Rubriek

Geestelijke gezondheid

Rubriek

Financieel onafhankelijk zijn, betekent letterlijk financieel vrij zijn. Jij alleen hebt toezicht over je geld en jij alleen kunt doen wat je wilt met je geld. Dit geeft een ontspannend gevoel. Het verbetert je gezondheid, want je strest niet meer. Je hoeft mensen niet te vragen, je bent al financieel onafhankelijk. Het is jouw eigen geld. Er komt genoeg geld binnen door jou en deze zorgt ervoor dat je de gewenste levensstijl hebt. aandelenkopen.nl vind je informatie hoe je meer geld kunt maken.   

Financieel inkomen

Financieel onafhankelijk zijn zorgt voor minder stress met als gevolg een goede gezondheid. Financiën is een groot probleem in het leven. Als het financieel niet goed gaat voelt niets meer goed aan. Als je iets wilt kopen die je dringend nodig hebt, maar het geld niet hebt ervoor. Dan zorgt dit voor stress. Als je geen geld meer hebt voor transport, hoe ga je doen. Als je alledaagse apparaat stuk gaat zorgt dit alleen, maar voor stress. Je hebt geen reserve meer. Terwijl als je financieel onafhankelijk bent en genoeg reserve hebt dan kun je schade altijd inhalen. Als je financieel onafhankelijk bent is er zekerheid dat je een vast bedrag zult krijgen elke maand en er ook nog genoeg over zal zijn. De vechain koersverwachting in 2022 is hoog.   

Gezond zijn

Een belangrijk punt die geld ook kan kopen is gezondheid. Om gezond te zijn ga je ten eerste gezond moeten eten. Dit kost geld. Wanneer je ziek bent ga je naar de arts moeten en medicijnen aanschaffen. Als je geen geld hebt ervoor gaat het moeilijk. Medici is duur, als je een goede behandeling wilt ga je ervoor moeten betalen. Vooral medicijnen die heel erg duur zijn en niet vergoed worden. Als je dit niet kunt kopen ga je stressen dit maakt je nog zieker.   

Goede doel

Weetje wat jou ook goed laat voelen? Steunen voor een goed doel. Als je uit al je hart geld geeft voor een goed doel voel je meteen heel vrolijk. Je krijgt geen vervelend gevoel dat je geld hebt uitgegeven. Dit zorgt ook voor een goede gezondheid. Financieel onafhankelijk zijn, geeft een goed gevoel. Je bent zelfverzekerd en ook gezond. Met geld kun je veel doen. Als je dit niet hebt dan krijg je een zwaar gevoel. Dit is zeker niet goed voor je gezondheid. 

Sommige mensen hebben honden, katten of konijnen in huis maar ook een paard kan veel doen voor uw mentale gezondheid.  Huisdieren zorgen er voor dat u nooit alleen thuis bent en wanneer u verdrietig bent u kunt u heerlijk met ze knuffelen. Paarden kunt u helaas niet in huis halen maar het zorgt er wel voor dat u lekker in de buitenlucht komt. Naast dat zijn er veel meer andere voordelen.

Weg met stress

Dit is toch wel een van de grootste voordelen. Een paard kan zorgen voor een rustig gevoel, u kunt even helemaal ontspannen en de stress los laten. Een paard kan dit ook aanvoelen wanneer u meer stress ervaart als anders en kan u daarin goed helpen. Een paard heeft ook dagelijks verzorging nodig dus als u elke dag even gaat poetsen en lekker gaat knuffelen met uw paard kan dit heel ontspannend zijn. Wat ook voor ontspanning kan zorgen is om te wandelen met uw paard. Zonder paard is een wandeling een stuk anders en met een paard kunt u ook goed de aandacht verleggen.

Leer meer over jezelf

Door op een rug van een paard te zitten zult u veel nieuwe dingen over u zelf te weten komen. Zo kan het zijn dat u snel gefrustreerd raakt maar kunt u dit sneller loslaten als u op een paard zit. Doet u iets niet goed dan laat het paard het zeker weten. Gaat het juist erg goed krijgt u er zo veel meer voor terug. u zult veel te weten komen over u zelf en wanneer u de volgende keer er op stapt zult u merken dat u deze dingen iets makkelijker los kunt laten.

Boost voor zelfvertrouwen

Zit u vaak te worstelen met uw zelfvertrouwen en bent u toe aan meer zelf zekerheid? Het voelt namelijk heel machtig om op een paard te zitten. Een groot beest van misschien wel 800 kilo die u zelf kunt sturen en doet wat u zou willen. Uw zelfvertrouwen zal steeds beter worden als u merkt dat u de controle heeft over een paard en als het steeds beter gaat. Elk paard kan dan ook weer een uitdaging zijn maar wanneer u ziet dat het lukt geeft dit echt een boost.

Connectie met uw paard

Wat ook erg bijzonder kan zijn is de band die u met uw paard op kunt bouwen. Deze band kan erg sterk worden en na een tijdje zult u uw paard door en door kennen. Het moet natuurlijk wel een goede match zijn soms klikt het ook niet helemaal. Na een tijdje zult u elkaar beter leren kennen en zal er een klik ontstaan. U kent elk eigenwijze trekje maar ook de lieve kant van een paard en elk trekje wordt gewaardeerd.

Goed voor sociale contacten

Bij de meeste mensen is het helaas niet mogelijk om een paard in uw achtertuin neer te zetten. Vaak wordt een paard bij een pension of stal neer gezet waar ook andere paarden en paard eigenaren zijn. Leer elkaar kennen en ga samen paard rijden of de manen van de paarden vlechten. Mensen ontmoeten in een ontspannen sfeer waar u zich helemaal thuis voelt is natuurlijk de beste manier om mensen te ontmoeten. Het zal altijd een positieve manier zijn om mensen te ontmoeten en ze kunnen allemaal helpen als u er zelf even niet uit komt.

Een groot deel van de Nederlanders voelt zich wel eens moe, overprikkeld of een beetje energieloos. Vaak worden dergelijke klachten te gemakkelijk afgewimpeld en niet herkend als serieuze burn-out klachten. Daarom blijven ze doorlopen met dit soort vermoeidheid en vervelende gevoelens totdat het te laat is en ze in een daadwerkelijke burn-out terecht komen.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1,3 miljoen Nederlanders zoveel stress hadden in 2019 dat ze dit soort burn-out klachten ervoeren. Maar hoe weet je nou dat je gewoon een beetje moe of gestrest bent of dat je écht een burn-out hebt? In dit artikel lees je er meer over en geven we je tips om een burn-out tegen te gaan.

Wat is een burn-out precies en hoe herken je het?

Het hebben van een burn-out is wel even anders dan je gewoon even moe of overprikkeld voelen. Een paar nachten slaap, een goede work-out en even rust voor jezelf nemen, moeten in het geval van tijdelijke stress al goed helpen. Heb je echter een burn-out dan zul je al gauw merken dat dergelijke me-time voor een paar dagen niet meteen helpt. Bij een burn-out ben je volledig uitgeput, heb je geen energie en heb je nergens zin in. Meestal slaap je slecht, ben je veel aan het nadenken over je leven, je thuissituatie en je werk en voel je je snel geïrriteerd en overprikkeld.

Je kunt je bij een burn-out slecht concentreren, omdat je te veel stress ervaart. De meeste mensen krijgen een burn-out door te veel werkstress. Zij hebben bijvoorbeeld te veel hooi op hun vork genomen op de werkvloer en zijn op. Ook kunnen problemen in de privésfeer zorgen voor een burn-out; misschien heb je relatieproblemen of heb je een grote schuld waar je maar niet vanaf komt. Het herkennen van een burn-out lijkt lastig, maar is het in de praktijk vaak niet. Wanneer je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven door stress, vermoeidheid en daardoor lichamelijke en psychische klachten heb je waarschijnlijk een burn-out.

Tips om een burn-out te voorkomen

Hoewel er voldoende tips zijn om een burn-out te voorkomen, ervaren de meeste mensen dat ze zonder het te merken in een burn-out glijden. Dit is vooral het geval wanneer je voor het eerst te maken krijgt met zoiets. Herken je daarna nogmaals de symptomen van een burn-out dan is het gemakkelijker om het te voorkomen. Merk je bijvoorbeeld dat je weekplanning te vol is, je geen energie hebt of dat je overprikkeld raakt van simpele dingen? Neem dan je rust en geeft toe dat het even allemaal te veel is. 

Doe aan meditatie of gebruik yoga als een vorm van therapie om tot rust te komen. De kern draait om balans: zorg voor voldoende pauze tussen werk. Plan om de 2 uurtjes een moment van pauze in. Doe in zo’n pauze iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Wist je dat je zelfs op je werk een meditatie kunt doen? Mediteren is een bewezen manier om minder stress te ervaren. Daarmee geef je niet alleen je lichaam een boost, maar ook je geest. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op je lichaam. Win-winsituatie dus.

Tips om een burn-out tegen te gaan

Toch kan het, ondanks bovenstaande tips, alsnog gebeuren dat je een burn-out te pakken hebt. Soms overvalt zoiets je ook zomaar en is het dus eigenlijk al te laat. ‘Gelukkig’ is er ook een aantal tips dat je op kunt volgen wanneer je een burn-out hebt. Met de onderstaande tips kun je een burn-out verhelpen of tegengaan:

 • Neem altijd de tijd om volledig te herstellen. Veel mensen beginnen alweer veel te snel met werken, waardoor ze zo weer een burn-out krijgen. Rust goed uit, zorg voor voldoende slaap en neem tijd voor jezelf.
 • Neem contact op met je dokter; je dokter kan je namelijk doorverwijzen naar een psycholoog of een coach. Soms helpt het om er samen met iemand anders over te hebben – iemand die je niet persoonlijk kent.
 • Probeer alsnog dingen te doen waar je blij van wordt. Veel mensen hebben door een burn-out nergens meer zin in. Toch hoef je echt niet iets groots te ondernemen om je alsnog wat gelukkiger te laten voelen. Maak een wandeling door de buurt of ga de natuur in. Of volg een online yogales of een workshop meditatie. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet in een rustige omgeving.
 • Zorg altijd voor een structuur in je dag, inclusief taken die je normaal ook zou doen. Slaap bijvoorbeeld niet te lang uit, maar rust overdag wat meer uit wanneer je merkt dat je moe wordt.
 • Eet en drink gezond en zorg ervoor dat dit gebeurt op regelmatige tijden. Zorg ook voor voldoende beweging en frisse lucht, ook al heb je daar in eerste instantie niet zoveel zin in. Beweging en buitenlucht verminderen stressklachten en zijn goed voor body en mind.

Het lichaam gezond houden is natuurlijk erg belangrijk maar het is ook goed om aan uw hersenen te denken. Deze moet u ook gezond en fit houden om lang goed te kunnen blijven presteren. Wat voor brain training moet u precies doen en waar is het nou eigenlijk goed voor?

Onderzoek

Tijdens braingames zult u de belangrijkste cognetieve functies trainen zoals het geheugen, concentratie, logica en snelheid. Uit onderzoek is gebleken dat deze functies vanaf uw dertigste levensjaar al beginnen af te nemen. Er is sindsdien echter ontdekt dat de hersenen door braintraining kunnen veranderen. Door de training kunt u de verbinding tussen neuronen in uw hersenen verbeteren en kunnen de hersenen effectiever en sneller werken.

Het onderzoek naar de effecten van brain training is nog vrij nieuw dus niet alle resultaten zijn bekend. Zo is er uit een onderzoek gebleken dat wanneer u vier keer in de week uw hersenen stimuleert de kans om cognitief scherp te blijven naar mate u ouder wordt met 75% verhoogt.

Welke spellen zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hersenen te trainen. Zo kunt u eens een leuk puzzelboekje halen met verschillende spellen er in. Wanneer u het boekje vaker te voorschijn haalt zult u ook merken dat u beter wordt in deze spellen en kunt kiezen voor een moeilijker boekje. Kijkt u geregeld ook spelprogramma’s op tv, deze kunt u ook gebruiken voor braintraining. Er zijn vaak apps te downloaden zodat u mee kun spelen met deze spellen. Er komen verschillende vragen aan bod als moeilijke rekensommen tot echte kennis vragen.

NeuroNation

Deze app heeft wel 25 verschillende oefeningen die u kunt doen. Het geeft u ook meer inzicht in de dingen waar u goed of minder goed in bent. Zo kunt u zicht richten op een onderdeel waar nog verbetering mogelijk is om zo een betere score te halen. Speel de spelen waar u goed in bent of maak een combinatie van verschillende spellen. U kunt dan ook bij houden wat u score in het begin is geweest en waar u na een paar dagen verbetering in heeft.

Train dus niet alleen uw lijf maar ook uw hersenen met de verschillende spellen.

Veel mensen beginnen met yoga om hun lichaam weer soepel te krijgen en om weer helemaal fit te worden. Daarnaast heeft yoga nog een andere werking namelijke dat u helemaal zen wordt. Kom meer te weten over yoga als therapie.

Wat zijn de lichamelijke voordelen van Yoga?

Bij yoga worden op een zachtaardige manier de spieren gerekt. U leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Dit helpt bij het bevochtigen van de gewrichten, spieren, pezen en andere delen van het lichaam. Het helpt ook om uw zenuwstelsel te versterken, de circulatie te verbeteren, spanning los te laten en de flexibiliteit te verhogen. U zult zicht hierdoor ook beter kunnen concentreren en uw ademhaling is onbelemmerd.

Yoga als therapie

Soms kan yoga erg confronterend zijn omdat u uw zelf beter leert kennen. U zult merken dat u bepaalde patronen moet doorbreken en dat lukt dan ook met yoga. U werkt aan het omkeren van onderliggende patronen en uw wordt zich hier ook bewust van. U zult merken dat het lichaam zich daarna pas kan ontspannen en de juiste bewegingen weer toe kan laten. Yoga zorgt ook voor minder stress en heeft een positief effect op uw humeur. Door met yoga te beginnen kunt u een aantal problemen aanpakken zoals slapeloosheid, burn-out, depressie of angst- en paniekaanvallen. Het zal u helpen om anders tegen het dagelijkse leven aan te kijken. Waar u zich normaal druk maakt en energie verspilt leert u hoe u uw energie kunt bewaren. U zult weer in balans komen en bent minder snel boos of verdrietig.

Hoe kunt u beginnen met yoga

Het is natuurlijk mogelijk om mee te doen met yogalessen. U zult hierin begeleiding krijgen en u leert de juiste houding aan te nemen. Vaak wordt u ook wat meer uitgedaagd dan wanneer u dit alleen zou doen. Het is ook mogelijk om dit met een vriend of vriendin te gaan doen u kunt elkaar ondersteunen en verder helpen waar nodig. Het belangrijkst is eigenlijk dat u een yogamat heeft daarop kunt u alle oefeningen uitvoeren zonder last van ellebogen of knieën te krijgen.

Kom geestelijk en lichamelijk weer in balans door de yoga oefeningen.

Lang niet iedereen staat er voor open: contact met een waarzegger of helderziende. Iemand die aan jou vertelt hoe de toekomst eruit ziet of legt contact met een dierbare die overleden is. Het is niet voor iedereen weggelegd en velen geloven er niet in. Toch zou eigenlijk iedereen een keer een afspraak moeten maken met een waarzegger. Waarom? Dat lees je hier.

Je kan het niet weten tot je het zelf meegemaakt hebt

Vaak lees je online de ervaring van mensen die eerst niet geloofden in de kracht van een waarzegger, en die na een consult helemaal omgekeerd zijn. De waarzegger zei dan vaak iets wat ze echt niet hadden kunnen weten. Vaak is dat de reden dat ze er nu wel in geloven. Mensen die dit vervolgens lezen denken wellicht dat het onzin is, en dat ze maar wat zeggen. Toch kun je hier eigenlijk niet over oordelen, tot je zelf ook met een waarzegger in contact bent geweest. En misschien weet je hierna nog steeds niet of het nou allemaal doorgestoken kaart was of dat iemand echt naar jouw toekomst gekeken heeft, maar dan weet je tenminste wel hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat.

Het zorgt voor nieuwe inzichten

Medium zorgt voor nieuwe inzichten

Of je nou wel of niet gelooft in de gaven van een medium, het kan helpen met het krijgen van nieuwe inzichten. Zo kan het zijn dat het medium jou dingen vertelt waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had. Dat hoeft ook niet iets te zijn waar je helderziend voor moet zijn om het te bedenken, maar gewoon iets waar je door denkt ‘je hebt gelijk!’. Het stelt veel mensen gerust, en misschien word jij ook op verschillende gebieden gerust gesteld. Denk bijvoorbeeld aan je liefdesleven of financiële situatie. Het kan zorgen voor hoop en een steuntje in de rug, ook al wist je niet dat je dit nodig had.

Een vertekend beeld

Als je denkt aan een waarzegger, waar denk je dan aan? Grote kans dat je een figuur met een glazen bol voor je ziet. Toch is dit helemaal geen juist en accuraat beeld. Waarzeggers en mediums zijn normale mensen waar je gewoon op een normale manier mee kunt praten. Je kan het zo ‘zweverig’ maken als je zelf wil. Als je een keer daadwerkelijk met een medium gepraat hebt, weet je waarschijnlijk dat de ervaring heel anders was dan je had verwacht. Je kunt zelfs online met helderzienden praten. Doe dit bijvoorbeeld met de waarzeggers van mediumchat.nl.

Het leven is kort en broos. Daar worden we dagelijks op verschillende manieren mee geconfronteerd. Van schietpartijen tot ernstige ongelukken, het zijn allemaal herinneringen dat je op het ene moment vol in het leven kunt staan en het volgende moment ineens niet meer. Daarom moeten we zeker de tijd die we in goede gezondheid hebben weten te waarderen. Dat kan op verschillende ongezonde manieren, zoals met feesten vol alcohol en met bergen snacks uit de frituur, maar er zijn ook gezonde manieren – klein en groot – om het leven te vieren. Wij geven alvast vijf fijne suggesties die het leven een klein stukje leuker maken.

Zorg dat je kunt terugdenken aan gelukkige momenten

Geluk is niet een permanente staat, maar een moment. Die momenten maken het leven extra de moeite waard. Dat ze gepasseerd zijn, wil niet zeggen dat ze ook vergeten hoeven te worden. Leg je fijne momenten vast op foto of film, zodat je later een geheugensteuntje hebt om terug te denken aan die gelukkige momenten. Maak een leuke film van je familie-uitjes, of laat je mooiste foto’s van fijne tijden met vrienden of gezin afdrukken, zodat je bijvoorbeeld een mooie foto op canvas aan de muur kunt hangen. Zo blijven je fijnste momenten elke dag onderdeel van je leven.

Maak tijd voor intimiteit

Het begin van een relatie staat vaak bol van de intimiteit, omdat je elkaar nog aan het ontdekken bent en dit bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Wanneer je samen een leven opbouwt, ontstaat er vaak een soort routine waarin je werk, huishoudelijke taken, de kinderen, sport en sociale contacten vaste prioriteiten worden die spontaniteit en ontspanning verdringen. Juist dan is extra veel waard om dat patroon eens te doorbreken en weer eens tijd voor jullie twee te maken. Je kunt gezellig gaan uit eten, maar is het niet minstens net zo fijn om weer eens dicht tegen elkaar aan te kruipen om ouderwets samen te zijn als twee geliefden? Intimiteit is immers een van de mooie dingen die het leven ons biedt. Geniet ervan nu het kan.

Ga op een mooie reis

Vier het leven; gezonde manieren

Gebruik die eindejaarsuitkering een keer niet om een slaapkamer opnieuw te schilderijen, maar investeer in een fijne, bijzondere vakantie. Dat huis komt wel een keer. Het is een kwestie van jezelf (en eventueel je gezin) zoiets fijns gunnen. Je hebt maar één leven om de wereld te zien. Echt ontspannen is bovendien makkelijker in een omgeving waar je ver weg bent van je vaste bezigheden en verplichtingen. Juist dan kun je even stilstaan bij het leven en genieten van wat je aan het doen (of juist niet aan het doen) bent.

Samen mooie herinneringen maken

Vier niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je naasten. Als ze er niet meer zijn, is het namelijk te laat. Heb je nog levende ouders of grootouders, geniet daar dan van. Laat ze weten dat je ze waardeert. Breng tijd met ze door. Maak samen mooie herinneringen. Maak ook mooie herinneringen met je kinderen, die ze bijblijft ook nadat jij er niet meer bent. Zorg dat jij met een glimlach aan jouw verloren naasten terug kunt denken, en anderen later met een glimlach aan jou zullen terugdenken. Dan heeft het leven zin gehad.

Durf te lachen

Lachen is gezond. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Dat zijn clichés van jewelste, maar als er geen waarheid in zat hadden ze niet bestaan. Daarom is een grapje maken op z’n tijd alleen maar aan te raden. Je hoeft ook niet altijd correct en diplomatiek te doen alsof je iets niet grappig vindt, lachen is immers ook maar een reflex die volslagen natuurlijk is. Hoe guller jij bent met je lach, hoe leuker anderen het zullen vinden om jou aan het lachen te maken. Gratis entertainment scheelt weer een kaartje voor een cabaretvoorstelling, iets wat je jezelf overigens op z’n tijd ook zeker moet gunnen. Ook als je een serieuze denker bent en je voor je werk met ingewikkelde of ernstige dingen bezighoudt, is lachen gezond. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan en het doet niets af aan je intellect om af en toe eens te lachen. Ook als je het niet zelf bedacht hebt.

Ken je iemand die er niet gezond uitziet. Wellicht te dik of veel te dun? Dan kan het zijn dat die persoon een eetstoornis heeft. Mocht iemand last hebben van een eetstoornis, dan is dit uiteraard erg vervelend. Hoe jammer het ook is komt het wel vaak voor. Wat zijn de symptomen van een eetstoornis? Wat kun je er eventueel aan doen? In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wat een eetstoornis precies inhoudt en wat eraan gedaan kan worden. Ook wordt duidelijk dat het niet alleen met eten te maken heeft.

Wat is een eetstoornis?

Er zijn in totaal drie vormen van eetstoornissen. Dat zijn: Anorexia Nervosa, Eetbuistoornis en Boulimia Nervosa. Allemaal dure namen voor hetzelfde of een vergelijkbaar probleem. Mensen met een eetstoornis hebben een angst om dik te worden, willen niet aankomen of willen te graag afvallen. Het wordt ook wel als een “brain disorder” gezien. Mensen met Anorexia Nervosa hebben het idee dat ze heel veel eten en nemen daardoor extreme maatregelingen zoals braken, laxeren, intensief veel bewegen of lijnen. Het gaat uiteindelijk niet om hoe ze eten, maar om hoe ze met zichzelf en andere omgaan. Ze creëren een angst in zichzelf die hen tegenhoudt om fatsoenlijk te leven.

Wat zijn de symptomen van een eetstoornis

Er zijn veel symptomen waar je uit kan waarnemen of iemand last heeft van een eetstoornis. Een van de meest voorkomende symptomen is een extreme gewichtstoename, gewichtsverlies en/of gewichtsschommelingen. Een ander veel voorkomend symptoom is dat mensen met een eetstoornis obsessief bezig zijn met eten. Dat betekent voor sommige niet dat ze de hele dag eten. Dat betekent dat ze ten alle tijden opletten met wat ze eten en wanneer ze eten. Ook zijn er fysieke symptomen. Mensen met anorexia zien er slecht uit. Ze kunnen er bleek uitzien, kunnen blauwe handen, lippen en neus hebben. Ze dragen vaak meerdere lagen of wijde kleren om hun lichaam te verbergen.

Wat kan jij eraan doen?

Je wilt iemand met een eetstoornis natuurlijk helpen waar het ook maar kan. Zo is er een professionele eetstoornis behandeling voor zulke mensen. Alleen zouden ze daar zelf niet zo snel heen gaan. Je kunt ze proberen te overtuigen om mee te gaan voor hun eigen bestwil. Maar ook jouw bestwil is hier van belang. Je kan in geleidelijke stapjes naar een bepaald doel werken samen met de persoon in kwestie. Samen of met professionele hulp kom je heel ver.

Een burn-out is een steeds vaker voorkomend begrip; en je hoort steeds vaker dat mensen er last van hebben. We nemen als gejaagde Nederlanders nu eenmaal ontzettend veel hooi op onze vork, en blijven doorgaan totdat ons lichaam letterlijk instort. En op dat moment is het te laat. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus op welke manier kunnen we een burn-out proberen te voorkomen?

1. Blijf leren en lezen

Hoe meer informatie je tot je beschikking hebt, hoe meer capaciteit je hebt om eventuele tegenvallers goed op te vangen. Zoek informatie op over burn-outs, grenzen aangeven en andere zaken waarvan je nu al merkt dat je er tegenaan loopt. Volg eventueel een handige training over time management, of een ander onderwerp wat op dit moment goed voor je voelt. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je vervelende situaties kunt voorkomen. Neem ook vooral even de tijd om ervaringsverhalen van anderen te lezen – laat hen levenslessen jou adviseren!

2. Geef je grenzen aan

Wanneer je terugkijkt vanuit de burn-out, kun je vaak precies aankaarten waar het je eigenlijk al teveel werd. Laat het niet zo ver komen en neem iedere dag even de tijd om in jezelf te kijken. Heb ik teveel hooi op mijn vork genomen? Neem ik nog wel genoeg tijd voor mezelf, mijn gedachten en mijn gevoelens? Leer je grenzen kennen en ben proactief in het duidelijk aangeven van je grenzen. Jij bent namelijk de enige die deze grenzen kan bewaken.

3. Leer jezelf kennen

Om je grenzen te leren kennen moet je diep in jezelf kunnen kijken; een proces waarin je jezelf leert kennen. Mediteren kan hier ontzettend bij helpen. Een full body scan meditatie laat je letterlijk kennis maken met je eigen lichaam, en laat je op deze manier zien waar stresspunten of blokkades zitten. Neem echt iedere dag de tijd om even na te denken, je emoties te ordenen en even écht te vragen ‘hoe gaat het nu eigenlijk met me’?

4. Neem op tijd afstand

Wordt het je even te veel, of ben je er even helemaal klaar mee? Neem dan op tijd afstand en plan tijd voor jezelf vrij. Een aantal dagen op de bank met allerlei Netflix blockbusters mag namelijk gewoon – schuldgevoel is nergens voor nodig. Ben lief voor jezelf!

5. Trek aan de bel

Ben je over je grenzen gegaan? Trek dan op tijd aan de bel en schakel meteen hulp in. Je komt er namelijk niet zomaar alleen uit, en alle (professionele) hulp kan je alleen maar verder helpen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Je kunt er de laatste jaren niet meer omheen: je ziet cannabisolie zowel in de traditionele media als op de social media bijna wekelijks terugkomen. Het gebruik van deze olie wordt steeds makkelijker aanvaard als ‘normaal’ en ook de gezondheidsvoordelen van deze olie worden steeds beter bekend. Het gebruik van cannabisolie is tegenwoordig zo normaal dat je het gewoon online kunt bestellen. Maar om welke redenen is cannabisolie nu eigenlijk zo populair?

 1. Gezondheidsvoordelen

Het gebruik van cannabisolie heeft ontzettend veel medicinale voordelen. Zo kan het chronische pijn verminderen, helpt het epilepsiepatiënten met hun aanvallen, vermindert het stress, kan het misselijkheid en overgeven tegengaan en bevordert het de slaap.

 1. Europese legaliteit

In Zwitserland vind je de sigaretten met cannabinoïden gewoon in de supermarkt naast de normale sigaretten. Zelfs in landen als Ierland wordt er actief gedebatteerd over de legalisering van cannabisolie. Steeds meer Europese landen vechten om de legaliteit van dit natuurlijke middel, en het wordt dan ook steeds vaker geaccepteerd als normaal zijnde.

 1. Geen high

In tegenstelling tot andere middelen als hasj of marihuana zorgt de cannabisolie ervoor dat de gebruiker geen high ervaart. Enkel de fysieke voordelen zijn te merken, terwijl het mentale en emotionele deel van ons wezen scherp en alert blijft.

 1. Goede verkrijgbaarheid

Door de algemene acceptatie van cannabisolie is de olie ook steeds makkelijker verkrijgbaar. Je hoeft geen coffeeshop in te duiken om deze olie te verkrijgen; je kunt deze gewoon online bestellen of via recept ophalen bij de apotheek.

 1. Eeuwenoude genezing

Cannabisolie is niet nieuw in de wereld. Hoewel het de laatste jaren pas actief aanwezig is in het nieuws, en de effecten regelmatig onderzocht worden, wordt het al eeuwenlang gebruikt. Het werd pas in de jaren 90 herontdekt door Rick Simpson, die hiermee hoofdpijn en beginnende huidkanker probeerde te verminderen. De resultaten waren succesvol en vanaf dat moment werd cannabisolie opgenomen in het nieuws en groeide de populariteit.

 1. Wetenschappelijk bewijs

Voor alle mensen die ooit nog twijfelden over het gebruik van de olie, is het wetenschappelijke bewijs dat inmiddels verzameld is genoeg reden om de olie alsnog aan te schaffen. Vele wetenschappelijke onderzoeken tonen verbeteringen aan.

 1. Bruikbaarheid

De olie kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Van biobrandstof en woning panelen tot een warm kopje thee en een heerlijk sap. De woningen op basis van deze plant worden trouwens als energiezuinig bestempeld: de hennep heeft vele ademende en isolerende eigenschappen.

 

 

Pin It