Menu
Sportvoeding / Supplementen

Sportsupplementen voor het immuunsysteem

Doordat er een versoepeling is gekomen in de corona maatregelen zijn veel mensen weer gaan sporten. Dit kunnen beginnende sporters zijn, maar ook ervaren sporters die al jarenlang een sport beoefenen. Als je sport, is het nog belangrijker dat je voedingspatroon zo optimaal mogelijk is. Tijdens en na het sporten verbruik je namelijk nog meer voedingsstoffen dan een ongetraind persoon. Daarnaast maak je tijdens het sporten schadelijke afvalstoffen aan. Er zijn tal van andere redenen waarom mensen sportsupplementen gebruiken voor het versterken van het immuunsysteem. Dit systeem raakt namelijk snel verzwakt bij sporters.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een afweersysteem dat bestaat uit verschillende organen, stoffen en specialistische immuuncellen die allemaal een eigen functie hebben. Dit systeem helpt je lichaam te beschermen tegen parasieten, virussen, bacteriën en andere pathogenen. Vooral in deze tijden is er een grotere vraag naar manieren om het immuunsysteem te versterken. Vrij logisch, omdat we onzeker zijn over wat er gaat gebeuren in de toekomst. Maar dat betekent niet dat we overhaast van alles moeten gebruiken of consumeren om ons afweersysteem te versterken.

Het immuunsysteem verbeter je niet alleen met supplementen

Het verbeteren van je immuunsysteem is een complexe bezigheid waarbij verschillende factoren te pas komen. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld het hebben van een goede nachtrust, een goede hygiëne, hydratatie, voldoende beweging en stress verminderen en voorkomen. Wat ook belangrijk is, is het hebben van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Hiermee voorzie je jouw lichaam van nodige voedingsstoffen. Als toevoeging op het voedingspatroon worden sportsupplementen gebruikt. Sportsupplementen zijn niet alleen voor het opbouwen van spiermassa of voor meer energie. Ze kunnen ook het immuunsysteem versterken, en dit is voor sporters extra belangrijk. Na het sporten is je immuunsysteem namelijk extra verzwakt.

Sportsupplementen voor het immuunsysteem

Welke sportsupplementen je zou moeten nemen voor jouw immuunsysteem verschilt per persoon en per doelstelling. Vraag dus altijd even extra advies bij een expert op het gebied van supplementen. Er zijn echter enkele supplementen die altijd gebruikt kunnen worden als aanvulling op het voedingspatroon. Deze kunnen voor of na een training of wedstrijd gebruikt worden. Welke supplementen het nemen waard zijn? Elke vitamine of mineraal kan als sportsupplement gebruikt worden om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast zijn er nog een aantal extracten, aminozuren en vetzuren die erg populair zijn als sportsupplement. De top drie bestaat uit een combinatie van deze supplementen.

Top drie supplementen voor het immuunsysteem

● Vitamine C
● Vitamine D
● Omega 3 vetzuren

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant dat je uit voeding kunt halen. Er zijn aanwijzingen dat vitamine C helpt bij het verminderen van de duratie en de ernst van een verkoudheid [1]. Daarnaast helpt dit antioxidant om een teveel aan vrije radicalen weg te vangen. Dit zijn schadelijke stoffen die kunnen zorgen voor oxidatieve stress, wat weer in verband wordt gebracht met verschillende welvaartsziektes. Als je veel te maken hebt met vrije radicalen, bijvoorbeeld door veel te zonnen, roken of sporten, dan is het aanbevolen om een beetje extra vitamine C toe te voegen aan je voedingspatroon. Vooral voor beginnende sporters is het belangrijk om vrije radicalen weg te vangen. Zij hebben nog niet de bescherming capaciteit om de verhoogde oxidatieve stress op te vangen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf aanmaakt met behulp van de zon (en in mindere mate voeding). Tijdens de zomermaanden komt ons huid in aanraking met de sterke UV-B stralen van de zon, waarna de aanmaak van vitamine D begint.

Maar wat maakt Vitamine D zo belangrijk voor het immuunsysteem? Uit enkele onderzoeken blijkt dat vitamine D verschillende aangeboren en adaptieve immuunsysteem processen regelt [2]. De belangrijkste manier waarop vitamine D dit doet, is door peptides aan te maken die tegen microben en virussen werken. Deze worden ook wel lichamelijke antibiotica genoemd, welke aangemaakt worden binnen het lichaam. Ook zijn er verbanden ontdekt tussen een tekort aan vitamine D en een verslechterde immuunsysteem. Geniet dus van het zonlicht in de zomermaanden en supplementeer daarnaast bij in de andere seizoenen.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn een verzamelnaam voor verschillende groepen vetzuren die je o.a. kunt vinden in vis. Eerst werd gedacht dat omega 3 vetzuren het immuunsysteem zouden versterken doordat het een ontstekingsremmend effect had. Echter, blijkt ook dat de vetzuren EPA en DHA je immuunsysteem op een andere manier versterken. Zo zou het een de activiteit van witte bloedcellen genaamd B-cellen versterken, welke op hun beurt bacteriën en virussen bestrijden [3]. Ook blijkt er een verband te zijn tussen omega 3 consumptie en andere positieve effecten voor je immuniteit [4].

Gebruik van andere supplementen

Naast de bovenstaande sportsupplementen zijn er ook nog een waslijst aan andere supplementen die gebruikt kunnen worden voor het immuunsysteem. Probiotica voor je darmgezondheid en microbioom. Kanttekening: onderzoek eerst welke bacteriestammen je nodig hebt, voordat je begint met suppletie van dit product. Het microbioom moet altijd in balans blijven. Verder kun je nog gebruik maken van enkele antioxidanten en micro-mineralen die gunstig zijn voor het immuunsysteem. Voorbeelden hiervan zijn astaxanthine, zink en selenium.

Bronvermelding

[1] Vitamin C for preventing and treating the common cold, R M Douglas, 2004
[2] Vitamin D and the Immune System, Cynthia Aranow, 2013
[3] Long chain omega-3 fatty acid immunomodulation and the potential for adverse health outcomes, Jenifer I. Fenton, 2013
[4] Journal of Leukocyte Biology, JLB editorial board, 2020