Menu
Werk

Nooit meer hoofdpijn door onbetaalde facturen

Onbetaalde facturen, je kan er goed ziek van worden. Je hebt conform afspraak geleverd en vervolgens krijg je niet waar je recht op hebt. Het komt helaas maar al te vaak voor. In dit artikel geven we je daarom een aantal incassotips om je debiteur te laten betalen en hoofdpijn op dit vlak te voorkomen.

  1. Betalingsherinnering sturen

Als eerste: wacht niet te lang met het versturen van een betalingsherinnering. In de betalingsherinnering attendeer je een debiteur op de verstreken betalingstermijn en stuur je als geheugensteuntje de factuur nogmaals mee.

Het kan gebeuren dat men oprecht is vergeten te betalen en het advies is dan ook om in de betalingsherinnering vriendelijk te blijven. Een voorbeeldbrief vind je hier en deze kan je direct gebruiken.

  1. Bel je debiteur

Als blijkt dat ook de herinnering niet heeft geleid tot betaling, is het tijd om je debiteur te bellen. Maak in het telefoongesprek concrete betalingsafspraken of stem zo nodig een betalingsregeling af. Het is verstandig om alle afspraken over betaling, de termijnen, consequenties bij niet betalen e.d. na het telefoongesprek op de mail te zetten zodat voor beiden duidelijk is wat de afspraken zijn.

  1. Verstuur een aanmaning

Als er na de stappen 1 en 2 nog niet is betaald, wordt het tijd voor het versturen van een aanmaning. Een aanmaning is strenger van toon en de betalingstermijn is ook korter. Het is tenslotte belangrijker dat een debiteur vrijwillig betaalt!

  1. Schakel een professional in

Wanneer alle bovenstaande inspanningen niet hebben geholpen en de factuur nog steeds niet is betaald, schakel dan een expert in. Incassorecht is echt een specialistisch vakgebied en door het uit handen te geven, zorg je voor extra pressie waardoor de kans op betaling maximaal is. Ook bij kleinere facturen kan het interessant zijn om het uit te besteden, want in juli 2019 werd bekend dat de griffierechten voor lagere vorderingen binnenkort hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk wordt verlaagd. Hierdoor wordt het voor ondernemers interessanter om ook voor lagere vorderingen naar de rechter te stappen.

Wacht echter nooit te lang met deze stap. Wanneer een debiteur onverhoopt failliet zou gaan, ben je namelijk verder van huis. Ben je op zoek naar een partij die jouw incasso kan vorderen? Via deze link lees je over de verschillen tussen een incassobureau, deurwaarderskantoor of een incasso advocaat.

Ga dus verstandig om met jouw wanbetalers en voorkom dat jouw incassozaak een hoofdpijndossier wordt.