Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Aminozuren essentiële bouwstoffen voor ons lichaam

Het gebruik van Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Zonder eiwitten is het leven voor ons onmogelijk. Een volwassen mens heeft dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ons voedsel is over het algemeen eiwitrijk genoeg om deze dagelijkse hoeveelheid met gemak te halen. Toch kan het voorkomen dat je een grotere eiwitbehoefte hebt. Dit geldt met name voor zwangere vrouwen, kinderen, die nog in de groei zijn, en mensen die intensief aan sport doen. In die gevallen kan je lichaam extra ondersteuning gebruiken.

Balans is ook van belang

Niet elk aminozuur is hetzelfde. De meeste kunnen we zelf maken uit de bestanddelen van eiwitrijk voedsel. Maar er zijn er een aantal die voor ons lichaam essentieel zijn, omdat we geen mogelijkheid hebben ze zelf te maken. Deze essentiële bouwstoffen moeten dus onderdeel van onze voeding zijn. Een aminozuurgebrek bij de essentiële zuren kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Niet elke eiwitrijke voedingsbron heeft de juiste concentratie en balans aan essentiële aminozuren. Zeker mensen met een vegetarische of veganistische levenswijze moeten erg op hun voedsel letten, willen ze de juiste hoeveelheden van alle essentiële bouwstoffen binnenkrijgen.

Extra aminozuurbehoefte bij intensieve sport

Krachtsporters en duursporters hebben een natuurlijke en hogere behoefte aan eiwitrijk voedsel. Ook sporters die in een revalidatietraject zitten, kunnen extra eiwitten in hun voedsel gebruiken. Door hun voeding aan te vullen met eiwitpreparaten of aminozuurpreparaten, kunnen ze zekerheid verkrijgen. Aminozuurpreparaten mag je zien als een vaak noodzakelijke aanvulling van je dagelijkse voeding. De aanvulling heeft grote voordelen. Niet alleen krijg je alle essentiële bouwstoffen in voldoende mate binnen. Je zult ook merken dat revalidatie veel sneller verloopt en dat de hersteltijd na een intensieve sportieve prestatie stukken korter wordt. Je natuurlijke herstelvermogen werkt niet zomaar. Het kan pas optimaal presteren als het de juiste bouwstoffen tot zijn beschikking heeft.

Aanvullende voeding

Afhankelijk van je aminozuurbehoefte kun je deze ook aanvullen met supplementen in pilvorm, vloeibare vorm of poedervorm. Supplementen in poedervorm zijn gemakkelijk te doseren en toe te voegen aan een gezonde milkshake. Met natuurlijke smaakstoffen smaken ze bovendien uitstekend. Bepaal samen met je sportarts wat voor jou het best mogelijke supplement is.

Geplaatst door