Menu
Nachtrust

Een betere nachtrust: vijf tips om energiek wakker te worden

betere nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Zeker wanneer je een drukke periode tegemoet gaat waarin je veel stress ervaart. Je wil natuurlijk niet geprikkeld en geïrriteerd reageren, helemaal niet op de werkvloer. Wanneer je een goede nachtrust hebt ben je overdag productiever en maak je minder fouten. Ook heeft een goede nachtrust invloed op je ziektepercentage. In deze blog geven wij je vijf tips om te zorgen voor een betere nachtrust.

Maak je klaar

Wanneer je naar bed gaat is het belangrijk om je relaxed klaar te maken zonder enige vorm van stress. Zo kan je voordat je gaat slapen een warme douche nemen, ontspanning en ademhalingsoefeningen uitvoeren of een boek lezen. Wanneer je de tijd neemt voordat je gaat slapen merk je dat je makkelijker in slaap komt en ook met minder informatie je bed ingaat.

Voordat je gaat slapen

Voordat je gaat slapen is het goed om een routine vast te stellen. Zo is het handig om op een vast tijdstip naar bed te gaan om voor regelmaat te zorgen, geen cafeïne meer te drinken voordat je gaat slapen en om schermen van je laptop, mobiel en televisie een uur voor bedtijd uit te zetten en weg te leggen. 

Slapen door de nacht heen

Als je meerdere keren in de nacht wakker wordt dan heb je last van doorslaapproblemen. Dit probleem kan ontstaan doordat je veel nadenkt en je zorgen maakt, vaak gebruik moet maken van het toilet of dat je last hebt van dromen of nachtmerries. Wanneer je deze problemen ervaart is het goed om te letten op hoeveel uur je per nacht slaapt. Zorg dat je niet meer dan negen uur per nacht slaapt en kijk niet naar de wekker als je niet kan slapen. Als het echt niet lukt om in slaap te komen, pak dan wat te drinken en probeer wat te lezen uit een boek.  

Wakker liggen

Wanneer de uren voorbijvliegen, maar in slaap vallen lukt niet, dan is dat erg vervelend. De vraag is dan:  hoe val je snel in slaap? Wanneer het slapen toch niet lukt kijk dan of de temperatuur in de kamer comfortabel is. Dit is erg bepalend voor je nachtrust. Frisse lucht is erg belangrijk in combinatie met de juiste temperatuur. De juiste temperatuur om te slapen ligt tussen de 17 en de 21 graden. Daarnaast helpt het om je kamer zo donker mogelijk te maken om in slaap te komen. Ook kan je kijken om middelen te gebruiken zoals melatonine of Droomsap. 

Overdag

Wanneer je wil werken aan een betere nachtrust is het goed om rekening te houden met de zaken die je overdag uitvoert. Zo is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen en minimaal tien minuten per dag buiten te zijn. Hierdoor maak je het stofje melatonine aan die je in de avond helpt om makkelijker in slaap te komen. Daarnaast helpt voldoende beweging overdag ook bij een goede nachtrust. Wat kan jij nog veranderen in jouw routine?