Menu
Duurzaam / Vlees en vis

Vervang de hamburger door een groentespies

Met een hittegolf en de zomervakantie voor de deur is het barbecueseizoen aangebroken. Traditiegetrouw roosteren we voornamelijk vleesproducten op de barbecue. De vraag is of dat wel zo goed is voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont aan dat een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees sterk samenhangt met de ontwikkeling van dikke darmkanker.

Onder rood vlees verstaan we bijvoorbeeld rund-, varkens- en lamsvlees. De term bewerkt vlees verwijst naar vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of anderszins zijn geconserveerd, zoals ham, salami en andere vleeswaren. Het is dus aan te raden om een gezond alternatief te zoeken voor hamburgers, speklappen en worstjes. Wat leggen we dit jaar op de grill?

De expert aan het woord
“We krijgen ieder jaar rond deze tijd vragen over verantwoord barbecuen. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het internationale rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective”, zegt professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker bij de Wageningen Universiteit.

“Het belangrijkste is na te denken over wat we op de barbecue leggen. Aan het eten van rood en bewerkt vlees zitten namelijk gezondheidsrisico’s. Er is overtuigend bewijs dat het eten van teveel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het eten van bewerkt vlees dikke darmkanker kan veroorzaken. Iedereen doet er goed aan maatregelen te treffen om dit risico tot een minimum te beperken.

Lekker en gezond op de barbecue?
“Groente en fruit zijn gezonde alternatieven voor rood en bewerkt vlees. Een overwegend plantaardig voedselpatroon helpt bij het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht en kan de kans op kanker verlagen. Daarnaast kunt u vlees vervangen door (vette) vis, zoals zalm of makreel. Vis zit vol met belangrijke vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.”

Vervang de hamburger bijvoorbeeld eens door een groentespies. Door voor verschillende kleuren groente te kiezen, krijgt u diverse vitamines binnen. Kijk op onze website www.wereldkankeronderzoekfonds.nl voor meer tips en lekkere, gezonde recepten voor de barbecue.