Menu
Hardlopen

Waarom wordt u langzamer met hardlopen

langzamer met hardlopen

Hardlopen is een sport die eigenlijk altijd en overal kan worden gedaan. Of u nu elke week zelf een rondje gaat rennen of aansluit bij een loopgroepje hardlopen is een populaire sport. Loopt u naast de trainingsloopjes ook wel eens een wedstrijdje? Wist u dat uw snelheid naarmate u ouder wordt achteruit gaat? Hoe ouder we worden hoe langzamer we gaan lopen, waarom is dit? Lees meer in deze blog.

Uw uithoudingsvermogen en spiermassa wordt minder

Wanneer u ouder wordt daalt uw maximale hartslag. Wanneer uw hartslag lager is wordt de zuurstofopname minder en zal uw uithoudingsvermogen dalen. Het is natuurlijk niet zo dat van de een op de andere dag uw conditie achteruit gaat. Wanneer u blijft trainen en blessurevrij blijft kunt u heel lang uw conditie op het gewenste pijl houden. Vanaf uw 30ste zal uw snelheid en kracht geleidelijk aan afnemen. Uw explosiviteit wordt langzaam minder en uw spiermassa neemt af. Oudere hardlopers kiezen dan ook vaker voor een marathon in plaats van een sprint omdat duurlopen beter vol te houden zijn.

Hoeveel langzamer wordt uw met hardlopen?

Zoals eerder aangegeven zal vanaf uw 30ste uw snelheid en kracht afnemen. Door te blijven trainen zult u in het begin geen verschil merken. U wordt niet meer sneller maar ook niet langzamer. Vanaf uw 40ste zal u ieder jaar gemiddeld 1 procent trager worden en vanaf uw 70ste zal dit ongeveer 2x zo snel gaan. Wanneer u door een blessure niet kunt trainen zal het op latere leeftijd moeilijker worden om het oude niveau weer te halen.
Wees lief voor uw lichaam
Wanneer uw spiermassa afneemt waardoor u ook minder energie verbruikt. Uw eetpatroon kunt u aanpassen om zo uw stofwisseling te stimuleren en uw vetverbranding aan te zetten. Zorg voor stevige botten en sterke spieren. Eiwitten en vitamines kunnen helpen uw lichaam in top conditie te houden. Uw lichaam zal na een stevige training er langer over doen om te herstellen. Door goed met uw lichaam om te gaan zult u langer op het gewenste niveau kunnen blijven hardlopen.

Geniet van het hardlopen

Wanneer de prestaties achteruit gaan kunt u nog steeds genieten van een rondje hardlopen. Bewegen is gezond, niet alleen voor uw lichaam maar ook voor uw mentale gezondheid. Spreek af met uw hardloop maatje, schroef indien nodig het tempo terug en geniet van het sporten.