Rubriek

Geestelijke gezondheid

Rubriek

Over de weg naar herstel

In het rauwe ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’ maakt journalist en schrijver François de Waal als ‘ervaringsdeskundige’ de lezer deelgenoot van de wereld achter zijn depressie. Niet alleen van de pijnlijke weg die er al kronkelend naartoe voert. Maar ook van de wanhopige zoektocht naar oplossingen en inspiratiebronnen die het leed kunnen duiden of verzachten.

François neemt de lezer in korte verhalen mee in zijn kritische pogingen te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van een depressie zijn en romantiseert de goede bedoelingen van de meelijdende omgeving niet. Hij gebruikt en verwijst veel naar inspiratiebronnen, wetenswaardigheden, wetenschappelijke kennis van medicatie, blogs, YouTube-filmpjes en online informatie. Het boek is dan ook een inspiratiebron voor hen die zelf met een depressie worstelen of er een achter de rug hebben.

‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’ is op ongezouten en pijnlijk eerlijke wijze troostend voor lezers die zelf worstelen met een depressie of er alles aan doen om er niet door te worden verzwolgen. Het boek probeert de verwarring minder groot te maken door te verhelderen en demystificeren, en wil dus tegelijk bemoedigend en hoopvol zijn.

François de Waal

François de Waal is schrijvend journalist (voor onder meer De Volkskrant en NRC) en werkte als tv-maker en jurist bij Slachtofferhulp. De afgelopen jaren werkte hij als ervaringsdeskundige bij De Depressie Vereniging. Daarnaast schreef hij blogs voor onder meer Psychosenet. Van François verscheen eerder onder meer ‘Vijftig manieren hoe ik mijn leven verpestte’ en ‘Spiritualiteit is een cadeau’. Sinds 5 jaar verdeelt hij zijn tijd tussen Zeeuws-Vlaanderen en Parijs. www.francoisdewaal.nl

In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Nederland relatief veel mensen te vinden die last hebben van burn-out klachten en werkgerelateerde stress, blijkt uit divers onderzoek. Ruim 17% van de mensen die werken in Nederland ervaren klachten die te maken hebben met een burn-out.

Om een burn-out te behandelen, zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kun je onder andere kiezen voor neurofeedback, een behandeling waarmee je je hersenen op een plezierige en veilige manier kunt trainen om beter te ontspannen. Wat is neurofeedback precies en wanneer kun je het zoal toepassen?

Betekenis neurofeedback: wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een methode waarbij hersengerelateerde aandoeningen worden aangepakt wanneer je hersenen als het ware uit balans zijn geraakt. Denk aan het geval van een burn-out, maar ook aan een depressie, ADHD, leerproblemen of slaapproblemen. Je hersenen zijn de basis van je geestelijke gezondheid, waardoor het van groot belang is om je gezond en fit te voelen. Wanneer dat niet het geval is, kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. Neurofeedback kan dergelijke klachten behandelen door middel van het conditioneren van gunstige hersenactiviteit.

Je kunt neurofeedback het beste zien als hersentraining. Waar je voor het trainen van je lichaam misschien naar de sportschool of naar de fysiotherapeut gaat, kun je voor het trainen van je hersenen terecht bij een praktijk die gespecialiseerd is in neurofeedback. Deze methode werkt op basis van operante conditionering, ofwel: het geven van positieve feedback (zoals een beloning) op de juiste momenten. Heb je bijvoorbeeld moeite met concentreren dan wordt de focus gelegd op dat onderdeel waarna concentreren gemakkelijker gaat, bijvoorbeeld met behulp van een game of een film. Op die manier leer je je hersenen aan om in een gespannen toestand sneller en beter te ontspannen. Dat maakt neurofeedback een vorm van biofeedback, omdat je terugkoppeling krijgt over je eigen lichaam.

Voordelen van neurofeedback als behandelmethode

Het grootste voordeel van neurofeedback is dat je als het ware een soort controle kunt krijgen over je eigen hersenen. Daardoor voel je je uiteindelijk rustiger en beter. Deze speciale vorm van biofeedback leert je om je eigen hersengolven (ook wel EEG genoemd) te trainen. Daarom wordt neurofeedback ook weleens EEG biofeedback genoemd. Een aantal andere voordelen voor neurofeedback als behandelmethode zijn onder andere:

  • Wanneer je kiest voor neurofeedback kies je voor een duurzame behandeling met langetermijneffect. De resultaten zijn namelijk blijvend.
  • Je merkt zelf bijna niks van zo’n behandeling. Neurofeedback is volledig pijnloos.
  • Een behandeling met neurofeedback is volledig persoonlijk en wordt samengesteld op jouw situatie.
  • Neurofeedback heeft minimale bijwerkingen. Je kunt je soms wat vermoeid voelen, maar dat is eigenlijk het enige ‘nadeel’.
  • Neurofeedback heeft een snelle behandelperiode waarbij je binnen korte (maar intensieve) tijd geholpen kunt worden in het geval van een burn-out, ADD, autisme of een ander probleem.
  • In het geval van neurofeedback heb je geen medicatie nodig, waardoor je dus ook niet te maken krijgt met allerlei bijwerkingen.
  • De meeste mensen hebben na behandelingen met neurofeedback een betere nachtrust wat ook weer van invloed is op hoe je je overdag voelt.
  • Neurofeedback is veilig, effectief en wordt door velen zelfs als plezierig ervaren.

Voor wie is neurofeedback een geschikte methode?

Door de jaren heen is gebleken dat de effecten van neurofeedback het beste zijn onderzocht bij ADHD, ADD, slaapproblemen en epilepsie. In de praktijk blijkt echter dat deze behandeling ook heel goed werkt wanneer je last hebt van een burn-out en andere (werkgerelateerde) stress. Ook andere hersenaandoeningen zijn onderzocht waarbij neurofeedback de nodige hulp heeft verschaft. Denk aan autisme, depressie, dylexie, OCD, (alcohol)verslaving, migraine, psychologisch trauma en leerproblemen. Dit zijn voornamelijk aandoeningen die voortkomen uit een disbalans van de hersenen of hersengolven. Wat bijzonder is, is dat je hersenen het trainen van de brein niet meer vergeten. Weten ze eenmaal wat de ‘truc’ is dan leren ze dat nooit meer af.

Dat maakt neurofeedback een hele geschikte methode voor bijna iedereen die last heeft van dergelijke psychologische problemen. Neurofeedback wordt toegepast bij kinderen en volwassenen ouder dan 6 jaar. Na een intake-gesprek worden je klachten in kaart gebracht en wordt er een eerste hersenmeting gedaan. Wanneer de resultaten van die meting er zijn, wordt er gekeken of er neurofeedback trainingen nodig zijn en hoeveel je er nodig zou hebben. De meeste mensen merken na 10 tot 20 behandelingen al resultaat, maar worden langetermijnresultaten pas na 20-40 behandelingen merkbaar. Om een blijvend effect te hebben van neurofeedback is dit aantal voor de meeste mensen zeker nodig.

Van een boekpresentatie op de basisschool tot een presentatie voor je werk op een beurs. Je zult in je leven vaak moeten presenteren, ongeacht welk carrièrepad je volgt. Voor de één is presenteren een ware nachtmerrie, waar dit voor de ander een appeltje eitje is. Vind jij presenteren nog lastig of wil je er meer over leren? Lees dan hier vooral wat je niet moet doen tijdens het presenteren.

Let op je lichaamstaal

Je zult misschien denken dat je woorden tijdens het presenteren het belangrijkste zijn, een logische gedachte, maar hier is niks van waar. Je lichaamstaal en houding zijn even belangrijk! Wanneer jij als een zoutzak staat te presenteren kun je wel een heel sterk verhaal hebben, maar je boodschap zal niet of minder goed overkomen op je publiek. Wanneer je een actieve en open houding hebt, zal je krachtiger overkomen en zullen mensen jouw verhaal sneller geloven dan wanneer je een inactieve houding aanneemt. Probeer ook niet op één plek te blijven staan, maar een beetje heen en weer te bewegen of lopen en gebruik te maken van handgebaren. De kunst is om je presentatie zo te doen alsof je een normaal gesprek hebt met een persoon, het moet natuurlijk overkomen. Gebaren, bewegen en lopen maken jouw presentatie natuurlijker dan wanneer jij als een stijve hark je zegje aan het doen bent. Naast lichaamstaal en houding is je representatie ook even belangrijk! Zorg dat je schone en verzorgde kleding aan hebt en geen slonzige outfit die je ook thuis tijdens het bankhangen zou dragen. Mensen hebben de aanname wanneer jij in slordige kleding presenteert, dat je je taak niet serieus neemt. Zij zullen dan ook minder gewillig zijn om naar je te luisteren.

Oefening baart kunst

Leren presenteren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Blijf vooral veel oefenen voor de spiegel! Schrijf eerst één keer volledig op wat je wilt zeggen en maak hier steekwoorden van die je opschrijft. Dit zorgt er voor dat je wel weet wat je wilt zeggen zonder dat je je gehele presentatie voorleest of dat je presentatie te gemaakt klinkt. Je wilt natuurlijk ook niet dat je als een robot je presentatie uit je hoofd aan het ratelen bent. Daarnaast kan je presentatie oefenen er ook voor zorgen dat je minder zenuwachtig over komt omdat je weet wat je wilt zeggen en hoe je dit wilt doen. Niks leidt zo veel af als een zenuwachtige presentator die aan zijn of haar eigen haren of kleding plukt.

The show must go on

Heb je een angst voor presenteren? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en bijvoorbeeld steekwoorden hebt opgeschreven of in een powerpoint presentatie hebt verwerkt. Het kan jezelf rust geven om te bedenken dat niemand uit het publiek weet wat je gaat zeggen. Verwoord je een zin nét wat anders of mis je een stukje informatie? Geen ramp. Alleen jijzelf weet dat dat even niet klopte, maar wanneer je dit niet laat merken zal niemand dit doorhebben. Haal adem en ga vol overtuiging verder. Wanneer je ontspannen overkomt, dan zal jouw presentatie zeker een succes worden!

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. Ongeveer 20% van de volwassenen krijgt in zijn leven te maken met depressie. Hoewel 1 op de 5 volwassen last heeft van een depressie, reageert ruim 30% niet op de reguliere behandeling met antidepressiva.

Behandelingsresistent

Bij een op de drie mensen slaat de behandeling tegen depressie niet aan, ze hebben behandelingsresistente depressie. Ze hebben twee of meerdere antidepressiva op de voorgeschreven manier lang genoeg geprobeerd zonder significante verbeteringen. Of ze hebben naast medicatie een erkende behandeling gehad, maar dit gaf niet de gewenste resultaten. Kortom, de reguliere zorg staat met haar rug tegen de muur bij dit soort patiënten.

Psychedelica als behandeling alternatief?

Is behandeling met psychedelica een goed alternatief voor antidepressiva of cognitieve therapie? Daar is nog geen duidelijk antwoord op. Recent internationaal onderzoek door COMPASS Pathways biedt ons een inkijkje in de toekomstige inzet van psychedelica bij patiënten met depressie. Het recente onderzoek was het grootste gerandomiseerde, gecontroleerde, multicenter, dubbelblinde fase IIb-onderzoek naar psilocybinetherapie dat ooit is uitgevoerd, met 233 patiënten uit 10 landen in Noord-Amerika en Europa.
Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen welke dosis psilocybine het meeste effect heeft. Hieruit blijkt dat de 25 mg dosis een snelle en aanhoudende verbetering laat zien van de klachten. 

Hoe werkt de behandeling met psychedelica

Hoewel we nog volop in de onderzoeksfase zitten, lijkt de werking van psychedelica, zoals 5-MeO-DMT niet uitsluitend het stofje te zijn, maar vooral de ervaring. Hoe intenser de ervaring is, hoe groter de resultaten zijn op de lange termijn.

Om de efficiëntie van de behandeling zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om de set en de setting juist neer te zetten. Als de behandeling in een klinische setting plaatsvindt, is het belangrijk om van de behandelruimte een warme, sfeervolle omgeving te maken. Zorg dat de ruimte verder opgeruimd is en dat er niet teveel spullen liggen die later in de behandeling hinder kunnen veroorzaken.
Ook is het belangrijk dat er een vertrouwensband is met de behandelaar. Dit betekent dat de samenwerking al gestart moet zijn voordat er gebruik gemaakt wordt van psychedelica. Zo waant de patiënt zich in een veilige omgeving waarin hij zich volledig kan overgeven aan de behandeling.

Set vertaalt zich naar de verwachtingen en de staat van zijn van de patiënt. Hoe gaat de patiënt de behandeling met psychedelica in? Is de patiënt gespannen? Maakt de patiënt zich zorgen? De meest effectieve houding is die van een patiënt die er open en nieuwsgierig ingaat en een duidelijke doel uitspreekt voor de behandeling.

Kortom, er is behoefte aan meer klinisch onderzoek naar psychedelica als behandeling bij depressie. Hoewel psilocybine nu ruim onderzocht wordt, is de chemische verwant 4-HO-MET minder onderzocht en zou het voor klinisch onderzoek een interessante toevoeging zijn, omdat deze chemische variant nauwkeuriger onderzoek mogelijk maakt.

Kun jij niet een paar uurtjes zonder je telefoon? Dan is de kans aanwezig dat je een telefoonverslaving hebt. Hoewel het leuk is om tijd te spenderen op je telefoon, is het niet bevorderlijk om dit veel uur per dag te doen. Een telefoonverslaving kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Benieuwd hoe je van een telefoonverslaving af kunt komen? Wij geven tips!

Schakel meldingen uit

Een goede tip die jou erbij kan helpen om van je telefoonverslaving af te komen, is om meldingen uit te schakelen. Als je dit doet, word je namelijk ook niet telkens afgeleid. Als je een berichtje binnenkrijgt, grijp je tenslotte toch weer sneller naar die telefoon. Zet je meldingen daarom vaker uit, zodat je hier niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Laat je smartphone vaker thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is als je jouw smartphone heel belangrijk vindt, het is een goede tip om je smartphone vaker thuis te laten. Je telefoon kan best een keer thuisblijven, zeker als je iets leuks gaat ondernemen met bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Telkens op je telefoon zitten is tenslotte ook niet gezellig! Bovendien helpt het je erbij om minder afhankelijk te worden van je toestel.

Kies voor prepaid

Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan kan het een idee zijn om te kiezen voor prepaid in plaats van een abonnement met telefoon of sim only. Met prepaid ben je namelijk afhankelijk van een tegoed. Als dit op is, is het op. Dan kun je wel weer opwaarderen, maar als je jouw telefoongebruik wilt verminderen is dit niet slim om te doen. Mocht je een nieuwe telefoon kopen, is het bovendien handig om te kijken naar een smartphone die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart, waardoor jij geen gebruik meer hoeft te maken van een plastic kaartje en dus helemaal met de tijd meegaat.

Door voor prepaid te kiezen, voorkom je dat je onbeperkt of veel kunt bellen, internetten en sms’en. Als je een beperkt tegoed op je prepaidkaart hebt, weet je wanneer je door je tegoed heen bent. En dit is een goede waarschuwing. Door voor een Prepaid simkaart te kiezen houd je dus beter overzicht, wat jou erbij kan helpen om sneller af te kicken van je smartphone.

Zoek afleiding

Wat je ook nog zou kunnen doen om je smartphonegebruik te verminderen, is afleiding zoeken. Probeer iets te verzinnen om niet telkens aan je telefoon te denken. Ga een boek lezen, kijk een serie of spreek af met vrienden of familie.

Deze tips kunnen jou op weg helpen met het afkicken van je telefoon. Houd dit dus zeker in gedachten, want hiermee kun je al een eind komen!

COVID-19 heeft belangrijke veranderingen in ons dagelijks leven teweeggebracht, met als één van de belangrijkste: de onmiddellijke overgang van kantoor naar thuiswerken voor miljoenen mensen in Nederland. Het is moeilijk de voordelen van thuiswerken tegen te spreken, maar terwijl je thuis bent kunnen de grenzen tussen thuis- en werkleven vervagen, waardoor het moeilijk wordt de twee van elkaar te onderscheiden. Daardoor heb je misschien nooit echt het gevoel dat je in één van beide omgevingen bent. Wanneer je de onzekerheden van een wereldwijde gezondheidsepidemie combineert met een plotseling gebrek aan sociale verbondenheid en de verantwoordelijkheid om overdag voor kinderen te zorgen, heb je de formule voor een burn-out.

Het langdurig ervaren van grote hoeveelheden stress kan leiden tot een burn-out

Burn-out symptomen zijn gevoelens van vermoeidheid, toenemende mentale onthechting, ongunstige gevoelens ten opzichte van je werk en verminderde professionele effectiviteit. Tenminste, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, die de ziekte vorig jaar als een “beroepsfenomeen” classificeerde. Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid.

Hieronder volgen enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt tijdens het thuiswerken. Het begint bij burn out symptomen herkennen. Ook een paniekaanval herkennen kan handig zijn.

Neem af en toe een pauze

Acht uur achter elkaar doorwerken lijkt misschien minder moeilijk wanneer je niet omringd bent door de afleidingen van de werkplek, maar het kan je psychisch en emotioneel vermoeid achterlaten. Geloof niet dat je verplicht moet zijn om aan je bureau gekluisterd te blijven, alleen maar omdat je thuis bent. Overweeg om overdag regelmatig pauzes te nemen en in plaats van door de sociale media te scrollen, gewoon buiten een wandeling te maken.

Houd je schema consequent

Twee minuten uit bed komen voor je moet inloggen, is misschien verleidelijk. Wanneer je jezelf voorstelt dat je je klaarmaakt voor een werkdag op kantoor, zorg je ervoor dat je in een productievere gemoedstoestand komt.

Maak een strategie voor wat je gedurende de dag zult doen en wanneer je het zult volbrengen. Zelfs wanneer afleidingen niet te vermijden zijn, communiceer dan met je baas over het moment dat je denkt ingelogd te zijn.

Maak een to-do lijst voor de volgende dag, terwijl je je presentatie aan het afronden bent. Programma’s voor tijdbeheer en andere online productiviteitsmiddelen kunnen je helpen je deadlines te halen, terwijl opbergbakken je kunnen helpen bij het opruimen van je fysieke werkruimte.

Bereid je werkomgeving voor

Het maakt niet uit of je thuis werkt of in een hoekje in de keuken, het is goed om een plek voor je werk aan te wijzen dat vrij is van afleiding. Doe moeite om een plek te kiezen die verschilt van de plaatsen waar jij jouw vrije tijd doorbrengt.

Doe aan lichaamsbeweging

Doe aan lichaamsbeweging

Het maken van een wandeling om de hoek of een fietstochtje, kan je helpen om in de loop van de dag gemotiveerd te blijven. In het geval dat je niet in staat bent er veel tijd aan te besteden, kunnen korte momenten van lichaamsbeweging net zo nuttig zijn. Voor de koudere maanden kunnen virtuele trainingsalternatieven, zoals apps en online video’s, een geweldig alternatief vormen voor het sporten in de sportschool.

Iedereen heeft helaas wel eens last van stress. Je hebt niks aan stress, het maakt de situatie niet beter, en daarnaast is het een van de grootste ziekteveroorzakers. Helaas is stress soms bijna niet te voorkomen met alle drukte van werk, sociale leven en andere verplichtingen. Herken de signalen op tijd en leer te ontspannen om stress te verminderen. Maak van elke dag een mooie dag en gooi stress voorgoed uit je leven met onderstaande tips. 

Sporten

Bewegen is een van de beste manieren om snel stress te verminderen. Maak er een gewoonte van om 3 keer per week even lekker je hoofd leeg te maken met een sport die je leuk vindt. Het maakt hierbij niet uit of dit nu hardlopen, yoga of krachttraining is, het belangrijkste is dat je regelmatig even actief bent. Bij het sporten komen namelijk verschillende stofjes vrij in de hersenen zoals endorfine en dopamine die een geluksgevoel geven, ook wordt het stresshormoon cortisol verbrand.  

Doe dingen waar je energie van krijgt 

Stop met dingen doen die je heel veel energie kosten en doe meer dingen die je energie geven. Nee helaas: dat betekent niet meer koffie en alcohol drinken. Maak een lijstje van dingen die je echt heel graag doet en belangrijk vindt en plan deze activiteiten vaker in. Denk hierbij aan een fijne wandeling in de natuur met een vriendin, op vakanties gaan, of lekker koken. 

Mindfulness 

Mindfulness

Stress ontstaat vaak vanuit eigen gedachten, dit zijn bangmangende gedachten over dingen die mis kunnen gaan. Om je hoofd even leeg te maken en vrij te maken van negatieve en angstige gedachten kan mindfulness heel erg helpen. Neem af en toe even een momentje om in te checken bij jezelf om deze gedachten waar te nemen. Luister naar je lichaam en sta open voor de gedachten en gevoelens die opkomen maar oordeel niet. Accepteer deze gedachten en richt je daarna weer op je lichaam en een rustige ademhaling. Focus op de dingen in je leven waar je dankbaar voor bent en geniet van de mooie momenten in het leven. Leef in het hier en nu en probeer niet te veel te piekeren over doemsituaties die nu niet aan de hand zijn. 

Verlaag je leefritme 

Heb je het idee dat 24 uur in een dag echt te weinig is? Dan probeer je te veel activiteiten in een dag te proppen. Maak een to-do lijst met alles wat noodzakelijk is en plan deze in om overzicht te hebben. Blokkeer daarnaast uren in je agenda voor vrijetijd en ontspanning. Probeer ook niet te multitasken en alles te snel willen uitvoeren. De westerse cultuur is erg gehaast maar dat is echt niet altijd even goed en efficiënt. Door het leefritme te verlagen worden de activiteiten met meer rust en vaak zorgvuldiger uitgevoerd en dat zal zorgen voor minder stress. 

Houd een grote opruiming  

Thuiskomen na een stressvolle dag in een huis wat rommelig en vol prikkels is, is niet bepaald stress verminderend. Ruim daarom je huis op, dit zorgt ook voor rust in je hoofd. Het opruimen zelf reduceert ook stress, het geeft een voldaan gevoel. Heb je teveel spullen voor de woonruimte en weet je even niet waar je het allemaal moet laten? Een opslagruimte huren biedt dan dé oplossing. Neem gerust een kijkje bij de opslag in Aalsmeer van Huureenbox. Ideaal om spullen die je al een tijd in de weg staan in op te slaan en meer rust in je hoofd te creëren. Less is more, dus snel de deur uit met al die rommel. 

Het begint weer winter te worden en dit betekent over het algemeen dat onze gezondheid wat begint te kwakkelen. We voelen ons wat minder fit en zitten over het algemeen wat minder lekker in ons vel. Dit komt door verschillende factoren. De meest invloedrijke factoren hierin zijn de dalende temperaturen en het gebrek aan zonlicht. Nu zijn er gelukkig genoeg manieren om dit gevoel tegen te gaan. Benieuwd naar deze manieren? Lees dan snel verder. In deze blog geven we je namelijk enkele tips die je kunnen helpen als je niet zo lekker in je vel zit.

Hobby binnenshuis

Het niet zo lekker in je vel zitten hangt niet alleen samen met je fysieke gezondheid. Je mentale gezondheid speelt hier namelijk ook een enorme rol in. Doordat we in de winter simpelweg minder opties hebben om hobbies buitenshuis uit te voeren verveelt men zich ook sneller in de winter. Verveling wordt nooit als iets leuks ervaren en heeft hierdoor een negatieve impact op de mentale gezondheid. We raden je daarom in dit geval aan om een hobby binnenshuis te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld een sport als fitness, yoga of darts zijn, maar ook totaal iets anders zoals puzzelen of het spelen van bordspelletjes. Hoe beter jij je thuis weet te vermaken, hoe beter jij ook in je vel zal zitten.

Detoxen

Merk je dat je je niet zo lekker in je vel zit door je fysieke gezondheid? Dan kun je eens een detox kuur proberen. Tijdens een detox kuur ‘reset’ je je stoelgang en help je je eigen lichaam met het afvoeren van verschillende afvalstoffen. Het voordeel van het volgen van een detox kuur is dat je zelf kunt bepalen hoe heftig je deze kuur wilt laten verlopen. Ben je met name benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Kies dan voor de eendaagse kuur. Ben je inmiddels een ervaren detoxer en wil je het lichaam eens goed onder handen nemen, dan kun je bijvoorbeeld voor een zevendaagse kuur kiezen. Tijdens de detox kuur drink je allerlei geconcentreerde sappen die je helpen met schoonmaken van jouw lichaam. Denk hierbij aan groentesappen, gembershots en bijvoorbeeld spirulina.

een andere kijk op eenzaamheid

Vier miljoen Nederlanders gaan gebukt onder eenzaamheid, waarvan 1 miljoen in ernstige mate. Je eenzaam voelen is iets van alle leeftijden, maar het komt wel vaker voor onder ouderen. Eenzaamheid is een zeurend en knagend gevoel dat niet verdwijnt door het bezoek van een vriend of vriendin, kind of kleinkind.

Wat maakt mensen eenzaam, welke soorten eenzaamheid bestaan er en wat doet het met je gezondheid? Hoe kunnen we als maatschappij dichter tot elkaar komen om eenzame mensen te helpen en wat kan de politiek hierin betekenen?

In Hunkeren naar verbinding beschouwt Joan van Baarle eenzaamheid vanuit de existentiële, emotionele en sociale kant. Bij extentiële eenzaamheid heerst het intense gevoel nergens bij te horen, geen verbinding te kunnen maken. Emotionele eenzaamheid uit zich bij mensen die een groot verlies hebben geleden en van sociale eenzaamheid spreken we als er te weinig (diepgaande) sociale relaties zijn.

In haar persoonlijke verhaal, dat als een rode draad door het boek loopt, komt Van Baarle achter haar eigen soort eenzaamheid. Het boek is gelardeerd met openhartige interviews met 65-plussers die vertellen hoe zij al dan niet met hun eenzaamheid hebben leren omgaan.

Hunkeren naar verbinding biedt ook oplossingen tegen eenzaamheid. Joan van Baarle gaat hierover in gesprek met onder meer: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, filosoof Miriam Guensberg, hoogleraar Empowerment van Kwetsbare Ouderen Anja Machielsen en cultureel antropoloog Ad Borsboom – die onderzoek deed naar de rol van ouderen bij de Aboriginals in Australië

De overheid roept dat er beter voor onze ouderen moet worden gezorgd, om zo eenzaamheid te verdrijven. Helaas richt zij zich alleen op voorkomen van sociaal isolement en worden emotionele en existentiële eenzaamheid buiten beschouwing gelaten. Goedbedoelde oplossingen hebben daardoor onvoldoende effect. Want deze laatste twee vormen los je niet op met een gezellig praatje of wandeling.

Joan van Baarle

Joan van Baarle (1946) schreef eerder het boek Gevangen in geluid (2017), over de lijdensweg die haar dochter aflegde vanwege haar zeer ernstige vorm van tinnitus. Van Baarle studeerde politicologie en had verschillende leidinggevende functies bij de opvang van asielzoekers en mishandelde vrouwen.

Door in de intermezzi over haar eigen eenzaamheid te schrijven wil ze anderen aansporen om over hun eenzaamheid te praten. Hunkeren naar verbinding is een boek voor 65-plussers die zich eenzaam voelen of mogelijk met eenzaamheid te maken krijgen, voor hun omgeving en voor mensen, die nadenken over de invulling van de tijd na hun pensionering. Maar ook voor alle mensen die nog geen 65 zijn, maar wel met deze groep mensen te maken hebben zoals hulpverleners, artsen, mantelzorgers en vrijwilligers.

Hunkeren naar verbinding verschijnt op 1 oktober 2021 tijdens de week van de eenzaamheid.

Foto: Marjo van Lijssel

We leven in een maatschappij waarin er steeds meer van ons verwacht wordt. Sommige mensen kunnen goed omgaan met deze verwachtingen, maar er zijn helaas ook meer dan genoeg mensen die veel druk ervaren van deze verwachtingen. De verwachtingen wegen zwaar op de mentale gesteldheid en hier dient op de juiste manier mee om te gaan. Wanneer dit niet gebeurt kan een burnout zomaar om de hoek liggen. Dit is iets wat je te allen tijde dient te voorkomen. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het herpakken van jezelf!

Externe hulp

Mentale problemen voelen over het algemeen als een intern probleem. De problemen spelen zich namelijk af in jouw leven. Dit is dan ook de hoofdreden dat veel mensen mentale problemen zelf willen oplossen. Toch is dit over het algemeen niet de beste keuze die je kunt maken. Het is namelijk erg moeilijk om jezelf weer te herpakken als je niet weet waar je moet beginnen. Het inschakelen van externe hulp is daarom in de meeste gevallen de beste optie. Denk hierbij aan het inschakelen van een life coach, of bijvoorbeeld een mental coach. Dit zijn mensen die getraind zijn in het verhelpen van mentale problemen. Doordat dit mensen zijn die buiten jouw leven staan kunnen ze met een neutrale blik naar jouw situatie kijken. Deze coaches kunnen al snel inzichten vergaren over jouw situatie waar je zelf waarschijnlijk geen weet van hebt. Het inschakelen van een coach zal voelen als een hele stap, maar na de samenwerking garanderen we je dat je hier geen spijt van zult hebben!

Zoek nieuwe impulsen of ervaringen

Veel mentale problemen worden veroorzaakt doordat mensen het idee hebben dat ze ‘vast zitten’. Dit gevoel kan in veel situaties opgewekt worden. Denk hierbij aan een relatie of een werksituatie waar je minder geluk uit haalt dan in het verleden. Om dit gevoel te doorbreken die je op zoek te gaan naar nieuwe impulsen of ervaringen. Binnen het werkveld kun je op zoek naar een nieuwe functie of beginnen aan een bij-of omscholingstraject. Binnen een relatie kun je op zoek naar nieuwe ervaringen die je samen beleeft. Wanneer je samen een nieuwe hobby of passie vindt zul je al snel merken dat je hier gezamenlijk nieuwe energie uit haalt. Als je niet precies weet waar je moet beginnen kun je hier wederom een coach voor benaderen. Het is in dit geval wel aan te raden om een coach dichtbij huis te zoeken. Hier kun je dan gemakkelijk met je partner langs. Woon je bijvoorbeeld in Breda, kies dan voor een Mental Coach Breda. Ditzelfde geldt natuurlijk voor iedere andere plek waar je kunt wonen!

Pin It