Sport

7 work-outs waarvoor je niet naar de sportschool hoeft

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De meeste mensen vinden het belangrijk om fit te zijn. Maar lang niet iedereen heeft zin om daarvoor naar de sportschool te gaan. Bijvoorbeeld omdat dat te druk, te duur of gewoon saai is. Geen probleem! Met deze tips blijf je toch in vorm.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Zo luidt het advies van het Voedingscentrum aan volwassenen en ouderen. Deze instantie hanteert een beweegrichtlijn van minstens 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning per week, verspreid over meerdere dagen. Uit onderzoek van I&O Research blijkt helaas dat meer dan de helft van de Nederlanders dit niet haalt. Dat terwijl 68 procent van de volwassenen denkt voldoende te bewegen.

Niet iedereen vindt een teamsport leuk. Hetzelfde onderzoek toont aan dat de meeste mensen liever alleen sporten dan in verenigingsverband. Zij gaan bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fietsen of naar de sportschool. Maar er zijn ook genoeg mensen die helemaal niet van sporten houden. Hoe zorg je er dan toch voor dat je genoeg beweging krijgt?

1. Sporten, maar dan kort

150 minuten klinkt voor niet-sportievelingen behoorlijk intensief, maar het is slechts 20 minuten per dag. Als je elke ochtend een paar oefeningen doet, ben je er al bijna. Begin de dag bijvoorbeeld met 20 push-ups en 20 sit-ups voordat je onder de douche stapt. Of maak er een gewoonte van om even te planken voor het slapen gaan. Dat kost niks en je hoeft met niemand rekening te houden.

2. Kies nooit de ‘luie’ optie

Met slimme trucjes kun je jezelf dwingen om meer te bewegen. Parkeer je auto eens om de hoek in plaats van altijd maar voor de deur. Of beter nog: pak een paar keer per week de trein naar je werk, zodat je kan fietsen naar het station. Liften zijn voor losers, want jij kiest altijd voor de trap. En waarom zou je tijdens je pauze in de kantine gaan zitten als je ook een korte wandeling kunt maken?

3. Speel een sportieve game

Vind je de sportschool saai? Begrijpelijk. Maar misschien spreekt gamen je wél aan. Dan is een spel als Just Dance 2019 ideaal. Deze sportieve game daagt je uit om je dansmoves te trainen. Goed voor je conditie en gewoon geinig om te doen. Je hebt er wel een spelcomputer voor nodig, maar dat kan ook een tweedehands Wii zijn als je niet veel geld wilt uitgeven. De demo is sowieso gratis.

4. Koop een boksbal voor thuis

Van Rico Verhoeven tot boksende BN’ers: boksen is hip. En belangrijker nog, ontzettend goed voor je. Boksen is namelijk een intensieve sport waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt. Een simpele boksbal is bovendien niet duur en past in elk huis of achtertuin. Het kan ook een mooie uitlaatklep zijn na een zware werkdag. Met een beetje fantasie heeft die boksbal wel iets weg van je baas…

5. Tuinieren is het nieuwe sporten

Is boksen en dansen toch iets te sportief voor je? Zet dan je groene vingers aan het werk. Nieuw grootschalig onderzoek wijst uit dat tuinieren net zo goed voor je kan zijn als sporten. Mensen die wekelijks 10 minuten tot een uur tuinieren, hadden een 18 procent lagere kans om in de onderzoeksperiode te overlijden. Tuinieren zou overigens ook helpen tegen depressies en angstklachten.

6. Zoek een fysieke hobby

Dat onderzoek ging niet alleen over tuinieren, maar over zogeheten ‘vrijetijdsbeweging’. Want tuinieren is natuurlijk niet de enige hobby waar flink wat beweging bij komt kijken. Skateboarden, pottenbakken, luchtgitaar spelen, tafelvoetbal, toneelspelen, parkour, paardrijden of paaldansen: er zit ongetwijfeld iets tussen dat bij je past. Zo kom je nog sneller aan die 150 minuten.

7. Neem een hond

Je conditie is op zichzelf geen goede reden om een hond te nemen. Maar als je toch gek op dieren bent, geeft dit je misschien het laatste zetje. Een volwassen hond heeft behoefte aan drie tot vier wandelingen per dag, het liefst meer dan vijf minuten per keer. Dan zit je al op ruim anderhalf uur beweging in de week. En als je de hond uit het asiel haalt, verbeter je twee levens in één klap.
Heb jij nog meer slimme tips voor mensen die geen fan zijn van de sportschool? Laat het ons weten in de comments.

.

Pin It