Voedselallergie

Meeste bier onveilig voor mensen met coeliakie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

In reactie op bierbrouwers, die melden dat sommige van hun bieren glutenvrij zouden zijn, is door Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium het glutengehalte in een aantal commerciële bieren onderzocht. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) ziet hiermee haar stelling onderbouwd dat alleen bier met het predicaat ‘glutenvrij’ veilig is voor haar leden.

Getest zijn een drietal veel geconsumeerde bieren, een lokaal bier, een wit bier en een bier dat het predicaat glutenvrij draagt. Uit deze analyse blijkt dat het witbier zeer hoge concentraties gluten bevat en dus volstrekt ongeschikt is voor consumptie door coeliakiepatiënten. In drie van de vier overige biersoorten was de glutenconcentratie ook hoger dan de voor coeliakiepatiënten toegestane norm, 20 ppm (parts per miljoen). Het geteste glutenvrije bier bleek een concentratie gluten van minder dan 10 ppm te bevatten en is daarmee wél geschikt voor coeliakiepatiënten.

Nieuwe testmethode
Bij het testen van de zes biermerken werd ook een nieuwe testmethode vergeleken met de standaardtestmethode. Bij één biersoort is een te hoge concentratie gluten gemeten volgens de nieuwe testmethode, 35 ppm, terwijl de standaard testmethode maar 8 ppm aangaf. Volgens de Europese verordening kan een voedingsmiddel of drank gelabeld worden als glutenvrij als dit product niet meer dan 20 ppm (parts per miljoen) eindproduct bevat. Daarom mag dit bier nu als glutenvrij beschouwd worden, terwijl dit volgens de onderzoekers van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium mogelijk niet terecht is.

Standaard voldoet niet
Mede op basis van dit onderzoek zal de NCV zich samen met de andere Europese patiëntenorganisaties inzetten voor gebruik van nieuwe, betere testen waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende voedingsproducten. “Gebleken is dat de huidige gouden standaard niet voldoet. Een strikt glutenvrij dieet is de enige medische behandeling voor mensen met coeliakie, dan moet de meetmethode wel betrouwbaar zijn”, aldus directeur Bianca Rootsaert.

Gluten in bier
Bier wordt meestal van gerst gemaakt, één van de graansoorten die patiënten niet kunnen verdragen. En voor de productie van witbier wordt ook tarwe gebruikt. Tijdens het fermentatieproces wordt een groot deel van de gluten eiwitten afgebroken, waardoor ze geen schade meer kunnen aanrichten. Maar het is vaak onduidelijk hoeveel gluten er overblijft.

Coeliakie
Coeliakie is een veelvoorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een afweerreactie op gluten. Naar schatting 1 op de 100 Nederlanders lijdt aan deze ziekte. Gluten zijn een groep eiwitten die in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen. Doordat coeliakiepatiënten darmschade oplopen van gluten, moeten ze levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen.

.

Pin It