Menu
Zorg

Veiligheid in de thuiszorg krijgt prioriteit

Het is voor ouderen natuurlijk erg fijn dat de verzorgende van de thuiszorg hun huis binnen komt om te helpen met aan- of uitkleden, wassen of wondverzorging. Echter, het feit dat iemand van thuiszorg zomaar naar binnen kan wandelen betekent wel dat ook dieven of inbrekers binnen kunnen komen. De laatste jaren horen we steeds vaker over geweldpleging en inbraak bij ouderen die gebruik maken van de thuiszorg. Daarom krijgt veiligheid in de thuiszorg nu de prioriteit.

De gevaren bij thuiszorg

Wanneer mensen gebruik maken van thuiszorg, zijn er een aantal risico’s die daarmee gepaard gaan. Deze risico’s maken het voor inbrekers, dieven of geweldplegers gemakkelijker om deze mensen te beroven:

  • Omdat mensen van thuiszorg gemakkelijk naar binnen moeten kunnen, hebben ze een sleutel van het huis nodig. Als deze sleutel wordt gestolen, kan een dief er zo mee naar binnen komen.
  • Ouderen moeten de deur opendoen voor mensen van de thuiszorg, die ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat nog komen. Soms blijkt dat het niet degene van thuiszorg is die voor de deur staat…
  • Mensen die zorg nodig hebben wonen vaak alleen. Ze kunnen zich niet verdedigen als een kwaadwillend persoon binnen komt.
  • Er werken mensen in de thuiszorg die weleens iets van hun cliënten stelen.

Stappen die de thuiszorg kan ondernemen

Uiteraard dient de thuiszorg haar werknemers te screenen om te zien of ze wel betrouwbaar zijn. Toch valt diefstal van werknemers niet altijd te voorkomen: je kunt niet iedereen 100% screenen. Er zijn echter meer dingen die gedaan kunnen worden om veiligheid in de thuiszorg te bevorderen. Zo kan worden gekozen voor een centrale sleutelkast waarin de medewerkers de sleutels van hun cliënten en hun eigen sleutels kunnen bewaren. De sleutels zijn hier veilig en kunnen zo niet kwijtraken of gestolen worden. Ook kan de thuiszorg een rol spelen in de stappen die een hulpbehoevende neemt in de beveiliging thuis.

Beveiliging bij mensen thuis

Veel thuiszorg instanties werken al met een toegangssysteem waarbij de verzorgende door middel van een code bij iemand kan binnenkomen. Ook is het mogelijk dat de thuiszorg bij mensen thuis een sleutelkast laat installeren, zodat de verzorgende daar de sleutel kan opbergen en toch gemakkelijk binnen kan komen. Mensen zelf kunnen de beveiliging thuis verbeteren door het aanschaffen van een kluis waar hun waardevolle goederen in worden opgeborgen. Er zijn genoeg voordelige kluizen te vinden die diefstal van spulletjes voorkomen. Verder wordt ouderen aangeraden een camera bij de voordeur te hangen, zodat ze kunnen zien wie er aanbelt voordat ze de deur open doen. Door de deur alleen te openen als er bekenden voor de deur staan, wordt ook veel ellende voorkomen.

Er zijn verschillende maatregelen die de thuiszorg kan nemen om de beveiliging te verbeteren. Verder dient de verzorgende van de thuiszorg zijn/haar cliënten ook te informeren over de verschillende mogelijkheden. Zo kan de thuiszorg mensen ook helpen hun beveiliging thuis op orde te krijgen en er eventueel een hulpmiddelen vergoeding voor aan te vragen. Inbraak, diefstal en bedreigingen kunnen zo tot een minimum beperkt worden en de veiligheid in de thuis is weer gegarandeerd.