Supplementen

R in de maand, ondersteun je weerstand

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De herfst is een wispelturig seizoen. Dan schijnt de zon weer en is die jas die je in de ochtend had aangetrokken weer veel te warm, de andere dag loop je zo in een trui of blouse naar buiten en is het ineens guur en koud. Regenbuien, mist, zon; het wisselt elkaar moeiteloos af. Het is daarom het seizoen waar je weerstand extra hard aan het werk gaat. Het warme, vochtige weer is namelijk heel fijn voor virussen om in te gedijen. En omdat we meer binnen zitten, heb je daardoor gemakkelijker een verkoudheidje te pakken. Gelukkig kun je voor al je weerstandsbehoeftes terecht bij Broeders. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig ter ondersteuning van je weerstand?

Inhoud

Gezond eten

Je weerstand heeft allereerst baat bij een gezonde leefstijl. Gezond en gevarieerd eten met veel verse groente en fruit is hierbij zeker een aanrader. Het herfst en winterseizoen biedt allerlei seizoensgroente en fruit vol vitamines en mineralen. Denk hierbij aan pompoenen, zoete aardappel, spruitjes, zuurkool en natuurlijk winterpenen en aardappels. Maak eens pasta met een saus van verse tomaten, courgette en kruiden of verrijk je maaltijd met sla, komkommerplakjes en paprika. Stukjes appel, peer of druiven door de salade zijn heel smakelijk. Bovendien bevat het allemaal goede voedingsstoffen. Wil je je weerstand extra ondersteunen dan kun je een voedingssupplement gebruiken.

Vitaminen en mineralen

De naam ‘voedingssupplement’ geeft al precies aan wat je mag verwachten: het is een aanvulling op je voeding. Een voedingssupplement kan bestaan uit vitaminen en mineralen of uit een enkele voedingsstof, zoals alleen vitamine C of magnesium. Omdat het niet altijd mogelijk is je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen via de voeding is het gebruik van een voedingssupplement zeker aan te raden. Overigens kan het zijn dat je door omstandigheden gewoon extra vitaminen en mineralen nodig hebt. Bijvoorbeeld als je intensief sport, op leeftijd bent of tijdens de zwangerschap. En om natuurlijk je weerstand te ondersteunen. Bijvoorbeeld als de ‘r’ in de maand zit, want dat zijn vaak maanden waarin we veel leunen op ons immuunsysteem. Voor mannen en vrouwen zijn er supplementen verkrijgbaar, omdat hun behoefte aan voedingsstoffen kan verschillen.

Vitamine C

Een echte weerstandbooster is vitamine C. Het is te vinden in groente, aardappels en natuurlijk fruit. Vitamine C bevordert de opname van ijzer, wat weer goed is voor de rode bloedcellen in het lichaam. Daarnaast helpt het mee in de vorming van bindweefsel. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Denk hierbij aan citroenen, sinaasappels, grapefruits en natuurlijk mandarijntjes, welke volop verkrijgbaar zijn in het najaar. Spruitjes, paprika, aardappels en winterse stamppotten bevatten veel vitamine C, evenals in pompoen. Wil je je weerstand extra ondersteunen dan kun je een voedingssupplement met vitamine C gebruiken.

Vitamine D

Als de ‘r’ in de maand zit, worden de dagen al snel korter en zijn we veel minder buiten in de zon te vinden. En dat terwijl vitamine D door je eigen huid onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt. De voorraad die je hebt aangemaakt in de zomermaanden zal hierdoor in de herfst en winter langzaam worden opgebruikt. Vitamine D heeft een zonnig effect op ons humeur, is belangrijk voor botten en tanden (het helpt calcium op te nemen uit onze voeding), spieren en het immuunsysteem. Vitamine D halen we, zoals gezegd, uit zonlicht, daarnaast is het te vinden in vette vis (haring, makreel, paling, zalm), vlees, eieren en wordt het toegevoegd aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Jonge kinderen, senioren, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur, iedereen die te weinig buitenkomt en voor iedereen die bedekte kleding draagt, hebben baat bij een supplement, omdat zij risico lopen een tekort aan vitamine D te krijgen.

Bewegen

Blijven bewegen is tevens goed voor de weerstand. Nu het in de avond al vroeger donker wordt, is het wellicht niet zo fijn om in je eentje een stuk te gaan hardlopen buiten. Ga dan naar de sportschool of sluit je aan bij een bootcamp in het park. Overigens hoef je er helemaal geen uitgebreide sportroutine op na te houden; 7.000 stappen zetten tijdens een wandeling, op de fiets boodschappen doen of een dansje maken in de huiskamer tellen allemaal mee als beweging. Door te bewegen verhoog je je bloedcirculatie, waardoor je immuunsysteem beter kan werken. Bovendien word je er vrolijk van. En dat is in de meer donkere maanden zeker welkom. Heb je door het vochtige weer sneller last van spieren en gewrichten? Kies dan eens voor een magnesiumsupplement en een wrijfmiddel voor pijnlijke spieren en gewrichten.

Slapen

Een kwalitatief goede nachtrust is voor je weerstand zeker een aanrader. Slaap bevordert namelijk het herstel van je lichaam en geest. Zorg daarom voor een koele slaapkamer, iets wat in het najaar met koele nachten wel moet lukken, ga op tijd naar bed en zorg voor regelmaat. Om beter te slapen kun je een rustgevend supplement gebruiken. Bijvoorbeeld een melatonine supplement of een natuurlijke rustgever, zoals valeriaan.

Herfst en winter vraagt nogal wat van je lichaam. De dagen worden immers korter, maar de dingen die je dagelijks (moet) doen verminderen natuurlijk niet. Let dus goed op jezelf, eet gezond, beweeg en slaap goed. Ter ondersteuning neem je gewoon een voedingssupplement om je weerstand op peil te houden.

.

Pin It