Menu
Sportvoeding

Sneller spiermassa opbouwen met weight gainers

Sneller spiermassa opbouwen met weight gainers

Voor sommige mensen is het niet moeilijk om af te vallen, maar juist om aan te komen. Vooral het verkrijgen van meer spiermassa lijkt dan een haast onhaalbaar doel. In zulke gevallen is het belangrijk om goed op de voeding te letten en eventueel aan te vullen met supplementen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van weight gainers, een shake bomvol calorieën. Je kunt dus met het innemen van weight gainers eenvoudig veel eiwitten en aminozuren, vitamines, mineralen en koolhydraten binnenkrijgen. Ze worden vaak gebruikt door sporters die met krachttraining of bodybuilding bezig zijn.

Hulp bij moeite met spiermassa opbouwen

Er zijn verschillende lichaamstypes, namelijk ectomorph, mesomorph en endomorph. Ecto’s hebben over het algemeen een snelle stofwisseling. Kun jij eten wat je wilt, maar kom je gewoonweg niet aan? Dan is er een grote kans dat je dit lichaamstype hebt. Zelfs met veel krachttraining kan het zomaar voorkomen dat je geen spiermassa opbouwt. In zulke gevallen kunnen weight gainers je wellicht helpen. Het kan namelijk lastig zijn om via voeding zo veel eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen dat het effect heeft op jouw lichaam. Met weight gainers wordt de opname van deze voedingsstoffen een stuk makkelijker en sneller.

De werking van weight gainers

De werking van weight gainers

Een weight gainer wordt wel een aankomshake genoemd worden. Een shake waar je dus van aankomt. Het zijn namelijk shakes die bomvol koolhydraten en eiwitten zitten. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je meer effect uit je trainingen haalt, waardoor spieropbouw mogelijk wordt. De voedingsstoffen werken op de volgende manieren:

Koolhydraten

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose, wat daarna weer verandert in glycogeen. Glycogeen is de brandstof voor je spieren en organen. Hierdoor is het binnenkrijgen van koolhydraten een belangrijke bron van energie. Je hebt deze voedingsstoffen dan ook hard nodig wanneer je veel gaat trainen om meer spiermassa te verkrijgen.

Eiwitten

Om de opbouw van spiermassa zo effectief mogelijk te laten verlopen, heeft je lichaam veel eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen voor verschillende weefsels, waaronder je spieren. Door de inname van eiwitten kun je dus beter spieren opbouwen, maar zorg je ook voor het behoud van spiermassa en een beter herstel na het trainen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om weight gainers te gaan gebruiken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor een goede shake. Deze moet natuurlijk voldoende koolhydraten en eiwitten bevatten. Over het algemeen zitten in deze shakes zo’n 350 tot 600 calorieën. Let echter wel op het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt en ga op zoek naar de juiste hoeveelheid voor jouw lichaamsbouw. Wanneer je veel te veel calorieën binnen gaat krijgen, kan je vetpercentage namelijk snel gaan toenemen.

Nadelen weight gainers

Er kunnen ook wat nadelen zitten aan het gebruik van weight gainers. Ten eerste kun je er allergisch zijn, bijvoorbeeld voor een lactose intolerantie. Daardoor kun je last van je maag en darmen krijgen. Verder moet je er rekening mee houden dat je weight gainers met mate moet gebruiken omdat je er enorm snel van aan komt. Als je onvoldoende traint, kan het omgezet worden in vet. En als laatste kunnen ze je slaapritme verstoren. Weight gainers bevatten cafeïne, dus als je daar gevoelig voor bent, is het verstandig een andere variant zonder cafeïne te kiezen.