Voedselallergie

Lactose allergie oftewel lactose-intolerantie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Wat is nou precies een lactose allergie? Oftewel lactose-intolerantie.
Wanneer lactose niet of niet volledig verteert kan worden, is er sprake van lactose-intolerantie. Dit geeft alleen niet altijd klachten. Behalve als je bij de aanbevolen hoeveelheid melk (producten) klachten krijgt, is er sprake van lactose-intolerantie. Bij een lactose allergie is meestal een gesprek met een diëtist over je eetpatroon voldoende om de klachten te voorkomen. Meestal is het nodig om helemaal geen melk- en melkproducten meer te eten of drinken.

Oorzaak
Er kunnen 3 verschillende oorzaken zijn van lactose-intolerantie waarvan ieder een eigen oorzaak heeft.

Primaire lactose-intolerantie
Dit is de meest voorkomende vorm en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Bijna alle zuigelingen maken voldoenden enzym lactase aan om lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Bij veel Aziaten, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen neemt na het derde levensjaar de productie van lactase af. Hierdoor komt in deze landen lactose-intolerantie veel vaker voor.

Secundaire lactose-intolerantie
Deze vorm kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is dan niet meer in staat op voldoende lactase aan te maken. Deze vorm kan tijdelijk zijn. Wanneer de darm is hersteld, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.

Aangeboren (congentiale) lactose-intolerantie
Deze erfelijke vorm is zeer zeldzaam. Met deze vorm van lactose-intolerantie wordt er vanaf geboorte al geen of zeer weinig lactase aangemaakt. Zij kunnen dan ook geen moedermelk verdragen.
Deze vorm blijft levenslang. Het ontstaan van klachten hangt af van het voedingspatroon en samenstelling van de darmflora. Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Het hoeft dus niet bij iedereen klachten te geven dit verschilt per persoon.

Wat zijn de kenmerken van lactose-intolerantie
Wanneer lactose uit onze voeding niet door lactase wordt afgebroken, komt het zo onveranderd in de dikke darm terecht. Hier leven veel bacteriën, deze gaan het lactose afbreken en bewerken. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij. Ook trekt lactose vocht aan in de dikke darm waardoor een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree (deze kan schuimend zijn en ruikt soms zuur), buikpijn en krampen kunnen ontstaan.

.

Pin It