldingen uit

Een goede tip die jou erbij kan helpen om van je telefoonverslaving af te komen, is om meldingen uit te schakelen. Als je dit doet, word je namelijk ook niet telkens afgeleid. Als je een berichtje binnenkrijgt, grijp je tenslotte toch weer sneller naar die telefoon. Zet je meldingen daarom vaker uit, zodat je hier niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Laat je smartphone vaker thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is als je jouw smartphone heel belangrijk vindt, het is een goede tip om je smartphone vaker thuis te laten. Je telefoon kan best een keer thuisblijven, zeker als je iets leuks gaat ondernemen met bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Telkens op je telefoon zitten is tenslotte ook niet gezellig! Bovendien helpt het je erbij om minder afhankelijk te worden van je toestel.

Kies voor prepaid

Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan kan het een idee zijn om te kiezen voor prepaid in plaats van een abonnement met telefoon of sim only. Met prepaid ben je namelijk afhankelijk van een tegoed. Als dit op is, is het op. Dan kun je wel weer opwaarderen, maar als je jouw telefoongebruik wilt verminderen is dit niet slim om te doen. Mocht je een nieuwe telefoon kopen, is het bovendien handig om te kijken naar een smartphone die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart, waardoor jij geen gebruik meer hoeft te maken van een plastic kaartje en dus helemaal met de tijd meegaat.

Door voor prepaid te kiezen, voorkom je dat je onbeperkt of veel kunt bellen, internetten en sms’en. Als je een beperkt tegoed op je prepaidkaart hebt, weet je wanneer je door je tegoed heen bent. En dit is een goede waarschuwing. Door voor een Prepaid simkaart te kiezen houd je dus beter overzicht, wat jou erbij kan helpen om sneller af te kicken van je smartphone.

Zoek afleiding

Wat je ook nog zou kunnen doen om je smartphonegebruik te verminderen, is afleiding zoeken. Probeer iets te verzinnen om niet telkens aan je telefoon te denken. Ga een boek lezen, kijk een serie of spreek af met vrienden of familie.

Deze tips kunnen jou op weg helpen met het afkicken van je telefoon. Houd dit dus zeker in gedachten, want hiermee kun je al een eind komen!

De laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen en gokken. Uit onderzoek blijkt dat aan het einde van 2021 maar liefst 2 miljoen huishoudens in ons land aan het beleggen zijn geslagen.

Bij zowel beleggen als gokken wordt er vaak gesproken over de eventuele gevolgen ervan. Op zo’n manier omgaan met je geld wordt namelijk vaak enorm spannend gevonden. Wat voor invloed heeft zoiets op je brein? In dit artikel lees je meer over hoe gokken, en met in het specifiek verantwoord voetbalwedden, van invloed is op je hersenen.

Gokken zorgt voor de nodige spanning in hersenen en lijf

Als er in ieder geval iets zeker is dan is het wel het feit dat de onvoorspelbaarheid van gokken als heel spannend wordt ervaren. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warmer en je wordt helemaal excited. Dat doet wat met je hersenen. Vaak wordt dit gevoel ook wel vergeleken met het gevoel wanneer je drugs of alcohol hebt gehad. In je brein wordt er namelijk niet zo heel veel onderscheid gemaakt. 

De spanning zorgt ervoor dat je brein een bepaald geluksstofje, namelijk dopamine, aanmaakt. Deze stof geeft je een fijn gevoel en kan ertoe leiden dat je alsmaar meer van dat gevoel wil voelen. Dat is een van de dingen wat gokken met je doet. Logischerwijs kan dit gevoel ervoor zorgen dat je verslaafd wordt aan gokken. Gelukkig is niet iedereen gevoelig voor verslavingen, maar de scheidingslijn is voor velen wel erg dun.

Hersenen worden actiever door gokken

Deze geluksstofjes komen niet zomaar vrij. Door het gokken op voetbal of iets anders worden bepaalde delen in je hersenen geactiveerd, namelijk de prefrontale cortex en het ventrale striatum. Je prefrontale cortex staat in directe verbinding met het limbisch systeem. Dat systeem is verantwoordelijk voor de verwerking van je geheugen en emoties. In combinatie met de activatie van het ventrale striatum zorgen je hersenen ervoor dat die stofjes vrijkomen en dat je alerter en actiever bent. 

Wat interessant is om te weten, is dat deze stofjes bij beginnende gokkers of bij recreatieve voetbalgokkers vrijkomen op het moment van winst. Professionals of mensen die verslaafd zijn, voelen dergelijke geluksgevoelens al wanneer ze denken dat ze winst aan het maken zijn. Dat is dus in de minuten vlak voordat ze gaan winnen. Hun hersenen zijn al meer ontwikkeld in het ervaren van dit geluksgevoel. Dit betekent ook dat je je hersenen als het ware kunt trainen. Des te meer je gokt, des te langer het duurt voordat dat gevoel ontstaat. Daarom wil een verslaafde vaak ook verder gaan op het moment dat dat eigenlijk niet slim is.

Je komt in een soort flow door gokken

Wetenschappelijk gezien is dat niet heel gek. Door het gokken en de drang naar dat fijne gevoel dat je soms krijgt bij het maken van winst kun je in een soort flow raken. In die flow ervaar je alleen maar de zoektocht naar dat fijne gevoel en kun je zelfs chagrijnig of boos worden wanneer je dat gevoel niet ervaart. Je voelt een soort drang naar dopamine. Die drang wordt alleen maar vervuld door nog vaker te gokken met als resultaat dat je verslaafd aan gokken wordt. Een gokverslaving kun je door verschillende aspecten bepalen, waaronder:

 • Snel en gemakkelijk verhogen van de inzet
 • Je hebt het gevoel dat je moet blijven gokken
 • Heb je een spel verloren? Dan wil je meteen verder spelen
 • Je bent snel geïrriteerd of zelfs boos
 • Al het geld dat je hebt, wil je in gokken of voetbalwedden stoppen
 • Je krijgt verstoorde relaties met de mensen om je heen
 • Slapen wordt lastiger, omdat je zo bezig bent met gokken
 • Je krijgt financiële problemen die je het liefste negeert.

Verandert gokken of voetbalwedden het brein?

Het is nog onduidelijk of voetbalwedden of gokken het brein daadwerkelijk kan veranderen. Feit is wel dat het voor een bepaalde tijd van invloed is op hoe je hersenen werken. Je hersenen reageren met de aanmaak van dopamine op de constante staat van spanning en emoties. Vervolgens duurt het steeds langer voordat je dat fijne gevoel voelt naarmate je meer gaat gokken. Op die manier put je als het ware je hersenen en de aanmaak van de geluksstofjes een beetje uit.

Één ding wat wel vaststaat, is in ieder geval dat het brein van een gokker er na enkele jaren anders uitziet dan de hersenen van iemand die niet gokt, blijkt uit deze longread van NPOkennis. Hierbij is echter niet duidelijk in hoeverre dat brein van de gokker al anders was voordat hij of zij begon met wedden of gokken. Er moeten jarenlange studies worden gedaan om hier enig bewijs van aan te kunnen tonen. Voor iedereen die interesse heeft in gokken of voetbalwedden geldt: zorg ervoor dat je altijd bezig bent met verantwoord voetbalwedden om zo én meer geld te kunnen verdienen én je lichamelijk en geestelijk goed te blijven voelen.

Een verslaving? Lees deze tips om hier blijvend vanaf te komen

Heb je te maken met een verslaving en wil je hier blijvend vanaf komen? Een verslaving beheerst vaak je hele leven en dat van je dierbaren. Het probleem erkennen is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Vervolgens is het een belangrijke stap om hulp te zoeken, zodat je bijvoorbeeld bij een afkickkliniek in Zuid Afrika kunt afkicken van je verslaving en weer kunt herstellen. In dit artikel vertellen we wat je zelf zoal kunt doen om blijvend van je verslaving af te komen.

Ga niet van verslaving wisselen

Afkicken van een verslaving kan erg lastig zijn. Vaak zullen mensen dan ook op zoek gaan naar iets anders om hun verslaving voor te ruilen. Hierdoor wordt er toch nog aan hun verslavingsgevoelige gedachtes voldaan zonder dat ze weer in hun oude verslaving vallen. Let echter op dat je niet je oude verslaving voor een nieuwe verslaving inruilt, omdat je zo de kern van het probleem verschuift. Dus niet drinken om van je eetstoornis af te komen of veel meer eten als je niet meer aan drugs verslaafd wilt zijn. Je zal zo nog steeds verslaafd zijn, maar dan aan iets anders.

Zoek naar de kern van het ontstane probleem

Ga ook op zoek naar de kern van het ontstane probleem. Je krijgt namelijk niet zomaar met een verslaving te maken. Vaak zit dit in de familie. Bekijk dan ook of je verslavingsgevoelig bent of met welk achterliggend probleem je te maken hebt. Wanneer je het achterliggende probleem oplost, zal je eerder je verslaving kunnen doorbreken dan wanneer je dit niet doet.

Besef dat een terugval erbij hoort

Wanneer je je verslaving te lijf gaat, is het ook belangrijk dat je weet dat een terugval erbij hoort. Dit betekent niet dat al je harde werk van de afgelopen tijd voor niets is geweest. Je kunt gewoon de draad oppakken en verder gaan waar je gebleven bent. Geef wel altijd aan bij je eventuele begeleiding dat je een terugval gehad hebt, zodat je voorkomt dat je weer geheel wegzakt in je verslaving en het bij die ene keer blijft.

Zoek professionele hulp

Wil je blijvend afkicken van je verslaving, dan is het erg belangrijk om professionele hulp te kiezen. Misschien ben je verslaafd aan drank, drugs, eten of heb je een eetstoornis. In het geval van laatstgenoemde, kan een eetstoornis kliniek uitkomst bieden. Verslavingszorg wordt altijd vergoed in de basisverzekering. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden om op zoek te gaan naar professionele hulp.

Wij wensen je veel succes met onze tips.

Alcohol is verslavend. Af en toe een glaasje alcohol is helemaal niet erg. Mensen drinken een glaasje voor de gezelligheid en omdat het lekker is. Een glas rode wijn met een kaasplankje op de bank of een lekker speciaal biertje voor de open haard. Wanneer u echter niet meer zonder het glaasje alcohol kan ontstaat er soms een verslaving. Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen?

Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen

Meestal ontstaat een alcohol verslaving geleidelijk. Een alcoholverslaving is niet gemakkelijk te herkennen, juist omdat hij zo geleidelijk ontstaat. Stoppen zonder hulp is bij de verslaving erg lastig. Het probleem moet eerst herkend worden en dat is niet altijd even gemakkelijk. U kunt van een verslaving spreken wanneer het alcoholgebruik er voor zorgen dat iemand niet meer normaal kan functioneren.

Alcoholisme symptomen

Alcoholisme kent verschillende stadia. Van black-outs, agressief gedrag, verliezen van banen en het steeds meer nuttigen van alcohol dat niet het gewenste effect heeft. Wat zijn de symptomen van alcoholisme? Dagelijks te veel alcohol drinken, ook overdag. Het niet meer in staat zijn te stoppen met het drinken van alcohol en verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Na langdurig veel alcohol gebruik zullen er ook lichamelijke klachten ontstaan zoals trillen, zweten, toenemen van gewicht, lever of hersenschade en geestelijke verwarring.

Hulp inschakelen

Een alcohol verslaving is niet niks. Het erkennen van een verslaving is moeilijk en hulp vragen misschien nog wel moeilijker. Van een verslaving komt u niet zo maar af. Schakel professionele hulp in bij een alcoholverslaving.

Het is erg populair en er doen ontzettend veel mensen aan mee. Wat? Stoptober! Ook wij schrijven hier graag een blog over. De afgelopen tijd is er via social media, tv en radio ontzettend hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen zich te laten aanmelden voor Stoptober. 28 dagen lang niet roken. Oftewel, stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek is gebleken dat na 28 dagen niet roken, de kans 5 keer groter is dat men niet meer begint met roken.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft meerdere voordelen. Na 24 uur lang niet roken gaat u vrijer ademen en begint u zich steeds fitter te voelen. Daarna verbeteren uw smaak- en reukorganen zich. Uw huid wordt weer mooier en de kans op allerlei aandoeningen en ziekten worden minder.

Stoptober

De rokers worden volop gemotiveerd om te stoppen met roken. Er zijn verschillende radioprogramma’s die aandacht besteden aan dit prachtige initiatief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het KWF, Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, het Trimbos-instituut en het Longfond hebben zich samen sterk gemaakt voor dit initiatief. Ook zij staan alle (stoppende) rokers van Nederland bij.

Tips om te stoppen met roken

 • Plan het goed. Wanneer precies gaat u stoppen met  roken?
 • Verwijder alle spullen in huis die te maken hebben met roken
 • Zorg dat u hulp kunt krijgen van vrienden/familie of een coach.
 • Drink water. Dit houdt u bezig en vermindert de trek in een sigaret.
 • Zorg voor genoeg afleiding. Zolang u elke keer afgeleid bent, vermindert de behoefte aan nicotine vanzelf.

Doet u ook mee aan Stoptober? Wij wensen u ontzettend veel succes! Op naar een gezond(er) leven.

Iedereen weet dat stoppen met roken erg lastig is. Vaak horen we dat iemand wilt stoppen en zien we hem of haar vrij snel daarna toch weer roken. Hoe kunt u uzelf motiveren om dit toch vol te houden en door te zetten? Waarschijnlijk zult u wel een aantal tips kennen maar welke werkt er voor u?

Begin met een datum

Het is erg lastig om de een op andere dag te gaan stoppen met roken. Bereid u dan ook voor op deze datum en zet het in de agenda voor 3 of 4 weken vooruit. Zo kunt u zich er ook mentaal op voorbereiden en heeft u geen excuus dat u pakje nog niet leeg is. Laat de mensen in uw omgeving dan ook weten dat u vanaf dan gaat stoppen zo zult u er aan herinnerd worden en gesteund worden bij het stoppen.

Begin schoon

Wat dan erg belangrijk is om een goede start te hebben. Haal dan ook alle asbakken in uw huis weg en probeer uw huis rook vrij te krijgen. Maak alles goed schoon zodat u ook niet herinnerd wordt aan deze lucht. Gebruik goed schoonmaak middel en zet ramen en deuren lekker open. Het zal even duren voordat het weg is maar dit kan een hoop schelen. Het zelfde geldt voor de auto natuurlijk, maak dit ook helemaal schoon met de stofzuiger en hang een nieuwe luchtverfrisser er in.

Wanneer verlangt u naar een sigaret?

Ga voor u zelf na wat voor u de lastige momenten kunnen zijn. Gaat u elke ochtend na de koffie roken of grijpt u bij stress snel naar een sigaret. Probeer iets te verzinnen wat het roken kan vervangen. Pak in plaats van een sigaret een stuk fruit of ga op dat moment even wandelen. Als u wat zoekt om te doen zal uw gedachte sneller af gaan van het roken.

Probeer samen te stoppen

Roken u en uw partner maar willen jullie beide stoppen. Dit zal elkaar motiveren en kan niet alleen u maar ook uw partner helpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u samen met een vriendin of een familielid wilt stoppen. Het voordeel hiervan is dat als u bij elkaar komt kunt u het er over hebben en delen wat het allemaal zo lastig maakt.

De elektrische sigaret: Een apparaatje dat veel weg heeft van een pen waarmee je kunt roken. Deze e-smoker stijgt in populariteit. Onder jongeren wordt hij zo populair dat het vanaf juli 2022 verboden is om elektrische sigaretten met smaakjes te verkopen. Over hoe ‘gezond’ de e-smoker is lijken de meningen uiteen te lopen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe (on)gezond de elektrische sigaret nu eigenlijk is. Daarom hebben we alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Hoe werkt de elektrische sigaret

Met de e-sigaret ‘rook’ je door damp in te ademen. Deze damp ontstaat doordat een vloeistofmengsel in je sigaret wordt verhit. Dit is een mengsel van verschillende stoffen, waaronder nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden en eventueel een smaakje. Waar een normale sigaret ook nog teer bevat, bevat deze elektrische sigaret dit niet.

Geen verbranding

De elektrische sigaret werd oorspronkelijk gezien als gezond alternatief op de normale sigaret. Hoewel daar wat op wordt teruggekomen, zijn er toch wel een aantal voordelen. Bij e-smokers vindt geen verbranding plaats, waardoor kankerverwekkende stoffen als teer niet in de longen terechtkomen. Er zitten wel schadelijke stoffen in de e-sigaret, maar minder dan in een gewone sigaret. Een ander bijkomend voordeel van het gebrek aan teer en verbranding: waardoor je geen gele, stinkende vingers en bruine tanden meer krijgt.

Meer controle op nicotine

Bij een e-sigaret bepaal je zelf of en hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Je hebt namelijk keuze uit veel verschillende vullingen voor apparaatje, met verschillende hoeveelheden nicotine óf helemaal geen nicotine. Ook handig als je de nicotine inname wilt afbouwen.

Stoppen met roken

De e-sigaret kan gebruikt worden als hulpmiddel om te stoppen met roken. De hoeveelheid nicotine die iemand binnenkrijgt kan namelijk worden afgebouwd. Dit zorgt voor minder ontwenningsverschijnselen en een hogere slagingskans. Deze werking is hetzelfde bij nicotinepleisters en kauwgom.

Meeroken

Nog een voordeel van de elektrische sigaret is dat het minder schadelijk is voor omstanders. Hier zijn een aantal redenen voor: Bepaalde schadelijke stoffen zijn niet aanwezig (zoals teer) en een deel van de schadelijke stoffen blijft achter in de e-sigaret. Ook smeult de sigaret niet, zodat omstanders geen last hebben van meeroken op het moment dat je niet actief rookt. De hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgeademd is afhankelijk van de gebruikte vloeistof, de frequentie van het dampen en de ventilatie en afmeting van de ruimte.

Wat zijn de nadelen van de e-smoker?

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de e-smoker? Zeker wel. Want hoewel het roken van een e-sigaret minder ongezond is dan de gewone sigaret, kleven er heus nog wel nadelen aan.

Bovenaan het artikel werden de in e-sigaretten aanwezige stoffen nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden al genoemd. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze zijn kankerverwekkend, de luchtwegen kunnen van deze stoffen beschadigd raken en er kunnen tijdens gebruik hartkloppingen ontstaan. Een ander nadeel is dat jongeren regelmatig van elektrische sigaretten overstappen op gewone sigaretten. Daarom wordt het gebruik van smaakjes in e-sigaretten verboden.

Samenvattend kan dus gesteld worden dat de e-sigaret op veel vlakken gezonder en beter is dan gewone sigaretten. Maar het beste blijft natuurlijk om helemaal niet te roken.

Stoppen met blowen is niet direct nodig. Af en toe blowen is onschuldig. Wanneer je dit enkel tijdens feestjes doet of wanneer je erg gestrest bent, dan is er in principe niks aan de hand. Echter kan het ook voorkomen dat je afhankelijk van wiet wordt. Dit resulteert in veel vaker blowen dan een keer op een feestje. Jaarlijks melden zich zo’n 12000 mensen met een blowverslaving zich bij een afkickkliniek. 

Een verslaving doet veel afbreuk op je sociale leven, maar kan ook zeker invloed hebben op je werk en andere situaties in je leven. 

Kom daarom in actie en begin vandaag nog met stoppen met blowen. Hoe je dit doet? In dit artikel nemen we je mee in de stappen. 

Wanneer ben ik afhankelijk van blowen?

De grens tussen recreatief gebruik en probleemgebruik is moeilijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een wiet- of hashverslaving.

Slapeloosheid wanneer je niet stoned bent is een veel voorkomend symptoom van een blowverslaving. Blowen wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. 

Ook afspraken niet nakomen, schulden en jezelf verwaarlozen zijn symptomen van een (ernstige) blowverslaving. 

Stoppen met blowen: tijd voor actie!

Stoppen met blowen tijd voor actie!

Wanneer je deze symptomen herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek jouw blowverslaving eerst met je huisarts. Deze “eerstelijnshulp” is laagdrempelig en wordt betaald vanuit je basisverzekering. De kosten van een huisartsenconsult vallen niet onder je eigen risico.

De kans is groot dat de huisarts je doorverwijst naar specialistische verslavingshulp. Omdat je eerste contact via de huisarts verliep, word je doorverwijzing ook gemeld bij je zorgverzekeraar. Dat is alvast handig op het moment dat je je basisverzekering aanspreekt voor de kosten van de tweedelijns hulpverlening. Je zit op deze manier in het systeem.

Klinische behandeling of liever ambulant?

Er zijn twee manieren om behandeling te krijgen voor jouw blowverslaving: klinische- of ambulante hulpverlening. 

Bij een klinische behandeling verblijf je voor een specifieke tijd binnen een instelling. Bij een ambulante behandeling blijf je gewoon thuis. In beide gevallen word je begeleid door verslavingsexperts, artsen en/of psychologen. 

Waar kan ik terecht met mijn blowverslaving?

Nederland kent tientallen klinieken en instellingen in alle uithoeken van het land. Waar je ook woont, er is altijd hulp in de buurt. Over het algemeen is het het meest pragmatisch om dicht bij huis behandeld te worden. Dit scheelt in de reistijd en kosten.

Hoe lang duurt het afkicken? Hoe zit het met de nazorg?

Een afkicktraject volledig doorlopen kan maanden duren, maar ook binnen een paar weken afgerond zijn. Een en ander hangt af van jouw specifieke situatie. Psychische blowverslavingen zijn immers hardnekkig en terugval ligt op de loer.

Een afkicktraject heeft daarom meestal geen abrupt einde. Na de eigenlijke behandeling wordt je houvast aangeboden middels “aftercare”.

Aftercare kent vele gezichten. Het idee is dat je op het moment dat je clean bent nog altijd mag gebruik maken van verslavingshulp. Wellicht dat je af en toe wilt meedoen met een groepssessie. Ook krijg je simpelweg het telefoonnummer van een hulpverlener zodat je kan bellen op het moment dat je het moeilijk hebt.

Welke klinieken zijn gespecialiseerd in blowverslaving?

Elke kliniek heeft zo haar sterke punten en specialisaties. Door het unieke softdrugsbeleid in Nederland hebben onze klinieken doorgaans veel expertise in huis met betrekking tot cannabisverslaving.

Toch kun je niet bij alle klinieken terecht met een cannabisprobleem. Het is daarom een goed idee om zelf wat voorwerk te doen en een kliniek te vinden die een blowverslaving effectief kan behandelen, volgens een methode die jou aanstaat.

Op AfkickkliniekInfo.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende afkickklinieken in Nederland en hun specialisaties. Zo vind je de meest geschikte afkickkliniek voor jouw verslaving en voor jou.

Heeft u zelf een alcohol verslaving gehad of kent u iemand die er last van heeft gehad? Sommige mensen zouden graag weer terug willen naar het sociaal drinken waarbij ze net als de rest een biertje of wijntje kunnen drinken maar kan dit ook? Hoe kunt u op een goede manier drinken na een verslaving?

Wanneer kunt u beter niet proberen matig te drinken?

Het is goed om na te gaan of het verstandig is om matig te drinken of dat u het beter helemaal niet kunt doen. Als u onderstaande bij zichzelf kunt herkennen is het beter om volledig te stoppen met drinken.

 • Wanneer u lange drinkgeschiedenis heeft
 • Als u last heeft gehad van ontwenningsverschijnselen
 • Vooral willen drinken voor het effect van alcohol ‘onder invloed zijn’
 • Wanneer u de controle vaker verloor ondanks goede voornemens
 • Als u hierdoor veel problemen ervaart in relatie, familie of werk
 • U een kenniskring heeft veel gedronken wordt.

Kunt u wel met mindere mate drinken?

Voor sommige is de kans dus groter om weer te kunnen drinken na een verslaving. Heeft u een verslaving gehad en herkent u onderstaande, dan is de kans grote om sociaal te drinken.

 • Als u minder dan 5 jaar alcohol problemen heeft
 • Jonger bent als 45 jaar
 • Geen ontwenningsverschijnselen heeft gehad
 • Wanneer u voor uw verslaving lange tijd wel matig gedronken heeft
 • DirAls ook omgeving alleen matig drinkt

Wat als u gaat beginnen met matig drinken?

Het is belangrijk voor dat u begint om helemaal gestopt te zijn met medicaties zoals een kalmeringsmiddel. Dan pas zult u merken of u op eigen kracht de verleiding kan weerstaan. Het is hierbij verstandig om begeleiding in te schakelen om zo alles in goede banen te laten lijden. Vertel ook uw omgeving het zodat ook zij matig zullen drinken en rekening met u houden hierin.

Pin It