Gebit

Angst voor de tandarts? Dit doe je eraan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een beetje angst voor de tandarts hebben is helemaal niet gek. Er zullen weinig mensen zijn die genieten van iemand die met allerlei metalen onderdelen in je mond friemelt, terwijl je in een ongemakkelijk stoel recht in een lamp kijkt.

Maar waar de meeste mensen het zien als een simpel ‘moetje’ dat ook snel weer voorbij is, kunnen sommige mensen nachtenlang niet slapen voorafgaand aan een bezoek aan hun tandarts. De angst voor de tandarts kan voor die mensen (zo’n 12% van de Nederlanders) verlammend werken en ervoor zorgen dat ze geen afspraak durven te maken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er oplossingen.

Leer ontspannen

Het klinkt misschien gek, maar je kunt jezelf leren ontspannen. Door bijvoorbeeld elke dag even te mediteren, of simpelweg een paar keer rustig in en uit te ademen. Als je elke dag wat ontspanningsoefeningen doet kun je jezelf trainen om rustiger te zijn in spannende situaties, zoals een bezoek aan de tandarts.

Denk anders over de tandarts

Omdat je bang bent zullen jouw gedachten over het naderende bezoek aan de tandarts vooral negatief zijn. In je hoofd maak je die gedachten steeds een beetje erger waardoor je ‘s nachts als je niet kunt slapen alleen maar ligt te denken aan de akelige pijn die de tandarts jou waarschijnlijk aan gaat doen. Maar als je het nou eens anders gaat bekijken? Je gaat natuurlijk niet naar de tandarts om je expres te laten pijnigen. Je gaat naar de tandarts omdat dat beter is voor je gezondheid. Door een halfjaarlijkse controle te laten doen houdt je je gebit in goede staat. Je wast je haar, je knipt je nagels, je eet gezond, je drinkt genoeg. Het zijn allemaal doodnormale zaken die je doet om jezelf gezond en fit te houden. Als je jezelf voorhoudt dat een tandartscontrole ook in dit rijtje thuishoort, dan lijkt het ineens een stuk minder eng om er naartoe te gaan.

Zoek een tandarts in de buurt

Het is fijn als je tandarts in de buurt zit. Zo kun je snel even naar binnen hoppen en hoef je niet langer met je bezoek bezig te zijn dan nodig. Woon je in Eindhoven, dan zoek je een tandarts in die plaats, en woon je in Best dan zoek je een tandarts in Best. Hoe minder lang de reistijd, hoe minder tijd je hebt om jezelf op te winden over het bezoekje.

Zorg voor afleiding

Een andere truc om je zenuwen bij de tandarts onder controle te houden is het zoeken van afleiding. Neem je telefoon mee naar een behandeling en luister in de wachtkamer en op de tandartsstoel naar je favoriete podcast of playlist. Voordat je het weet mag je alweer naar huis.

Overleg met de tandarts

Als je echt heel erg bang bent voor de tandarts dan is het belangrijk om dit even aan te geven. De tandarts kan er dan rekening mee houden en bijvoorbeeld iets meer de tijd nemen om uit te leggen wat hij allemaal doet tijdens een behandeling. Als jij weet wat er in je mond gebeurd, dan schrik je minder snel en zul je een stuk kalmer in de stoel zitten.

Ontspannen in de stoel

Ontspannen in de stoel

Een bezoek aan de tandarts kan heel erg eng zijn, maar bedenk dat je er zit voor je eigen gezondheid. Kies voor een tandarts in de buurt waar jij je goed bij voelt en vertel van tevoren dat je bang bent. De tandarts zal de tijd nemen om je gerust te stellen zodat je ontspannen achterover kunt leunen terwijl je luistert naar je favoriete muziek. Nu is een bezoekje aan de tandarts nog steeds geen feest, maar neemt de angst je leven niet meer over. 

.

Pin It