Rubriek

Ziekenhuis

Rubriek

Vaak als je in het ziekenhuis bent vraag je jezelf wel eens af wat nou precies de ervaring is van de dokter die jou behandelt. Dat is natuurlijk terecht, want je plaatst jouw gezondheid in de handen van een onbekend persoon, waar jij de achtergrond niet van weet.

Er is een onderscheid te maken tussen de volgende soorten behandelaars in het ziekenhuis:

Coassistent

Je bent coassistent wanneer je nog bezig bent met de studie geneeskunde, en praktijkervaring aan het opdoen bent in het ziekenhuis. Een coassistent loopt dus als het ware stage en verdiept zich hiermee in een bepaald specialisme. Voorbeelden van specialismen zijn cardiologie of psychiatrie. Je hoeft je geen zorgen als je door een coassistent wordt behandeld. Een coassistent is namelijk niet zelfstandig bevoegd om zonder toezicht van een wel bevoegde beroepsbeoefenaar handelingen te plegen.

AIOS

AIOS staat voor Arts In Opleiding tot Specialist. Na het afronden van de studie geneeskunde ben je basisarts. Als basisarts krijg je de mogelijkheid om je verder te specialiseren tot specialist of bijvoorbeeld huisarts. Als AIOS ben je geregistreerd in het BIG register en handel je dus als basisarts. Vaak is jouw behandelend arts in het ziekenhuis een AIOS.

De AIOS is wel zelfstandig bevoegd om behandelingen uit te voeren, zolang deze behandelingen binnen diens bevoegdheid vallen. De AIOS werkt namelijk wel onder supervisie en moet bij geringe twijfel dit overleggen met zijn of haar opleider.

ANIOS

ANIOS staat voor Arts Niet in Opleiding Tot Specialist. Evenals AIOS is dit vaak jouw behandelend arts in het ziekenhuis. Een ANIOS is ook afgestudeerd en basisarts.

Alleen, in tegenstelling tot de AIOS, is een ANIOS (nog) niet verder aan het specialiseren tot specialist.

Vaak is een ANIOS iemand die nog niet helemaal zeker is van de vervolgstappen in diens carrière. De mogelijkheden na de studie geneeskunde zijn namelijk eindeloos. Om ervaring op te doen en erachter te komen waar diens interesses liggen kan een afgestudeerde aan de slag gaan als ANIOS, om zo in de praktijk erachter te komen in welk specialisme ze zich verder willen ontwikkelen. Er zijn vele mogelijkheden en dus ook ANIOS vacatures beschikbaar om je als ANIOS verder in te verdiepen. Populaire banen om aan de slag mee te gaan voor deze basisartsen zijn bijvoorbeeld als ANIOS cardiologie of ANIOS bedrijfsgeneeskunde.

Net als de AIOS werkt de ANIOS ook onder eindverantwoording van de medisch specialist.

Medisch specialist

De medisch specialist heeft al minstens 12 jaar aan opleiding achter de rug en is gespecialiseerd in een van de 28 medische specialismen. De medisch specialist is dus de eindverantwoordelijke die behandelingen uitvoert in het ziekenhuis. Wél is de medisch specialist bevoegd om taken en behandelingen over te dragen aan de ANIOS of AIOS, of zelfs de coassistent als de behandeling binnen diens bevoegdheid zou vallen.

Het is niet altijd gemakkelijk als je werkzaam bent in de zorgsector. Wat dat betreft kan NurseStation, het platform voor zorgverleners je erg veel bieden. Sterker nog; je kunt zelf bijdragen aan dit platform door heel gemakkelijk jouw eigen ervaringen en emoties te delen.

Werken in de zorg is dankbaar maar geestelijk ook best zwaar werk

Werken in de zorg is zeer dankbaar werk. Het is echter ook een baan waarin je te maken krijgt met de meest intieme momenten van mensen. Er is liefde, verdriet, opluchting en ook onbegrip. Dat doet iets met jou als verzorgende en je hebt niet altijd de gelegenheid om iets met jouw eigen gevoelens en vragen te doen. Precies daarvoor is dit platform opgericht. Het platform is overigens bedoeld voor mensen die te boek staan als professionals in de zorg, Het kan dan gaan om verpleegkundigen en verzorgenden die ervaring hebben in het ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, GGZ, de thuis- en ouderenzorg en hospices. Zeer breed dus.

NurseStation is het platform voor mensen die in de zorg actief zijn

Werken in de zorg maakt indruk. Het kan je aan het denken zetten. Op het platform vertellen mensen die in de zorg werken hun verhalen. Zo leer je al snel dat je niet de enige bent die met bepaalde gevoelens te maken krijgt. Wat dat betreft kun je best stellen dat NurseStation zorgt voor mensen die in de zorg actief zijn.

Je kunt zelf ook ervaringen en herinneringen delen op het platform

Er is van alles te lezen en leren op het platform voor zorgverleners. Mensen delen er hun ervaringen en herinneringen, en die hebben vaak raakvlakken met de zaken waarmee jij te maken krijgt tijdens jouw werk. Er is aandacht voor het leven naast het werk in de zorg en je kunt de vakkennis vergroten door vragen te stellen over vakkennis. Ook kun je op het platform terecht voor zaken als loopbaanadvies en je vindt er zaken die je motiveren en vooral ook amuseren. Er is sprake van een eigen community. Dat wil zeggen dat je ook actief deel kunt nemen en jouw eigen verhalen en herinneringen met andere mensen in de zorg kunt delen. Het is goed om zaken van je af te schrijven en te delen en om je als verzorgende te blijven ontwikkelen. Dat kan dus allemaal via het platform; een must voor iedereen die in deze sector actief is.

De zorg voor patiënten met alvleesklierkanker is de laatste jaren sterk verbeterd. Door de invoering van regionale ziekenhuisnetwerken is de kans op een potentieel genezende operatie voor elke patiënt die de diagnose alvleesklieranker krijgt, even groot geworden.

“Dus ongeacht of een patiënt de diagnose alvleesklierkanker in een expertisecentrum krijgt of in een regulier ziekenhuis”, verduidelijkt oncologisch chirurg prof. dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Samen met collega’s uit het Amsterdam UMC en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deed hij recent onderzoek naar de verwijspatronen en behandeling van meer dan 10.000 patiënten met alvleesklierkanker en constateerde dat de zorg verbeterd is. De resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift The British Journal of Surgery.

Vijftien jaar geleden bleek uit onderzoek dat de kans op overlijden na een operatie voor alvleesklierkanker in Nederland te hoog was. De complexe operaties werden in te veel ziekenhuizen in Nederland gedaan. Gevolg: chirurgen hadden weinig ervaring met de operatie en het behandelen van complicaties, waardoor er een te hoge sterfte was.

Handen ineengeslagen

Enkele jaren geleden heeft een groep medisch specialisten de handen ineen geslagen om de zorg voor patiënten met alvleesklierkanker in Nederland structureel te verbeteren door continu kwaliteits-monitoring en wetenschappelijk onderzoek. Dat vindt plaats onder de vlag van de DPCG, Dutch Pancreatic Cancer Group.

Te hoge sterfte door Alvleesklierkanker

Dat leidde tot centralisatie. Patiënten met alvleesklierkanker mochten alleen nog maar worden geopereerd in ziekenhuizen die minimaal 20 van deze operaties per jaar uitvoerden. “Deze aanpak loonde,” stelt De Hingh. “Uit onderzoek – uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in samenwerking met IKNL – bleek dat de kans op overlijden ten gevolge van de operatie daarna sterk daalde.”

Goed nieuws dus voor de patiënten met alvleesklierkanker. Maar er was een onverwachte negatieve bijwerking. “Met het verdwijnen van de kennis van de operatieve behandeling in veel ziekenhuizen, daalde ook de kans dat een patiënt die in een dergelijk ziekenhuis gediagnostiseerd was met alvleesklierkanker uiteindelijk geopereerd werd. Daarmee leken sommige patiënten de kans op een mogelijk genezende operatie uiteindelijk mis te lopen. Vooral patiënten uit een lager sociaal milieu waren daar de dupe van.”

Die uitkomst heeft mede geleid tot regionale netwerkvorming. “Dit houdt in dat ziekenhuizen die geen alvleesklierkanker-operatie uitvoeren, toch aan kunnen sluiten bij de bespreking van hun patiënten in het ziekenhuis in die regio dat die operatie wel uitvoert. Meestal gebeurt dat middels een video-overleg, waar alle betrokken ziekenhuizen bij aanwezig zijn. Op die manier wordt elke patiënt met alvleesklierkanker, onafhankelijk van de expertise van het ziekenhuis waar de diagnose gesteld is, beoordeeld door experts op dit gebied. Zo zijn alle patiënten verzekerd van de beste behandeling”,concludeert De Hingh. Inmiddels wordt in vrijwel heel Nederland op deze manier gewerkt.

In 2019 kregen 2569 patiënten de diagnose alvleesklierkanker. Deze vorm van kanker wordt– vanwege het ontbreken van klachten – vaak pas laat wordt ontdekt en de kans op genezing is niet groot. De DPCG maakt zich sterk om dit percentage door intensieve samenwerking, monitoring en onderzoek te verbeteren.

Bron: Catharina Ziekenhuis

De interventieradiologen van het Catharina Ziekenhuis hebben als eerste in Nederland een nieuwe techniek gebruikt voor het plaatsen van een stent in een vernauwde halsslagader. “Groot voordeel van deze nieuwe techniek is dat de kans op een beroerte aanzienlijk afneemt tijdens de behandeling. Een ontwikkeling die een dotterbehandeling in de halsslagader voor de patiënt nog veiliger maakt”, benadrukt interventieradioloog Menno Krietemeijer.

In het Catharina Ziekenhuis worden halsslagadervernauwingen in de meeste gevallen behandeld met een operatie via de hals (endarterectomie), maar in bijzondere gevallen kunnen deze vernauwingen ook worden gedotterd. “We schuiven dan via de lies een stent in de vernauwing, waardoor de slagader weer wordt doorbloed. Het voordeel van dotteren is dat het een minder zware ingreep is dan de operatie via de hals”, legt Krietemeijer uit, “een risico tijdens het dotteren en het plaatsen van de stent is dat stukjes plaque los kunnen schieten naar de hersenen (embolie). Bij de nieuwe techniek maken we gebruik van een speciale katheter die dit risico aanzienlijk vermindert.”
Speciale katheter

Ook deze speciale katheter wordt ingebracht via de lies. Twee ballonnetjes aan deze katheter zorgen ervoor dat de bloedstroom tijdens het plaatsen van de stent, tijdelijk ‘omgeleid’ wordt. “Door de bloedstroom tijdelijk ‘om te leiden’, vermindert dit het risico dat een stukje plaque kan doorschieten naar de hersenen met alle gevolgen van dien. Het ballonnetje sluit tijdelijk die route naar de hersenen als het ware af”, aldus Krietemeijer. “Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, de patiënt is gewoon wakker. Dat maakt deze behandeling ook veel minder ingrijpend. Een operatie gebeurt altijd onder volledige narcose.”
Bloed naar hersenen

De halsslagaders zijn de slagaders die het bloed naar de hersenen transporteren. De linker en rechterhalsslagader ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta). Ze lopen vóór in de hals, langs het strottenhoofd en splitsen zich beiden vlak onder de kaak in een tak voor het aangezicht en een tak voor de hersenen. De twee halsslagaders voorzien samen het grootste deel van de hersenen van bloed. Door slagaderverkalking ofwel artherosclerose kan er een vaatvernauwing in de halsslagader ontstaan. Dit wordt ook wel carotis stenose genoemd.

In het Catharina Ziekenhuis nu drie interventieradiologen die gebruik maken van deze nieuwe techniek. Dit zijn interventieradiologen Lonneke Yo, Joris Hendriks en Menno Krietemeijer. De gebruikte techniek is van medisch technologiebedrijf Medtronic.

Bron: Catharina ziekenhuis

Nu senioren (soms vrijwillig, soms noodgedwongen) langer thuis blijven wonen, is valpreventie van groot belang. Het AMC in Amsterdam geeft niet voor niets aan dat de kwaliteit van leven na een val bij senioren vaak voorgoed verslechterd. Zonde en niet nodig.

Hoewel een ongeluk natuurlijk altijd kan gebeuren, is het slim om valpreventie toe te passen in huis. Valpreventie beslaat vele aspecten. Dit zijn drie valpreventietips die direct effect hebben en die makkelijk zijn toe te passen:

  1. Blijf in beweging
  2. Verwijder gevaarlijke situaties uit huis
  3. Eet voldoende zuivel en eiwitten

Blijf in beweging – tip 1

Blijven bewegen is een van de allerbelangrijkste manieren om de kans op vallen te verkleinen. Niet voor niets is de kans op vallen groot bij mensen die veel zitten. Medisch Contact geeft zelfs aan dat Nederlandse ouderen meer dan 10 uur zitten per dag. Meer dan iedere andere leeftijdsgroep.

Sommige ouderen zijn bang dat het geen zin meer heeft om in beweging te komen. Niets is echter minder waar. Het kwaad is zeker nog niet geschied en het bewegen kan snel veel gezondheidsvoordelen opleveren, evenals een beter humeur. Sterker nog, elke onderbreking van langdurig zitten of liggen, hoe klein ook, is al goed voor de gezondheid.

Meer bewegen betekent overigens niet dat er meteen een sportschoolabonnement moet worden afgesloten. Wandelen, huishoudelijk werk, boodschappen doen en tuinieren zijn goede vormen van beweging. Het enige dat belangrijk is, is dat de ademhaling iets stijgt. Bij de een is dat na een half uur flink wandelen. Bij de ander is dat al na een kort stukje lopen.

Verwijder gevaarlijke situaties uit huis – tip 2

De meeste valpartijen gebeuren in en om huis. Om vallen zoveel mogelijk te voorkomen zijn diverse woningaanpassingen mogelijk.

  • Kijk goed naar de looproutes. Zijn die breed genoeg, is er goede verlichting en is de vloer vrij van drempels en vloerkleden die struikelgevaar opleveren? Zijn de paden en deuren breed genoeg om er eventueel ook met rollator doorheen te kunnen?
  • Zorg voor goede verlichting en lichtschakelaars op zithoogte.
  • Verwijder hoge keukenkasten, die alleen bereikt kunnen worden met een krukje. Lage kasten met lades zijn veel handiger. Net zoals koken op inductie in plaats van op gas.
  • Laat de natte ruimtes voorzien van antislipvloeren.
  • Douchen in bad? Niet doen. Een bad kan eenvoudig worden vervangen voor een inloopdouche. Een voordelige andere oplossing is een douchestoel.
  • Een toiletverhoger is een voordelige oplossing voor als wie duizelig is als hij van het toilet opstaat.
  • Een (gebruikte) traplift is een van de beste middelen om vallen van de trap te voorkomen, terwijl de trap wel gewoon begaanbaar blijft.

Eet voldoende zuivel en eiwitten – tip 3

Het is essentieel om de spiermassa op pijl te houden. Daarvoor is beweging belangrijk, maar ook een gezond eetpatroon. Voor 50-plussers geldt dat zij meer eiwitten moeten eten om hun spieren te onderhouden. De richtlicht is 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Als u dus 75 kilo weegt, moet u 75 gram eiwitten per dag eten. Eiwitten zitten in vlees, eieren, zuivel, noten, pinda’s en peulvruchten.

Om de gevolgen van een val te beperken zijn sterke botten belang. Osteoporose (botontkalking) komt veel voor onder senioren. Het zorgt ervoor dat de botten zwakker worden en de kans op een botbreuk is daardoor flink groter. Om botontkalking tegen te gaan worden 4 porties zuivel per dag geadviseerd.

Tot slot

Wie deze drie tips uitvoert maakt de kans op een valpartij aanzienlijk kleiner.  Meer weten over valpreventie? Een uitgebreide lijst met 13 valpreventietips vindt u hier.

Steeds meer hartpatiënten die een pacemaker of een ICD* krijgen in het Catharina Hart- en Vaatcentrum mogen dezelfde dag naar huis. Het gaat inmiddels om 60 procent van de patiënten. Uit cijfers van zorgverzekeraar VGZ blijkt dat in het Catharina Ziekenhuis veruit de meeste dagbehandelingen van Nederland plaatsvinden bij patiënten die een pacemaker of een ICD krijgen.

“Een pacemaker of ICD in dagbehandeling is vooral in deze corona-tijd een groot voordeel. We kunnen onze hartpatiënten zorg blijven leveren, zonder dat we een beroep doen op de schaarse bedden. En belangrijk medisch voordeel voor de patiënt: hoe korter een patiënt bij ons in het ziekenhuis is, hoe beter het is voor zijn of haar herstel”, zegt cardioloog dr. Tim Simmers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. “We zien dat de patiënten die niet op een verpleegafdeling hoeven te verblijven, een belangrijke voorsprong hebben in het weer oppakken van hun gewenste dagritme en bezigheden.”

Slimme planning

Een slimme planning, een speciale inrichting van het hart- en vaatcentrum en uitgekiende processen en logistiek, maken het mogelijk dat zoveel patiënten dezelfde dag het Catharina Ziekenhuis kunnen verlaten om thuis te herstellen. Ook de medisch technologische innovaties, waarbij ingrepen steeds minder invasief worden, zorgen ervoor patiënten steeds korter in het ziekenhuis hoeven te verblijven.

Via het netwerk Zinnige Zorg van VGZ, waar meerdere ziekenhuizen bij zijn aangesloten, hoopt Simmers dat de geleerde lessen uit zijn ziekenhuis ook in andere ziekenhuizen worden opgepakt. “Wij vertellen andere centra graag hoe het ons is gelukt. Kennis delen zit in ons DNA. Dus ik hoop dat veel ziekenhuizen bij ons aankloppen. Dan krijgen alle patiënten in Nederland de beste zorg.”

Zinnige Zorg

Om te komen tot deze ontwikkeling werkt het Catharina Ziekenhuis nauw samen met partners zoals medtech-bedrijf Medtronic. Medtronic stond met het Catharina Ziekenhuis aan de wieg van het ontwikkelen van de Hartlounge, de afdeling die volledig is ontworpen en ingericht om behandelingen in het hart- en vaatcentrum zo voorspoedig en comfortabel mogelijk te laten verlopen voor patiënten. De Hartlounge is centraal gelegen in het hartcentrum. Patiënten worden hier op de ingreep voorbereid. Na de ingreep kunnen ze bijkomen in de Hartlounge, en daarna mogen ze in de meeste gevallen dezelfde dag weer naar huis.

Voor zorgverzekeraar VGZ is het Catharina Ziekenhuis hiermee één van de goede voorbeelden van Zinnige Zorg. “Dit voorbeeld laat heel mooi zien wat we bedoelen met zinnige zorg. De professionals van het Catharina hebben een goed idee en staan open voor samenwerking. Ze brengen dit in de praktijk en bewijzen dat het beter kan. En samen met het Catharina Ziekenhuis zorgen wij ervoor dat de nieuwe werkwijze breder wordt verspreid, zodat in heel Nederland patiënten ervan kunnen profiteren.” Aldus Arjen de Jong, Strategische Innovatiemanager VGZ.

Bron: Catharina ziekenhuis

In Zuidoost-Brabant zijn naar schatting 2000 mensen met een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol, die nog niet worden behandeld voor die aandoening. Zij lopen een grote kans om op jonge leeftijd een hartinfarct en/of vaatproblemen te krijgen. Het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis opent vandaag een regionaal expertisecentrum om de opsporing en de behandeling van deze mensen te intensiveren.

“In Zuidoost-Brabant hebben we 20 tot 34 procent van de mensen met Familiaire Hypercholesterolemie, kortweg FH, in beeld”, zegt Daan van den Bersselaar, als verpleegkundig specialist betrokken bij het nieuwe expertisecentrum. “Dat betekent concreet dat in deze regio ruim 2000 mensen met FH nog niet gediagnosticeerd zijn. Uit onderzoek blijkt 26% van deze mensen zonder medicatie voor hun veertigste een hartinfarct te krijgen en komt 7% te overlijden voor hun veertigste, dus het is zaak om die groep snel op te sporen.” Snelle opsporing van FH via de huisarts en vroegtijdige behandeling, vaak al vanaf de kinderleeftijd, voorkomt vroegtijdige hart- en vaatziekten.

Afwijkend DNA

FH is een sluipmoordenaar. Mensen met FH die gezond eten en voldoende bewegen hebben vaak toch een hoog cholesterol. De oorsprong van het verhoogde cholesterol is dan een erfelijke aanleg. “Families met FH kenmerken zich vaak door het jong overlijden van familieleden als gevolg van hart- en vaatziekten,” aldus van Den Bersselaar. Mensen met FH hebben een afwijking in hun DNA. Daardoor wordt cholesterol onvoldoende uit het bloed gehaald. “Bij sommige mensen met FH zie je ook uiterlijke kenmerken als gele vetophoping rondom de ogen, of knobbels op de pezen. Al deze signalen kunnen duiden op FH en zijn reden om verder onderzoek te doen.”

Om hart- en vaatziekten bij mensen met FH te voorkomen, zijn de specialisten van het Hart- en Vaatcentrum van het  Catharina Ziekenhuis op zoek naar families met FH, of families waarin hoge cholesterolwaarden voorkomen en familieleden al op jonge leeftijd hart- en vaatziekten kregen. Door actieve opsporing in het ziekenhuis en het vergroten van de alertheid bij huisartsen, hopen de artsen iedereen met FH te vinden en preventief te beschermen.

Wanneer reageren?

Komt FH voor in uw familie? Of hebben vele familieleden een ernstig verhoogd cholesterol? Of komen in uw familie hart- en vaatziekten op jonge leeftijd  voor? Voor mannen geldt onder de 55 jaar en vrouwen onder de 60 jaar. Overleg dan met uw huisarts of neem contact op met de behandelaren van het regionaal expertisecentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Dat kan telefonisch via: 040 – 239 59 00.

LEEFH

Het regionaal expertisecentrum is aangesloten bij de stichting LEEFH. LEEFH coördineert landelijk de opsporing van en de zorg voor families met FH. Voor meer informatie: leefh.nl. Het regionaal expertisecentrum in het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis bestaat uit verpleegkundig specialist Daan van den Bersselaar, internist dr. Eveline Besselaar-Niemantsverdriet en kinderarts Angelique Roeleveld-Versteegh.

Bron: Catharina ziekenhuis

De interventieradiologen van het Catharina Ziekenhuis hebben als eerste in Nederland een nieuwe techniek gebruikt voor het plaatsen van een stent in een vernauwde halsslagader. “Groot voordeel van deze nieuwe techniek is dat de kans op een beroerte aanzienlijk afneemt tijdens de behandeling. Een ontwikkeling die een dotterbehandeling in de halsslagader voor de patiënt nog veiliger maakt”, benadrukt interventieradioloog Menno Krietemeijer.

In het Catharina Ziekenhuis worden halsslagadervernauwingen in de meeste gevallen behandeld met een operatie via de hals (endarterectomie), maar in bijzondere gevallen kunnen deze vernauwingen ook worden gedotterd. “We schuiven dan via de lies een stent in de vernauwing, waardoor de slagader weer wordt doorbloed. Het voordeel van dotteren is dat het een minder zware ingreep is dan de operatie via de hals”, legt Krietemeijer uit, “een risico tijdens het dotteren en het plaatsen van de stent is dat stukjes plaque los kunnen schieten naar de hersenen (embolie). Bij de nieuwe techniek maken we gebruik van een speciale katheter die dit risico aanzienlijk vermindert.”

Speciale katheter

Ook deze speciale katheter wordt ingebracht via de lies. Twee ballonnetjes aan deze katheter zorgen ervoor dat de bloedstroom tijdens het plaatsen van de stent, tijdelijk ‘omgeleid’ wordt. “Door de bloedstroom tijdelijk ‘om te leiden’, vermindert dit het risico dat een stukje plaque kan doorschieten naar de hersenen met alle gevolgen van dien. Het ballonnetje sluit tijdelijk die route naar de hersenen als het ware af”, aldus Krietemeijer. “Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, de patiënt is gewoon wakker. Dat maakt deze behandeling ook veel minder ingrijpend. Een operatie gebeurt altijd onder volledige narcose.”

Bloed naar hersenen

De halsslagaders zijn de slagaders die het bloed naar de hersenen transporteren. De linker en rechterhalsslagader ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta). Ze lopen vóór in de hals, langs het strottenhoofd en splitsen zich beiden vlak onder de kaak in een tak voor het aangezicht en een tak voor de hersenen. De twee halsslagaders voorzien samen het grootste deel van de hersenen van bloed. Door slagaderverkalking ofwel artherosclerose kan er een vaatvernauwing in de halsslagader ontstaan. Dit wordt ook wel carotis stenose genoemd.

In het Catharina Ziekenhuis nu drie interventieradiologen die gebruik maken van deze nieuwe techniek. Dit zijn interventieradiologen Lonneke Yo, Joris Hendriks en Menno Krietemeijer. De gebruikte techniek is van medisch technologiebedrijf Medtronic.

Bron: Catharina ziekenhuis

De kwaliteit van de hart- en vaatzorg nog beter maken, kennis delen en een naadloze samenwerking met zorgaanbieders in de regio zodat een patiënt altijd de juiste zorg krijgt op de juiste plek. Dat zijn de belangrijkste doelen in de vernieuwde overeenkomst die dinsdag gesloten werd door het Catharina Hart- en Vaatcentrum en Medtronic, één van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van medische technologie. Piet Batenburg zette dinsdag één van de laatste handtekeningen van zijn twaalfjarige loopbaan als bestuurder van het Catharina Ziekenhuis.

Samenwerking in de regio

Medtronic en het Catharina Ziekenhuis slaan nu de vleugels verder uit. Belangrijk onderdeel in de vernieuwde overeenkomst is de samenwerking in de regio. De partijen stellen per therapiegebied vast hoe ze het beste kunnen samenwerken met ziekenhuizen die patiënten verwijzen voor behandeling naar het Catharina Ziekenhuis. Daardoor kunnen patiënten zo dicht mogelijk bij huis het voor- en natraject van een ingreep doorlopen, worden zij alleen doorverwezen als dat echt noodzakelijk is en kan overbehandeling worden voorkomen. Belangrijk gevolg hiervan is ook dat door efficiënt (samen) te werken de schaarse capaciteit van ziekenhuispersoneel niet wordt overvraagd. “De ambitie voor de komende jaren is dat patiënten hier nog meer voordeel van hebben. Zowel de patiënten die naar ons worden doorverwezen als onze eigen patiënten,” aldus Piet Batenburg.

Veel ervaring

Beide partijen deden samen al veel ervaring op met het organiseren van hartzorg die optimaal is voor de patiënt en die slim en efficiënt is ingericht. Dat leidde onder meer tot uitgekiende zorgprocessen op en rond de Hartlounge; de centrale ruimte waar patiënten vóór en na hun dagbehandeling – zoals een dotter- en hartritmestoornisbehandeling – in een relaxte omgeving worden opgevangen.

Zo worden patiënten met dezelfde aandoening en zorgzwaarte waar mogelijk op één specifieke dag gezamenlijk gepland. Dat zorgt voor betere kwaliteit, minder complicaties en een snellere doorstroming. Patiënten zijn minder lang in het ziekenhuis en cardiologen kunnen meer patiënten achter elkaar behandelen, wat de toegangstijd tot de zorg positief beinvloedt. Veel van deze zorgpaden die door Medtronic en het ziekenhuis gezamenlijk zijn ontwikkeld, zijn daarna uitgerold in andere ziekenhuizen. De 5000 patiënten die jaarlijks op de Hartlounge in het Catharina Ziekenhuis worden behandeld zijn zeer te spreken over de nieuwe werkwijze. Zij waarderen de afdeling met gemiddeld een 9.

Kennis delen

In de vernieuwde overeenkomst tussen het Catharina Ziekenhuis en Medtronic is het delen van kennis een rode draad. Het Catharina Ziekenhuis is een Centre of Excellence op het gebied van zorg voor patiënten met hart- en vaataandoeningen in Nederland. Medtronic ontwikkelt en verbetert therapieën en medische technologie. De partijen hebben afgesproken om daar waar de expertises elkaar raken de krachten heel gericht te bundelen. Op die manier kunnen ze samen bijdragen aan de wetenschap en de hart- en vaatzorg voor patiënten op grote schaal steeds verder brengen.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Met innovatieve, zelf gevulde kant-en-klare spuiten kan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voortaan niet alleen nauwkeuriger, maar ook efficiënter medicijnen toedienen. Tijdens de corona-crisis is een speciale cleanroom voor vulmachines versneld gebouwd. De inzet van de steriele spuiten bespaart medewerkers op de IC en OK veel tijd.

IC-patiënten krijgen vaak medicijnen via een infuus toegediend, dagelijks kan dat oplopen tot wel 20 toedieningen per patiënt. Verpleegkundigen of apothekersassistenten moeten die medicijnen zelf optrekken uit een ampul en daarna mengen. Normaal gesproken kost het klaarmaken van een spuit zo’n zes minuten. In een speciale vulmachine is deze werkwijze geautomatiseerd. Na het vullen worden de spuiten direct gesteriliseerd, zodat ze langer houdbaar zijn.

Die kant-en-klare spuiten heeft het Catharina Ziekenhuis tijdens de eerste golf van de corona-crisis door samenwerking met Isala Klinieken in Zwolle al kunnen gebruiken. “Doordat ze machinaal worden gevuld is de kans op fouten bij het mengen nihil. Dat is een enorme winst. Zeker bij een crisissituatie als er veel druk en stress is,” verduidelijkt ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel. Het Catharina Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland waar de vulmachine in gebruik is genomen. In de eerste fase maakt het ziekenhuis alleen kant-en-klaarspuiten voor eigen gebruik. Op termijn zal het ziekenhuis ook spuiten maken voor andere ziekenhuizen.

Cleanroom
De cleanroom zou eigenlijk pas halverwege 2021 opgeleverd worden, als onderdeel van de nieuwe ziekenhuisapotheek die op dit moment op het ziekenhuisterrein wordt gebouwd. “We hadden de vulmachines  al in huis. Met het oog op de crisis en de hoge zorgdruk op onze verpleegkundigen hebben we besloten versneld een tijdelijke cleanroom op te bouwen, zodat we zelf de kant-en-klaar spuiten kunnen maken. In slechts drie weken tijd is de cleanroom uit de grond gestampt. Met grote dank aan Kuijpers, PHF en Cornelissen, die met dezelfde drive als onze zorgmedewerkers aan de slag zijn gegaan om dit mogelijk te maken,” vertelt Van Wezel. De nieuwe, tijdelijke cleanroom is nog schoner dan die bij chipfabrikanten. “Daar mag er vooral geen stof bij komen, bij ons mogen er ook geen microorganismen bij komen. We zijn dus nog strenger. Er werken twee mensen in speciale pakken in de vulruimte, veel efficiënter dan nu gebeurt.”

Zelfs als medicijnproductie buitenshuis stokt door tekorten, kan de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis medicatie zoals pijnbestrijding zelf leveren. “Door de corona-crisis was er een tekort aan ampullen en flacons met medicijnen. Wij bereiden zelf medicijnen uit grondstoffen en vullen de spuiten zelf. Dat bespaart materialen en we zijn helemaal zelfvoorzienend,” zegt de ziekenhuisapotheker niet zonder trots. In Nederland zijn op dit moment 10 ziekenhuizen met een eigen bereidingsapotheek.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Pin It