Werk

Hoeveel pensioen krijg ik?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gezond en zorgeloos ouder worden, willen we allemaal. Ook financieel. Hoeveel pensioen je gaat krijgen is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Mensen vragen zich vaak af hoeveel ze inmiddels hebben opgebouwd en wat dat betekent voor de toekomst. De vraag is dan natuurlijk ook hoe het pensioen in Nederland precies is geregeld. Het pensioen is voor jonge mensen een heel abstract concept, dat nog heel ver weg is. Maar je merkt dat zodra je de 50 gepasseerd bent, het ineens een belangrijk onderwerp is waar veel over gesproken wordt. Het is toch verstandig om ook als je jong bent, je toch al bezig te houden met later en dus met je pensioen. Ook later wil je graag je leventje kunnen voorzetten met een vergelijkbaar levensniveau. Hoeveel pensioen krijg ik, is dus voor alle leeftijdsgroepen interessant.

Inhoud

Wat heb ik nodig?

Als je nog aan het begin van je carrière staat is het lastig om te zeggen hoeveel je later nodig hebt. Je bestedingspatroon past nog bij het inkomen van een jong iemand. Waarschijnlijk met een huurhuis of net je eerste koopwoning. Als je wat verder bent geklommen op de maatschappelijke ladder zullen automatisch je kosten omhoog gaan en heb je ook meer nodig. Je koophuis wil je dan graag afbetaald hebben als je met pensioen bent. Als jouw uitgaven meevallen dan hoef je ook minder te sparen voor een goed pensioen. Hoeveel pensioen krijg ik, is dus echt per persoon verschillend en met name hoeveel je nodig gaat hebben.

Hoeveel pensioen krijg ik van de overheid

Hoeveel pensioen krijg ik van de overheid?

Jouw pensioen is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ten eerste bouw je een deel op via je werkgever(s) en het andere deel is de AOW uitkering. Iedereen heeft recht op deze AOW uitkering. Deze uitkering wordt maandelijks uitgekeerd door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Je hebt recht op een volledige AOW uitkering als je minimaal vijftig jaar in Nederland hebt gewerkt en/of gewoond. Als jij ooit de keuzen hebt gemaakt om langere periode in het buitenland te gaan wonen, heeft dat invloed op de hoogte van je AOW. Maar ook als je vaak van baan wisselt met tussenpauzes is dat van invloed op je pensioen. Er kan zelfs een pensioen-gat ontstaan.

Hoeveel pensioen krijg ik van mijn werkgever?

Het pensioengedeelte dat je opbouwt via je werkgevers ontstaat doordat je in loondienst werkt. Niet iedere werkgever voorziet in een pensioenregeling, dus check dat bij je werkgever of dat in jouw geval zo is. Bouw je via je werkgever pensioen op dan betaalt deze iedere maand een pensioenpremie voor jou aan een pensioenfonds. Je betaalt dan zelf ook een gedeelte. Je kunt op je salarisstrook precies zien hoeveel dit is.

Zelf pensioen opbouwen

Hoeveel pensioen krijg ik als zzp’er hangt helemaal van jezelf af. Je moet hiervoor zelf gaan sparen om later de AOW aan te kunnen vullen. Zo hebben veel banken en verzekeringsmaatschappijen speciale pensioenproducten, die ervoor zorgen dat je belastingvrij geld apart kunt zetten. Je kunt ook zelf kijken naar bepaalde spaarproducten of beleggingsrekeningen om zelf te sparen. Let hierbij wel op renteschommelingen en koersverlies. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige manier om zelf je pensioen te kunnen berekenen, zoals de pensioenchecker, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 

.

Pin It