Menu
Voedselallergie

Leven met een voedselintolerantie: hoe ga je daar mee om?

voedselintolerantie

Glutenvrij dieet, eten of drinken zonder lactose, geen fruit of zoetstof. Het klinkt als een dieet van iemand die vooral op zijn gewicht wil letten, maar voor de meeste mensen is het gewoon de dagelijkse realiteit van een voedselintolerantie. Voedselintoleranties zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen over de hele wereld. Het kan erg frustrerend zijn voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen. Waarschijnlijk ken je wel iemand in je omgeving die last heeft van een bepaalde intolerantie of allergie. Wat is een intolerantie eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Wat is een intolerantie?

Een voedselintolerantie zou je kunnen omschrijven als een negatieve reactie van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam kan niet goed omgaan met deze stof, wat kan leiden tot ongemakkelijke en vaak pijnlijke symptomen. Bij een intolerantie is vaak sprake van een tekort aan een bepaalde enzym of zelfs het ontbreken daarvan. Bij een lactose-intolerantie bijvoorbeeld gaat het om het enzym lactase. Wanneer deze niet voldoende aanwezig is, kan de lactose in je voeding niet goed verteerd worden. 

Welke voedselintoleranties bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten voedselintoleranties. De meeste voorkomende en meest bekende zijn de lactose-intolerantie en glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd). Zoals hierboven beschreven is bij een lactose-intolerantie sprake van een tekort aan het enzym lactase. Bij een glutenintolerantie kan je lichaam geen gluten verdragen. Dit komt voornamelijk voor in bepaalde granen. Daarnaast kan er onder andere sprake zijn van een fructose-intolerantie of een histamine-intolerantie.   

Hoe herken je een intolerantie?

Misschien weet je van jezelf nog niet dat je intolerant bent voor een bepaald voedingsmiddel. Maar heb je wel regelmatig last van bepaalde klachten waarvan je er maar niet achter komt wat het veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig na een maaltijd last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of hoofdpijn? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat er sprake is van een intolerantie. Vooral maag- en darmklachten komen erg veel voor, denk hierbij aan buikpijn of kramp, diarree, misselijkheid of braken. Er zijn online tests die je kunt proberen om erachter te komen of jouw klachten passen bij een intolerantie. Maar het beste kun je langsgaan bij je huisarts, ook om uit te sluiten dat er geen sprake is van eventuele andere aandoeningen. 

Hoe ga je er mee om?

Helaas is er geen manier om van de intolerantie af te komen. Het beste dat je kunt doen is het aanpassen van je dieet. Oftewel; vermijd voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken. Dit lijkt voor de hand liggend, maar is in de meeste gevallen toch echt de meeste effectieve manier om ermee om te gaan. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven op de markt om mensen met een intolerantie toch van bepaalde producten te laten genieten. Zo zijn er lactosevrije zuivelproducten zoals melk, kaas of toetjes. Ook zijn er veel glutenvrije opties beschikbaar, denk aan brood of gebak. In restaurants heb je ook vaak de mogelijkheid om te vragen om deze vervangers. Laat ook altijd weten dat je intolerant bent en bekijk van tevoren eventueel het menu, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Door vooruit te plannen maak je het jezelf wat makkelijker, ook als je bijvoorbeeld op reis gaat. Je kunt dan ook geschikt voedsel meenemen. 

Wat kun je als omgeving doen?

Omdat er zoveel mensen te maken hebben met dit probleem, is de kans groot dat je iemand kent die hier last van heeft. En hoe maak je het zelf bespreekbaar in je omgeving? Ben jij zelf degene met een intolerantie, zorg er dan voor dat mensen je omgeving daarvan op de hoogte zijn. Iemand kan je alleen helpen op het moment dat ze weten wat er speelt. Leg uit welke voedingsmiddelen je niet kunt verdragen en wat er gebeurt als je ze toch eet. Vraag ook om hulp als dat nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld naar een feestje gaat of bij iemand thuis gaat eten, maak dan van tevoren duidelijk wat veilig is om te eten. Eventueel kun je ook zelf iets meenemen zodat je zeker weet dat je goed zit en om de gastheer of -vrouw wat tegemoet te komen. Andersom is het belangrijk om begripvol met de situatie om te gaan, als iemand vertelt een voedselintolerantie te hebben. Biedt hulp aan en houd rekening met het eten of drinken wanneer iemand bij je langskomt. Biedt steun waar dat nodig is, het kan voor iemand heel vervelend zijn, maar steun van mensen in de omgeving kan het een stuk makkelijker maken.