Voedselallergie

Glutenvrij, alleen als het nodig is

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het hebben van een glutenallergie is niet altijd een pretje. Er zijn veel mensen met een glutenallergie, het lijkt bijna ‘populair’. Maar, wat is het nu eigenlijk?

Glutenallergie
Eigenlijk bestaat glutenallergie niet, het heet coeliakie/glutenintolerantie of gluntensensitiviteit. Tarwe-allergie bestaat wel, maar dat komt maar heel zelden voor. Gluten is een eiwit die in tarwe, rogge, gerst en spelt te vinden is.

Coeliakie/gluntenintolerantie
Aan de hand van een bloedonderzoek is er uit te vogelen of u coeliakie heeft. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat u hier uw hele leven aan vast zit. Er valt niet even ‘over heen te groeien’. Het enige wat u kunt doen is het volgen van een glutenvrij dieet.

Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit is alleen aan te tonen door het volgen van een glutenvrij dieet en daarna opnieuw gluten te eten. De klachten in beide perioden worden dan onderzocht. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit, het is namelijk nog niet 100 procent duidelijk wat het nu eigenlijk is. Uit toekomstig onderzoek zou meer duidelijk moeten worden en misschien wordt er dan een middel tegen gevonden.

Glutenvrij eten
Heeft u coeliakie? Houdt u zich dan daadwerkelijk aan het glutenvrije dieet. U kunt uw darmen ernstig beschadigen als u af en toe bijvoorbeeld een biertje of een bitterbal neemt. Een glutenvrij dieet is een dieet wat u uw hele leven lang zult moeten volgen. Zorg er dus eerst voor dat u daadwerkelijk van een arts te horen heeft gekregen dat u dit dieet moet volgen.

Glutenvrij gezond?
Glutenvrij is niet altijd even gezond. Granen en tarwe zijn namelijk een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse voeding. Er kan een gebrek aan vitamines en ijzer optreden. Daarnaast zijn ook niet alle glutenvrije producten gezond. In plaats van gluten wordt er namelijk meer suiker, zout en vet toegevoegd waardoor de producten minder gezond worden.

.

Pin It