Menu
Kinderen / Sport

Kinderen bewegen te weinig

Tegenwoordig zitten kinderen regelmatig achter de iPad, het mobieltje of de computer. Op zich niet erg, ze zullen computervaardigheden immers de rest van hun leven nodig hebben. Te veel achter een schermpje zitten is echter niet goed, en dat is wel vaak het geval. Het gevolg? Kinderen bewegen te weinig.

Hoe groot is het probleem?

Velen luidden in 2018 al de noodklok toen uit cijfers van het CBS bleek dat maar liefst 45 procent van de kinderen in 2017 niet voldoende bewoog. Het ging dan om kids met een leeftijd tussen de vier en twaalf jaar. Sommige ouders gebruiken de iPad als oppas, andere kinderen zijn vergroeid met hun gameconsole. Soms willen kinderen wel buitenspelen, maar zijn er geen speelmaatjes in de buurt. Wat de reden ook is, de ontwikkeling is zorgwekkend. Er komt een generatie aan die op latere leeftijd waarschijnlijk vaak beroep zal moeten doen op zijn/haar zorgverzekering.

Directe gevolgen van te weinig beweging

De directe gevolgen zijn vaak overgewicht, vooral als te weinig beweging wordt gecombineerd met ongezonde voeding. Dit kan bovendien voor darmklachten zorgen, zoals obstipatie, en een verlaagde weerstand. Daarnaast kunnen kinderen somber worden, de concentratie wordt minder en het is ook zeker niet bevorderlijk voor de motoriek. Volgens de richtlijnen moeten kinderen tussen de vier en twaalf jaar dagelijks een uur matig intensief bewegen.

Gevolgen op de lange termijn

Jong geleerd, is oud gedaan. Daarom zal een kind dat te weinig beweegt hier op latere leeftijd waarschijnlijk de problemen van ervaren. Zoals gezegd is te weinig beweging voor kinderen slecht voor de motoriek. Dit is niet iets waar hij of zij enkel als kind last van zal hebben, maar dit kan ook op latere leeftijd een belemmering vormen. Daarnaast vergroot te weinig beweging natuurlijk de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en zwakke botten. Beweging is goed voor het aanleren van vaardigheden als samenwerking en het bouwt het zelfvertrouwen op. Een gebrek aan deze kwaliteiten zal een kind ook op latere leeftijd beïnvloeden. Dit soort vaardigheden leert een kind nu eenmaal niet door op de bank te hangen met een iPad.

Hoe motiveer ik mijn kind?

De oplossing is natuurlijk simpel: kinderen moeten meer bewegen. Maar hoe motiveer je je kind om van de bank af te komen? Een lijst opsommen van alle mogelijke gezondheidsrisico’s en een waarschuwing dat je kind later waarschijnlijk aanvullende pakketten nodig heeft op zijn zorgverzekering zal niet werken. Je zult bewegen leuk moeten maken voor je kind. Ga lekker samen fietsen, skeeleren of ga samen met de hond naar het bos. Jonge kinderen zullen waarschijnlijk schoolpleinspelletjes ook erg leuk vinden, zoals ‘schipper mag ik overvaren’, hinkelen, verstoppertje of een balletje trappen.