Menu
Hardlopen

Een lange afstand hardlopen, hoe traint u hiervoor?

lange afstand hardlopen

Bent u al een tijdje lekker aan het hardlopen maar blijft het aantal kilometers altijd op het zelfde steken? Tijd om uw trainingen uit te breiden en toe te trainen naar een langere afstand. Het weer is eindelijk weer lekker in Nederland dus een goed moment om uw trainingsrondje uit te breiden. Tips voor het trainen van een lange afstand hardlopen.

Plan en varieer uw route

Misschien heeft u wel een favoriet hardloop rondje die u een aantal keren in de week loopt. Doordat het rondje voor u zo bekend is weet u precies hoe ver het nog is. Zeker als u uw kilometers wil uitbreiden is het een aanrader om een nieuwe route uit te zoeken. Via een route planner kunt u een route plannen vanaf uw huis of vanaf een ander punt. Even met de fiets naar het andere startpunt fietsen en u heeft uw warming-up al gehad. Loop verschillende rondjes om het leuk te houden. Ontdek nieuwe paadjes en door dat u bezig bent met het lopen van een nieuwe route heeft u helemaal geen tijd om aan de kilometers te denken.

Een lange afstand hardlopen met leuk gezelschap

Een rondje van 10 kilometer alleen lopen kan saai zijn. Door te lopen in een groep of met een ander sportmaatje maakt u het lopen eens stuk leuker. Door met uw sportmaatje lekker te praten ligt de focus niet meer op de afstand maar juist op het sociale praatje en ongemerkt loopt u de kilometers weg. Denkt u ik kan niet praten tijdens het hardlopen? Dat is gelijk de volgende tip.

Pas uw tempo aan

Een duurloop hoeft geen persoonlijk record te zijn. Door te focussen op lekker lopen, praten en laag te blijven in uw hartslag bent u er toe in staat verder te lopen dan u altijd al deed. Duurlopen hoeven niet snel dus pas uw tempo aan en geniet van de omgeving in plaats van de tijd op de klok.

Loopt u altijd een rondje van 5 kilometer? Ga dan niet proberen de volgende keer 8 kilometer te lopen. Uw lichaam moet wennen aan een langere tijd van inspanning. Verhoog uw rondje met maximaal 10 procent per week om blessures te voorkomen.