Menu
Watersport

Voordelen van zwemmen voor je gezondheid

De meeste mensen weten wel dat zwemmen goed voor je lichaam is. Daarbij zwemmen veel mensen ook omdat het erg ontspannend werkt. Het is bovendien een zeer effectieve manier om aan je conditie én gezondheid te werken. Hieronder zetten we de voordellen van zwemmen voor je gezondheid op een rijtje.

1. Geen last van blessures met zwemmen
Met hardlopen en andere sporten heb je helaas soms te maken met blessures. Het voordeel van zwemmen is dat blessures nagenoeg niet voorkomen. En dat is vrij simpel, omdat je in het water gewoon niet zo gauw een enkel verstuikt of je gewrichten overbelast.

2. Ontspannen gevoel tijdens en na zwemmen
Net zoals veel hardlopers, ervaren zwemmers ook een ontspannen gevoel tijdens het zwemmen. Je maakt je hoofd tijdens het zwemmen helemaal leeg en je let goed op je ademhaling. De meeste mensen kennen ook wel dat rozige gevoel na het zwemmen en een warme (of juiste koude) douche.

3. Zwemmen is voor veel mensen betaalbaar
Baantjes trekken in een zwembad is vaak goedkoper dan een abonnement op een dure sportschool of andere sport. Daarbij hoef je geen dure sportkleding en schoenen aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een handdoek, slippers en prettig zittende badkleding.

4. Door zwemmen kan je gewicht verliezen
Wil je afvallen? Dan kan zwemmen je daarbij helpen. Houd er wel rekening mee dat zwemmen een duursport is, net zoals fietsen en hardlopen. Het duurt bij deze sporten wat langer voordat de vetbranding start. Om wel gewicht te verliezen door te zwemmen, raden wij je aan om minimaal 3 keer per week een uur te zwemmen.

Soms is er geen zwembad in de buurt, of kan je niet tijdens de openingstijden van het zwembad terecht wegens je werk of huishouden. In dat geval kan een eigen zwembad in de tuin of woning een alternatief bieden. Zwembaden voor particulieren zijn er in veel diverse soorten en maten, en tegenwoordig ook al voor ieder budget. Het voordeel is dat je de deur niet meer uit hoeft en je altijd kan zwemmen, wanneer het jou uitkomt.