Met de toenemende vergrijzing in Nederland wordt ook de zorg steeds duurder. Ouderen moeten steeds vaker kiezen tussen langer thuis blijven wonen of opgenomen worden in een verzorgingstehuis. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen om de zorgkosten te kunnen beperken. Maar ook ouderen willen vaak het liefst zo lang mogelijk thuis in hun eigen omgeving blijven wonen.
Ondersteuning vanuit de overheid
De taak om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen ligt nu bij de gemeente. Indien het moeilijker wordt om thuis te blijven wonen zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is verhuizen naar een aangepaste woning. Het voordeel hiervan is dat er geen grote verbouwingen gedaan hoeven te worden en dat de kosten beperkt blijven. Het nadeel is dat de perso(o)n(en) in kwestie alsnog uit hun vertrouwde omgeving moeten verhuizen. De tweede optie, en vaak de meest gewenste, is het huis aanpassen aan de zorg die nodig is. Voor sommige ouderen is dit soms moeilijk te bekostigen. Om die reden heeft de overheid de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. De gemeente helpt in dat geval met advies en eventueel een bijdrage in de kosten van de benodigde aanpassingen. Naast de Wmo kan de zorgbehoevende soms ook een beroep doen op het persoonsgebonden budget (pgb). Met het pgb kan iemand zelf zijn of haar benodigde zorg inkopen of huren. Voor iedereen is de behoefte aan zorg anders.
Bereikbaarheid van verdiepingen
Op latere leeftijd krijgen ouderen steeds vaker last van hun spieren en gewichten en hebben zij een grotere kans op botbreuken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zelfstandig de trap op en af te komen. Een goede oplossing voor dit probleem is een traplift. Met een traplift kunt u zich zelfstandig tussen de verschillende verdiepingen bewegen. Een traplift kan een flinke investering zijn, maar het zorgt er wel voor dat een ingrijpende verbouwing achterwege kan blijven. Het is ook mogelijk om een tweedehands traplift aan te schaffen. Dit kan een flinke besparing opleveren ten opzichte van een nieuwe traplift. Mocht u maar een korte periode een traplift nodig hebben, omdat u bijvoorbeeld moet herstellen van een botbreuk, kunt u ook een traplift huren. U betaalt in veel gevallen alleen voor de rail (of een startbedrag) en daarna een maandelijks bedrag.
Veilig gebruik maken van de badkamer
De badkamer brengt vaak problemen voor mensen die slecht ter been zijn of zorgbehoevend zijn. De badkamer is vaak glad en om in de douche en/of bad te komen moet vaak over een flinke opstap gestapt worden. Een kleine aanpassing hiervoor is de grijpbeugel. Mocht dit niet voldoende zijn, kan een instapdouche of -bad een oplossing zijn.
Mobiliteit in en rondom het huis
Als u slecht ter been bent en gebruikmaakt van een rollator of rolstoel is het verstandig om de drempels in de woning te laten verwijderen. Ook zijn er aangepaste bedden die het gemakkelijker maken om in en uit bed te komen. Niet alleen voor mensen met een beperkte mobiliteit zijn er hulpmiddelen. Voor slechthorenden zijn er verschillende oplossingen zoals een bel die een lichtflits geeft.