Rubriek

Verslaving

Rubriek

Is vapen slechter dan roken? Het zijn twee verschillende manieren om nicotine in te nemen. Roken is het inhaleren van tabaksrook, terwijl vapen het inhaleren van een damp van een vloeistof die nicotine bevat is. Het is belangrijk om te begrijpen dat beide vormen van nicotine-inname negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, maar er zijn wel verschillen tussen de twee.

1. Is vapen slechter dan roken?

Tabaksrook bevat veel meer schadelijke stoffen dan de damp die vrijkomt tijdens het vapen. Tabaksrook bevat kankerverwekkende stoffen, terwijl de damp bij het vapen meestal alleen nicotine, smaakstoffen en propyleenglycol of glycerol bevat. Dit betekent dat vapen inderdaad minder schadelijk is dan roken, maar het is beide ongezond.

2. Kan vapen helpen om te stoppen met roken?

Nicotine is verslavend en het stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. Vapen kan een minder schadelijk alternatief zijn en kan sommige rokers helpen om hun nicotineverslaving te beheersen of te verminderen. Er zijn echter wel een aantal risico’s verbonden aan vapen, zoals de mogelijkheid dat het ook verslavend kan zijn en dat het kan leiden tot een verdere afhankelijkheid van nicotine.

3. Hebben beide negatieve gevolgen voor de gezondheid?

Beide vormen hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid. Beide vormen van nicotine-inname verhogen het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, longziekten en kanker. Het is dus nog steeds niet veilig.

Is het ook schadelijk voor de mensen om u heen?

Het is belangrijk om te onthouden dat beide niet alleen schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om u heen. Ze kunnen beide leiden tot passief roken en dampen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor anderen. Daarom is het belangrijk om te stoppen of helemaal niet te beginnen.

Als we de keuze moeten maken tussen roken of vapen, dan is vapen minder schadelijk dan roken, maar het is nog steeds niet veilig. Het beste is om beide niet te doen. Als u rookt of dampt, is het belangrijk om te proberen te stoppen en om ondersteuning te zoeken om u te helpen slagen. Het belangrijkste is om uw gezondheid en die van anderen te beschermen.

Gaat u binnenkort stoppen met roken/vapen? Bekijk dan onze tips op: senioren.nl/stoppen-met-roken/

Bij een verslaafde denken veel mensen aan een onverzorgd iemand die niet normaal functioneert in de maatschappij. Maar dit beeld is niet correct. Zonder dat dit direct opvalt, kunnen we in het dagelijks leven diverse mensen die ergens aan verslaafd zijn tegenkomen. Je ziet er immers niet direct aan af of iemand het gebruik van bepaalde middelen of het vertonen van bepaald gedrag niet meer goed in de hand heeft. Of er ’s nachts wakker van ligt. Omdat niet iedereen precies weet wanneer je nu eigenlijk verslaafd bent, en hoe je er vanaf komt, vind je hieronder allerlei handige informatie hierover.

Wat is precies een verslaving?

Een verslaving kun je omschrijven als een ongezonde afhankelijkheid van bepaalde stoffen of gedrag. Bij stoffen kun je onder meer denken aan alcohol, drugs of medicijnen. Bij gedrag aan bijvoorbeeld gamen of gokken.

Het is belangrijk om het misverstand uit de weg te ruimen dat een verslaving simpelweg een keuze is. Een verslaving is namelijk wetenschappelijk aangetoond een chronische hersenziekte. Zaken zoals alcohol, drugs of gokken veroorzaken de afgifte van een onnatuurlijk grote hoeveelheid hormonen als dopamine en serotonine in je brein. Door dit ontregelde beloningssysteem voel je je erg fijn. Het fijne gevoel wordt opgeslagen in je geheugen, waardoor je er later weer naar gaat verlangen.

Wanneer ben je verslaafd

Wanneer ben je verslaafd?

Ieder type verslaving heeft bepaalde signalen. Toch zijn er twee grote gemeenschappelijke delers. De eerste is dat je de grip op het gebruik van middelen of gedrag kwijt bent. Daarnaast heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te veroorzaken. Je gedachten en leven worden beheerst door het verlangen naar meer. Een verslaving kan diverse geestelijke, lichamelijke of sociaal-maatschappelijke problemen als gevolg hebben. Omdat deze zaken verbonden zijn met elkaar, stapelen de problemen zich vaak op.

Hoe kom je af van een verslaving?

Een verslaving gaat nooit vanzelf weer over. Ons brein blijft hunkeren naar het fijne gevoel, en zal dus niet zomaar de middelen of het gedrag opgeven. Afkicken kan een zwaar proces zijn met fysieke of mentale ontwenningsverschijnselen. Er zijn diverse dingen die kunnen helpen bij het afkicken. Denk aan het onderzoeken van erfelijke verslavingsgevoeligheid en onderliggende redenen van de verslaving, en het zoeken van gezonde afleiding. Vergeet verder ook niet vaak te denken aan wat motiveert om af te kicken, en te onthouden dat een terugval alles ongedaan maakt dat je al bereikt hebt.

Tot slot is het ook goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij familie of een goede vriend. Mocht je professionele hulp nodig hebben, dan kun je deze vinden op  https://www.cacnverslavingszorg.nl/. Bij CACN voert een team van medisch specialisten, zorgpersoneel en ervaringsdeskundigen effectieve behandelingen uit tegen diverse verslavingen.

Een goede gezondheid heeft allerlei voordelen. Zowel op individueel vlak, als wanneer maatschappijbreed wordt gekeken. Om mensen zo gezond mogelijk te laten zijn, worden ongezonde dingen ontmoedigd. Denk aan alle mediacampagnes en prijsstijgingen van sigaretten om jongeren niet te laten beginnen met roken, en rokers te laten stoppen. Er is echter wel iets opvallends. Waar een op de vijf Nederlanders rookte vorig jaar, heeft bijna een evengroot percentage een problematisch alcoholgebruik. En dat terwijl alcohol op veel plekken gewoon verkocht wordt, en er zelfs reclame voor gemaakt mag worden. De populariteit van alcohol lijkt overigens wel af te nemen. Wordt alcohol drinken het nieuwe roken?

Niet drinken wordt steeds hipper

Dry January hebben we net achter de rug. Maar betekent dat dat veel mensen nu weer lekker een biertje of fles wijn opentrekken? Dat lijkt niet helemaal het geval te zijn. Hoewel alcoholische dranken lange tijd maatschappelijk vrij geaccepteerd waren, lijkt hier verandering in te komen. In de media verschijnt de ene na de andere test van alcoholische bieren. Wetenschappers staan te springen om te vertellen welke nadelige effecten alcohol wel niet heeft op ons lichaam. De ene na de andere fabrikant komt met hippe mocktails. Naast de minimaal drie kinderen, de hond en bakfiets, lijkt de nieuwe generatie hippe mensen (al dan niet tijdelijk) geen alcohol te drinken. Kijk maar eens naar de hits bij de hashtags #SoberisSexy en #SoberLife op Insta en Tiktok.

Een nieuw statussymbool: niet drinken

Een nieuw statussymbool niet drinken

Een alcoholvrij leven als levensstijl is het nieuwe statussymbool. Enerzijds goed natuurlijk, gezien de problemen die alcohol kan veroorzaken. Er moet echter wel mee uitgekeken worden. Alcohol drinken is namelijk een keuze. Maar alcoholisme, dat gekenmerkt wordt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval, kan gezien worden als een chronische hersenziekte.

Alcohol drinken: wanneer is het eigenlijk een probleem?

Doordat alcohol minder maatschappelijk geaccepteerd lijkt te gaan worden, valt alcoholisme meer op. En daarmee ontstaat weer een ander gevaar, namelijk dat meer mensen hun alcoholgebruik gaan verbergen. Wanneer er eigenlijk sprake is van een alcoholverslaving? Meestal wordt de hoeveelheid alcohol die men drinkt binnen een bepaalde periode als criterium gehanteerd. Daarnaast zijn er echter nog meer indicatoren. Denk aan het veroorzaken van geestelijke, lichamelijke of sociaal-maatschappelijke problemen, of alcohol nodig hebben voor zelfvertrouwen te hebben, de realiteit te ontvluchten of problemen te vergeten.

Effectieve behandeling bij een alcoholverslaving

Veel mensen proberen bij een alcoholverslaving in eerste instantie zelf te minderen of te stoppen. Lukt dat niet, dan is het zeker goed hier professionele hulp bij in te schakelen. Op de website https://www.connection-sggz.nl/ van Connection SGGZ (Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg) vind je meer informatie over hun effectieve behandelmethode.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we massaal aan het gokken en beleggen geslagen. Uit onderzoek van het AFM blijkt dat maar liefst 2 miljoen huishoudens aan het beleggen zijn en dat de interesse in online gokken ook toeneemt.

Hoe aantrekkelijk geld inzetten met de kans om meer geld te verdienen, dus gokken, ook is; je moet weten dat het van invloed is op je gezondheid en de rest van je dagelijks leven. Wanneer je regelmatig gokt, is de kans groot dat je een gokverslaving ontwikkelt. Daar kleven allerlei vervelende risico’s aan.

Gokverslaving: wat is dat precies?

Om te weten wat de risico’s van gokken zijn, is het goed om eerst te weten wat een gokverslaving precies inhoudt en wanneer er sprake is van een verslaving. Er zijn namelijk genoeg mensen die met beleid kunnen gokken zonder dat hun dagelijks leven in het teken staat van dit ‘spelletje’. In het geval van een gokverslaving ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van het ‘moeten gokken’. Bij zo’n verslaving is het moeilijk om te stoppen en komt het regelmatig voor dat je al je geld op dat moment moet stoppen in het gokspel.

Bij een gokverslaving beland je regelmatig in een soort roes waar je niet eenvoudig uit kunt komen. Het probleem hierbij is dat het allang niet meer om winnen gaat, maar om de kick die je krijgt van het gokken zelf. Daardoor wordt er een deel in je hersenen geprikkeld waardoor je die roes krijgt waar je je voor heel even goed door gaat voelen. Merk je bij jezelf dat je niet meer kunt stoppen met gokken en dat je geen controle hebt over je keuzes en vervolgens tóch gaat gokken? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent.

Waarom gokken zo verslavend is

Wat zo opvallend is aan gokken is dat niet iedereen gevoelig is om eraan verslaafd te raken. Dit hangt onder andere af van een aantal persoonlijke en maatschappelijke factoren. Zo zien de specialisten van verslavingsinstelling Hervitas bijvoorbeeld vaak dat mensen met een laag zelfbeeld of andere problemen gevoeliger voor gokken zijn dan mensen die dit niet hebben. Mensen die eenzaam zijn of die niet goed weten hoe ze met spanning in of uit het dagelijks leven om moeten gaan, worden sneller verslaafd aan gokken. Dat maakt gokken dus een soort vlucht.

Die roes waar we het eerder over hadden, zorgt ervoor dat ze hun dagelijkse problemen voor heel even vergeten. Natuurlijk helpt het ook dat je constant een (niet heel realistisch) vooruitzicht hebt op winst waarbij je grote geldbedragen kunt winnen. Maar: dat is niet de belangrijkste reden waarom gokken zo verslavend is. De grootste reden is de constante spanning waardoor je hersenen geluksstofjes aanmaken. Des te langer je bezig bent, des te meer tijd en prikkels je nodig hebt om die stofjes te voelen waardoor je maar door blijft gaan.

Grootste risico van gokken: geldproblemen

Ben je eenmaal verslaafd aan gokken dan is er geen gemakkelijke weg terug. Het grootste risico is dat je in de financiële problemen raakt. Des te meer geld je vergokt des te meer geld je nodig hebt om weer in die roes te komen en om weer die kick te krijgen. Daarom krijgen veel mensen die gokverslaafd zijn schulden waar ze maar moeilijk uit kunnen komen. Om uiteindelijk toch aan geld te komen, kiezen sommige mensen voor het criminele pad waar maar moeilijk uit te komen is.

Gokken zorgt voor sociale problemen

Daarnaast krijgen veel gokverslaafden te maken met sociale problemen omdat ze al hun tijd steken in gokken. Ze verwaarlozen vrienden en familie tot het moment dat ze niet meer terug kunnen en die vrienden en familie niets meer met ze te maken willen hebben. In het begin merk je daar misschien nog niet zoveel van, maar naarmate je langer gokt is de kans op sociale breuken enorm groot. Daar ga je ook geestelijk en zelfs lichamelijk last van krijgen.

Psychische en lichamelijke problemen door gokken

Door al die problemen met geld, sociale contacten en de drang naar het krijgen van een roes ga je automatisch minder goed in je vel zitten. Je geestelijke gezondheid wordt enorm aangetast. Ook dit zul je niet direct merken, maar pas na verloop van tijd wanneer je al wat langer aan het gokken bent. Je voelt je energieloos, down en je hebt geen zin om dingen te ondernemen. Hierbij kun je zelfs lichamelijke klachten krijgen omdat je minder goed voor jezelf kan zorgen. Bij een gokverslaving komen klachten als hoofdpijn, afvallen, zweten en maagpijn vaak voor.

Stoppen met roken kan uw leven verlengen. Misschien rookt u al vanaf uw tiener jaren of bent u later gestart maar lukt het nog niet om te stoppen. Heeft het nog wel zin om stoppen met roken als u al 30 jaar rookt? Wat zijn de voordelen van het stoppen met roken op latere leeftijd?

Rookvrije samenleving

Al jaren wordt er campagne gevoerd voor een rookvrije samenleving of rookvrije generatie. Toch zijn er in Nederland nog veel vaste mensen die vast roken. Waarom ook stoppen wanneer u al 30 jaar gerookt heeft? Het stoppen heeft ook zeker op latere leeftijd nog voordelen. Niet alleen voor uw portemonnee maar ook voor uw gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

Hoe eerder u stopt met roken hoe beter het is. Wanneer u voor uw 35ste bent gestopt kan uw levensverwachting net zo hoog zijn als iemand die nooit heeft gerookt. Wanneer u op deze site zit bent u waarschijnlijk de 35 al gepasseerd maar dat wil niet zeggen dat het stoppen met roken helemaal geen zijn meer heeft. Indien u met 65 jaar besluit te stoppen kunt u nog steeds gezondheidsvoordelen ondervinden. Wanneer u stopt voelt u zich waarschijnlijk de eerste paar weken beroerd. Van een jarenlange verslaving komt u niet zo maar af. Na 2 dagen is de nicotine uit uw lichaam verdwenen. Uw huid en uw adem zal al snel verbeteren, een snelle win dus. Op de lange termijn zal u minder snel hart- en vaatziekte krijgen dan wanneer u blijft doorroken.

Uw lichaam hersteld sneller

Door te stoppen met roken kan uw conditie sterk verbeteren. Vergroot uw long inhoud door te sporten. Door structureel te gaan sporten en de sigaret aan de kant te leggen zult u zich fitter gaan voelen en wordt uw conditie beter. Wanneer u een operatie moet ondergaan zal een wond sneller genezen wanneer u niet rookt. De kans op compilaties na een operatie is ook lager. Er zijn dus ook op latere leeftijden voldoende redenen om te stoppen. Via deze blog treft u enkele tips aan om te stoppen met roken.

Kun jij niet een paar uurtjes zonder je telefoon? Dan is de kans aanwezig dat je een telefoonverslaving hebt. Hoewel het leuk is om tijd te spenderen op je telefoon, is het niet bevorderlijk om dit veel uur per dag te doen. Een telefoonverslaving kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Benieuwd hoe je van een telefoonverslaving af kunt komen? Wij geven tips!

Schakel meldingen uit

Een goede tip die jou erbij kan helpen om van je telefoonverslaving af te komen, is om meldingen uit te schakelen. Als je dit doet, word je namelijk ook niet telkens afgeleid. Als je een berichtje binnenkrijgt, grijp je tenslotte toch weer sneller naar die telefoon. Zet je meldingen daarom vaker uit, zodat je hier niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Laat je smartphone vaker thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is als je jouw smartphone heel belangrijk vindt, het is een goede tip om je smartphone vaker thuis te laten. Je telefoon kan best een keer thuisblijven, zeker als je iets leuks gaat ondernemen met bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Telkens op je telefoon zitten is tenslotte ook niet gezellig! Bovendien helpt het je erbij om minder afhankelijk te worden van je toestel.

Kies voor prepaid

Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan kan het een idee zijn om te kiezen voor prepaid in plaats van een abonnement met telefoon of sim only. Met prepaid ben je namelijk afhankelijk van een tegoed. Als dit op is, is het op. Dan kun je wel weer opwaarderen, maar als je jouw telefoongebruik wilt verminderen is dit niet slim om te doen. Mocht je een nieuwe telefoon kopen, is het bovendien handig om te kijken naar een smartphone die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart, waardoor jij geen gebruik meer hoeft te maken van een plastic kaartje en dus helemaal met de tijd meegaat.

Door voor prepaid te kiezen, voorkom je dat je onbeperkt of veel kunt bellen, internetten en sms’en. Als je een beperkt tegoed op je prepaidkaart hebt, weet je wanneer je door je tegoed heen bent. En dit is een goede waarschuwing. Door voor een Prepaid simkaart te kiezen houd je dus beter overzicht, wat jou erbij kan helpen om sneller af te kicken van je smartphone.

Zoek afleiding

Wat je ook nog zou kunnen doen om je smartphonegebruik te verminderen, is afleiding zoeken. Probeer iets te verzinnen om niet telkens aan je telefoon te denken. Ga een boek lezen, kijk een serie of spreek af met vrienden of familie.

Deze tips kunnen jou op weg helpen met het afkicken van je telefoon. Houd dit dus zeker in gedachten, want hiermee kun je al een eind komen!

De laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen en gokken. Uit onderzoek blijkt dat aan het einde van 2021 maar liefst 2 miljoen huishoudens in ons land aan het beleggen zijn geslagen.

Bij zowel beleggen als gokken wordt er vaak gesproken over de eventuele gevolgen ervan. Op zo’n manier omgaan met je geld wordt namelijk vaak enorm spannend gevonden. Wat voor invloed heeft zoiets op je brein? In dit artikel lees je meer over hoe gokken, en met in het specifiek verantwoord voetbalwedden, van invloed is op je hersenen.

Gokken zorgt voor de nodige spanning in hersenen en lijf

Als er in ieder geval iets zeker is dan is het wel het feit dat de onvoorspelbaarheid van gokken als heel spannend wordt ervaren. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warmer en je wordt helemaal excited. Dat doet wat met je hersenen. Vaak wordt dit gevoel ook wel vergeleken met het gevoel wanneer je drugs of alcohol hebt gehad. In je brein wordt er namelijk niet zo heel veel onderscheid gemaakt. 

De spanning zorgt ervoor dat je brein een bepaald geluksstofje, namelijk dopamine, aanmaakt. Deze stof geeft je een fijn gevoel en kan ertoe leiden dat je alsmaar meer van dat gevoel wil voelen. Dat is een van de dingen wat gokken met je doet. Logischerwijs kan dit gevoel ervoor zorgen dat je verslaafd wordt aan gokken. Gelukkig is niet iedereen gevoelig voor verslavingen, maar de scheidingslijn is voor velen wel erg dun.

Hersenen worden actiever door gokken

Deze geluksstofjes komen niet zomaar vrij. Door het gokken op voetbal of iets anders worden bepaalde delen in je hersenen geactiveerd, namelijk de prefrontale cortex en het ventrale striatum. Je prefrontale cortex staat in directe verbinding met het limbisch systeem. Dat systeem is verantwoordelijk voor de verwerking van je geheugen en emoties. In combinatie met de activatie van het ventrale striatum zorgen je hersenen ervoor dat die stofjes vrijkomen en dat je alerter en actiever bent. 

Wat interessant is om te weten, is dat deze stofjes bij beginnende gokkers of bij recreatieve voetbalgokkers vrijkomen op het moment van winst. Professionals of mensen die verslaafd zijn, voelen dergelijke geluksgevoelens al wanneer ze denken dat ze winst aan het maken zijn. Dat is dus in de minuten vlak voordat ze gaan winnen. Hun hersenen zijn al meer ontwikkeld in het ervaren van dit geluksgevoel. Dit betekent ook dat je je hersenen als het ware kunt trainen. Des te meer je gokt, des te langer het duurt voordat dat gevoel ontstaat. Daarom wil een verslaafde vaak ook verder gaan op het moment dat dat eigenlijk niet slim is.

Je komt in een soort flow door gokken

Wetenschappelijk gezien is dat niet heel gek. Door het gokken en de drang naar dat fijne gevoel dat je soms krijgt bij het maken van winst kun je in een soort flow raken. In die flow ervaar je alleen maar de zoektocht naar dat fijne gevoel en kun je zelfs chagrijnig of boos worden wanneer je dat gevoel niet ervaart. Je voelt een soort drang naar dopamine. Die drang wordt alleen maar vervuld door nog vaker te gokken met als resultaat dat je verslaafd aan gokken wordt. Een gokverslaving kun je door verschillende aspecten bepalen, waaronder:

  • Snel en gemakkelijk verhogen van de inzet
  • Je hebt het gevoel dat je moet blijven gokken
  • Heb je een spel verloren? Dan wil je meteen verder spelen
  • Je bent snel geïrriteerd of zelfs boos
  • Al het geld dat je hebt, wil je in gokken of voetbalwedden stoppen
  • Je krijgt verstoorde relaties met de mensen om je heen
  • Slapen wordt lastiger, omdat je zo bezig bent met gokken
  • Je krijgt financiële problemen die je het liefste negeert.

Verandert gokken of voetbalwedden het brein?

Het is nog onduidelijk of voetbalwedden of gokken het brein daadwerkelijk kan veranderen. Feit is wel dat het voor een bepaalde tijd van invloed is op hoe je hersenen werken. Je hersenen reageren met de aanmaak van dopamine op de constante staat van spanning en emoties. Vervolgens duurt het steeds langer voordat je dat fijne gevoel voelt naarmate je meer gaat gokken. Op die manier put je als het ware je hersenen en de aanmaak van de geluksstofjes een beetje uit.

Één ding wat wel vaststaat, is in ieder geval dat het brein van een gokker er na enkele jaren anders uitziet dan de hersenen van iemand die niet gokt, blijkt uit deze longread van NPOkennis. Hierbij is echter niet duidelijk in hoeverre dat brein van de gokker al anders was voordat hij of zij begon met wedden of gokken. Er moeten jarenlange studies worden gedaan om hier enig bewijs van aan te kunnen tonen. Voor iedereen die interesse heeft in gokken of voetbalwedden geldt: zorg ervoor dat je altijd bezig bent met verantwoord voetbalwedden om zo én meer geld te kunnen verdienen én je lichamelijk en geestelijk goed te blijven voelen.

Een verslaving? Lees deze tips om hier blijvend vanaf te komen

Heb je te maken met een verslaving en wil je hier blijvend vanaf komen? Een verslaving beheerst vaak je hele leven en dat van je dierbaren. Het probleem erkennen is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Vervolgens is het een belangrijke stap om hulp te zoeken, zodat je bijvoorbeeld bij een afkickkliniek in Zuid Afrika kunt afkicken van je verslaving en weer kunt herstellen. In dit artikel vertellen we wat je zelf zoal kunt doen om blijvend van je verslaving af te komen.

Ga niet van verslaving wisselen

Afkicken van een verslaving kan erg lastig zijn. Vaak zullen mensen dan ook op zoek gaan naar iets anders om hun verslaving voor te ruilen. Hierdoor wordt er toch nog aan hun verslavingsgevoelige gedachtes voldaan zonder dat ze weer in hun oude verslaving vallen. Let echter op dat je niet je oude verslaving voor een nieuwe verslaving inruilt, omdat je zo de kern van het probleem verschuift. Dus niet drinken om van je eetstoornis af te komen of veel meer eten als je niet meer aan drugs verslaafd wilt zijn. Je zal zo nog steeds verslaafd zijn, maar dan aan iets anders.

Zoek naar de kern van het ontstane probleem

Ga ook op zoek naar de kern van het ontstane probleem. Je krijgt namelijk niet zomaar met een verslaving te maken. Vaak zit dit in de familie. Bekijk dan ook of je verslavingsgevoelig bent of met welk achterliggend probleem je te maken hebt. Wanneer je het achterliggende probleem oplost, zal je eerder je verslaving kunnen doorbreken dan wanneer je dit niet doet.

Besef dat een terugval erbij hoort

Wanneer je je verslaving te lijf gaat, is het ook belangrijk dat je weet dat een terugval erbij hoort. Dit betekent niet dat al je harde werk van de afgelopen tijd voor niets is geweest. Je kunt gewoon de draad oppakken en verder gaan waar je gebleven bent. Geef wel altijd aan bij je eventuele begeleiding dat je een terugval gehad hebt, zodat je voorkomt dat je weer geheel wegzakt in je verslaving en het bij die ene keer blijft.

Zoek professionele hulp

Wil je blijvend afkicken van je verslaving, dan is het erg belangrijk om professionele hulp te kiezen. Misschien ben je verslaafd aan drank, drugs, eten of heb je een eetstoornis. In het geval van laatstgenoemde, kan een eetstoornis kliniek uitkomst bieden. Verslavingszorg wordt altijd vergoed in de basisverzekering. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden om op zoek te gaan naar professionele hulp.

Wij wensen je veel succes met onze tips.

Alcohol is verslavend. Af en toe een glaasje alcohol is helemaal niet erg. Mensen drinken een glaasje voor de gezelligheid en omdat het lekker is. Een glas rode wijn met een kaasplankje op de bank of een lekker speciaal biertje voor de open haard. Wanneer u echter niet meer zonder het glaasje alcohol kan ontstaat er soms een verslaving. Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen?

Hoe kunt u een alcoholverslaving herkennen

Meestal ontstaat een alcohol verslaving geleidelijk. Een alcoholverslaving is niet gemakkelijk te herkennen, juist omdat hij zo geleidelijk ontstaat. Stoppen zonder hulp is bij de verslaving erg lastig. Het probleem moet eerst herkend worden en dat is niet altijd even gemakkelijk. U kunt van een verslaving spreken wanneer het alcoholgebruik er voor zorgen dat iemand niet meer normaal kan functioneren.

Alcoholisme symptomen

Alcoholisme kent verschillende stadia. Van black-outs, agressief gedrag, verliezen van banen en het steeds meer nuttigen van alcohol dat niet het gewenste effect heeft. Wat zijn de symptomen van alcoholisme? Dagelijks te veel alcohol drinken, ook overdag. Het niet meer in staat zijn te stoppen met het drinken van alcohol en verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Na langdurig veel alcohol gebruik zullen er ook lichamelijke klachten ontstaan zoals trillen, zweten, toenemen van gewicht, lever of hersenschade en geestelijke verwarring.

Hulp inschakelen

Een alcohol verslaving is niet niks. Het erkennen van een verslaving is moeilijk en hulp vragen misschien nog wel moeilijker. Van een verslaving komt u niet zo maar af. Schakel professionele hulp in bij een alcoholverslaving.

Het is erg populair en er doen ontzettend veel mensen aan mee. Wat? Stoptober! Ook wij schrijven hier graag een blog over. De afgelopen tijd is er via social media, tv en radio ontzettend hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen zich te laten aanmelden voor Stoptober. 28 dagen lang niet roken. Oftewel, stoppen met roken. Waarom 28 dagen? Uit onderzoek is gebleken dat na 28 dagen niet roken, de kans 5 keer groter is dat men niet meer begint met roken.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft meerdere voordelen. Na 24 uur lang niet roken gaat u vrijer ademen en begint u zich steeds fitter te voelen. Daarna verbeteren uw smaak- en reukorganen zich. Uw huid wordt weer mooier en de kans op allerlei aandoeningen en ziekten worden minder.

Stoptober

De rokers worden volop gemotiveerd om te stoppen met roken. Er zijn verschillende radioprogramma’s die aandacht besteden aan dit prachtige initiatief. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het KWF, Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, het Trimbos-instituut en het Longfond hebben zich samen sterk gemaakt voor dit initiatief. Ook zij staan alle (stoppende) rokers van Nederland bij.

Tips om te stoppen met roken

  • Plan het goed. Wanneer precies gaat u stoppen met  roken?
  • Verwijder alle spullen in huis die te maken hebben met roken
  • Zorg dat u hulp kunt krijgen van vrienden/familie of een coach.
  • Drink water. Dit houdt u bezig en vermindert de trek in een sigaret.
  • Zorg voor genoeg afleiding. Zolang u elke keer afgeleid bent, vermindert de behoefte aan nicotine vanzelf.

Doet u ook mee aan Stoptober? Wij wensen u ontzettend veel succes! Op naar een gezond(er) leven.

Pin It