Menu
Hardlopen

Hardlopen: sneakers aan en gaan

Hardlopen. Heel veel mensen doen het. De redenen hiervoor zijn simpel: het is goed voor je conditie, je bent lekker buiten én je hoeft er niet voor naar een sportschool. Je loopt hard wanneer jij dat wil, waar jij dat wil. De een rent al een rondje in de vroege ochtend, de ander loopt de avondzon tegemoet. Maar hardlopen is wel iets wat je moet leren en opbouwen.

Maak een hardloopplan

Er zijn verschillende apps waarmee je kan hardlopen, want je moet hardlopen opbouwen. Je kan niet zomaar de deur uit rennen. In het begin loop je bijvoorbeeld één minuut hard en dan zal je vijf minuten wandelen. Dit bouw je langzaam op, zodat je iedere keer een stukje langer hardloopt. Je kan via een dergelijke app je hardloopschema opbouwen, maar dit kun je ook doen met een hardloopcoach. Dit laatste is overigens aan te raden, want naast het opbouwen van het hardlopen, kan een coach je meteen leren hoe je moet hardlopen.

Hardlooptechniek

Het ziet er soms heel simpel uit; want hardlopen is toch niets minder dan wandelen, maar dan snel? Ja, misschien wel, maar als je verkeerd hardloopt, dan kun je jezelf langdurig blesseren. Zo moet je je voeten goed neerzetten en niet te hard neer komen op de grond, want anders krijg je verschillende klappen in je enkel-, knie- en heupgewrichten waar je dus last van kan krijgen. Begin je met hardlopen? Doe dit dan onder begeleiding. Hierdoor leer je hardlopen opbouwen en veel blessureleed voorkomen. Bovendien is het hartstikke gezellig en helpt het om je doelen te behalen.

Hardlopen begint bij goede schoenen

Iedere sneaker is anders. Er zijn sneakers die je draagt als casual schoen, sneakers voor tennis, basketbal en om hard te lopen. Naargelang het soort sport worden sportschoenen dusdanig gefabriceerd dat ze je makkelijker laten draaien (bij tennis bijvoorbeeld), springen (basketbal) of lopen. Goede hardloopschoenen zijn een must als je gaat hardlopen. Een hardloopschoen vangt dankzij het voetbed namelijk schokken op die anders in je enkel, knie of heup terecht komen. Daarnaast helpt de ergonomische vorm bij het afrollen van de voet. Iets wat heel belangrijk is als je gaat hardlopen. Ook helpt de zool je bij iedere afzet vooruit, zodat je sneller en soepeler hardloopt. Hardloopschoenen zijn daarnaast zo licht mogelijk van gewicht, zodat je het lopen langer volhoudt.

Kleding is ook belangrijk

Tijdens het hardlopen is het aan te raden om speciale hardloopkleding te dragen. Een (lange) sportbroek of hardlooplegging en een shirt dat niet te veel om je heen wappert zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en vangen je transpiratievocht goed op. Op koude dagen draag je een jack of armstukken en lange sokken om je benen warm te houden. Voor hardlopers zijn er zelfs handschoenen, speciale petten die goed blijven zitten en armbanden voor je mobiele telefoon te koop. Zo wordt hardlopen een stuk beter en kun je op warme zomerse dagen en op koele winteravonden gewoon lekker trainen.

Doelen behalen

Als je de juiste hardlooptechniek hebt aangeleerd en je bent het hardlopen aan het opbouwen, dan zal je merken dat je bepaalde doelen zou willen halen. Door heel Nederland heen wordt het hele jaar door van alles aan hardloopactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er marathons om aan mee te doen, maar ook veel evenementen met kortere afstanden, zoals een tien kilometer. Als je net begint met hardlopen, dan is een marathon nog veel te ver. Maar die eerste tien kilometer is zeker haalbaar. Stel jezelf doelen om naar toe te werken. Hoe snel wil je bijvoorbeeld vijf kilometer lopen? En kan je dat een paar weken later al sneller? Daag jezelf uit om mooie toertochten te kunnen rennen, over het strand of door het bos, en werk zo naar die doelen toe. Ook deze kun je samen met een coach en een goed hardloopplan bereiken. Dan loop je niet alleen maar hard als training, maar ook om persoonlijke doelen te behalen. Daar wordt het hardlopen alleen maar leuker van.

Routes in NederlandWanneer je iedere dag hetzelfde rondje rent, dan kan dat gaan vervelen en je zin in het hardlopen doen verminderen. Verras jezelf daarom geregeld met een nieuwe route door de buurt. En in het land. Natuurmonumenten en de ANWB bieden bijvoorbeeld bijzondere hardlooproutes door de Nederlandse natuur. Misschien kun je er wel eerst heen fietsen of ga je met de auto om vervolgens na je warming up de Kaapse bossen en Trailrun Zuid-Kennemerland te ontdekken. Hiermee maak je hardlopen iedere keer uitdagend en leuk.