Gezonde voeding

De voordelen van een detox sapkuur

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De laatste jaren is het aantal mensen dat meer aandacht besteedt aan de gezondheid groeiende. Hierbij is er automatisch ook meer aandacht voor hoe je een gezond voedingspatroon kunt hanteren. Als gevolg daarvan is er eveneens sprake van een groeiende belangstelling voor het af en toe van binnenuit reinigen van het lichaam. Dit kun je bij uitstek doen met een zogeheten detox sapkuur. Zo’n sapkuur houdt in dat je een aantal dagen alleen sappen tot je neemt die van verse, rauwe groenten en fruit zijn gemaakt. Welke voordelen deze kuur met zich meebrengt lees je in het vervolg van dit artikel.

Algehele gezondheidsvoordelen

Een detox sapkuur levert een aantal specifieke voordelen op. Op die voordelen gaan we hieronder dieper in. Los daarvan brengen detox sapkuren allerlei algehele gezondheidsvoordelen met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betere bloedsomloop, een betere huidkwaliteit en een beter functioneren van tal van organen.

Bestrijding overgewicht

De meeste mensen die besluiten een detox sapkuur te volgen doen dit vermoedelijk om hun overgewicht aan te pakken. Een sapkuur van een aantal dagen is namelijk, als je het tenminste consequent naleeft, bijna een garantie voor het kwijtraken van enkele overtollige kilo’s. Dit komt doordat je tijdens een detox sapkuur in principe weinig tot geen koolhydraten, vetten en calorieën binnenkrijgt. Je lichaam zal dan ook al snel reserves moeten aanspreken.

Kwaaltjes en ontstekingen verhelpen

Een ander belangrijk voordeel van een detox sapkuur is dat je je lichaam hiermee van binnenuit reinigt, ontgift en als het ware reset. Dit ontgiften verdient hierbij extra attentie. Veel mensen kampen namelijk bijna voortdurend met kleine ontstekingen in met name de darmen. Deze ontstekingen zijn doorgaans niet echt schadelijk, maar zorgen wel voor een onplezierig, opgeblazen en soms pijnlijk gevoel.

Je lichaam bestrijdt deze ontstekingen vaak niet actief, omdat de vertering van voedsel altijd een hogere prioriteit heeft. Geef je je lichaam dus bijvoorbeeld een zeer gezonde 5-daagse sapkuur, dan zal het eindelijk tijd vinden om deze ontstekingen te bestrijden. Na een dag of drie zul je dan ook je merken dat het pijnlijke en opgeblazen gevoel in de buik verdwenen is.

Platte buik

Als gevolg van het hierboven beschreven voordeel zul je eindelijk weer over die platte buik beschikken die je in potentie eigenlijk gewoon altijd kunt hebben. Het opgeblazen aspect zal dan dus verdwenen zijn. Door dit feit bestaat de kans dat je weer met meer zelfvertrouwen jezelf kunt tonen.

Een structureel gezonder eetpatroon

Veel mensen die een detox sapkuur hebben gevolgd geven aan verrast te zijn door het fitte en vitale gevoel dat ze ondervonden na deze kuur. Tegelijkertijd zet dit je natuurlijk ook wel aan het denken. Als je je namelijk vóór de kuur vaak lusteloos en vermoeid voelde, dan weet je dat je voedingspatroon daar een belangrijk aandeel in had. Bij menigeen vormt een detox sapkuur dan ook het startpunt van een structureel gezonder eetpatroon. Dat levert vervolgens weer een fitter gevoel en een kleinere kans op de ontwikkeling van allerlei ziektes op de lange termijn op.

.

Pin It