Menu
Benodigdheden / Thuis sporten

Hoe creëer je een homegym?

Bewegen is belangrijk. In het algemeen ligt de norm op 30 minuten intensief bewegen en dat zeker 5 dagen per week. Maar niet iedereen heeft daar tijd voor. Met een drukke baan of gezin kun je niet zo vaak in de sportschool staan. Dan heeft de homegym zo zijn voordelen. Je bespaart tijd, geld en beweegt toch voldoende.

Kies een ruimte
Een veel gehoord excuus om geen homegym in te richten is dat er geen ruimte is in huis. Maar zoveel ruimte heb je helemaal niet nodig voor je privésportschool. Je bent al een heel eind met een ruimte waarin je een fitnessmat en gewichten kwijt kunt. Belangrijk zijn vooral een goede verlichting en ventilatie. Een extra slaapkamer die fungeert als logeerkamer of hobbyruimte is bijvoorbeeld een prima plek maar een tuinhuisje kan ook.

Richt de ruimte in
Belangrijk bij het inrichten van je eigen homegym is dat er geen overlast ontstaat. Zorg dus voor rubberen matten zodat er voldoende demping is wanneer je bijvoorbeeld onderburen hebt. Zorg verder voor een grote spiegel zodat je jezelf ziet bewegen. Een stevige kast biedt ruimte om bidons en handdoeken op te bergen en zelfs wat kleine gewichten. Zet grote fitnessapparatuur zoveel mogelijk richting de muur, zodat de ruimte goed wordt benut. Train je graag op muziek? Ook hier moet je rekening houden met overlast. Veel mobiele telefoons kun je koppelen aan losse speakers. Of doe een koptelefoon op. Zo hoef je niet te investeren in een dure muziekinstallatie.

Welke apparaten mogen niet ontbreken?
Een crosstrainer is een prima apparaat voor jouw homegym. Je traint er namelijk alle lichaamsdelen mee. De vanaf-prijs van dit apparaat is ongeveer 300 euro, hoewel je tweedehands mogelijk goedkoper uit bent. Doe je aan krachttraining? Dan mag een powerrack niet ontbreken in jouw privésportschool. Qua aanschafprijs moet je denken aan minimaal 300 euro waarbij je het powerrack vervolgens naar behoefte verder kunt uitbreiden. Een spinning bike neemt relatief weinig ruimte in en is daarom zeer geschikt voor de wat kleinere homegym. Hetzelfde geldt voor een bokszak. Hiermee train je veel lichaamsdelen en je kunt er wat frustraties op kwijt.

Hoe financier je een homegym?
Wanneer je fit voelt, zit je beter in je vel. Zowel fysiek als mentaal. Daarom is een homegym een goede investering. Heb je momenteel geen spaargeld om een homegym te financieren? Dan kan geld lenen een optie zijn. Er zijn twee soorten leningen: een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet is flexibel en los je alleen af wanneer je een gedeelte opneemt. De rente fluctueert gedurende de looptijd. Een doorlopend krediet mag je gedurende de aflossing opnieuw opnemen. Een persoonlijke lening moet je binnen een vooraf afgesproken tijdspad helemaal terugbetalen aan de bank. De maandelijkse aflossing, inclusief vaste rente, blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde. Het deel van de lening dat is afgelost, mag je niet opnieuw opnemen.

Wat kan ik lenen?
De meest dringende vraag wanneer je een lening wil afsluiten is: wat kan ik lenen? Dit hangt af van een aantal zaken: het bedrag, je bruto-inkomen en of er geen andere leningen openstaan. Wil je meer inzicht in hoeveel je mogelijk kunt lenen? Gebruik een online vergelijkingssite om te zien voor welke leningen je in aanmerking komt.