Sportvoeding

Wat je het beste kunt eten voor en na het sporten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Voeding vormt de brandstof van je lichaam. Het heeft ontzettend veel invloed op hoe je je voelt en hoe je presteert. Niet verrassend dus dat voeding je sportprestatie kan ‘maken of breken’. In dit artikel lees je daarom wat je het beste kunt eten voor- en na het sporten.

2 tot 3 uur vóór de sportsessie

Eet een gezonde, complete maaltijd. Zo’n maaltijd bestaat uit een gezonde verhouding tussen verschillende macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Met name eiwitten leveren een belangrijke bijdrage aan de spieropbouw. Zorg er tevens voor dat je voldoende drinkt, bij voorkeur zo’n halve liter. Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie- en vochtvoorraad heeft voor jouw sportsessie.

1 tot 2 uur vóór de sportsessie

Eet een kleine maaltijd of een licht verteerbaar tussendoortje. Grote maaltijden of tussendoortjes die grote hoeveelheden vetten, eiwitten of vezels bevatten, kun je het beste vermijden. Deze kan je lichaam namelijk niet meer op tijd verwerken. Dit kan maag- en darmklachten als gevolg hebben, maar ook onnodig energie van je lichaam vragen tijdens de sportsessie.

Tijdens de sportsessie

Bij een sportsessie met een maximale tijd van anderhalf uur, is voornamelijk vocht belangrijk. Je hebt grofweg 500 milliliter vocht nodig per uur. Drink water of zogenaamd ‘Active Water’, een sportdrank met weinig suikers. Deze kun je kopen bij vrijwel iedere sportvoeding webshop. Als je langer dan anderhalf uur aaneengesloten sport, kan het verstandig zijn iets kleins te eten. Hiervoor zijn energierepen of energiegels aan te raden. Deze houden je energievoorraad op peil.

Binnen 1 tot 2 uur na de sportsessie

Je wilt natuurlijk dat je sportsessie zoveel mogelijk lichamelijke voordelen oplevert. Om dit te verwezenlijken, is het belangrijk om snel na je training een gezonde maaltijd te nuttigen. Zo’n maaltijd bestaat bij voorkeur uit koolhydraten, een flinke portie eiwitten en gezonde vetten. Deze zorgen namelijk voor het beste herstel van je spieren en gewrichten. Ook is het belangrijk om goed te drinken om je vochtvoorraad weer aan te vullen. Het liefst alcohol-, cafeïne- en suikervrije dranken.

.

Pin It