Menu
Sport

5 redenen waarom ook jij zou moeten gaan boksen

5 redenen waarom ook jij zou moeten gaan boksen

Schrik niet, er moet natuurlijk helemaal niets! Maar boksen is wel een hele goede optie, mocht jij je willen verdiepen in een nieuwe sport. Naast dat het erg leuk is, is het ook een intensieve sport waarbij je je hele lichaam gebruikt. Wanneer je naar boksen op televisie kijkt, kun je het beeld krijgen dat het juist een sport is waarbij je je lijf vooral schade toebrengt. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! We bespreken 5 redenen waarom jij zou moeten beginnen met boksen.

1. Een ongeëvenaarde conditie

Heb je weleens een bokser zien touwtje springen? Dat lijkt bijna vanzelf te gaan en eindeloos te duren. Ergens logisch, omdat je als bokser een ijzeren conditie nodig hebt. Je bent constant in beweging. En los van het feit dat het kracht kost om te stoten, zijn je voeten constant in beweging. Wil jij dus werken aan je conditie? Dan is boksen zeker iets dat jou daarbij gaat helpen.

Dit maakt boksen ook uitermate geschikt voor mensen die willen afvallen. De calorieën vliegen er in rap tempo doorheen, en je spierkracht neemt even snel toe.

2. Toegankelijke sport

Een ander voordeel van boksen is dat je er niet veel voor nodig hebt en het zowel thuis als in de gym kunt doen. Thuis kan je boksen met een bokszak of een ander hulpmiddel. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar de Venum sportartikelen. Daar zit zo’n beetje alles tussen dat je nodig hebt om te boksen. Van handschoenen tot kick pads.

Als je liever in de gym of boksschool aan de slag gaat, heb je voldoende aan je uitrusting. Bovendien is er altijd wel een geschikte sparringpartner te vinden.

3. Het is niet gevaarlijk

Om dit misverstand snel de wereld uit te helpen: boksen is geen gevaarlijke sport. Akkoord, als je ongetraind met Mike Tyson in de ring gaat staan zal je de volgende ochtend met hoofdpijn wakker worden. Maar de kans dat je dit doet is gelukkig klein.

Als je gaat boksen, bescherm je niet alleen je handen met bokshandschoenen. Voordat je überhaupt de ring in stapt, ga je eerst hoofdbescherming bestellen. Daarmee verklein je de kans op blessures aanzienlijk. Natuurlijk krijg je nog wel tikken op je hoofd. Maar met de juiste bescherming krijg je veel minder snel wonden of zwellingen.

4. Weg met de stress

Misschien ken je het gevoel wel dat je na een drukke dag ergens tegenaan wilt slaan of schoppen. Met een bokszak of tijdens een rondje sparren kan je prima de stress uit je lichaam krijgen. Je denkt niet aan je werkdag en bent gefocust op het boksen. Na een sessie stap je als herboren onder de douche en ben je die vervelende werkdag in één klap vergeten.

5. Goed voor je zelfvertrouwen

Tot slot is boksen goed voor je zelfvertrouwen. Tijdens het boksen oefen je diverse gevechtssituaties. En ook niet onbelangrijk; je ontdekt waar je lichaam toe in staat is en leert je eigen grenzen kennen. Dit komt alleen maar van pas als je onverhoopt in een situatie terechtkomt waarin je voor jezelf op moet komen. Je bokslessen of sessies met anderen helpen je er in zo’n geval echt doorheen.