Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Amandelstenen behandelen

Amandelstenen zijn vervelende ophopingen van onder meer bacteriën, dode celresten en voedselresten achterin de keel, vaak in de crypten van de amandelen. Hier kunnen ze zorgen voor irritatie, maar ook voor een erg vieze geur in de mond. Die is niet alleen merkbaar voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving.

Hoewel amandelstenen niet snel zullen leiden tot ernstige problemen, vormen ze wel een risicofactor voor het ontwikkelen van ontstekingen. De nare geur die de brokjes daarnaast opleveren maken het een verschijnsel dat behandeld moet worden. Gelukkig zijn er diverse manieren om amandelstenen effectief aan te pakken.

Oorsprong amandelstenen aanpakken

Hoewel er nog steeds enige discussie bestaat over de wijze waarop amandelstenen ontstaan, weten we genoeg voor een gerichte aanpak. Achterin de keel zitten de amandelen met hierbij de zogenaamde crypten. Dit zijn groeven in het weefsel die moeten bijdragen bij de afweer, maar vaak juist een gevoelig punt vormen.

Bacteriën, schimmels, dode cellen en voedsel kunnen in deze crypten terecht komen. Het zijn vervolgens met name de bacteriën die snel groeien, vieze geuren uitstoten en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Hoewel volledig voorkomen niet mogelijk lijkt, weten we wel onder welke omstandigheden de bacteriën zich prettig voelen. Dit zijn zure, zuurstofarme omgevingen.

Je kunt het ontstaan van een dergelijke omgeving op meerdere manieren voorkomen:

  • Na eten zuur fruit genoeg water drinken
  • Droge mond tegengaan
  • Niet spoelen met mondwater op basis van alcohol
  • Na nuttigen melkproducten mond spoelen
  • Minderen met snoep
  • Minderen met alcohol

Soms zijn deze maatregelen voldoende om de vorming van nieuwe amandelstenen te voorkomen. Al aanwezige amandelstenen kunnen naar verloop van tijd kleiner worden of zelfs volledig verdwijnen.

Amandelstenen verwijderen uit de crypten

Door de positie van amandelstenen komen ze niet zo maar los door enkel wat water te drinken. Diep in de crypten zitten ze stevig vast, waardoor zelfs gorgelen vaak weinig uithaalt. Toch zijn er enkele manieren om de amandelstenen alsnog zelf aan te pakken.

Amandelstenen verwijderen

1. Bron aanpakken

De beste en meest duurzame behandeling pakt een probleem bij de bron aan. We weten dat amandelstenen met name veroorzaakt worden door stinkende bacteriën die zich voeden met voedselresten en ander lichamelijk afval. Door deze voedingsbronnen weg te nemen, kan verdere groei en vorming voorkomen worden.

 Uitdroging voorkomen

Zoals eerder genoemd, vergroot je de kans op amandelstenen aanzienlijk wanneer de mond droog is. In deze zogenaamde anaerobe omstandigheden krijgen bepaalde bacteriën de overhand, waar normaal gesproken een balans heerst. Juist deze bacteriën stinken erg en zijn bij amandelstenen vaak de boosdoener.

Je kunt uitdroging van de mond voorkomen door veel water te drinken, maar dit is niet altijd genoeg. Sommige mensen hebben van nature een drogere mond en daarom meer kans op problemen.

Met Dr Katz lozenges kun je een droge mond tegengaan. Deze pastilles bevatten ingrediënten die je speekselklieren stimuleren. Bovendien zorgt het zuigen op de pastilles voor een nog grotere speekselproductie. Het resultaat is dat je een prettige, vochtige mond krijgt.

Minder zuivel

Zuivelproducten zijn een goede voedingsbron voor de bacteriën in de amandelcrypten. Nuttig je veel zuivel, dan is de kans groot dat ook deze bacteriën zich prettig voelen. Probeer daarom te minderen met zuivel en spoel de mond in elk geval na wanneer je net zuivel hebt gegeten of gedronken.

Tong poetsen

Tongschraper amandelstenen

De tong is van nature een bron van bacteriën binnen de mond- en keelholte. Dat is niet erg en volkomen normaal, maar het wordt een probleem wanneer de balans verstoord raakt. Houd de bacteriekolonie op de tong in toom door regelmatig de tong te poetsen, het liefst dagelijks.

Doe dit niet met een normale tandenborstel of harde schraper, want dit kan leiden tot beschadigingen. Gebruik in plaats hiervan een speciale tongschraper, zoals de Orabrush. Deze schraper beschikt over kleine plastic haartjes die bacteriën uit de groeven van de tong halen, zonder de tong te beschadigen. Bovendien heeft de Orabrush een schrapertje om losgekomen bacteriën in één beweging te verwijderen.

Is de tong schoon, dan komen de bacteriën minder snel achterin de keel, bij de amandelen terecht. Bovendien voorkom je vieze geurtjes vanaf de tong.

Terugloop slijm voorkomen

Bij een verkoudheid of ontstoken sinussen, wordt er overtollig slijm geproduceerd in de neus. Deze loopt grotendeels de keel in, waar bacteriën zich voeden aan eiwitten en andere aanwezige stoffen.

Door simpelweg regelmatig de neus te snuiten, wordt deze terugloop verminderd. Druppel nadien ook California Breath Sinus Drops om bacteriën in de neus en keel aan te pakken.

2. Amandelstenen zelf verwijderen

Met behulp van enkele simpele gereedschappen kun je brokjes in de keel zelf verwijderen. Gebruik hiervoor liever niet een vinger, tandenstoker of wattenstaafje. Al deze behandelmethoden kunnen namelijk leiden tot verdere besmetting of ontsteking van de crypten. De volgende producten werken wel goed:

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een metalen staafje met hieraan een lusje voor de verwijdering van amandelsteentjes. Met het lusje verwijder je eenvoudig de vervelende klontjes in de keel. Met het prettige handvat glipt het staafje bovendien niet zo maar uit je handen.

Monddouche

Met een waterstraaltje kun je de amandelstenen gericht wegspoelen met wat water. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de AE Dental Power Floss of Monosyringe, maar liever geen elektrische waterdouche. Elektrische apparaatjes, zoals waterpik, zijn te krachtig om amandelstenen mee te verwijderen.

De kans op irritatie of schade is groot. Met bijvoorbeeld de Monosyringe kun je zelf bepalen met hoeveel kracht je water spuit.

Tonsilfresh Cupping Glass

Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je amandelstenen wegzuigen uit de crypten van de amandelen. Zet de Cupping Glass op de amandelen en zuig met het ballonnetje de brokjes weg.

TonsilFresh Led Tool

Met de TonsilFresh Led Tool heb je beter zicht dan ooit op je amandelen. Met dit hulpmiddel kun je zachtjes de amandelsteentjes losmaken, terwijl je dankzij het LED-lichtje goed kunt zien waar je precies zit met het uiteinde. Samen met de Monosyringe kun je eerst de steentjes voorzichtig losspoelen en vervolgens met de Led Tool verwijderen.

Gebruik bij het spoelen mondwater als Oxyfresh. Dit ontsmet en voorkomt verdere problemen.

3. Operatie

Lukt het niet om de amandelstenen te verwijderen en blijven de problemen bestaan, dan is een ingreep de laatste optie. Dit wordt alleen gedaan bij ernstige gevallen en is normaal gesproken niet vereist of aanbevolen.

Geplaatst door