Werk

Hoe duurzame inzetbaarheid bijdraagt aan een gezonde werkcultuur

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Als werkgever wil je graag dat je medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Je medewerker en jij zijn er allebei bij gebaat dat de medewerker fysiek en mentaal gezond is en met de juiste energie naar het werk gaat. Duurzame inzetbaarheid draagt bij aan een gezonde werkcultuur. Op welke manieren? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Inhoud

Duurzaam inzetbare medewerkers

Laten we eens beginnen met de vraag: wat is duurzame inzetbaarheid? Bij duurzame inzetbaarheid gaat het erom dat je mensen op een duurzame manier aan het werk wilt houden tot ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. We werken steeds langer door, en als werkgever wil je dat je medewerkers goed in hun vel zitten. In dit artikel geven we graag een aantal tips voor het aantrekken en behouden van duurzaam inzetbare medewerkers.

Tip 1: Zorg voor bescherming en de juiste middelen

Voor de meeste werkgevers (hopelijk) een inkoppertje: Bescherm je medewerkers, in de letterlijke zin van het woord. Heb je een bouwbedrijf? Zorg dan dat je medewerkers beschermende kleding dragen en dat ze hun werk volgens de ARBO regels uitvoeren. Werken jouw medewerkers in een kantooromgeving? Zorg ervoor dat ze de middelen die ze nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren voorhanden hebben. Denk hierbij aan kantoorartikelen, maar ook aan zit-sta-bureaus zodat medewerkers niet de hele dag hoeven te zitten.

Tip 2: Stimuleer ontwikkeling

Werkgevers die ontwikkeling stimuleren zijn voor veel werkzoekenden een stuk aantrekkelijker. Zorg dus voor een opleidingsbudget en faciliteer je medewerkers zo veel mogelijk wanneer het gaat om het aanbieden van cursussen, trainingen, masterclasses en opleidingen. Nieuwe dingen leren geeft nieuwe energie, en van energieke medewerkers worden we allemaal blij.

Tip 3: Houd je medewerkers gezond

Voor duurzame inzetbaarheid is het belangrijk dat medewerkers zowel fysiek als mentaal gezond zijn. Voor het fysiek gezond houden van medewerkers noemden we al even de zit-sta-bureaus. Veel organisaties hebben echter ook een fruitabonnement bij de lokale groenteboer, en zorgen ervoor dat medewerkers altijd van een vers stuk fruit kunnen genieten tussen het werken door. Maar ook de mentale gezondheid is zeker niet onbelangrijk. Je zou daarom als werkgever kunnen zorgen voor een in-house coach waarbij medewerkers terechtkunnen wanneer ze ergens tegenaan lopen, of dit nu werk- of privé-gerelateerd is. Ook is het belangrijk om medewerkers, als werkgever zelf, het gevoel te geven dat ze bij jou terecht kunnen. Een open cultuur waarin makkelijk met elkaar gepraat wordt zorgt voor meer duurzaam inzetbare medewerkers.

.

Pin It