Menu
Eetweetjes

Een peer bevat tien procent van de dagelijkse behoefte aan vezels

Naast een flinke dosis vitamine C is de peer ook rijk aan voedingsvezels: hij biedt per honderd gram maar liefst tien procent van onze dagelijkse behoefte hieraan. De peer is niet alleen heerlijk verfrissend en dorstlessend, maar bevat bovendien heel wat mineralen en oligo-elementen, en slechts weinig calorieën (42 kcal). Voor een evenwichtige en gezonde voeding adviseert het GroentenFruit Bureau dagelijks twee tot drie stuks fruit en twee ons groenten te eten.

Voedingswaarde per 100 g peer
Energie

 

179 kJ

42 kcal

Voedingsvezels 2,1 g
Koolhydraten 10 mg
Eiwitten 0,5 g
Vitamine C 4 mg

Eén peer telt al gauw voor twee
Over het effect van fruit op onze gezondheid bestaan al veel deskundige verhalen. Dagelijks twee tot drie stuks vers fruit hoort daar zeker bij. Vrijwel alle bronnen zijn het eens dat er geen betere lekkernij bestaat om kwalen te voorkomen en energiek door het leven te stappen. De peer is daarbij een absolute topper. In zijn eentje bezit hij bijna net zo veel voedingswaarde als twee andere vruchten, schil meegerekend. Maar ach, van verstandig eten alleen raakt een mens ook niet in bekoring. De ware liefde voor de peer zit ‘m vooral in zijn knapperig-zacht en heerlijk zoet en aromatisch vruchtvlees. Zowel bij het eten uit de hand als in de talloze bereidingswijzen voor maaltijd of dessert is zo’n veelzijdige peer niet te versmaden. Met name de Conference-peer, die in onze streken met steeds meer liefde wordt geconsumeerd, heeft daarbij ook nog eens een hele prettige X-factor: er zitten namelijk geen pitjes in.

Van harte aanbevolen
Onze West-Europese peren zijn al sinds de oudheid een delicatesse. Gestoofd in honing of, zoals ooit nog aan het Franse hof, als een huwelijksgeschenk bij een glas champagne. Warm of koud is elke peer een bron van vitaliteit en zinnelijk genot. Gelukkig blijft dit genoegen niet meer beperkt tot het oogstseizoen. Dankzij veredeling en betere teelt- en bewaarmethodes zijn zowel handperen als stoofperen nu langere tijd beschikbaar. In het geval van de Conference-peer zelfs het hele jaar door. Voor uw keuken en voor uw fruitschaal is dat wel zo prettig. Qua voedingswaarde en smaak heeft deze godenvrucht nu eenmaal veel meer in z’n schil dan u vermoedt

Zelfbestuivend maakt bemind
‘Parthenogenese’, zelfbestuiving, is een van de bijzondere eigenschappen van het Conference-ras. Deze laagstammige perenboom bloesemt weliswaar, maar hij heeft geen bijtjes nodig om vruchten voort te brengen. Dit heeft twee grote voordelen: enerzijds is de oogst minder kwetsbaar voor nachtvorstschade; anderzijds hebben de vruchten geen klokhuis met pitten. Vooral kinderen vinden dat wel zo fijn. Ook dat maakt de Conference meer en meer tot een echte lievelingspeer.

Perentelers zijn er verliefd op
Perenrassen, ze zijn er te kust en te keur. Elk met zijn eigen smaak en kwaliteiten. Toch hebben de meeste telers in Nederland en Vlaanderen hun hart verpand aan de Conference-peer. Gewoon omdat hij zo lekker en gezond en houdbaar en veelzijdig is. Het is een handpeer voor alle seizoenen en doet ook wonderen in de keuken. Bijvoorbeeld om boterzacht te serveren bij vis, vlees of konijn, of bij een zalig zoet dessert. Zowel gestoofd als fris in de mond verenigt de Conference-peer zo’n beetje alle kwaliteiten die je van een goede peer mag verwachten. Mooi toch.