Menu
Vlees en vis

Eet eens wat meer vis

Lekker he, even naar de markt om wat groente te kopen voor de komende week  om te kunnen koken. Het is niet de eerste keer dat je aan de linkerkant die visboer ziet staan die heerlijke gebakken vis verkoopt. Lekkerbekjes, harinkjes, kibbeling, ze hebben het er allemaal en allemaal is het lekker.

Nu zou de gemiddelde artikel schrijver vertellen dat je beter door kunt lopen want het is allemaal vet, vies en niet goed voor je gezondheid. Maar wat als ik je nu vertel dat je beter kunt stoppen om een lekker stukje vis voor die avond, of als snack mee kunt pikken? Vis is namelijk één van de gezondste stukken “vlees” die men kan eten, omdat het boordevol vitaminen, oliën en voedingsstoffen zit. Daarnaast is het, mits goed bereid ook nog eens enorm lekker.

Er zijn een paar soorten vis die dan nog boven de rest uitblinken als we spreken over de gezonde dingen die uit de vis komen. Met name de vis olie die behoorlijk veel goede eigenschappen heeft op de gezondheid van de mens en het lichaam. Zo wint men de meeste olie uit Makreel, Haring, Tonijn, Zalm, Ansjovis en Sardines. Niet geheel bij toeval zijn dit ook nog eens de meest vette soorten die er zijn, dus niet alleen de oliën van deze vissen zijn goed, maar ook het eten van de hele vis is niet alleen heerlijk, maar ook gezond.

Wat zit er in visolie?

Het hoofdingrediënt van visolie is omega-3. De Omega is rijk aan EPA en DHA en staan anders ook bekend als de visvetzuren. Het lichaam maakt zelf ook deze zuren aan, maar in een te kleine hoeveelheid om zonder de visvetzuren door te kunnen. Vandaag dus een keer een visje per week is meer dan voldoende en erg lekker. Wist je dat de vis zelf eigenlijk geen omega-3 aanmaakt? Dit haalt de vis zelf ook uit de algen die de vis eet.

De helende werking van visolie

Er zijn een hele berg positieve bijwerkingen van visolie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlaging van iemands bloeddruk. 4 gram per dag is al genoeg om de bovendruk naar beneden haalt. Er wordt gezegd dat DHA in de visolie de cholesterol beter reguleert dan het lichaam zelf aan kan en wat dacht je van het tegengaan van hart en vaatziektes. Een visje per week is al meer dan voldoende om de kans op deze ziektes en het sterven daaraan aanzienlijk te verminderen.
Voor de zwangere vrouw is het belangrijk om capsules met visolie te slikken omdat het de ontwikkeling van het ongeboren kindje kan beïnvloeden op een positieve manier. Het kindje krijgt minder kans op afwijkingen tijdens de zwangerschap. Te vroeg geboren baby’s krijgen dit toegevoegd aan de voeding omdat deze het nog niet zelf aan kunnen maken.

Vis of capsules?

Vis capsules

Voor de werking en de stoffen maakt het tegenwoordig niet heel veel meer uit. De ontwikkeling van natuurlijke visolie in capsules is zo ver gekomen de laatste tijd dat het een erg goede vervanging is voor de standaard supplementen die in een gewone gebakken vis zitten.
Niemand zal echter zeggen dat het innemen van capsules lekkerder is als de vis van de visboer, of het nu een lekkere bak kibbeling met saus, of een lekkerbekje of welke andere vis dan ook. Conclusie, het smaakt gewoon lekkerder om gewoon een vis te nemen als een pil.
Maar er zijn mensen die vis helemaal niet lekker vinden of helemaal geen tijd of geld hebben om naar de visboer te rijden voor een visje. Beide hebben zo zijn voordelen en tegenover elkaar geen nadelen.

Waar koop je capsules?

Vroeger was het vinden van supplementen moeilijk, nu liggen ze in elke supermarkt en online winkels als www.wellvita.nl, waar je gemakkelijk je supplementen aan kunt schaffen in de vorm van abonnementen op je aangeschafte producten, of gewoon eenmalig. Het kan allemaal en er is meer dan genoeg om uit te kiezen om je toch die gezonde levensstijl te geven die je zo verlangt.