Rubriek

Burn-out

Rubriek

In een tijd waarin het leven steeds sneller gaat, de werkdruk hoger wordt en de onzekerheid met corona maar blijf door sudderen ligt een burn out op de loer. Mensen raken overwerkt, worden negatief en het koude en gure weer helpt hier ook niet aan mee. Tips om een burn out te voorkomen.

Neem voldoende rust

Dit klinkt natuurlijk als een cliché want hoe neemt u rust wanneer u zelf onrustig bent? Bouw gedurende de dag rust momenten in. Wandel een blokje om het huis en ga op een vaste tijd naar bed. Probeer naar inspanning een stukje ontspanning te plannen. Slaap is belangrijk, geadviseerd wordt om 8 uur per nacht te slapen. Schakel op tijd uw mobiel of laptop uit en ga vast in bed liggen om tot rust te komen.

Beweeg regelmatig

Even uw hoofd leeg maken tijdens het wandelen met de hond of een flinke work-out in de sportschool. Het maakt niet uit hoe fanatiek u gaat bewegen als u maar beweegt en hier enige regelmaat in brengt. Spreek af met een vriend of vriendin zo bent u en lekker aan het sporten en kunt u gelijk uw dag bespreken. Door van u af te praten komt soms op de beste oplossingen of kunt u het probleem iets beter laten liggen.

Schakel even uit

Staat uw werkmail ook op uw mobiele telefoon? Bent u altijd bereikbaar voor uw collega’s? Zet uw telefoon op stil en probeer even uw gedachten te verzetten. Luister naar muziek of lees een hoofdstuk in uw favoriete boek. Stel uw mobiel zo in dat u na 18:00 uur geen meldingen meer ontvangt van werk gerelateerde zaken. Schakel werk uit en schakel uw privé leven aan.

Burn out klachten zijn niet voor iedereen het zelfde en ook de weg naar een burn out is voor iedereen anders. Wees extra lief voor u zelf en de mensen in uw omgeving om ergere klachten te voorkomen.

Een paar jaar geleden hadden de NLP opleidingen nog niet zoveel bekendheid, maar gelukkig worden ze steeds bekender en ook steeds populairder onder de potentiële deelnemers. Dit is natuurlijk ook niet zo gek want de opleidingen brengen ook een hele reeks aan voordelen met zich mee.

Wat is NLP?

De betekenis van de afkorting NLP is neuro linguïstisch programmeren. Dit is een methodiek die toegepast wordt voor coaching, training en verbetering van de algehele communicatie. Het idee achter de NLP opleiding is dat je een bepaalde expertise op de juiste manier in kaart kunt brengen. Door deze eigenschappen is de opleiding heel geschikt voor mensen in een leidinggevende functie. Je kunt op deze manier mensen makkelijker motiveren en inspireren. Daarnaast brengt het jezelf vaak rust in je hoofd.

Het uitgangspunt van NLP is ook dat je zaken beter kunt structureren en plannen en op deze manier een prettiger leven leidt en meer kunt genieten.

Wat bereik je en leer je tijdens de opleiding

  • Om waar nodig veranderingen aan te brengen op persoonlijk en werkvlak
  • Orde te creëren en daarmee ook rust in het hoofd creëren 
  • Het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid bij andere personen en hoe je beter om kunt gaan met andere mensen en situaties
  • Taalpatronen te gebruiken waardoor je nauwkeurig informatie krijgt
  • Non-verbaal gedrag te observeren waardoor je inzicht krijgt in het denken van de ander en ziet hoe hij de boodschap verwerkt
  • Leren omgaan met en het oplossen van conflicten
  • Of wil je je leven meer in balans brengen?

De voordelen van NLP

Werk je in een leidinggevende functie of wil je meer leren over het communiceren van de juiste boodschap op de juiste manier? Of om je leven meer in balans te brengen? Dan zijn diverse NLP opleidingen zeker iets voor jou.

1. Doelen bereiken

Dankzij de methodieken die in NLP gebruikt worden wordt het makkelijker om je doelen te bereiken. Je leert hoe jouw doelen eruit zien, hoe ze klinken en hoe ze aanvoelen. Daarnaast leer je jouw doelen op een effectieve manier te formuleren zodat je ze zowel aansprekend als motiverend voor jezelf maakt. Op deze manier wordt het makkelijker om resultaten te bereiken.

2. Op effectieve manier veranderen

Door op een nieuwe, andere en vooral meer effectieve manier te communiceren wordt het bewerkstelligen van verandering een stuk makkelijker: zowel richting jezelf als richting personeel of collega’s. De NLP technieken maken veranderingen makkelijker en zorgen ervoor dat je bepaalde denkpatronen op een effectieve manier kunt wijzigen.

3. Prestaties verbeteren

De hoge werkdruk die steeds meer mensen ervaren vraagt om een enorme focus. Dit maakt het ongelooflijk belangrijk dat je weet hoe je jouw mensen inspireert en motiveert: en ook dit is waar NLP je bij kan helpen. NLP richt zich namelijk op feedback en coaching, zodat je samen makkelijker de juiste doelen kunt bereiken.

Heeft het bovenstaande je aan het denken gezet? Heb je interesse om ook één van de NLP opleidingen te volgen?

Bent u overspannen en weet u niet hoe u hiervan kan herstellen? Wellicht bent u het overzicht even kwijt en weet u niet hoe u het aan moet pakken. Welke fases gaat u door bij het herstel van een overspanning?

Raadpleeg een huisarts

Wat u kan begeleiden bij het herstel is een huisarts of andere hulpverlener. Zo kunt u hier vaak elke 2 tot 4 weken een afspraak maken om u hierin te begeleiden. Spreek dan ook af met de bedrijfsarts om zo met een plan te komen. Zijn er aanpassingen nodig tijdens het werk of is het goed om even helemaal te stoppen.

Accepteren van overspanning

Wanneer u door heeft dat u overspannen bent kan het herstel pas beginnen. Het is in deze fase belangrijk om er over na te denken en er goed over te praten. Dit proces duur vaak 3 weken voordat u het volledig geaccepteerd heeft. Het helpt daarbij vaak om uw gedachte op te schrijven om zo alles op een rij te krijgen. Vertel het ook aan kennissen, familie en collega’s het is niet iets om voor te schamen en doet juist alleen maar goed om dit te delen. Probeer ook activiteit af te wisselen met ontspanning. Het blijven werken kan helpen bij het herstel maar doe dit bijvoorbeeld maar 2 uur op een dag zodat u daarnaast ook kunt ontspannen. Houdt dan ook ritme in uw leven en laat niet alle taken vallen.

Bedenken van oplossingen

Heeft u het volledig geaccepteerd dat u overspannen bent? Dan is het tijd om na te gaan wat de oorzaken hiervan geweest zijn en om wellicht al oplossingen te bedenken. Wanneer u een oorzaak gevonden heeft schijf dit dan ook direct op. Heeft u een aantal oorzaken opgeschreven bespreek dit dan ook met andere. Ze kunnen u tips geven voor oplossingen waar u zelf nog niet aan gedacht heeft. Het helpt u ook om de situatie beter te begrijpen en meer inzicht hierin te krijgen.

Overspanning oplossen en plannen uitvoeren

Nu is het tijd om de bedachte oplossingen uit te voeren en af te komen van uw overspanning. U zult merken wat wel of niet werkt en hoe u ervoor kunt zorgen dat u uw werk op een goede manier uit kunt voeren. Begin dan eerst met kleine oplossingen en bouw dit langzaam op naar steeds iets meer taken. Houdt wel goed in de gaten of het nog goed gaat en dat u niet terugvalt.

We hebben in het nieuwe jaar toch allemaal goede voornemens. Pak een probleem aan waar u al lang mee zit om zo meer tevreden te zijn of u zelf. Bij veel mensen staat afvallen hoog boven aan het lijstje terwijl stress daar ook een grote oorzaak van is. Pak dan ook eerst uw stressfactoren aan voordat u andere goede voornemens aanpakt.

Waar komt stress vandaan?

Bij iedereen is de reden van stress altijd wat anders. Terwijl de een fluitend naar werk gaat heeft de ander wellicht moeite om alle taken op tijd te volbrengen. Niet alleen door werk maar ook privé kan veel stress ontstaan door een slechte relatie of meningsverschillen waar jullie niet uit komen. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  1. Druk maken om de hoeveelheid geld om rond te komen
  2. Te veel van zichzelf eisen
  3. Onvoldoende nachtrust
  4. Geen tijd voor hobby’s en overige activiteiten
  5. Te hoge werkdruk

De eerste stap om stress aan te pakken

Wat goed kan helpen is om eerst even naar de positieve punten te kijken. Waar wordt u nou echt vrolijk van en wat geeft u energie. Bedenk ook wat uw positieve eigenschappen zijn en waar dit kan ook uw valkuil zijn. Wellicht zorgt u graag voor andere maar heeft u daardoor geen tijd voor uw zelf of kunt u lastig ‘nee’ zeggen. Ga ook na in uw dagritme wat u nou het meeste energie kost en waarover u zich nou echt het meeste zorgen maakt. Wat in eerst instantie al goed kan helpen is om dit ook op te schrijven. Houdt ook bij waarover u zich druk maakt. Dit kan elke dag net wat anders zijn en elke dag zijn er andere factoren. Door alles op te schrijven krijgt u hier beter inzicht in.

Denk aan oplossingen

Nu u meer inzicht heeft op uw stress factoren is het tijd om deze aan te pakken. Is er veel stress in uw relatie bespreek dit dan met uw partner en geef ook aan dat dit voor veel stress zorg bij u. Waarschijnlijk zal uw partner het dan beter begrijpen. Ervaart u het juist op uw werk, wellicht is het tijd om een stapje terug te gaan of misschien zijn er wel andere functies in het bedrijf die beter bij uw passen en voor minder stress zorgen.

Pas uw ritme aan

Door kleine dingen aan te passen kan de stress ook al verminderen. Zo kunt u wat eerder naar bed gaan om een goede nachtrust te krijgen dat stress zal verminderen. Het gezond eten en fit blijven zal ook een verschil geven. Wanneer u eenmaal op de bank zit komt er een zakchips bij en zult u zich minder prettig voelen. Door dit juist niet te doen zult u op langere termijn meer resultaat krijgen. Het mijden van alcohol zal ook erg goed doen. Probeer de problemen dus niet voor korte termijn aan te pakken maar denk juist aan het lange termijn.

Zorg dit jaar dus voor een lager stress niveau en voor een fijner leven.

Een groot deel van de Nederlanders voelt zich wel eens moe, overprikkeld of een beetje energieloos. Vaak worden dergelijke klachten te gemakkelijk afgewimpeld en niet herkend als serieuze burn-out klachten. Daarom blijven ze doorlopen met dit soort vermoeidheid en vervelende gevoelens totdat het te laat is en ze in een daadwerkelijke burn-out terecht komen.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1,3 miljoen Nederlanders zoveel stress hadden in 2019 dat ze dit soort burn-out klachten ervoeren. Maar hoe weet je nou dat je gewoon een beetje moe of gestrest bent of dat je écht een burn-out hebt? In dit artikel lees je er meer over en geven we je tips om een burn-out tegen te gaan.

Wat is een burn-out precies en hoe herken je het?

Het hebben van een burn-out is wel even anders dan je gewoon even moe of overprikkeld voelen. Een paar nachten slaap, een goede work-out en even rust voor jezelf nemen, moeten in het geval van tijdelijke stress al goed helpen. Heb je echter een burn-out dan zul je al gauw merken dat dergelijke me-time voor een paar dagen niet meteen helpt. Bij een burn-out ben je volledig uitgeput, heb je geen energie en heb je nergens zin in. Meestal slaap je slecht, ben je veel aan het nadenken over je leven, je thuissituatie en je werk en voel je je snel geïrriteerd en overprikkeld.

Je kunt je bij een burn-out slecht concentreren, omdat je te veel stress ervaart. De meeste mensen krijgen een burn-out door te veel werkstress. Zij hebben bijvoorbeeld te veel hooi op hun vork genomen op de werkvloer en zijn op. Ook kunnen problemen in de privésfeer zorgen voor een burn-out; misschien heb je relatieproblemen of heb je een grote schuld waar je maar niet vanaf komt. Het herkennen van een burn-out lijkt lastig, maar is het in de praktijk vaak niet. Wanneer je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven door stress, vermoeidheid en daardoor lichamelijke en psychische klachten heb je waarschijnlijk een burn-out.

Tips om een burn-out te voorkomen

Hoewel er voldoende tips zijn om een burn-out te voorkomen, ervaren de meeste mensen dat ze zonder het te merken in een burn-out glijden. Dit is vooral het geval wanneer je voor het eerst te maken krijgt met zoiets. Herken je daarna nogmaals de symptomen van een burn-out dan is het gemakkelijker om het te voorkomen. Merk je bijvoorbeeld dat je weekplanning te vol is, je geen energie hebt of dat je overprikkeld raakt van simpele dingen? Neem dan je rust en geeft toe dat het even allemaal te veel is. 

Doe aan meditatie of gebruik yoga als een vorm van therapie om tot rust te komen. De kern draait om balans: zorg voor voldoende pauze tussen werk. Plan om de 2 uurtjes een moment van pauze in. Doe in zo’n pauze iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Wist je dat je zelfs op je werk een meditatie kunt doen? Mediteren is een bewezen manier om minder stress te ervaren. Daarmee geef je niet alleen je lichaam een boost, maar ook je geest. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op je lichaam. Win-winsituatie dus.

Tips om een burn-out tegen te gaan

Toch kan het, ondanks bovenstaande tips, alsnog gebeuren dat je een burn-out te pakken hebt. Soms overvalt zoiets je ook zomaar en is het dus eigenlijk al te laat. ‘Gelukkig’ is er ook een aantal tips dat je op kunt volgen wanneer je een burn-out hebt. Met de onderstaande tips kun je een burn-out verhelpen of tegengaan:

  • Neem altijd de tijd om volledig te herstellen. Veel mensen beginnen alweer veel te snel met werken, waardoor ze zo weer een burn-out krijgen. Rust goed uit, zorg voor voldoende slaap en neem tijd voor jezelf.
  • Neem contact op met je dokter; je dokter kan je namelijk doorverwijzen naar een psycholoog of een coach. Soms helpt het om er samen met iemand anders over te hebben – iemand die je niet persoonlijk kent.
  • Probeer alsnog dingen te doen waar je blij van wordt. Veel mensen hebben door een burn-out nergens meer zin in. Toch hoef je echt niet iets groots te ondernemen om je alsnog wat gelukkiger te laten voelen. Maak een wandeling door de buurt of ga de natuur in. Of volg een online yogales of een workshop meditatie. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet in een rustige omgeving.
  • Zorg altijd voor een structuur in je dag, inclusief taken die je normaal ook zou doen. Slaap bijvoorbeeld niet te lang uit, maar rust overdag wat meer uit wanneer je merkt dat je moe wordt.
  • Eet en drink gezond en zorg ervoor dat dit gebeurt op regelmatige tijden. Zorg ook voor voldoende beweging en frisse lucht, ook al heb je daar in eerste instantie niet zoveel zin in. Beweging en buitenlucht verminderen stressklachten en zijn goed voor body en mind.

Samen voor een gezonde zorgsector. Zeker nu.

Werkgevers in de zorg en zorgprofessionals kunnen vanaf vandaag terecht op het Platform Stress de Baas. Het platform helpt werkgevers bij goed werkgeverschap. Het geeft inzicht in de totale mentale gezondheid van hun eigen organisatie. Ook biedt het een menukaart met informatie om zorgprofessionals mentaal te ondersteunen of door te verwijzen als dat nodig is. Zorgprofessionals zelf kunnen er terecht voor o.a. een gratis online test. Daardoor krijgen ze meteen inzicht in hun eigen mentale gezondheid en een overzicht van mogelijkheden om die te vergroten.

Stichting IZZ, ledenorganisatie PGGM&CO en PFZW starten het Platform Stress de Baas. Een informatieplatform met specialistische kennis om zorgprofessionals te helpen mentaal gezond te blijven op het gebied van stress, burn-out en psychische klachten. Het platform biedt werkgevers in de zorg én zorgprofessionals informatie en hulpmiddelen die mentale gezondheid in de sector vergroten. Juist in deze tijd is dat extra belangrijk. Het platform is voorzien van specifieke en specialistische kennis over werken onder stressvolle omstandigheden. IZZ, PGGM&CO en PFZW werken hiervoor samen met Defensie (de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) en het Defensie programma Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI) en ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen).

Stichting IZZ, PGGM&CO en PFZW staan voor een gezonde zorgsector. Ze werken daarom samen om de mentale gezondheid van zorgprofessionals te vergroten. Met het Platform Stress de Baas bieden IZZ, PGGM&CO en PFZW de zorgsector hiervoor de juiste handvatten.

voor werkgevers in de zorg

voor zorgprofessionals

Bron: IZZ

Als u thuis werkt kan het zijn dat de werkdruk misschien omhoog gaat of dat u het lastig vindt om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om signalen van een burn-out te herkennen en hier natuurlijk iets mee te doen. Maar hoe kunt u dit herkennen en wat kunt u doen wanneer u deze symptomen heeft?

Wat is een burn-out?

Als er een bepaalde gebeurtenis is of als u verplichtingen of problemen heeft kan dit spanning met zicht mee brengen. Als u niet van deze spanning af kunt komen en hier langer meer rond blijft lopen kan dit klachten veroorzaken. De klachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: zorgen over slaapproblemen, moeheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Als u een ongeveer een halfjaar moe en uitgeput bent kunt u spreken van een burn-out. U zult dan het gevoel hebben dat u geen grip meer heeft op de situatie.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om wat feiten op een rijtje te zetten over een burn-out. Zo hebben mensen tussen de 15 en 34 jaar meer kans op een burn-out dan andere leeftijdsgroepen. Het beroep dat u beoefend kan ook een verschil geven, zo zijn er in het onderwijs zijn meer mensen met een burn-out dan in een ander beroep. U kunt een werkgerelateerde burn-out voorkomen door duidelijk uw grenzen aan te geven. Het kan zijn dat er een te hoge werkdruk is die u niet aan kunt. Geef dit ook aan voordat u er zelf aan onderdoor gaat. Als u opgekropte emoties heeft kan dit samen met andere spanningen ook zorgen voor een burn-out. Praat over uw emoties en zorg ervoor dat u zelf geen spanningen heeft voordat u aan uw werk gaat beginnen. Zorg dat u ook voldoende beweegt, dit geeft u weer energie om aan de slag te gaan.

Tips

  • Blijf communiceren
    Iedereen zit tegenwoordig op de telefoon om te appen of om berichten te lezen. Het is echter veel beter om gewoon eens te praten met elkaar. Zo kunt u uw hart luchten en uw vrienden of familie kunnen dit ook doen. Een saaie pauze op het werk wordt zo weer een stuk leuker en geeft dan juist nieuwe energie.
  • Probeer iets nieuws
    Doe eens iets geks of iets anders en zie dat het toch allemaal een stuk leuker is dan u dacht. Wellicht zit u in een dagelijkse sleur door elke keer het zelfde te doen. Door eens iets geks of iets verrassends te doen zult u weer met een frisse blik op uw werk kijken.
  • Time-out
    Het is af en toe wel goed om aan u zelf te denken. Neem daarom een time-out om even helemaal op te laden en alles weer op een rijtje te zetten. De spanningen kunnen zich dan niet meer op bouwen. Deze laat u juist verdwijnen tijdens uw time-out.

Zorg voor u zelf

Denk dus ook af en toe aan uzelf en uw gezondheid. Zo kunt u een nare periode van een burn-out voorkomen. Als u al eens een burn-out heeft gehad betekend dit niet dat u het niet meer kunt krijgen. Neem vast maatregelen om uzelf gezond en fit te houden.

Een burn-out is een steeds vaker voorkomend begrip; en je hoort steeds vaker dat mensen er last van hebben. We nemen als gejaagde Nederlanders nu eenmaal ontzettend veel hooi op onze vork, en blijven doorgaan totdat ons lichaam letterlijk instort. En op dat moment is het te laat. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus op welke manier kunnen we een burn-out proberen te voorkomen?

1. Blijf leren en lezen

Hoe meer informatie je tot je beschikking hebt, hoe meer capaciteit je hebt om eventuele tegenvallers goed op te vangen. Zoek informatie op over burn-outs, grenzen aangeven en andere zaken waarvan je nu al merkt dat je er tegenaan loopt. Volg eventueel een handige training over time management, of een ander onderwerp wat op dit moment goed voor je voelt. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je vervelende situaties kunt voorkomen. Neem ook vooral even de tijd om ervaringsverhalen van anderen te lezen – laat hen levenslessen jou adviseren!

2. Geef je grenzen aan

Wanneer je terugkijkt vanuit de burn-out, kun je vaak precies aankaarten waar het je eigenlijk al teveel werd. Laat het niet zo ver komen en neem iedere dag even de tijd om in jezelf te kijken. Heb ik teveel hooi op mijn vork genomen? Neem ik nog wel genoeg tijd voor mezelf, mijn gedachten en mijn gevoelens? Leer je grenzen kennen en ben proactief in het duidelijk aangeven van je grenzen. Jij bent namelijk de enige die deze grenzen kan bewaken.

3. Leer jezelf kennen

Om je grenzen te leren kennen moet je diep in jezelf kunnen kijken; een proces waarin je jezelf leert kennen. Mediteren kan hier ontzettend bij helpen. Een full body scan meditatie laat je letterlijk kennis maken met je eigen lichaam, en laat je op deze manier zien waar stresspunten of blokkades zitten. Neem echt iedere dag de tijd om even na te denken, je emoties te ordenen en even écht te vragen ‘hoe gaat het nu eigenlijk met me’?

4. Neem op tijd afstand

Wordt het je even te veel, of ben je er even helemaal klaar mee? Neem dan op tijd afstand en plan tijd voor jezelf vrij. Een aantal dagen op de bank met allerlei Netflix blockbusters mag namelijk gewoon – schuldgevoel is nergens voor nodig. Ben lief voor jezelf!

5. Trek aan de bel

Ben je over je grenzen gegaan? Trek dan op tijd aan de bel en schakel meteen hulp in. Je komt er namelijk niet zomaar alleen uit, en alle (professionele) hulp kan je alleen maar verder helpen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Uit onderzoek blijkt dat werkstress één van de meest ongezonde vormen van stress is. Het gaat daarbij niet om korte stress-momenten, maar vooral om langdurige stress tijdens het werk. De korte momenten bevorderen het werkniveau en kunnen heel stimulerend zijn. Echter, langdurige werkstress kan ernstige gevolgen hebben voor je werk, je efficiëntie en (nog veel erger) je gezondheid! Met deze tips kun je werkstress voorkomen voordat je er merkbaar last van zult krijgen.

1. Passend werk vinden

Is het werk dat je nu doet wel echt jouw ding? En wat als dat niet zo is? Een van de factoren die het meeste werkstress oplevert is wanneer je werk doet dat eigenlijk niet bij je past. Het beste is als je alleen solliciteert op banen waar je voor gekwalificeerd bent, die je leuk vindt en die op jouw niveau zitten. Je kunt bijvoorbeeld een baan zoeken via een vacaturesite, waar je specifiek kunt zoeken op jouw voorkeuren.

2. Zoek werk in de buurt of verhuis naar je werk toe

Werkstress wordt voor een deel veroorzaakt door reisstress. Vooral files of druk verkeer zorgen voor veel stress. Verder wordt afgeraden om verder dan 3 kwartier reizen van je werk vandaan te wonen. Reizen geeft niet alleen stress naar je werk toe, maar ook ervandaan. Je houdt minder tijd over voor andere dingen, zoals je gezin. Zoek dus werk bij jou in de regio of verhuis naar je werk toe als je er te ver vandaan woont.

3. Kies een baan met passend inkomen

Je doet je werk meestal niet alleen omdat je nu eenmaal niks beters te doen hebt: het gaat om geld. Stress blijkt flink verlaagd te zijn wanneer mensen het gevoel hebben dat er voldoende beloning tegenover staat. Gek genoeg kan niet alleen te weinig loon zorgen voor stress, maar ook te veel loon kan dit veroorzaken. Het levert namelijk een hogere druk om je werk perfect uit te voeren, wat veel stress in de hand werkt.

4. Neem een aparte zakelijke mobiel

Je kent het vast wel: even social media checken, je app bijhouden en direct overal op willen reageren. Dat levert veel meer stress op dan je denkt, omdat je telkens uit je werk wordt gehaald. Daarom is het goed om een zakelijke mobiel te nemen en je privé-telefoon uit te zetten als je aankomt op je werk. Andersom is het natuurlijk ook ideaal dat je je zakelijke telefoon kunt uitzetten als je naar huis gaat, zodat je thuis ook niet steeds gestoord wordt.

5. Zorg voor gezonde hapjes en lunches

Uit onderzoek is gebleken dat ook voeding grote invloed heeft op werkstress. Zo ervaren mensen die meer thee en minder koffie drinken een stuk minder werkstress. Ook gezonde tussendoortjes werken veel effectiever dan ongezonde tussendoortjes. Voor de lunch is niet alleen belangrijk hoe gezond het is, maar ook waar de lunch genuttigd wordt. Je kunt beter niet aan je bureau eten, maar bijvoorbeeld met collega’s in de kantine of lekker buiten als het weer goed is.

De belangrijkste methode om minder werkstress te hebben is het vinden van de ideale baan. Heb je eenmaal jouw perfecte baan gevonden, dan is het belangrijk om werk en prive apart te houden als dat kan. Zelfs als je thuis je kantoor hebt, kun je werk en prive zoveel mogelijk scheiden. Dit helpt om tijdens je werk de rust te vinden om effectief te werken en prive lekker te kunnen ontspannen. Zo voorkom je werkstress en alle negatieve effecten daarvan op je leven.

Veel mensen lopen tegenwoordig rond met klachten die duiden op een burn-out. Ondanks de acceptatie van deze problemen in onze maatschappij is het nog steeds zo dat juist deze maatschappij zoveel van ons vergt. Lichaam en geest worden iedere dag weer overgeleverd aan een grote hoeveelheid informatie met iedere dag weer een andere prioriteit. Uiteraard blijven we bij onszelf zeggen dat we het in de hand hebben en dat we op tijd ontspannen. Toch blijkt het bij veel mensen nog steeds fout te gaan. Wat zijn de gevolgen als je door blijft lopen met burn-out problemen? Iedereen ervaart weer andere problemen maar we noemen de meest voorkomende gevolgen.

  1. Oververmoeidheid

Dit blog gaat niet over de exacte inhoud en beleving van een burn-out, maar uiteraard is het belangrijkste verschijnsel van een burn-out de oververmoeidheid. We gaan met een druk hoofd naar bed en slapen laat, kort en/of onrustig, en `s morgens komen we vermoeid uit bed. Als dit een langere periode blijft duren dan is er sprake van onbalans. Ga na bij je zelf of er niet meer symptomen zijn, wellicht ga je dagelijks over je grens.

  1. Concentratieproblemen

Door het steeds maar weer willen presteren ondanks de vermoeidheid komt het vrijwel altijd voor dat we de concentratie verliezen. Steeds vaker moet er een pauze ingelast worden om de focus op het werk te houden. Dit is een belangrijk signaal van je lichaam en geest, dat deze manier van leven te veel eist.

  1. Duizeligheid

Wordt je steeds vaker duizelig bovenop de vermoeidheid die je al ervaart, dan is de kans groot dat je hersenen meer informatie moeten verwerken dan ze aan kunnen. Als je duizelig wordt kan dat komen omdat je lichaam gespannen is en daardoor je hersenen heftiger reageren op prikkels. Dit kan tot gevolg hebben dat de informatie niet juist wordt geïnterpreteerd en dat er een onbalans tussen de binnenkomende informatie en de reactie van je hersenen kan komen. Dit is in feite een gebrek aan controle tussen de verschillende functies in je brein. Meer informatie over duizeligheid.

  1. Hoofdpijn

Als je veel stress ervaart gaat je lichaam vanuit een soort ‘oergevoel’ de spieren aanspannen om daarmee paraat te zijn voor ‘gevaren’. Als dit langdurig gebeurd zal dit aanspannen krijg je het gevoel dat alles vastzit en zal dit ongetwijfeld tot pijn gaat leiden. Het is niet bewezen maar de wetenschap vermoedt dat de hoofdpijn veroorzaakt door aangespannen nek- en gezichtsspieren. Het resultaat is een hoofdpijn die als een klemmende pijn wordt aangevoeld. Anderen ervaren het als een pijnlijk strakke band om het hoofd.

  1. Dissociatie

Als je de voornoemde symptomen negeert en je manier van leven niet aanpast kan er sprake zijn van dissociatie. Dit betekent in feite dat je lichaam en geest van elkaar scheiden. Je geest neemt de lichaamstoestand niet meer op, je lichaam functioneert alleen nog maar geprogrammeerd zal in onbekende situaties niet reageren. Dit fenomeen kan een ernstig gevolg van een burn-out zijn. Ervaar je weleens dat je opeens jezelf bewust voelt worden van de werkelijkheid en dat je even een moment gemist hebt? Het is belangrijk dat je naar dit signaal luistert. Op het moment dat je je dissocieert van de prikkels om je heen is het aannemelijk dat je geest vanuit een soort zelfbescherming zich concentreert op de belangrijkste functies zoals hartslag en ademhaling.

We hebben slechts 5 van de meest voorkomende symptomen genoemd. Ieder lichaam gaat weer anders om met de stress dus zorg ervoor dat je van jezelf weet wat je lichaam je probeert te vertellen bij problemen. De genoemde zaken zijn niet alleen gevolgen maar ook waarschuwingen van ons lichaam dat we wat rustiger aan moeten doen. Hoe heftiger de symptomen worden, hoe ernstiger de situatie voor je is. Luister naar je lichaam om erger te voorkomen.

Pin It