Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Dit zijn de meest verkochte online gezondheidsproducten

De online verkoop van gezondheidsproducten zit al langer in de lift. In 2009 voorspelde men dat dit decennium tien procent van de alle gezondheidsproducten online zouden worden verkocht. Exacte cijfers zijn er niet, maar het zou ons niet verbazen mocht dat cijfer intussen ruimschoots overschreden zijn. In 2011 maakte Google immers al bekend dat toen al ongeveer tien procent van alle producten die men online zoekt, vallen onder de categorie «gezondheidsproducten en cosmetica».

Wij gingen daarop op zoek naar de meest verkochte online gezondheidsproducten. Transparante cijfers zijn er niet, waardoor we moesten aankloppen bij enkele Nederlandse webshops. Op basis van de verkregen input stelden wij de top drie meest verkochte online gezondheidsproducten samen. Uiteraard toetsten wij die cijfers, waar mogelijk, met bestaande onderzoeksresultaten.

# 3. Kruidensupplementen

Amerikaans marktonderzoek heeft recent een stijging van bijna acht procent genoteerd in de totale verkoop van kruidensupplementen. Onderzoek van het RIVM kon ook in Nederland gelijkwaardige cijfers vaststellen. Ongeveer zeventien procent van de vrouwen, dertien procent van de kinderen en tien procent van de Nederlandse mannen zouden kruidensupplementen gebruiken. Online webwinkels stellen dan ook ieder jaar opnieuw een stijging vast in de online verkoop van kruidenpreparaten. Meestal gaat het over echinacea (zonnehoed) en Panax ginseng (Koreaanse ginseng), terwijl algensoorten zoals chlorella (groene zoetwateralgen) eveneens een duidelijke stijging kennen.

Toch volgt de online verkoop van kruidensupplementen niet geheel de algemene tendens. Volgens een studie van PlantLibra valt dat te verklaren door het profiel van de gebruikers ervan. Volgens hen gaat het meestal om niet-rokende en hoogopgeleide ouderen. Het zijn vaak net die ouderen die iets argwanender staan ten opzichte van online aankopen, waardoor de verkoopcijfers iets lager liggen dan we in eerste instantie zouden verwachten. Dat is echter ook meteen de verklaring waarom kruidensupplementen nog steeds zo vaak via postorder worden verkocht. In vergelijking met andere gezondheidsproducten is dat laatste immers frappant.

# 2. Lichaamsverzorging

Ons lichaam is ons dierbaar. Dat was altijd al zo en dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Zo’n dierbaar lichaam verzorgen we dan ook graag. Vooral vrouwen blijken steeds vaker online verzorgingsproducten te kopen, terwijl mannen toch nog steeds nadrukkelijk kiezen voor diverse supplementen. Dat weten de desbetreffende online winkels ons althans te vertellen. In de categorie lichaamsverzorging zijn het onder andere de verrijkte haarkleuringsgels van Herbatint die het goed doen, maar ook hydraterende crèmes en verrijkende oliën zijn uiterst populair.

# 1. Voedingssupplementen

Dat voedingssupplementen op nummer één staan, hoeft eigenlijk niet te verbazen. Een onderzoek van NPN toonde recent immers nog aan dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking regelmatig voedingssupplementen gebruikt. Hierbij wil men vooral de algemene gezondheid bevorderen en de weerstand verhogen. Toch neemt ongeveer veertien procent van hen een supplement met een specifiek doel, zoals een betere stoelgang of het verbeteren van het cognitief vermogen.

Ook online laat dat alles zich vertalen in uitstekende verkoopcijfers. Vooral multivitaminen en vitamine C lijken het goed te doen, hoewel magnesium en vitamine D het anno 2018 steeds beter doen. De populairste supplementen zijn die van bekendere merken als Golden Naturals, A. Vogel en Davitamon. 

Geplaatst door