Voedselallergie

Wel eens van fructose allergie gehoord?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

We zijn tegenwoordige steeds kritischer over wat we consumeren en leren steeds meer over het effect van voedsel op onze gezondheid. Elk lichaam heeft andere behoeftes en om de juiste voeding te kiezen moeten we eerst naar ons lichaam leren luisteren. Dit is erg belangrijk om persoonlijke ongemakken te voorkomen.

Er zijn bijvoorbeeld in Nederland rond de 30.000 mensen die rondlopen met een glutenallergie. Toch, zijn er naar schatting nog zo’n 100.000 mensen in Nederland die ook last hebben van deze allergie. Het probleem is dat de klachten vaak niet herkend worden.

Een allergie die minder bekend is, maar nog meer voor komt is de fructose allergie. Bijna één op de drie mensen loopt hier naar schatting mee rond. Fructose, beter bekend als vruchtensuiker, is veelal te vinden in fruit en groente. Normaliter zorgen bepaalde eiwitten in de dunne darm ervoor dat fructose in ons bloed opgenomen kan worden. Wanneer de eiwitten die hiervoor verantwoordelijk zijn niet goed functioneren, komt de fructose terecht in de dikke darm. Omdat de dikke darm niet gemaakt is om de suikers om te zetten, ontstaat er een proces dat fermenteren genoemd wordt. Op deze manier komt de fructose toch in het bloed terecht. Het fermenteren zorgt er alleen voor dat er bepaalde gassen en stoffen vrijkomen die een onaangenaam effect op de darmen hebben. Dit kan leiden tot onder andere buikkrampen, diarree, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en deze klachten te herkennen zodat er iets aan gedaan kan worden. Bij het hebben van een fructose allergie is dit erg lastig omdat in het merendeel van ons eten fructose verwerkt zit. Op de website van Disolut zijn er tabletten te vinden die deze klachten kunnen verminderen. Er bestaan helaas nog geen medicijnen om van de allergie af te komen.

.

Pin It