Geestelijke gezondheid

5 gezonde manieren om het leven te vieren

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het leven is kort en broos. Daar worden we dagelijks op verschillende manieren mee geconfronteerd. Van schietpartijen tot ernstige ongelukken, het zijn allemaal herinneringen dat je op het ene moment vol in het leven kunt staan en het volgende moment ineens niet meer. Daarom moeten we zeker de tijd die we in goede gezondheid hebben weten te waarderen. Dat kan op verschillende ongezonde manieren, zoals met feesten vol alcohol en met bergen snacks uit de frituur, maar er zijn ook gezonde manieren – klein en groot – om het leven te vieren. Wij geven alvast vijf fijne suggesties die het leven een klein stukje leuker maken.

Zorg dat je kunt terugdenken aan gelukkige momenten

Geluk is niet een permanente staat, maar een moment. Die momenten maken het leven extra de moeite waard. Dat ze gepasseerd zijn, wil niet zeggen dat ze ook vergeten hoeven te worden. Leg je fijne momenten vast op foto of film, zodat je later een geheugensteuntje hebt om terug te denken aan die gelukkige momenten. Maak een leuke film van je familie-uitjes, of laat je mooiste foto’s van fijne tijden met vrienden of gezin afdrukken, zodat je bijvoorbeeld een mooie foto op canvas aan de muur kunt hangen. Zo blijven je fijnste momenten elke dag onderdeel van je leven.

Maak tijd voor intimiteit

Het begin van een relatie staat vaak bol van de intimiteit, omdat je elkaar nog aan het ontdekken bent en dit bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Wanneer je samen een leven opbouwt, ontstaat er vaak een soort routine waarin je werk, huishoudelijke taken, de kinderen, sport en sociale contacten vaste prioriteiten worden die spontaniteit en ontspanning verdringen. Juist dan is extra veel waard om dat patroon eens te doorbreken en weer eens tijd voor jullie twee te maken. Je kunt gezellig gaan uit eten, maar is het niet minstens net zo fijn om weer eens dicht tegen elkaar aan te kruipen om ouderwets samen te zijn als twee geliefden? Intimiteit is immers een van de mooie dingen die het leven ons biedt. Geniet ervan nu het kan.

Ga op een mooie reis

Vier het leven; gezonde manieren

Gebruik die eindejaarsuitkering een keer niet om een slaapkamer opnieuw te schilderijen, maar investeer in een fijne, bijzondere vakantie. Dat huis komt wel een keer. Het is een kwestie van jezelf (en eventueel je gezin) zoiets fijns gunnen. Je hebt maar één leven om de wereld te zien. Echt ontspannen is bovendien makkelijker in een omgeving waar je ver weg bent van je vaste bezigheden en verplichtingen. Juist dan kun je even stilstaan bij het leven en genieten van wat je aan het doen (of juist niet aan het doen) bent.

Samen mooie herinneringen maken

Vier niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je naasten. Als ze er niet meer zijn, is het namelijk te laat. Heb je nog levende ouders of grootouders, geniet daar dan van. Laat ze weten dat je ze waardeert. Breng tijd met ze door. Maak samen mooie herinneringen. Maak ook mooie herinneringen met je kinderen, die ze bijblijft ook nadat jij er niet meer bent. Zorg dat jij met een glimlach aan jouw verloren naasten terug kunt denken, en anderen later met een glimlach aan jou zullen terugdenken. Dan heeft het leven zin gehad.

Durf te lachen

Lachen is gezond. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Dat zijn clichés van jewelste, maar als er geen waarheid in zat hadden ze niet bestaan. Daarom is een grapje maken op z’n tijd alleen maar aan te raden. Je hoeft ook niet altijd correct en diplomatiek te doen alsof je iets niet grappig vindt, lachen is immers ook maar een reflex die volslagen natuurlijk is. Hoe guller jij bent met je lach, hoe leuker anderen het zullen vinden om jou aan het lachen te maken. Gratis entertainment scheelt weer een kaartje voor een cabaretvoorstelling, iets wat je jezelf overigens op z’n tijd ook zeker moet gunnen. Ook als je een serieuze denker bent en je voor je werk met ingewikkelde of ernstige dingen bezighoudt, is lachen gezond. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan en het doet niets af aan je intellect om af en toe eens te lachen. Ook als je het niet zelf bedacht hebt.

.

Pin It