Menu
Sport

Fit worden in het nieuwe jaar? Check deze 5 te gekke sporten

Fit worden

Heb je net als veel andere Nederlanders het goede voornemen om dit jaar eindelijk wat fitter te worden? Heel goed! Een gezonde lifestyle zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten en voor een algeheel gelukkiger gevoel. Ook kun je andere ziektes en aandoeningen tegengaan wanneer je gezond leeft.

Bij zo’n lifestyle moet je je manier van eten en van bewegen omgooien. Wanneer je de beste versie van jezelf wil worden in het nieuwe jaar is het aan te raden om voor een sport te gaan die je leuk vindt en die je helpt bij het halen van je doelen. In dit artikel vertellen we je meer over vijf sporten die je kunnen helpen om in topvorm te komen.

1. Boksen als nieuwe sport: dit moet je weten

Een van de sporten waar je misschien wel heel blij van gaat worden, is boksen. Boksen is namelijk veel meer dan stoten op een bokszak. Deze sport biedt een complete workout voor je hele lichaam waarbij je zowel je kracht als je uithoudingsvermogen verbetert. Daarnaast zorgt boksen voor een hogere zelfverzekerdheid en een betere coördinatie en mentale focus. Je hebt er dus ontzettend veel aan op verschillende vlakken.Gori

Het grote voordeel van boksen is dat je het overal kunt doen: zowel in een sportschool als thuis. Een bokszak kopen doe je tegenwoordig namelijk gewoon online. Daarmee kun je trainen wanneer je maar wil. Boksen is ontzettend effectief voor je lijf omdat je krachtige stoten afwisselt met voetenwerk en intense intervaltraining. Hiermee zorg je voor calorieverbranding, sterkere spieren en een betere conditie van je hart, ook wel cardiovasculaire conditie genoemd.

2. Zorg voor een fitter lijf en hoofd met baantjeszwemmen

Naast boksen is zwemmen een echte aanrader om te doen. Zwemmen is namelijk een van de meest complete en meest veelzijdige sporten. Dat komt omdat je vrijwel alle spiergroepen in je lichaam traint wanneer je baantjes gaat zwemmen. Door je constante beweging tegen het water in bouw je een flinke spierkracht op. Tegelijkertijd vergroot je je flexibiliteit en verbeter je je algehele lichaamshouding. Dat terwijl het amper impact heeft op je gewrichten.

Daarbij biedt zwemmen veel variatie aan, want naast baantjes zwemmen kun je kiezen voor aquafitness lessen, intervaltraining en andere krachtige zwemtrainingen om je conditie te verbeteren. Het fijne ervan is ook dat je het bijna overal kunt doen. In iedere stad is wel een zwembad te vinden en met mooi weer kun je lekker buiten zwemmen. Naast het versterken van je spieren, verbrand je er flink wat calorieën mee en verbeter je je algehele cardiovasculaire conditie.

3. Krachttraining om je spieren op te bouwen

Is boksen of zwemmen niks voor jou, maar wil je wel fitter worden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden en voordelen van krachttraining. Ook hiermee kun je aardig wat spieren kweken en op die manier sterker en gezonder worden. Binnen de krachttraining zijn er diverse hulpstukken waar je gebruik van kunt maken, zoals gewichten en weerstandsbanden. Daarnaast zijn optrekstangen een essentieel onderdeel wanneer je je spieren traint.

Deze stangen worden ook wel pull-up bars genoemd en zijn fantastisch voor het versterken van de spieren in je bovenlichaam. Door regelmatig aan de slag te gaan met onder andere pull-ups versterk je niet alleen je spierkracht, maar ook je gripkracht en core stabiliteit. Je hoeft niet eens lid te zijn van een sportschool om krachttraining uit te oefenen, want optrekstangen kun je gewoon aanschaffen voor thuis. Dat geldt ook voor andere hulpmiddelen voor krachttraining.

4. Ga lekker fietsen in het nieuwe jaar

Een andere sport die ook zeker een aanrader is om fitter door te worden, is fietsen. Nederlanders staan wereldwijd bekend om het feit dat ze veel fietsen. Toch zijn er nog genoeg mensen in Nederland te vinden die amper op de fiets zitten. Ben jij zo’n iemand en wil je daar verandering in zien? Pak in het nieuwe jaar dan de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer en versterk je beenspieren en je uithoudingsvermogen tijdens een fietstocht.

Je hoeft overigens niet eens naar buiten om te fietsen, want je kunt er ook voor kiezen om op een fitnessfiets of een spinningfiets te stappen bij de sportschool. Spinning is een uitdagende en inspannende fietssport waarbij je regelmatig tot het uiterste gaat. Daarmee train je niet alleen je spieren, maar ook je algehele conditie. En wat dacht je van wielrennen of mountainbiken? Kortom: genoeg keuze op het gebied van fietsen.

5. Yoga en mindfulness voor je lichaam en je geest

Tot slot een sport die echt niet mag ontbreken op deze lijst: yoga. Veel mensen denken dat yoga een simpele sport is waarbij je een paar stretchoefeningen doet. Niets is minder waar: yoga is meer dan alleen ontspannen en stretchen. Met behulp van diverse oefeningen verbeter je je flexibiliteit, bouw je spierkracht op en investeer je in je mentale balans. Yoga geeft dus je lichaam en je hoofd een boost.

Juist dat maakt yoga (en mindfulness) zo onmisbaar in ons dagelijks, drukke leven. Je kunt nog zo’n gezond en fit lijf hebben; je hoofd moet ook gezond zijn voor een evenwichtig leven. Er zijn verschillende yogastijlen die je kunt uitoefenen: van het kalmerende Yin tot het krachtige Vinyasa. Kijk dus goed welke vorm van yoga het beste bij jou past om jezelf te transformeren in het nieuwe jaar.