Eetweetjes

Het effect van goede voeding op je ogen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Iedereen weet inmiddels wel dat gezond eten belangrijk is om gezond te blijven. Maar ook je ogen kun je beïnvloeden door de juiste voeding te eten.

Goede voeding kan infecties voorkomen en kan er zelfs voor zorgen dat je ogen minder snel achteruitgaan. Op latere leeftijd loop je het risico op AMD, oftewel maculaire degeneratie. Met AMD gaan je ogen achteruit. Met een ongezond voedingspatroon verhoog je de kans hierop, het risico kun je juist verkleinen door de juiste voeding te eten. De lenzen webshop Sightful geeft de volgende tips.

Voeding om je ogen gezond te houden

Voeding die helpt om je ogen gezond te houden bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Zij helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van de ogen en gaan AMD tegen. In vitamine A, C en E vind je antioxidanten. Een antioxidant die in het bijzonder effectief is tegen chronische oogziekten en AMD, is carotenoïde.

Naast de antioxidanten helpen ook de omega-3 vetzuren om je ogen in perfecte conditie te houden. Bij baby’s en jonge kinderen speelt omega-3 al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ogen. Een tekort aan omega-3 kan het droge ogen syndroom veroorzaken en AMD.
Om alle voedingsstoffen goed op te kunnen nemen zijn mineralen van essentieel belang. Hierbij kun je denken aan mineralen als zink en koper.

Welke voeding bevat de juiste voedingsmiddelen?

Gezonde voeding voor je ogen

Voeding die goed is voor de gezondheid van je ogen bevat dus één of meerdere van deze voedingsstoffen. Voor een goed gezond dieet combineer je verschillende voedselsoorten met deze eigenschappen.

Een aantal belangrijke groepen voedingsmiddelen met veel gezonde eigenschappen zijn:

  • Bladgroenten. Over het algemeen genomen zijn bladgroenten het beste voedsel om je ogen gezond te houden. Ze bevatten grote hoeveelheden antioxidanten en luteïne. Voorbeelden van bladgroenten met grote concentraties van deze voedingsstoffen zijn spinazie en boerenkool.
  • Gekleurde groenten en fruit. De felle kleur van groenten zoals paprika en courgette komt door carotenoïden, dit is een antioxidant. Ook in andere groenten en fruit zoals pompoen, kiwi en rode druiven vind je deze en vele andere nuttige antioxidanten terug.
  • Vis. In verschillende vissoorten zit veel omega-3. De soorten met de grootste hoeveelheid omega-3 vetzuren zijn tonijn, zalm en makreel.
  • Eieren. Ook eieren zijn een bron van goede voedingsstoffen voor je ogen. De eierdooiers bevatten carotenoïden en het eiwit bevat veel luteïne en zeaxanthine.
  • Schelpdieren. Een goede bron van de benodigde mineralen om de voedingsstoffen op te kunnen nemen zijn schelpdieren. Schelpdieren bevatten veel zink. Ook in rundvlees, melk en brood kom je dit mineraal tegen.

Wil je je ogen en de rest van je lichaam in optimale gezondheid houden, zorg dan dat je genoeg van bovenstaande voedingsmiddelen eet.

.

Pin It