Een trend die al een aantal jaar gaande is, is dat ouderen liever langer thuis blijven wonen. Dit is niet alleen vanuit deze doelgroep zelf vaak gewenst, maar ook de overheid stimuleert dit door allerlei regelingen in het leven te roepen die bijvoorbeeld het aanpassen van een badkamer of het aanschaffen van een traplift mogelijk maken.
Je huis is immers je thuis en dit wil je niet zo maar achter je laten. Daar zijn al je spulletjes en herinneringen van dierbaren. Je weet er in het donker de weg en je voelt je er veilig. Toch moeten veel ouderen en mindervaliden die prima voor zichzelf kunnen zorgen hun thuishaven omruilen voor een zorgflat of een andere woning, omdat ze wat slechter ter been zijn. Dat is niet altijd even eenvoudig – in verband met wachtlijsten – terwijl je met een paar simpele aanpassingen toch gewoon in je huis kunt blijven wonen.
Bovenverdieping
Een huis met een trap kan een uitdaging vormen als je slecht ter been bent, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een traplift brengt je eenvoudig naar boven en weer naar beneden, zonder problemen. Er zijn zelfs liftjes die een bocht om kunnen. Je kunt ze aanschaffen via een thuiszorgwinkel of een speciale shop voor hulpmiddelen in huis en laten installeren, bijvoorbeeld 123trapliften. Zij plaatsen uitsluitend trapliften van de merken Thyssen-Krupp en Otolift, dit zorgt ervoor dat de monteurs zich uitsluitend hoeven te bekwamen in de werking en technische specificaties van deze merken. Hierdoor blijft de kwaliteit hoog en de servicebehoefte laag gebruikte trapliften van 123Trapliften zijn bij inkoop geselecteerd op technische staat en maatvoering. Dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de kwaliteit en de prijs is stukken lager dan bij een nieuwe traplift. Ook heb je gewoon garantie op de traplift.
Ook de WMO of de blijverslening van de overheid zijn in te zetten bij de aankoop van een traplift, waardoor het voor veel mensen haalbaar is een traplift aan te schaffen.
Dag drempels
Als je minder goed ter been bent kunnen drempels in de woning aardige obstakels vormen. Kies er dan eens voor om deze te verwijderen, zodat er een gelijke vloer ontstaat. Makkelijk als je met een rollator loopt of je zo nu en dan in een rolstoel moet voortbewegen. Ook is het aan te raden om voor vloerbedekking te kiezen in plaats van plavuizen of laminaat. Vloerbedekking geeft namelijk meer grip als je loopt.
Hulpmiddelen in de badkamer
Heb je wat meer moeite om uit bad te stappen of om de douche te verlaten, omdat je bang bent om uit te glijden, dan kun je dit vergemakkelijken met speciale handvatten in en om de douche, het bad en zelfs het toilet. Deze geven houvast en zekerheid. Gebruik verder ook antislipmatjes, een badmat met antislip op de achterkant en desnoods een speciale douchestoel (hiervoor kun je ook een plastic tuinstoel gebruiken).