Menu
Gezonde voeding

Voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam

Voedingsstoffen

Een gezond lichaam begint met goede voeding. Maar wat zijn eigenlijk de voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam? In dit artikel leest u meer over verschillende voedingstoffen en waarom deze juist goed zijn voor uw lichaam. Een gezond lichaam is belangrijk. Door voldoende te bewegen en goed te eten houdt u uw lichaam in top conditie.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van spieren, botten en weefsels. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van hormonen. Goede bronnen van eiwitten zijn onder andere kip, vis, eieren, noten en bonen. Mensen die veel in de sportschool zitten gebruiken vaak aanvullende eiwit-shakes om hun spieren sneller te laten groeien en herstellen na een workout.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijkste energiebron voor ons lichaam en zorgen ervoor dat we ons energiek voelen. Koolhydraten zijn te vinden in producten als brood, pasta, rijst, aardappelen en fruit. Het is wel belangrijk om te kiezen voor complexe koolhydraten, zoals volkoren producten, omdat deze langzamer worden opgenomen en voor een langdurige energievoorziening zorgen. Er zijn diverse diëten die Koolhydraten weren, pas hiermee op want uw lichaam heeft brandstof nodig om goed te functioneren.

Vetten

Vetten zijn essentieel voor de opname van bepaalde vitaminen en mineralen en spelen een belangrijke rol in de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Het is echter wel belangrijk om te kiezen voor gezonde vetten, zoals olijfolie, noten en avocado’s, in plaats van verzadigde vetten, zoals boter en gebak.

Vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Goede bronnen van vezels zijn volkoren producten, groenten en fruit.

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid en spelen een rol bij onder andere de stofwisseling, de aanmaak van rode bloedcellen en de opbouw van botten en tanden. Het is belangrijk om voldoende gevarieerd te eten om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Goede bronnen van vitamines en mineralen zijn groenten, fruit, zuivelproducten en vlees.

Voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam

Zeker wanneer u allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen of een dieet volgt is het belangrijk om na te gaan of u alle juiste voedingsstoffen nog voldoende binnenkrijgt. Naast goed eten is natuurlijk voldoende bewegen de ideale combinatie voor een gezond lichaam.