Menu
Sport

Buiten sporten? Tips om veilig buiten te sporten

Gaat u buiten sporten? Dat is een goed idee. U bent lekker in de open lucht en u kunt elke kant op die u maar wilt. U zit niet in een klamme sportschool en hoeft geen rekening te houden met apparaten die bezet zijn. Buiten sporten is in principe veilig, maar het is verstandig deze regels in acht te nemen.

Neem je ID mee!

We vergeten het allemaal wel eens, maar het is toch echt verplicht: het bij zich hebben van een ID-kaart of paspoort. Naast dat het verplicht is, is het ook veiliger. Op die manier weten omstanders altijd wie u bent als er iets onderweg gebeurt. Neem ook uw zorgpas mee. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan weet een ambulancemedewerker wie u bent en waar u verzekerd bent. Dat scheelt een hoop tijd.

Natuurlijk hopen we dat dit nooit nodig zal zijn, maar u kunt maar beter goed voorbereid zijn. Een goede sporter bereidt zich altijd goed voor en daar hoort ook het bij zich hebben van legitimatie bij.

Liever geen muziek

Als u buiten gaat sporten, is het beter geen muziek te gebruiken. Hoewel u harder zou kunnen gaan lopen van opzwepende muziek, is het niet erg veilig. Zeker niet als je er alleen op uit gaat. U hoort namelijk het verkeer om u heen niet zo goed. Dat kan onveilige situaties opleveren. Ook het bezig zijn met de smartphone komt niet ten goede aan de verkeersveiligheid.

Wilt u toch muziek kunnen luisteren? Dan is het beter om één oortje in te doen, in plaats van allebei. Zo kunt u toch genieten van de muziek, terwijl u ook de omgeving hoort. Maar geen muziek is het allerveiligst.

Lopen met een loopmaatje

Zoek een loopmaatje! Dat is niet alleen gezellig, maar ook veiliger. Een loopmaatje biedt namelijk een stel extra oren en ogen, waardoor jullie allebei op het verkeer kunt letten. Want eerlijk is eerlijk, als u lekker buiten aan het sporten bent wordt nog wel eens vergeten om zich heen te kijken. U gaat helemaal op in het sporten en dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

Zeker als u in het donker gaat sporten is een loopmaatje handig om bij zich te hebben. In sommige steden en dorpen worden zelfs hele loopsessies gehouden om in een groep te lopen. In het donker lopen met een loopmaatje is ook veiliger om vervelende mensen om u heen te voorkomen. Het is nu eenmaal een feit dat vrouwen vaak worden lastiggevallen op straat. Met een loopmaatje kan dat voorkomen worden.

Je grenzen ontdekken en kennen

Ken uw grenzen als u buiten gaat sporten. Luister altijd naar het lichaam, zeker bij het beoefenen van een duursport. Als u merkt dat u vermoeid raakt, kunt u beter even pauzeren of stoppen. Vermoeidheid heeft namelijk invloed op verschillende zaken in het lichaam: mensen bewegen minder goed en het zicht en de concentratie gaan achteruit. Besluit u om door te sporten? Dan is de kans groter dat u een blessure oploopt. Het is dus verstandiger thuis uit te rusten.

Voor lopers: letten op de richting van de weg

Het klinkt wat voor de hand liggend, maar hardlopers moeten goed letten op de richting van de weg. Hoewel de meningen verdeeld zijn, kunt u het best tegen het verkeer in sporten. Dat betekent dat de loper het best de linker kant van de weg kan aanhouden. De loper gaat dan tegen de stroom in, maar op deze manier ziet u wel wat voor verkeer eraan komt, zodat u kunt anticiperen.

Ook een goed idee: lopen op de stoep. Veel hardlopers wandelen graag op de weg of op het fietspad, maar dit is minder veilig. Als u even in gedachten bent, loopt u kans op een ongeluk.

Wees zichtbaar!

Niet alleen in het donker is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Het is eigenlijk altijd een goed idee om iets opvallends aan te trekken. In het donker kunt u het best reflecterende kleding kiezen, zodat auto’s, fietsers en ander verkeer u duidelijk ziet aankomen.

Een felgekleurd sportjasje kan ook voldoen. Ook vindt u op veel sportkleding reflectoren die licht geven als er met een autolamp of fietslamp wordt geschenen. Als uw sportkleding hier niet over beschikt, kunt u zelf ook stickers aanschaffen om op de kleding of schoenen te plakken. Maak de veilige sportoutfit ook nog eens af met een reflecterende armband (bijvoorbeeld via Jas.nl) en u bent klaar om te gaan.