Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Slechte excuses om niet te gaan sporten

Je kent het vast: na een drukke dag op het werk zit je nog gestrest in de auto, krijg je file, moet je nog koken en dan nog naar hardlopen of naar de sportschool. Terwijl je in de auto zit bedenk je al dat het sporten hem niet gaat worden vandaag. Schandalig eigenlijk, want juist na een stressvolle dag zou je moeten gaan sporten.

Steeds meer mensen realiseren zich dat sporten goed voor je is. Door te sporten neemt het stresshormoon af en zorgt je lichaam ervoor dat hormoon endorfine vrij komt. Je lichaam zal zich hierdoor beter voelen en je krijgt er een heerlijke positieve boost van.

Daarnaast leiden lichamelijke activiteiten je gedachten af van je problemen en komen je continue druk makende gedachten even tot rust. Des te belangrijker om na een dagje werken toch even de benen te gaan strekken. Toch zijn er nog veel mensen die te weinig sporten of erg snel afhaken. Meest voorkomende excuses om niet te gaan sporten en hoe je ze tegen gaat hebben we daarom op een rijtje gezet:

“Ik heb geen tijd / ik heb het te druk”
Iedereen heeft het druk. School, werk, gezin, sociaal leven… De druk ligt hoog. Maar juist daarom is sporten zo goed voor je! Ontspannen na een drukke dag is essentieel voor een goede gezondheid. Eigenlijk zou je zelfs voor een drukke dag moeten gaan sporten. Ren ’s ochtends vast een rondje want daar heb je de hele dag plezier van. Je krijgt er een energiek gevoel van en dat activeert je hersenen om beter te presteren.

“Het is te duur”
Een sportschool abonnement of lidmaatschap van een sportclub kan best duur zijn. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig sportscholen waar je voor twee tientjes in de maand al onbeperkt terecht kunt. Geen zin om zoveel geld uit te geven? Je kunt ook gaan hardlopen of sporten met een app. Als je leeft met een minimum inkomen kun je bij de gemeente vragen of er vergoedingen bestaan op het gebied van sport. Er zijn veel gemeentes die sporten en gezondheid stimuleren.

“Ik ben moe”
Van de bank komen om te gaan sporten is heel erg zwaar, dat weten we als geen ander. Een lekkere avond op de bank is ook fijn na een drukke dag, maar je wordt er niet minder moe van toch? Na een flinke work-out zul je je gegarandeerd fitter voelen, want door de hormonen die vrijkomen bij het sporten krijg je een ontspannen en gelukkig gevoel. Dus hop, van die bank af!

“Ik zie er niet uit”
En verander je dat door thuis te blijven? Van sporten krijg je meer zelfvertrouwen want je komt er beter uit te zien. En dat straal je ook uit. Je zult complimentjes krijgen, dus neem het heft in eigen handen en zorg dat je weer met een fijn gevoel in de spiegel kunt kijken.

”Geen uitdaging”
Hardlopen en naar de sportschool gaan zijn de meest gehoorde sporten. Daar is niets mis mee. Wil je uitdading in je sport terug zien? Heb je al wel eens aan een vechtsport gedacht? Het is een prettig idee om jezelf te kunnen verdedigen als dat nodig is, maar ook een uitdaging om de sport goed onder de knie te krijgen. Kijk goed om je heen, geen uitdaging wil niet zeggen dat er geen sport is die je niet kan trigeren om te gaan sporten.  Er zijn zoveel sporten waar je niet bij stil gestaan hebt maar toch wel de moeite waard zijn om een keer te proberen.

“Ik ben er niet goed in”
Niet iedereen is goed met een bal, of in bewegen op muziek, of in skeeleren. En dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg andere dingen om te doen. Ga bijvoorbeeld zwemmen: ontspannend en meditatief. Je hoeft niet na te denken over je outfit of hoe je eruit ziet. Baantjes trekken kan iedereen en het is perfect om je dag mee af te sluiten. Kortom: ga op zoek naar iets dat je wél kunt.

Het NOC*NSF constateerde in een onderzoek dat sporten onder Nederlanders juist is toegenomen. In de eerste vier maanden van 2017 is het aantal sporters gestegen en sportten gemiddeld bijna 10 miljoen mensen minstens vier keer per maand. Als 10 miljoen mensen het lukt, dan moet jou dat ook vast en zeker lukken 😉

Deze informatie is opgesteld in samenwerking met https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/.

Geplaatst door