Gezondheid

3 onmisbare tips om af te vallen door goed te sporten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gezond en effectief afvallen is altijd een kwestie van beter eten, sporten, goed slapen en genoeg rusten (relaxen). Het is een combinatie van factoren dus. Wat veel mensen echter niet weten is dat er een aantal dingen zijn waar je op kunt letten tijdens het sporten die gewicht verliezen een stuk makkelijker maken. Hieronder lees je er meer over.

Krachttraining en buikvet

De makkelijkste manier om buikvet kwijt te raken is door alle spieren wekelijks intensief te trainen. Klinkt logisch, toch? Maar in de praktijk gebeurt er iets anders bij krachttraining voor beginners. Gek genoeg gaat namelijk het trainen van de borstspieren, armen, benen, etc. prima, maar de buikspieren worden anders behandeld. De meeste mensen pakken één buikspieroefening mee aan het einde van hun training en doen dit één of misschien twee keer per week. Dit is een belangrijke denkfout.

Je buikspieren reageren hetzelfde op krachttraining als je andere spieren:

  • 2-3 keer trainen per week geeft het beste resultaat
  • Twee of meer oefeningen doen per training is het beste
  • Door te trainen met gewicht én het gewicht regelmatig te verhogen krijgen de spieren voldoende uitdaging om te groeien

Kortom: alleen al door de buikspieren dezelfde behandeling te geven tijdens een krachttraining als je andere spieren wordt afvallen makkelijker.

Aanspannen die hap!

Aanspannen die hap!

Letten op je houding is belangrijk bij het sporten, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen. Een andere reden om er op te letten is alles uit een bepaalde beweging halen wat erin zit. Je kunt bijvoorbeeld veel oefeningen langer volhouden en/of trainen met meer gewicht door je buikspieren aan te spannen tijdens een beweging. De Bench Press en de Squat zijn hier goede voorbeelden van: je hebt gewoon meer power wanneer je je buik aanspant dan wanneer je dat niet doet.

Het andere voordeel hiervan is dat dat hardnekkige buikvet verbranden een stuk sneller gaat als je vaker je buikspieren aanspant tijdens het trainen. Doen dus!

Back to basics met thuis trainen

Het is helaas makkelijk om te verslappen nu je noodgedwongen moet trainen thuis. De pandemie heeft de levensstijl van velen veranderd: we bewegen minder omdat we thuiswerken, we eten meer omdat we ons vervelen of minder fijn voelen, etc. Afvallen is uiteindelijk een keuze voor een gezondere levensstijl, maar die keuze (blijven) maken is knap lastig als een pandemie roet in het eten gooit. In zulke periodes is het altijd goed om terug te gaan naar de kern.

Back to basics:

  • Om goed te sporten heb je structuur nodig, in de sportschool, buiten én thuis. Hetzelfde geldt voor afvallen natuurlijk. Bepaal daarom een doel om naartoe te werken. Gebruik daarnaast een schema, één voor je training en één voor je voeding.
  • Ga all-in met het sporten. Het heeft weinig zin om alleen je buik te trainen thuis. Het is beter om alle spiergroepen te (blijven) trainen, omdat je daarmee veel meer calorieën zal verbranden.
  • Doe de moeite om wat spullen in huis te halen voor het thuis sporten. Je hoeft echt geen honderden euro’s te besteden en met een paar goede dumbbells ben je in principe al klaar. Dumbbells maken dingen als je rug trainen thuis, schouders trainen thuis en het benen trainen stukken eenvoudiger. Anders gezegd: voor sommige spieren heb je gewichten nodig thuis om ze goed te kunnen trainen.
  • Wees niet te hard voor jezelf. We hebben allemaal weleens een slechte dag of een “cheat day”. Uiteindelijk gaat het om of je vaker gezonde keuzes maakt dan ongezonde. Zolang je dat doet ben je goed bezig!

Tot slot: onthou altijd dat afvallen een marathon is en geen sprint. Succes!

.

Pin It