Supplementen

Hoe kies je de juiste vitaminesupplementen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

We hebben weer volop te maken met regen, donkere dagen en kou. Er wordt wat af gehoest en veel mensen vallen ten prooi aan griep of vermoeidheid. ‘Wat extra vitamientjes nemen en op tijd naar bed’, zeggen we dan bemoedigend tegen elkaar. Een goede nachtrust en gezond eten met veel groenten en gezonde vetten zijn inderdaad onontbeerlijk voor je weerstand. Maar is het ook verstandig om vitaminen als supplement te nemen?

Vitaminen voor speciale doelgroepen
Er zijn bepaalde groepen mensen voor wie het een must is om supplementen te gebruiken. Als vrouw met een kinderwens of als zwangere vrouw is het bijvoorbeeld nodig om foliumzuur te slikken. En als je een donkere huidskleur hebt of een vrouw bent van boven de vijftig jaar, dan ben je gebaat bij het innemen van vitamine D. Een andere populaire vitamine is vitamine B12, die belangrijk is voor het bloed en het zenuwstelsel. Een supplement hiervan is in ieder geval nodig als je veganist of vegetariër bent of een oudere met maag- of darminfecties.

Wanneer neem je multisupplementen?
En wat als je nu niet binnen een bepaalde doelgroep valt en ook niet lijdt aan een bepaalde ziekte? Is het dan nuttig om een multivitaminesupplement te nemen? Multivitaminen zijn in principe niet nodig als je heel gevarieerd eet en op die manier je vitaminen op peil houdt. Je kunt ze echter wel als aanvulling gebruiken als je bijvoorbeeld niet aan de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag komt. Wil je zonder overleg met je huisarts multivitaminepillen gebruiken, neem dan bij voorkeur een supplement met een lage dosering. Overschrijd ook de aangegeven dagelijkse dosis niet, want dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.

Welk supplement heb jij nodig?
Of je extra vitamines nodig hebt heeft niet alleen te maken met gezonde eetgewoonten, maar ook met de vraag of je rookt, veel stress hebt, voldoende buiten komt of intensief sport. En zoals blijkt uit de bovengenoemde voorbeelden spelen ook factoren als je leeftijd, geslacht en huidskleur een rol. Vraag bij twijfel over welke (multi)vitaminen je in jouw geval moet kiezen altijd advies aan je huisarts of een andere specialist. Ook kan het nuttig zijn om online een vitaminetest doen om te bepalen of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

.

Pin It