Rubriek

Geestelijke gezondheid

Rubriek

In ons drukke leven is stress iets waar velen van ons regelmatig mee te maken hebben. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke ingrediënten die ons kunnen helpen stress te verlagen en ons welzijn te bevorderen. In dit blog artikel zullen we 5 stress verlagende natuurlijke ingrediënten bespreken. Natuurlijk ingrediënten kunnen ons helpen te ontspannen en tot rust te komen.

Kamille kan helpen stress te verlagen

Kamille is al eeuwenlang bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Een kopje kamillethee voor het slapengaan kan helpen om uw geest te ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen. Kamille kan ook in de vorm van etherische olie worden gebruikt in een diffuser of toegevoegd aan een warm bad voor een rustgevend effect.

Lavendel

Lavendel heeft een heerlijke geur die stress en angst kan verminderen. U kunt etherische lavendelolie gebruiken in een diffuser om een rustgevende omgeving te creëren of een paar druppels op uw kussen aanbrengen om u te helpen ontspannen en beter te slapen. De geur Lavendel komt u in veel producten tegen en ruikt ook nog eens heerlijk.

Groene thee drinken om te ontspannen

Groene thee bevat een aminozuur genaamd L-theanine, dat bekend staat om zijn ontspannende effecten. Het drinken van groene thee kan u helpen kalmeren en uw concentratie te verbeteren. Probeer dagelijks een paar kopjes groene thee te drinken om uw stressniveaus te verlagen.

Ashwagandha gebruiken om uw stress te verlagen

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de stressrespons van het lichaam te reguleren. Het kan helpen om uw zenuwstelsel in balans te brengen en uw energieniveaus te ondersteunen. Ashwagandha is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden toegevoegd aan smoothies of warme dranken.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, die voornamelijk voorkomen in vette vis zoals zalm en sardines, hebben bewezen stress en angst te verminderen. Deze essentiële vetzuren kunnen ontstekingsreacties in het lichaam verminderen en de hersenfunctie ondersteunen. Als u geen vis eet, kunt u ook omega-3 supplementen nemen, zoals visoliecapsules.

Het toevoegen van deze ingrediënten aan de dagelijkse routine kan een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van stress.

De zomer staat weer voor de deur. Veel mensen gaan traditioneel getrouw in de zomer periode op vakantie. Na een aantal corona jaren is een vliegvakantie dit jaar weer erg in trek. Heeft u last van vliegangst? Wij geven u een aantal tips tegen vliegangst zodat u dit jaar ontspannen het vliegtuig in stapt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kies bij het boeken van uw vakantie en dus uw vlucht voor een directe vlucht naar de bestemming. Zeker binnen europa worden in de zomer veel bestemmingen aangeboden met een tussenlanding. Een tussenlanding kan veel stress bezorgen en neemt ook vaak veel tijd in beslag. Kies voor een directe vlucht zodat u niet 2x hoeft op te stijgen en te landen. Het kan ook helpen om u te verdiepen in de techniek van een vliegtuig. Hoe blijft een vliegtuig in de lucht en hoe veilig is het reizen per vliegtuig. Door u zelf in te lezen kunt u wat meer ontspannen plaats nemen in uw stoel.

Ga op tijd naar het vliegveld

Iedereen kan de lange rijen bij Schiphol nog wel herinneren. Stress is niet goed voor uw vliegangst dus vertrek op tijd naar het vliegveld. U kunt beter nog even rondstruinen op het vliegveld dan stressen om het halen van uw vlucht. Eenmaal achter de douane kunt u nog wat eten of drinken, let wel goed op wat u gaat eten en drinken. Cafeïne, suikers en chocolade kunnen een negatieve invloed hebben op uw nervositeit. Drink voldoende water, de lucht in het vliegtuig is vaak droog dus blijf gehydrateerd. Alcohol kan u rust geven maar ook een verhoogde hartslag, pas op met het nuttigen van alcohol voor uw vlucht.

Denk niet aan uw vliegangst

Niet denken aan uw vliegangst is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Geef u zelf tijdens de vlucht wat afleiding door uw vakantiebestemming al vast te visualiseren, het luisteren van fijne muziek of het lezen van een boek. Hoe minder u denkt aan uw angsten hoe eerder u op de bestemming bent. Een praatje met uw buurman of vrouw kan ook helpen om even uw gedachten te verzetten.

Heeft u last van vliegangst of een hele goede tip? Laat het ons weten.

Vind jij de winter ook altijd zo lang duren? En heb je iedere winter last van een winterdepressie net zoals 3 op de 100 (andere) Nederlanders? Misschien is overwinteren in een warm land dan iets voor je.

Met het flexwerken van nu kun je wellicht wel een paar weken tot maanden overbruggen op een tropische bestemming zoals Thailand of Tenerife. Ook wanneer je niet heel lang weg kunt met werk is twee of drie weken weg in het winterseizoen al een echte aanrader. Shop een paar nieuwe dames bikini’s, pak je zonnebrandcrème in en gaan!

1. Zon en vitamine D zorgen voor beter gevoel

Wanneer je bekend bent met het hebben van een winterdip zal het je verbazen hoe goed een zonvakantie in de winter je zal doen. Dat komt onder andere door het vele zonlicht en de vitamine D die je hierbij opvangt. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat kalk en fosfaat uit voedsel wordt opgenomen, wat onmisbaar is voor een goede en stevige opbouw van je botten en tanden. Op die manier is het onmisbaar voor een gezond lijf.

Daarnaast is vitamine D een van de belangrijkste bouwstenen voor een goede weerstand. Het ondersteunt je immuunsysteem waardoor je een beter afweersysteem krijgt en minder vatbaar bent voor virussen, ziektes en aandoeningen. Als dat niet een goede reden is om lekker naar het buitenland te gaan terwijl het hier hartstikke koud en donker is, weten wij het ook niet.

2. Buiten het hoogseizoen vakantie vieren

Je over het algemeen een stuk beter voelen door het zonlicht en de vitamine D is natuurlijk al heel mooi meegenomen, maar dat is zeker niet de enige reden om in de winter naar de zon te gaan. Ga je buiten de kerstvakantie om dan ga je buiten het hoogseizoen weg. Dat betekent dat je lekker vakantie kunt vieren wanneer de meeste mensen in Nederland gewoon aan het werk zijn.
Het voordelige daarvan is dat het op je bestemming minder druk is en dat toeristische highlights in meer rust te bekijken zijn. Daarbij zijn vakanties vaak een stuk goedkoper wanneer je in het naseizoen gaat, omdat hotels hun accommodatie nog wel gevuld willen zien. Dat regelen ze door diverse aantrekkelijke deals aan te bieden waardoor jij goedkoper op vakantie kunt.

3. Zonvakanties in de winter zijn warm, maar niet te

Wat veel mensen ook prettig vinden aan een zonvakantie in de winter is dat het in deze periode vaak heerlijk warm is op zonnige bestemmingen, maar dat het nooit niet vol te houden is. Wanneer je wel eens in het hoogseizoen naar Spanje, Gran Canaria of Italië bent geweest, weet je waarschijnlijk als geen ander hoe heet het daar kan worden. Temperaturen van boven de 40 en 45 graden komen er regelmatig voor en dat is zó warm dat je bijna niets kunt ondernemen.

In de winterperiode is het op dergelijke bestemmingen veel minder heet. Je hoeft niet bang te zijn dat het geen lekker weer meer is, want de temperaturen liggen vaker rond de 20 tot 25 graden op zulke plekken in Europa. Ga je naar een winterzonbestemming buiten Europa dan kan het zeker wel warmer worden dan dat. Dat is natuurlijk geen probleem als je daarvan houdt.

4. Minder stress door overwinteren in de zon

Dat je je door een zonvakantie dus lichamelijk beter gaat voelen, omdat vitamine D goed is voor je botten en immuunsysteen is al een prettig voordeel. Maar: wist je dat het ook goed is voor je hoofd? Een ontspannen zonvakantie heeft mentaal gezien ook ontzettend veel voordelen, omdat je even niks moet en alles qua werk en het thuisfront los kunt laten. Je hoeft je niet druk te maken over deadlines, afspraken en het huishouden.

Dit zorgt voor veel minder stress waardoor je je niet alleen mentaal beter voelt, maar je ook beter kunt slapen, je meer energie hebt en je meer zin hebt om dingen te ondernemen. Een nieuwe omgeving werkt sowieso goed en prikkelend, waardoor je nieuwe energie krijgt. Je bent even weg uit de dagelijkse sleur en gaat weer met een volle bak energie terug naar huis.

5. Ultiem genieten van zon, zee en strand

Tot slot moeten we natuurlijk niet vergeten dat overwinteren in een warm land ook vooral erg ontspannend en leuk is. Hoe heerlijk is het om in een seizoen waarin je normaal dikke truien draagt iedere dag een frisse duik in de zee te nemen? Het enige wat je nodig hebt zijn meerdere dames bikini’s (of voor de mannen zwembroeken) om af en toe af te wisselen wanneer je dagelijks gaat zwemmen.

Op dit soort zonnige plekken is de natuur vaak hartstikke mooi én is er genoeg te doen qua activiteiten. Je hoeft je geen moment te vervelen wanneer het strand, het bos of de bergen om de hoek zijn. Dat ultieme genieten wat je doet op zo’n plek vergeten we nog wel eens wanneer we in Nederland onze winters doorbrengen. Ga dus alleen al voor dat gevoel een keer op zonvakantie in de winter.

Over de weg naar herstel

In het rauwe ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’ maakt journalist en schrijver François de Waal als ‘ervaringsdeskundige’ de lezer deelgenoot van de wereld achter zijn depressie. Niet alleen van de pijnlijke weg die er al kronkelend naartoe voert. Maar ook van de wanhopige zoektocht naar oplossingen en inspiratiebronnen die het leed kunnen duiden of verzachten.

François neemt de lezer in korte verhalen mee in zijn kritische pogingen te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van een depressie zijn en romantiseert de goede bedoelingen van de meelijdende omgeving niet. Hij gebruikt en verwijst veel naar inspiratiebronnen, wetenswaardigheden, wetenschappelijke kennis van medicatie, blogs, YouTube-filmpjes en online informatie. Het boek is dan ook een inspiratiebron voor hen die zelf met een depressie worstelen of er een achter de rug hebben.

‘Depressie, de dwangmatige denkziekte’ is op ongezouten en pijnlijk eerlijke wijze troostend voor lezers die zelf worstelen met een depressie of er alles aan doen om er niet door te worden verzwolgen. Het boek probeert de verwarring minder groot te maken door te verhelderen en demystificeren, en wil dus tegelijk bemoedigend en hoopvol zijn.

François de Waal

François de Waal is schrijvend journalist (voor onder meer De Volkskrant en NRC) en werkte als tv-maker en jurist bij Slachtofferhulp. De afgelopen jaren werkte hij als ervaringsdeskundige bij De Depressie Vereniging. Daarnaast schreef hij blogs voor onder meer Psychosenet. Van François verscheen eerder onder meer ‘Vijftig manieren hoe ik mijn leven verpestte’ en ‘Spiritualiteit is een cadeau’. Sinds 5 jaar verdeelt hij zijn tijd tussen Zeeuws-Vlaanderen en Parijs. www.francoisdewaal.nl

In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Nederland relatief veel mensen te vinden die last hebben van burn-out klachten en werkgerelateerde stress, blijkt uit divers onderzoek. Ruim 17% van de mensen die werken in Nederland ervaren klachten die te maken hebben met een burn-out.

Om een burn-out te behandelen, zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kun je onder andere kiezen voor neurofeedback, een behandeling waarmee je je hersenen op een plezierige en veilige manier kunt trainen om beter te ontspannen. Wat is neurofeedback precies en wanneer kun je het zoal toepassen?

Betekenis neurofeedback: wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een methode waarbij hersengerelateerde aandoeningen worden aangepakt wanneer je hersenen als het ware uit balans zijn geraakt. Denk aan het geval van een burn-out, maar ook aan een depressie, ADHD, leerproblemen of slaapproblemen. Je hersenen zijn de basis van je geestelijke gezondheid, waardoor het van groot belang is om je gezond en fit te voelen. Wanneer dat niet het geval is, kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. Neurofeedback kan dergelijke klachten behandelen door middel van het conditioneren van gunstige hersenactiviteit.

Je kunt neurofeedback het beste zien als hersentraining. Waar je voor het trainen van je lichaam misschien naar de sportschool of naar de fysiotherapeut gaat, kun je voor het trainen van je hersenen terecht bij een praktijk die gespecialiseerd is in neurofeedback. Deze methode werkt op basis van operante conditionering, ofwel: het geven van positieve feedback (zoals een beloning) op de juiste momenten. Heb je bijvoorbeeld moeite met concentreren dan wordt de focus gelegd op dat onderdeel waarna concentreren gemakkelijker gaat, bijvoorbeeld met behulp van een game of een film. Op die manier leer je je hersenen aan om in een gespannen toestand sneller en beter te ontspannen. Dat maakt neurofeedback een vorm van biofeedback, omdat je terugkoppeling krijgt over je eigen lichaam.

Voordelen van neurofeedback als behandelmethode

Het grootste voordeel van neurofeedback is dat je als het ware een soort controle kunt krijgen over je eigen hersenen. Daardoor voel je je uiteindelijk rustiger en beter. Deze speciale vorm van biofeedback leert je om je eigen hersengolven (ook wel EEG genoemd) te trainen. Daarom wordt neurofeedback ook weleens EEG biofeedback genoemd. Een aantal andere voordelen voor neurofeedback als behandelmethode zijn onder andere:

  • Wanneer je kiest voor neurofeedback kies je voor een duurzame behandeling met langetermijneffect. De resultaten zijn namelijk blijvend.
  • Je merkt zelf bijna niks van zo’n behandeling. Neurofeedback is volledig pijnloos.
  • Een behandeling met neurofeedback is volledig persoonlijk en wordt samengesteld op jouw situatie.
  • Neurofeedback heeft minimale bijwerkingen. Je kunt je soms wat vermoeid voelen, maar dat is eigenlijk het enige ‘nadeel’.
  • Neurofeedback heeft een snelle behandelperiode waarbij je binnen korte (maar intensieve) tijd geholpen kunt worden in het geval van een burn-out, ADD, autisme of een ander probleem.
  • In het geval van neurofeedback heb je geen medicatie nodig, waardoor je dus ook niet te maken krijgt met allerlei bijwerkingen.
  • De meeste mensen hebben na behandelingen met neurofeedback een betere nachtrust wat ook weer van invloed is op hoe je je overdag voelt.
  • Neurofeedback is veilig, effectief en wordt door velen zelfs als plezierig ervaren.

Voor wie is neurofeedback een geschikte methode?

Door de jaren heen is gebleken dat de effecten van neurofeedback het beste zijn onderzocht bij ADHD, ADD, slaapproblemen en epilepsie. In de praktijk blijkt echter dat deze behandeling ook heel goed werkt wanneer je last hebt van een burn-out en andere (werkgerelateerde) stress. Ook andere hersenaandoeningen zijn onderzocht waarbij neurofeedback de nodige hulp heeft verschaft. Denk aan autisme, depressie, dylexie, OCD, (alcohol)verslaving, migraine, psychologisch trauma en leerproblemen. Dit zijn voornamelijk aandoeningen die voortkomen uit een disbalans van de hersenen of hersengolven. Wat bijzonder is, is dat je hersenen het trainen van de brein niet meer vergeten. Weten ze eenmaal wat de ’truc’ is dan leren ze dat nooit meer af.

Dat maakt neurofeedback een hele geschikte methode voor bijna iedereen die last heeft van dergelijke psychologische problemen. Neurofeedback wordt toegepast bij kinderen en volwassenen ouder dan 6 jaar. Na een intake-gesprek worden je klachten in kaart gebracht en wordt er een eerste hersenmeting gedaan. Wanneer de resultaten van die meting er zijn, wordt er gekeken of er neurofeedback trainingen nodig zijn en hoeveel je er nodig zou hebben. De meeste mensen merken na 10 tot 20 behandelingen al resultaat, maar worden langetermijnresultaten pas na 20-40 behandelingen merkbaar. Om een blijvend effect te hebben van neurofeedback is dit aantal voor de meeste mensen zeker nodig.

Van een boekpresentatie op de basisschool tot een presentatie voor je werk op een beurs. Je zult in je leven vaak moeten presenteren, ongeacht welk carrièrepad je volgt. Voor de één is presenteren een ware nachtmerrie, waar dit voor de ander een appeltje eitje is. Vind jij presenteren nog lastig of wil je er meer over leren? Lees dan hier vooral wat je niet moet doen tijdens het presenteren.

Let op je lichaamstaal

Je zult misschien denken dat je woorden tijdens het presenteren het belangrijkste zijn, een logische gedachte, maar hier is niks van waar. Je lichaamstaal en houding zijn even belangrijk! Wanneer jij als een zoutzak staat te presenteren kun je wel een heel sterk verhaal hebben, maar je boodschap zal niet of minder goed overkomen op je publiek. Wanneer je een actieve en open houding hebt, zal je krachtiger overkomen en zullen mensen jouw verhaal sneller geloven dan wanneer je een inactieve houding aanneemt. Probeer ook niet op één plek te blijven staan, maar een beetje heen en weer te bewegen of lopen en gebruik te maken van handgebaren. De kunst is om je presentatie zo te doen alsof je een normaal gesprek hebt met een persoon, het moet natuurlijk overkomen. Gebaren, bewegen en lopen maken jouw presentatie natuurlijker dan wanneer jij als een stijve hark je zegje aan het doen bent. Naast lichaamstaal en houding is je representatie ook even belangrijk! Zorg dat je schone en verzorgde kleding aan hebt en geen slonzige outfit die je ook thuis tijdens het bankhangen zou dragen. Mensen hebben de aanname wanneer jij in slordige kleding presenteert, dat je je taak niet serieus neemt. Zij zullen dan ook minder gewillig zijn om naar je te luisteren.

Oefening baart kunst

Leren presenteren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Blijf vooral veel oefenen voor de spiegel! Schrijf eerst één keer volledig op wat je wilt zeggen en maak hier steekwoorden van die je opschrijft. Dit zorgt er voor dat je wel weet wat je wilt zeggen zonder dat je je gehele presentatie voorleest of dat je presentatie te gemaakt klinkt. Je wilt natuurlijk ook niet dat je als een robot je presentatie uit je hoofd aan het ratelen bent. Daarnaast kan je presentatie oefenen er ook voor zorgen dat je minder zenuwachtig over komt omdat je weet wat je wilt zeggen en hoe je dit wilt doen. Niks leidt zo veel af als een zenuwachtige presentator die aan zijn of haar eigen haren of kleding plukt.

The show must go on

Heb je een angst voor presenteren? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en bijvoorbeeld steekwoorden hebt opgeschreven of in een powerpoint presentatie hebt verwerkt. Het kan jezelf rust geven om te bedenken dat niemand uit het publiek weet wat je gaat zeggen. Verwoord je een zin nét wat anders of mis je een stukje informatie? Geen ramp. Alleen jijzelf weet dat dat even niet klopte, maar wanneer je dit niet laat merken zal niemand dit doorhebben. Haal adem en ga vol overtuiging verder. Wanneer je ontspannen overkomt, dan zal jouw presentatie zeker een succes worden!

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland. Ongeveer 20% van de volwassenen krijgt in zijn leven te maken met depressie. Hoewel 1 op de 5 volwassen last heeft van een depressie, reageert ruim 30% niet op de reguliere behandeling met antidepressiva.

Behandelingsresistent

Bij een op de drie mensen slaat de behandeling tegen depressie niet aan, ze hebben behandelingsresistente depressie. Ze hebben twee of meerdere antidepressiva op de voorgeschreven manier lang genoeg geprobeerd zonder significante verbeteringen. Of ze hebben naast medicatie een erkende behandeling gehad, maar dit gaf niet de gewenste resultaten. Kortom, de reguliere zorg staat met haar rug tegen de muur bij dit soort patiënten.

Psychedelica als behandeling alternatief?

Is behandeling met psychedelica een goed alternatief voor antidepressiva of cognitieve therapie? Daar is nog geen duidelijk antwoord op. Recent internationaal onderzoek door COMPASS Pathways biedt ons een inkijkje in de toekomstige inzet van psychedelica bij patiënten met depressie. Het recente onderzoek was het grootste gerandomiseerde, gecontroleerde, multicenter, dubbelblinde fase IIb-onderzoek naar psilocybinetherapie dat ooit is uitgevoerd, met 233 patiënten uit 10 landen in Noord-Amerika en Europa.
Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen welke dosis psilocybine het meeste effect heeft. Hieruit blijkt dat de 25 mg dosis een snelle en aanhoudende verbetering laat zien van de klachten. 

Hoe werkt de behandeling met psychedelica

Hoewel we nog volop in de onderzoeksfase zitten, lijkt de werking van psychedelica, zoals 5-MeO-DMT niet uitsluitend het stofje te zijn, maar vooral de ervaring. Hoe intenser de ervaring is, hoe groter de resultaten zijn op de lange termijn.

Om de efficiëntie van de behandeling zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om de set en de setting juist neer te zetten. Als de behandeling in een klinische setting plaatsvindt, is het belangrijk om van de behandelruimte een warme, sfeervolle omgeving te maken. Zorg dat de ruimte verder opgeruimd is en dat er niet teveel spullen liggen die later in de behandeling hinder kunnen veroorzaken.
Ook is het belangrijk dat er een vertrouwensband is met de behandelaar. Dit betekent dat de samenwerking al gestart moet zijn voordat er gebruik gemaakt wordt van psychedelica. Zo waant de patiënt zich in een veilige omgeving waarin hij zich volledig kan overgeven aan de behandeling.

Set vertaalt zich naar de verwachtingen en de staat van zijn van de patiënt. Hoe gaat de patiënt de behandeling met psychedelica in? Is de patiënt gespannen? Maakt de patiënt zich zorgen? De meest effectieve houding is die van een patiënt die er open en nieuwsgierig ingaat en een duidelijke doel uitspreekt voor de behandeling.

Kortom, er is behoefte aan meer klinisch onderzoek naar psychedelica als behandeling bij depressie. Hoewel psilocybine nu ruim onderzocht wordt, is de chemische verwant 4-HO-MET minder onderzocht en zou het voor klinisch onderzoek een interessante toevoeging zijn, omdat deze chemische variant nauwkeuriger onderzoek mogelijk maakt.

Kun jij niet een paar uurtjes zonder je telefoon? Dan is de kans aanwezig dat je een telefoonverslaving hebt. Hoewel het leuk is om tijd te spenderen op je telefoon, is het niet bevorderlijk om dit veel uur per dag te doen. Een telefoonverslaving kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Benieuwd hoe je van een telefoonverslaving af kunt komen? Wij geven tips!

Schakel meldingen uit

Een goede tip die jou erbij kan helpen om van je telefoonverslaving af te komen, is om meldingen uit te schakelen. Als je dit doet, word je namelijk ook niet telkens afgeleid. Als je een berichtje binnenkrijgt, grijp je tenslotte toch weer sneller naar die telefoon. Zet je meldingen daarom vaker uit, zodat je hier niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Laat je smartphone vaker thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is als je jouw smartphone heel belangrijk vindt, het is een goede tip om je smartphone vaker thuis te laten. Je telefoon kan best een keer thuisblijven, zeker als je iets leuks gaat ondernemen met bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Telkens op je telefoon zitten is tenslotte ook niet gezellig! Bovendien helpt het je erbij om minder afhankelijk te worden van je toestel.

Kies voor prepaid

Heb je een nieuwe telefoon nodig? Dan kan het een idee zijn om te kiezen voor prepaid in plaats van een abonnement met telefoon of sim only. Met prepaid ben je namelijk afhankelijk van een tegoed. Als dit op is, is het op. Dan kun je wel weer opwaarderen, maar als je jouw telefoongebruik wilt verminderen is dit niet slim om te doen. Mocht je een nieuwe telefoon kopen, is het bovendien handig om te kijken naar een smartphone die eSIM ondersteunt. Dit is een digitale simkaart, waardoor jij geen gebruik meer hoeft te maken van een plastic kaartje en dus helemaal met de tijd meegaat.

Door voor prepaid te kiezen, voorkom je dat je onbeperkt of veel kunt bellen, internetten en sms’en. Als je een beperkt tegoed op je prepaidkaart hebt, weet je wanneer je door je tegoed heen bent. En dit is een goede waarschuwing. Door voor een Prepaid simkaart te kiezen houd je dus beter overzicht, wat jou erbij kan helpen om sneller af te kicken van je smartphone.

Zoek afleiding

Wat je ook nog zou kunnen doen om je smartphonegebruik te verminderen, is afleiding zoeken. Probeer iets te verzinnen om niet telkens aan je telefoon te denken. Ga een boek lezen, kijk een serie of spreek af met vrienden of familie.

Deze tips kunnen jou op weg helpen met het afkicken van je telefoon. Houd dit dus zeker in gedachten, want hiermee kun je al een eind komen!

COVID-19 heeft belangrijke veranderingen in ons dagelijks leven teweeggebracht, met als één van de belangrijkste: de onmiddellijke overgang van kantoor naar thuiswerken voor miljoenen mensen in Nederland. Het is moeilijk de voordelen van thuiswerken tegen te spreken, maar terwijl je thuis bent kunnen de grenzen tussen thuis- en werkleven vervagen, waardoor het moeilijk wordt de twee van elkaar te onderscheiden. Daardoor heb je misschien nooit echt het gevoel dat je in één van beide omgevingen bent. Wanneer je de onzekerheden van een wereldwijde gezondheidsepidemie combineert met een plotseling gebrek aan sociale verbondenheid en de verantwoordelijkheid om overdag voor kinderen te zorgen, heb je de formule voor een burn-out.

Het langdurig ervaren van grote hoeveelheden stress kan leiden tot een burn-out

Burn-out symptomen zijn gevoelens van vermoeidheid, toenemende mentale onthechting, ongunstige gevoelens ten opzichte van je werk en verminderde professionele effectiviteit. Tenminste, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, die de ziekte vorig jaar als een “beroepsfenomeen” classificeerde. Een burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid.

Hieronder volgen enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt tijdens het thuiswerken. Het begint bij burn out symptomen herkennen. Ook een paniekaanval herkennen kan handig zijn.

Neem af en toe een pauze

Acht uur achter elkaar doorwerken lijkt misschien minder moeilijk wanneer je niet omringd bent door de afleidingen van de werkplek, maar het kan je psychisch en emotioneel vermoeid achterlaten. Geloof niet dat je verplicht moet zijn om aan je bureau gekluisterd te blijven, alleen maar omdat je thuis bent. Overweeg om overdag regelmatig pauzes te nemen en in plaats van door de sociale media te scrollen, gewoon buiten een wandeling te maken.

Houd je schema consequent

Twee minuten uit bed komen voor je moet inloggen, is misschien verleidelijk. Wanneer je jezelf voorstelt dat je je klaarmaakt voor een werkdag op kantoor, zorg je ervoor dat je in een productievere gemoedstoestand komt.

Maak een strategie voor wat je gedurende de dag zult doen en wanneer je het zult volbrengen. Zelfs wanneer afleidingen niet te vermijden zijn, communiceer dan met je baas over het moment dat je denkt ingelogd te zijn.

Maak een to-do lijst voor de volgende dag, terwijl je je presentatie aan het afronden bent. Programma’s voor tijdbeheer en andere online productiviteitsmiddelen kunnen je helpen je deadlines te halen, terwijl opbergbakken je kunnen helpen bij het opruimen van je fysieke werkruimte.

Bereid je werkomgeving voor

Het maakt niet uit of je thuis werkt of in een hoekje in de keuken, het is goed om een plek voor je werk aan te wijzen dat vrij is van afleiding. Doe moeite om een plek te kiezen die verschilt van de plaatsen waar jij jouw vrije tijd doorbrengt.

Doe aan lichaamsbeweging

Doe aan lichaamsbeweging

Het maken van een wandeling om de hoek of een fietstochtje, kan je helpen om in de loop van de dag gemotiveerd te blijven. In het geval dat je niet in staat bent er veel tijd aan te besteden, kunnen korte momenten van lichaamsbeweging net zo nuttig zijn. Voor de koudere maanden kunnen virtuele trainingsalternatieven, zoals apps en online video’s, een geweldig alternatief vormen voor het sporten in de sportschool.

Iedereen heeft helaas wel eens last van stress. Je hebt niks aan stress, het maakt de situatie niet beter, en daarnaast is het een van de grootste ziekteveroorzakers. Helaas is stress soms bijna niet te voorkomen met alle drukte van werk, sociale leven en andere verplichtingen. Herken de signalen op tijd en leer te ontspannen om stress te verminderen. Maak van elke dag een mooie dag en gooi stress voorgoed uit je leven met onderstaande tips. 

Sporten

Bewegen is een van de beste manieren om snel stress te verminderen. Maak er een gewoonte van om 3 keer per week even lekker je hoofd leeg te maken met een sport die je leuk vindt. Het maakt hierbij niet uit of dit nu hardlopen, yoga of krachttraining is, het belangrijkste is dat je regelmatig even actief bent. Bij het sporten komen namelijk verschillende stofjes vrij in de hersenen zoals endorfine en dopamine die een geluksgevoel geven, ook wordt het stresshormoon cortisol verbrand.  

Doe dingen waar je energie van krijgt 

Stop met dingen doen die je heel veel energie kosten en doe meer dingen die je energie geven. Nee helaas: dat betekent niet meer koffie en alcohol drinken. Maak een lijstje van dingen die je echt heel graag doet en belangrijk vindt en plan deze activiteiten vaker in. Denk hierbij aan een fijne wandeling in de natuur met een vriendin, op vakanties gaan, of lekker koken. 

Mindfulness 

Mindfulness

Stress ontstaat vaak vanuit eigen gedachten, dit zijn bangmangende gedachten over dingen die mis kunnen gaan. Om je hoofd even leeg te maken en vrij te maken van negatieve en angstige gedachten kan mindfulness heel erg helpen. Neem af en toe even een momentje om in te checken bij jezelf om deze gedachten waar te nemen. Luister naar je lichaam en sta open voor de gedachten en gevoelens die opkomen maar oordeel niet. Accepteer deze gedachten en richt je daarna weer op je lichaam en een rustige ademhaling. Focus op de dingen in je leven waar je dankbaar voor bent en geniet van de mooie momenten in het leven. Leef in het hier en nu en probeer niet te veel te piekeren over doemsituaties die nu niet aan de hand zijn. 

Verlaag je leefritme 

Heb je het idee dat 24 uur in een dag echt te weinig is? Dan probeer je te veel activiteiten in een dag te proppen. Maak een to-do lijst met alles wat noodzakelijk is en plan deze in om overzicht te hebben. Blokkeer daarnaast uren in je agenda voor vrijetijd en ontspanning. Probeer ook niet te multitasken en alles te snel willen uitvoeren. De westerse cultuur is erg gehaast maar dat is echt niet altijd even goed en efficiënt. Door het leefritme te verlagen worden de activiteiten met meer rust en vaak zorgvuldiger uitgevoerd en dat zal zorgen voor minder stress. 

Houd een grote opruiming  

Thuiskomen na een stressvolle dag in een huis wat rommelig en vol prikkels is, is niet bepaald stress verminderend. Ruim daarom je huis op, dit zorgt ook voor rust in je hoofd. Het opruimen zelf reduceert ook stress, het geeft een voldaan gevoel. Heb je teveel spullen voor de woonruimte en weet je even niet waar je het allemaal moet laten? Een opslagruimte huren biedt dan dé oplossing. Neem gerust een kijkje bij de opslag in Aalsmeer van Huureenbox. Ideaal om spullen die je al een tijd in de weg staan in op te slaan en meer rust in je hoofd te creëren. Less is more, dus snel de deur uit met al die rommel. 

Pin It