Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Gezond uw nachtdienst doorkomen

’S nachts werken is heel ongezond, dat weten we allemaal. Maar bij sommigen beroepen heeft u geen keus en moet u verplicht nachtdiensten draaien. Maar hoe houdt u een gezonde levensstijl terwijl u ’s nachts werkt?

Voor het werken
Doe de dag van te voren rustig aan. Doe desnoods nog een dutje in de namiddag. Zorg dat u in uw vrije tijd genoeg beweegt!

Slapen
Wanneer u werk het toe laat en u tussendoor mag slapen, doe dit dan. Maar slaap niet langer dan 20 à 25 minuten. Wanneer u langer slaap komt u in de diepe slaap terecht en blijft u de rest van de nacht duf.

Eten
Eet licht gezond en zoveel mogelijk op het zelfde tijdstip. Neem de tijd voor uw eten en vermijd suikers. Deze geven u voor een tijdje energie, maar daarna heeft u een nog groter dip als er voor.

Slapen na uw nachtdienst
Probeer voor het slapen thuis geen grote maaltijd meer te eten. Hou dit bij een lichte snack. Wanneer u niet in slaap kunt komen, maak dan gebruik van natuurlijke middelen waardoor u sneller zult slapen. Zoals warme melk met honing uit grootmoeders tijd werkt goed, net als kruidenthee (zonder cafeïne!)

Probeer na uw nachtdienst een vast slaapritme aan te houden. Zo weet uw lichaam waar die aan toe is en dit geeft regelmaat en rust.

Geplaatst door