Rubriek

Geestelijke gezondheid

Rubriek

Het begint weer winter te worden en dit betekent over het algemeen dat onze gezondheid wat begint te kwakkelen. We voelen ons wat minder fit en zitten over het algemeen wat minder lekker in ons vel. Dit komt door verschillende factoren. De meest invloedrijke factoren hierin zijn de dalende temperaturen en het gebrek aan zonlicht. Nu zijn er gelukkig genoeg manieren om dit gevoel tegen te gaan. Benieuwd naar deze manieren? Lees dan snel verder. In deze blog geven we je namelijk enkele tips die je kunnen helpen als je niet zo lekker in je vel zit.

Hobby binnenshuis

Het niet zo lekker in je vel zitten hangt niet alleen samen met je fysieke gezondheid. Je mentale gezondheid speelt hier namelijk ook een enorme rol in. Doordat we in de winter simpelweg minder opties hebben om hobbies buitenshuis uit te voeren verveelt men zich ook sneller in de winter. Verveling wordt nooit als iets leuks ervaren en heeft hierdoor een negatieve impact op de mentale gezondheid. We raden je daarom in dit geval aan om een hobby binnenshuis te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld een sport als fitness, yoga of darts zijn, maar ook totaal iets anders zoals puzzelen of het spelen van bordspelletjes. Hoe beter jij je thuis weet te vermaken, hoe beter jij ook in je vel zal zitten.

Detoxen

Merk je dat je je niet zo lekker in je vel zit door je fysieke gezondheid? Dan kun je eens een detox kuur proberen. Tijdens een detox kuur ‘reset’ je je stoelgang en help je je eigen lichaam met het afvoeren van verschillende afvalstoffen. Het voordeel van het volgen van een detox kuur is dat je zelf kunt bepalen hoe heftig je deze kuur wilt laten verlopen. Ben je met name benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Kies dan voor de eendaagse kuur. Ben je inmiddels een ervaren detoxer en wil je het lichaam eens goed onder handen nemen, dan kun je bijvoorbeeld voor een zevendaagse kuur kiezen. Tijdens de detox kuur drink je allerlei geconcentreerde sappen die je helpen met schoonmaken van jouw lichaam. Denk hierbij aan groentesappen, gembershots en bijvoorbeeld spirulina.

een andere kijk op eenzaamheid

Vier miljoen Nederlanders gaan gebukt onder eenzaamheid, waarvan 1 miljoen in ernstige mate. Je eenzaam voelen is iets van alle leeftijden, maar het komt wel vaker voor onder ouderen. Eenzaamheid is een zeurend en knagend gevoel dat niet verdwijnt door het bezoek van een vriend of vriendin, kind of kleinkind.

Wat maakt mensen eenzaam, welke soorten eenzaamheid bestaan er en wat doet het met je gezondheid? Hoe kunnen we als maatschappij dichter tot elkaar komen om eenzame mensen te helpen en wat kan de politiek hierin betekenen?

In Hunkeren naar verbinding beschouwt Joan van Baarle eenzaamheid vanuit de existentiële, emotionele en sociale kant. Bij extentiële eenzaamheid heerst het intense gevoel nergens bij te horen, geen verbinding te kunnen maken. Emotionele eenzaamheid uit zich bij mensen die een groot verlies hebben geleden en van sociale eenzaamheid spreken we als er te weinig (diepgaande) sociale relaties zijn.

In haar persoonlijke verhaal, dat als een rode draad door het boek loopt, komt Van Baarle achter haar eigen soort eenzaamheid. Het boek is gelardeerd met openhartige interviews met 65-plussers die vertellen hoe zij al dan niet met hun eenzaamheid hebben leren omgaan.

Hunkeren naar verbinding biedt ook oplossingen tegen eenzaamheid. Joan van Baarle gaat hierover in gesprek met onder meer: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, filosoof Miriam Guensberg, hoogleraar Empowerment van Kwetsbare Ouderen Anja Machielsen en cultureel antropoloog Ad Borsboom – die onderzoek deed naar de rol van ouderen bij de Aboriginals in Australië

De overheid roept dat er beter voor onze ouderen moet worden gezorgd, om zo eenzaamheid te verdrijven. Helaas richt zij zich alleen op voorkomen van sociaal isolement en worden emotionele en existentiële eenzaamheid buiten beschouwing gelaten. Goedbedoelde oplossingen hebben daardoor onvoldoende effect. Want deze laatste twee vormen los je niet op met een gezellig praatje of wandeling.

Joan van Baarle

Joan van Baarle (1946) schreef eerder het boek Gevangen in geluid (2017), over de lijdensweg die haar dochter aflegde vanwege haar zeer ernstige vorm van tinnitus. Van Baarle studeerde politicologie en had verschillende leidinggevende functies bij de opvang van asielzoekers en mishandelde vrouwen.

Door in de intermezzi over haar eigen eenzaamheid te schrijven wil ze anderen aansporen om over hun eenzaamheid te praten. Hunkeren naar verbinding is een boek voor 65-plussers die zich eenzaam voelen of mogelijk met eenzaamheid te maken krijgen, voor hun omgeving en voor mensen, die nadenken over de invulling van de tijd na hun pensionering. Maar ook voor alle mensen die nog geen 65 zijn, maar wel met deze groep mensen te maken hebben zoals hulpverleners, artsen, mantelzorgers en vrijwilligers.

Hunkeren naar verbinding verschijnt op 1 oktober 2021 tijdens de week van de eenzaamheid.

Foto: Marjo van Lijssel

We leven in een maatschappij waarin er steeds meer van ons verwacht wordt. Sommige mensen kunnen goed omgaan met deze verwachtingen, maar er zijn helaas ook meer dan genoeg mensen die veel druk ervaren van deze verwachtingen. De verwachtingen wegen zwaar op de mentale gesteldheid en hier dient op de juiste manier mee om te gaan. Wanneer dit niet gebeurt kan een burnout zomaar om de hoek liggen. Dit is iets wat je te allen tijde dient te voorkomen. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het herpakken van jezelf!

Externe hulp

Mentale problemen voelen over het algemeen als een intern probleem. De problemen spelen zich namelijk af in jouw leven. Dit is dan ook de hoofdreden dat veel mensen mentale problemen zelf willen oplossen. Toch is dit over het algemeen niet de beste keuze die je kunt maken. Het is namelijk erg moeilijk om jezelf weer te herpakken als je niet weet waar je moet beginnen. Het inschakelen van externe hulp is daarom in de meeste gevallen de beste optie. Denk hierbij aan het inschakelen van een life coach, of bijvoorbeeld een mental coach. Dit zijn mensen die getraind zijn in het verhelpen van mentale problemen. Doordat dit mensen zijn die buiten jouw leven staan kunnen ze met een neutrale blik naar jouw situatie kijken. Deze coaches kunnen al snel inzichten vergaren over jouw situatie waar je zelf waarschijnlijk geen weet van hebt. Het inschakelen van een coach zal voelen als een hele stap, maar na de samenwerking garanderen we je dat je hier geen spijt van zult hebben!

Zoek nieuwe impulsen of ervaringen

Veel mentale problemen worden veroorzaakt doordat mensen het idee hebben dat ze ‘vast zitten’. Dit gevoel kan in veel situaties opgewekt worden. Denk hierbij aan een relatie of een werksituatie waar je minder geluk uit haalt dan in het verleden. Om dit gevoel te doorbreken die je op zoek te gaan naar nieuwe impulsen of ervaringen. Binnen het werkveld kun je op zoek naar een nieuwe functie of beginnen aan een bij-of omscholingstraject. Binnen een relatie kun je op zoek naar nieuwe ervaringen die je samen beleeft. Wanneer je samen een nieuwe hobby of passie vindt zul je al snel merken dat je hier gezamenlijk nieuwe energie uit haalt. Als je niet precies weet waar je moet beginnen kun je hier wederom een coach voor benaderen. Het is in dit geval wel aan te raden om een coach dichtbij huis te zoeken. Hier kun je dan gemakkelijk met je partner langs. Woon je bijvoorbeeld in Breda, kies dan voor een Mental Coach Breda. Ditzelfde geldt natuurlijk voor iedere andere plek waar je kunt wonen!

Piekeren is iets wat iedereen wel een keer doet. Piekeren zijn vaak negatieve gedachten die veel onzekerheid en energie kosten. Uw hersenen draaien tijdens het piekeren overuren. Met deze 3 tips gaat het u lukken minder te piekeren.

Schrijf uw gedachten van u af

Piekeren gebeurd vaak wanneer we willen ontspannen. Wanneer u rustig aan het einde van de dag op de bank gaat zitten of naar bed gaat voor de nacht. Onbewust komen negatieve gedachten omhoog waardoor het ontspannen niet meer lukt en u vervolgens ook geen oog dicht doen. Leg een klein boekje of schriftje naast de bank of op uw nachtkastje. Probeer te omschrijven waar u nu precies over ligt te piekeren. Sommige kleine zaken kunt u misschien de volgende dag wel oplossen. Maak voor u zelf een lijstje om uw brein rust te geven. U kunt vervolgens de negatieve gedachten loslaten om zo aan positievere dingen te dingen en uw rust terug te vinden.

Leer te ontspannen tijdens het piekeren

Iedereen heeft een andere manier van ontspannen. De een zoekt ontspanning in fysieke uitdagingen, de ander juist in zo min mogelijk beweging. Of u nu een stukje gaat hardlopen, een boek gaat lezen of een heerlijk muziekje op zet zorg er voor dat het voor u ontspannend werkt. Probeer uw pieker gedachten even uit te schakelen door goed te ontspannen. Even het hoofd leegmaken is goed voor uw gezondheid en gemoedstoestand.

Praat over uw pieker gedachten

Deel uw gedachten met een familielid of kennis. Veel mensen piekeren en iedereen heeft een andere oplossing voor zijn of haar piekergedachten. Door uw gedachten te delen kunt u oplossingen ontvangen die u zelf niet had kunnen bedenken. Misschien heeft iemand wel de zelfde pieker gedachten als u, door er over te praten kunnen jullie samen tot een goede oplossing komen.

Mocht u uw gedachten niet met iemand kunnen delen of wordt het piekeren zo heftig dat uw welzijn eronder gaat leiden dan kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen.

We hebben natuurlijk allemaal last van de lockdown. Moet u langer thuis blijven werken, kunt u niet naar u vereniging of mag u geen bezoek meer ontvangen? Het is voor iedereen erg lastig en ondertussen zijn we wel weer toe aan persoonlijk contact. Hoe kunnen we de eenzaamheid aanpakken nu de lockdown verlengd is?

Ga videobellen

Nu ook veel ouderen een mobiele telefoon hebben om mee te bellen is het zeker de moeite waard om eens te video bellen. Mocht iemand dit nog nooit gedaan hebben is er wellicht wat uitleg nodig maar dan heeft u ook wat. Ga er eens goed voor zitten met een kop koffie of thee en blijf gewoon eens lekker lang aan de telefoon. Zo kunnen jullie toch jullie verhalen delen elkaar even spreken zonder bij elkaar in de buurt te zijn. Iedereen heeft een luisterend oor nodig dus jullie kunnen alle twee even uw hart luchten. Dit keer kun je elkaar dus ook echt aan kijken of wat laten zien wat het allemaal een stuk makkelijker maakt.

Stuur kaarten tegen eenzaamheid

Wat erg leuk kan zijn is om eens kaarten rond te sturen. Dit is ook nog eens leuk tijd verdrijf om ze zelf te maken of te gaan schrijven. Stuur eens brieven naar mensen die wat verder weg wonen of gooi er een in de bus bij iemand in de buurt die ook last heeft van eenzaamheid. Vaak krijgt u ook nog reactie per post of een leuk telefoontje zo kunt u iemand ook eens verrassen.

Online spel

Gaat u normaal elke week kaarten of een ander spel spelen? Nu dit niet meer kan met het gezelschap zouden jullie dit wel online kunnen doen. Zo is er Wordfeud een soort online Scrabble en zijn er ook andere spelen die jullie kunnen spelen. Vaak zit er ook een chat optie bij zodat jullie berichtjes naar elkaar kunnen sturen. Ga eens op de vast dag en tijd spelen zoals jullie eerder ook deden. Zo heeft u iets leuks om naar uit te kijken en houdt u uw dagelijkse ritme er ook een beetje in.

Ga wandelen tegen eenzaamheid

Voor sommige mensen is dit lastiger als de ander. Toch is het voor iedereen goed om even de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Na deze wandeling zult u zich altijd al wat beter voelen een lach van een tegenligger of het even zwaaien naar een buurt genoot kan ook al veel goeds doen.

Inmiddels weten we al meer dan een jaar hoe het is om in een pandemie te moeten leven. Voor de één is dat een eitje, terwijl de ander er meer moeite mee heeft. Feit is in ieder geval dat de GGZ zich zorgen maakt over de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking door de coronacrisis. Hoewel er geen concrete cijfers zijn van mensen die zich down of depressief voelen door de pandemie is een beetje afleiding voor menig Nederlander meer dan welkom. In dit artikel lees je daarom meer over hoe je mentaal fit blijft in tijden van een pandemie. Verwen jezelf met mooie nieuwe OPI nagellak of maak dagelijks een wandeling buiten.

Wat is mentaal fit zijn precies?

Om je goed te voelen, moet je niet alleen fysiek fit zijn maar ook mentaal gezien lekker in je vel zitten. Wanneer je fysiek én mentaal in balans bent, kun je met volle energie aan de dag beginnen. Merk je echter dat je je niet zo goed voelt en dat je nergens zin in hebt of dat je constant moe bent? Dan ben je waarschijnlijk mentaal niet helemaal fit. Dit ga je uiteindelijk merken in diverse onderdelen van het dagelijks leven. 

Zo kun je je minder goed concentreren, heb je misschien minder eetlust en heb je geen zin om iets te ondernemen. Waar we voor corona genoeg prikkels kregen door leuke dingen te doen zoals op vakantie gaan of met vrienden lekker uiteten gaan, is dat door de pandemie niet mogelijk. Veel mensen zijn het thuis moeten zitten beu en voelen zich niet zo fit en fijn als ze voor corona deden. Met onderstaande tips kun je het balans tussen fysiek en mentaal fit zijn weer een beetje herstellen.

Zorg voor een goed ritme en verzorg jezelf

Wat in ieder geval goed kan helpen, is om iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op dezelfde tijd naar bed te gaan. Zorg voor een vorm van ritme in je dagelijks leven, waarbij je ‘s ochtends casual kleding aantrekt en je jezelf zo verzorgt alsof je naar buiten gaat. Voor mannen helpt het al om een beetje wax of mousse in het haar aan te brengen en om een joggingbroek voor thuis te vervangen met een nette jeans. Doe een luchtje op en verwen jezelf eens met een lekker verzorgingsproduct. Grote kans dat je je daardoor al veel frisser voelt.

Ook vrouwen hebben baat bij een dagelijkse beauty routine. Sta op, stap onder de douche en word even goed wakker. Breng vervolgens je haar in model, doe een beetje make-up op en verwen jezelf met een paar gelakte nagels, zoals hippe OPI nagellak. Een rode OPI nagellak of een ander fel kleurtje helpt je wellicht om wat vrolijker te worden. Zo’n nagellakje ziet er in ieder geval heel mooi uit en daar ga jij je hoogstwaarschijnlijk automatisch beter door voelen. Trek een mooi jurkje aan of een jeans met een comfy sweater en je dag kan beginnen. Dit zijn misschien maar kleine stapjes, maar ze helpen je wel om iedere dag goed te starten.

Ga naar buiten en beweeg voldoende

Je mooi aankleden of je nagels voorzien van wat OPI nagellak is niet helemaal voor niets wanneer je dagelijks even naar buiten gaat. Het is bewezen dat de buitenlucht goed is voor de mens, helemaal wanneer je je een beetje gestresst voelt. Frisse lucht heeft een positieve invloed op je mind – je kunt je gedachten even uit zetten wanneer je een wandeling maakt door de natuur of door de wijk.

Daarnaast is beweging ook zeker aan te raden om je beter te voelen. Door iedere dag minstens een half uur te bewegen, zul je je mentaal sterker voelen. Dat zit namelijk zo: bij beweging komen gelukshormonen vrij waardoor je al gauw positiever gaat denken. Ook voel je je mentaal beter wanneer je lichamelijk goed in je vel zit en daar helpt beweging natuurlijk helemaal goed bij.

Let op je voeding en eet gevarieerd

Wanneer je je al niet zo goed voelt, is de kans groot dat je geen zin hebt om uitgebreid gezond te gaan koken. De keuze voor een fast food maaltijd is dan gauw gemaakt. Hoewel fast food op z’n tijd niet zoveel kwaad kan, is het toch aan te raden om te proberen om dit soort eten zoveel mogelijk te mijden. Door dit vette voedsel ga je je namelijk waarschijnlijk alleen maar nog slechter voelen. Dat is juist niet de bedoeling. 

Probeer daarom toch om je mindset een beetje om te schakelen door aan de slag te gaan met gezonde voeding. Je hoeft echt niet elke dag uitgebreid te kokkerellen; het is al goed om meer groente aan je maaltijd toe te voegen en om iedere dag iets anders te eten. Online vind je verschillende websites waar je gratis gezonde recepten kunt vinden met inspiratie voor iedere dag. Wedden dat je je na een tijdje in ieder geval beter voelt dan wanneer je teert op hamburgers en patat?

Op 14 april wordt een hartverwarmend boek gelanceerd dat mede is geïnspireerd op het gedachtegoed van Bibian Mentel (1972-2021), een uitzonderlijke vrouw die een voorbeeld is voor ons allemaal. Een deel van de opbrengst gaat naar haar levenswerk: de Mentelity Foundation.

De foto van Bibian Mentel op de cover staat symbool voor de strekking van het boek: Geven is leven. Wim de Bundel deelt zijn inzichten, initiatieven en inspiratiebronnen en neemt de lezer mee op een bewogen en optimistische reis naar goud en geluk. Hij ontdekte de kracht van het geven op meerdere niveaus: gas geven, betekenis geven, hart & ziel geven.

Geven is leven is een management- en inspiratieboek ineen. Hoe werd een grote pensioenverzekeraar van rode-lantaarndrager de nummer 1? Welke olympische lessen vormden het geheim achter dit succes en wat kan iedereen hiervan leren, voor zowel zakelijke als persoonlijke groei?

Geven is leven bevat meer dan 100 foto’s van tientallen topfotografen die belangeloos hebben meegewerkt – dankzij het goede-doelkarakter van het boek.

Geven is leven is niet alleen een boek, maar ook een website. Met een team van optimisten willen we jou inspireren en het jou makkelijker maken om te geven. Zo vind je op de website tal van voorbeelden om te geven, inspirerende blogberichten en het lied Geven is leven.
Daarnaast vind je op de website ook alle extra’s terug die dit boek jou te bieden heeft. Zo kun je via de QR-codes naar muziek luisteren, twee documentaires bekijken en een exclusief interview lezen met Barack Obama.

Wim de Bundel was twaalf jaar directeur Marketing en Sales bij Delta Lloyd, BeFrank en Nationale-Nederlanden. In 2014 werd hij gekozen tot Commercieel Directeur van het Jaar en in 2019 tot meest invloedrijke commerciële professional van Nederland. Hij is lid van de Raad van Advies van Netwerk Nieuw Rotterdam en ambassadeur van de Sunday Foundation en de Mentelity Foundation.

Boeklancering op 14 april

Op woensdag 14 april van 16:00 tot 17:00 wordt Geven is leven online gelanceerd vanuit een studio in Utrecht. Sander de Kramer gaat in gesprek met Wim de Bundel en prominente sporters en artiesten uit het boek, zoals atlete Susan Krumins en het muzikale cabaretduo Spruijt & Opperman. De boeklancering wordt belangeloos mogelijk gemaakt door DenkProducties en Central Studios. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona is live aanwezigheid van journalisten toegestaan. Van ieder boek dat wordt besteld via gevenisleven.nl gaat 5 euro naar de Mentelity Foundation.

Misschien herkent u het wel? Thuis de hele koelkast uitgeplozen om te kijken welke boodschappen er gehaald moeten worden. U heeft het duidelijk voor ogen: melk, kaas, jam en een nieuw pakje boter. U springt op de fiets en wanneer u gearriveerd bent bij de supermarkt is het toch niet meer zo duidelijk. Zat er nu nog wat in het melkpak? Maak to do lijstjes.

Dit is slechts 1 voorbeeld van de zaken die we op een dag vergeten. Dit komt niet omdat er medisch iets niet in orde is, maar omdat onze hersenen vaak overlopen van de dingen die we die dag moeten ondernemen. Veel mensen ervaren dit als chaos in hun hoofd en dit kan weer zorgen voor stress.

Maak uw hoofd leeg

Om er voor te zorgen dat uw hoofd klaar is voor de dag is een goede nachtrust heel belangrijk. De slaap is bedoeld om uw lichaam rust te geven, maar ook om uw harde schijf in uw hoofd weer even op te ruimen. Zo is er weer ruimte voor de nieuwe dag.

Wanneer u dan met een “leeg” hoofd aan de dag begint is het wel belangrijk om het niet gelijk vol te proppen met alle dingen die er die dag gedaan moeten worden. Neem niet te veel hooi op uw vork, maar kies er juist voor om de dag wat rustiger in te delen.

Een to do lijstje biedt uitkomst

Het is natuurlijk wel handig dat u de belangrijke zaken niet vergeet te doen. Een to do lijstje kan hier voor zorgen. Schrijf ’s morgens alle zaken die u die dag wilt oppakken of af wilt ronden op een lijstje. Zo heeft u een helder overzicht wat er gedaan moet worden. En wat nog beter is u kunt ook de taken afstrepen die gedaan zijn. Afgestreept betekent klaar en de taak mag uw hoofd dan ook verlaten.

Wanneer u bij een bepaalde taak, zoals het boodschappen doen veel moet onthouden maak dan een sub to do lijstje. Een boodschappenlijstje waar op staat wat u moet halen. Bij een boodschappenlijstje is het trouwens heel handig om deze in de keuken te hangen en iedere keer wanneer er iets op is dit op het lijstje te noteren. Dan is het lijstje al klaar op het moment dat u boodschappen gaat doen.

Plan uw to do lijst

Naast het opschrijven van de taken voor die dag is het ook belangrijk om de to do lijstjes zo te maken dat de taak die u als eerste op wilt pakken die dag ook bovenaan staat. Zo kunt u met uzelf afsprekend dat u de lijst van boven naar beneden gaat oppakken en afhandelen. Wanneer u dit niet afspreekt bestaat de kans dat u eerst alleen de gemakkelijke taken oppakt. De lastigere zaken blijven zo tot het laatst staan. Dit zorgt er vaak voor dat u helemaal geen zin meer heeft dit op te pakken.

In het begin is het even lastig om er iedere morgen aan te denken om een to do lijstje te maken, maar u zult al snel ervaren dat het rust in uw hoofd brengt en dat de chaos plaats maakt voor structuur!

Het klinkt misschien als een raar iets gezond blijven door het spelen van spelletjes, maar het kan echt! Veel bordspellen zijn niet alleen als vermaak bedoelt, maar trainen ook je hersenen. Daarnaast zijn er ook veel computerspellen te bedenken die zowel voor hersenactiviteit zorgen alsook voor lichamelijke beweging.

Hersenen trainen

Wanneer je een computerspelletje speelt zal je misschien vaak commentaar krijgen van vrienden, familie of ouders dat je eens achter dat scherm vandaag moet komen. De opmerking je ogen zijn helemaal vierkant van het scherm is een veelgehoorde oneliner. Maar zij zijn er misschien niet van op de hoogte dat het spel juist een hele goede training is voor je hersenen. Je brein wordt slimmer door deze spellen te spelen. Denk aan Fortnite, maar ook FIFA helpt hier zeker bij. Er wordt een beroep gedaan op je inschattingsvermogen en vaak ook de rekencapaciteit van je hersenen. De keuzes die je nu maakt in het spel kunnen van grote invloed zijn op de mogelijkheden die je krijgt later in het spel.

Spanning en Ontspanning

Natuurlijk zorgt het spelen van een spel ook voor ontspanning. Even je gedachten leegmaken en je vol focussen op het spel. Aan de andere kant kan een spel juist ook voor spanning zorgen. Dit is dan geen stress zoals we dit soms op ons werk ervaren, maar juist spanning of je de juiste tactiek gebruikt om het spel te winnen en ook of je beter bent dan je tegenstander. De spanning van winnen ervaar je ook bij spellen waar je een geldbedrag kunt winnen. Krasloten online kopen en openen is een spannende aangelegenheid. Deze spanning wordt ook wel aangeduid als gezonde spanning.

Adrenaline en gezondheid

De meest positieve uitkomst van elk willekeurig (video)spel is overwinning. De weg naar zo´n winst is, zoals hierboven beschreven, al genoeg training voor onze hersenen. Maar alle adrenaline die samenkomt bij het spelen van de spellen komt tot uiting in de vorm van een geluk stofje, ook wel dopamine genoemd, op het moment dat we een spel van onze vrienden winnen. Het geluksgevoel wordt door onderzoekers onderschreven als een belangrijk facet van de gezondheid. Dus start het videospel maar op en zorg dat je vandaag ook weer voldoende dopamine aanmaakt en werkt aan je gezondheid.

Blijf gezond en speel een spel!

Ieder mens voelt zich het prettigst in zijn of haar eigen comfortzone. De comfortzone bestaat uit vaste onderdelen, rituelen en gewoontes. Niemand houdt van verandering, niet op het werk en niet in ons privé leven. Door altijd in uw comfortzone te blijven wordt u niet meer uitgedaagd en zult u ook geen verrassende dingen mee maken. Uit uw comfortzone hoeft ook niet altijd iets negatiefs te beteken het kan juist een hele positieve belevenis zijn.

Positieve en negatieve veranderingen

Veel mensen zien de stap om uit uw comfortzone te stappen als negatief of eng. Uit uw comfortzone stappen is altijd eng omdat u iets gaat doen wat u waarbij u zich minder gemakkelijk voelt. Een veel voorkomende gedachte is vaak ik kan dit niet, en dat is jammer wat dit maakt u extra angstig om iets nieuws te proberen. Pipi Langkous zei altijd: Ik heb dit nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan, met deze positieve insteek zal voor iedereen een wereld open gaan. Natuurlijk geldt het niet voor iedereen maar door iets nieuws positief te benaderen sta je al met 1-0 voor.

Tips om uit uw comfortzone te stappen

  1. Maak een stappenplan Begin niet te groot en maak een stappenplan om uw doel te bereiken. Het is net als beginnen met hardlopen, Begin met een minuutje hardlopen en bouw dit iedere training uit. Niemand kan in 1x een 10 km lopen maar met een stappenplan komt u er zeker.
  2. Durf te falen Uit uw comfortzone stappen betekend nog steeds dat u iets gaan doen waarbij u zich niet prettig voelt. Wanneer het even niet lukt is het geen schande om te falen. Beter een keer goed geprobeerd dan het helemaal niet proberen. Van een mislukte poging leert u en deze ervaring neemt u mee.
  3. Beloon u zelf U gaat iets doen wat u nog niet eerder gedaan heeft, daar mag best wat tegenover staan. Wees niet te streng voor u zelf en gun u zelf ook een kleine beloning. Iets doen waarbij u zich niet comfortabel voelt is een overwinning. Het positieve gevoel dat u krijgt na een overwinning is al een beloning op zich maar door u zelf iets extra’s te gunnen wordt u nog meer gestimuleerd om uw vertrouwde comfortzone te verlaten.

Voor iedereen is het goed om af en toe iets nieuws te doen. Natuurlijk is het niet altijd leuk en zal het soms ook verkeerd uitpakken maar door af en toe uw eigen gewoontes te doorbreken zult u ontdekken dat u veel meer kunt dan u zelf denkt. Mensen houden van gewoontes maar het is goed om ze af en toe bij te stellen naar uw nieuwe doelen.

Pin It