Menu
Zorg

Verzorgingstehuizen in Nederland

Van jong tot oud, we zijn allemaal mensen en we verschillen allemaal van elkaar. Daar is niets mis mee. Kinderen hebben de zorg van hun ouders nodig en moeten zich daarbinnen vrijelijk kunnen ontplooien. Bent u al op leeftijd, een senior, dan kan zorg op een andere wijze weer relevant worden. Want misschien gaat het niet meer zo gemakkelijk en komt u toch weer in een fase terecht waarin u een beroep moet doen op anderen om geheel of gedeeltelijk voor u te zorgen. Het is echter van belang dat u nog steeds kunt leven met het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid waar u altijd zo aan gehecht was.

Misschien bent u nog niet toe aan verpleeghuiszorg, maar kunt u wel wat extra ondersteuning gebruiken. Langer thuis wonen is vandaag de dag weer heel gewoon. Ooit werden verzorgingstehuizen ook wel bejaardenhuizen genoemd en die bejaardenhuizen hebben een wat negatief imago. Niet iedere oudere voelde zich in dat concept even sterk thuis. In een latere fase, zo medio jaren 90, is het beleid er veel meer op gericht geraakt om mensen langer zelfredzaam te houden en indien mogelijk gewoon thuis te laten wonen.

Verschil verzorgingstehuis en verpleeghuis

Het hedendaagse verpleeghuis komt het dichts bij het bejaardenhuis van weleer in de buurt. In een verpleeghuis is sprake van intensieve zorg. Veel bewoners kunnen daar vrijwel niet meer voor zichzelf zorgen. Een verzorgingstehuis daarentegen is een plek waar u veel meer vrijheid zult ervaren en een beperkte mate van bemoeienis door verzorgers. U krijgt hier en daar wat ondersteuning wanneer u daarom vraagt en kunt de dingen hoofdzakelijk toch allemaal behoorlijk op uw eigen manier doen. Aan een gevoel van vrijheid hoeft u niet in te boeten.

Zaken waarmee u hulp kunt verwachten zijn persoonlijke verzorging, schoonmaak en huishoudelijke taken, zoals het bereiden van uw maaltijden. Maar ook indien u wilt, kunt u deelnemen aan gezamenlijk activiteiten. Het mag allemaal maar moet absoluut niet. Een verzorgingstehuis is er sterk op gericht om ouderen een thuisgevoel te geven waar men zich op de oude dag prettig kan voelen. Toch is het wel aan te raden om de interactie met andere ouderen te zoeken. Dat houdt u als senior gezond en sociaal.

Een gelukkige oude dag

Verzorgingstehuizen

Wanneer een oudere persoon naar een verzorgingstehuis gaat is het belangrijk dat ook de familie betrokken wordt. Die kent deze persoon immers goed en hoewel de medewerkers van een verzorgingstehuis er alles aan zullen doen om de bewoner zich thuis te laten voelen, is het voor iemand op leeftijd een hele grote stap om te verhuizen. Veel oudere mensen hebben jarenlang in dezelfde omgeving gefunctioneerd. Dat is vertrouwd en geeft houvast. Maar wanneer die directe, gestructureerde woonomgeving plots verandert, dan kan dat een flinke impact hebben op de gemoedstoestand.

Gelukkig zijn er veel goede verzorgingstehuizen in Nederland waar mensen terecht kunnen, meestal ook in de directe omgeving waar zij al woonachtig zijn. Op die manier kunnen zij doorgaan met hun hobby’s, blijft de kennissenkring gehandhaafd en voelen zij zich ook buiten het verzorgingstehuis vertrouwd. Een voorbeeld van een verzorgingstehuis met een uitstekende reputaties is Respectzorg: een verzorgingshuis dat specialist is op het gebied van ouderenzorg in de regio Den Haag.